BLOG
Angkor és Sziemreap
Bangkok
Izraeli országjárás
Kínai óvóbácsiskodás
Párizs
Török EVS
Velencei karnevál
ÚTTERVEZŐ:
Ausztria
Bécs
Csehország
Prága
Franciaország
Párizs
Hollandia
Amszterdam
Hongkong
Hongkong
Indonézia
Gili-szigetek
Izrael
Eilat
Jeruzsálem
Tel-Aviv
Kambodzsa
Sziemreap
Kína
Peking
Sanghaj
Sanya, Hainan
Lengyelország
Krakkó
Zakopane
Magyarország
Állatkertek
Velencei-tó
Németország
Mannheim, Heidelberg
Olaszország
Velence
Szingapúr
Szingapúr
Thaiföld
Bangkok
Elephant Haven
Törökország
Gaziantep, Halfeti
Isztambul
Kappadókia
Mersin

BLOG / Isztambul / Isztambul

2016-11-06 09:54:36

2013-ban a két hónapos török önkénteskedésem után még egy hetet maradtam Törökországban, azon belül is Isztambulban. Akkor a blogomból ez az utolsó hét kimaradt, annyira rosszkedvem volt amiatt, hogy véget ért ez az élmény, hogy nem bírtam rávenni magam az utolsó bejegyzés megírására. Azóta azonban még egy hetet eltöltöttem Isztambulban, így most már nincs hiszti, a beszámoló nem írja meg magát.

 

Isztambul sokak fejében egy távoli is misztikus helyként szerepel, ami nem is csoda: a történelem kiemelkedő része volt évezredeken át, hatalmas birodalmak központja, nem mellesleg egyszerre két kontinensre is kiterjed területe. Amikor végre eljutottam oda, hogy saját szememmel is lássa a várost, egyáltalán nem kellett csalódnom.

Az első isztambuli látogatás előtt már alaposan megismertem a török embereket, és itt is olyanok voltak, mint keletebbre: kedvesek, barátságosak, közvetlenek. Törökországban a jó barátok testvérként kezelik egymást, és nagyon vendégszeretőek velünk, külföldiekkel is. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy a várost hamar szívébe zárja az ember.

Ennél többről van szó: Isztambulnak varázsa van. Az ember belecsöppen egy régi korba, ahol a többszázéves épületek régi pompájukban állnak, és úgy érzi magát mintha egy teljesen más világba érkezett volna. Az Ayasofia és a Kék mecset között ülve az ember úgy érzi hogy sosem akar innen hazamenni, és a Márvány-tenger partján sétálva (ahol még delfineket is láttam) vagy épp a vízen hajózva egyszerre láthatunk két kontinenst, sőt, pár perc alatt át is érhetünk egyikről a másikra.

 

A kötelező látványosságok azért kötelezőek, mert gyönyörűek: a már említett Ayasofia kívülről is hihetetlenül impozáns, a Kék mecsetnek a belseje párját ritkítóan gyönyörű, a Bazilika Ciszterna vízalatti tározója hatalmas oszlopaival olyan, mint egy régi mese színhelye. A Galata hídon átérve Isztambul egy másik arcát is láthatjuk a sok közül, a Galata torony tetejéről pedig lélegzetelállító a látvány az Aranyszarv-öbölre. Látogathatunk múzeumokat is, például a Topkapı palotán belül található Archeológiai Múzeumot. Ha igazi ázsiai élményre várunk akkor a Grand Bazaar, de még inkább a Fűszerbazár az, ahol az illatok, az alkudozás és a sok látnivaló között elveszik az ember. Tengerre is szállhatunk, az Adalar szigetcsoport távol van a világ zajától.

Megtalálsz Youtube-on is:

szia@beferekaborondbe.hu

@beferekaborondbe.hu