BLOG
Angkor és Sziemreap
Bangkok
Izraeli országjárás
Kínai óvóbácsiskodás
Párizs
Török EVS
Velencei karnevál
ÚTTERVEZŐ:
Ausztria
Bécs
Csehország
Prága
Franciaország
Párizs
Hollandia
Amszterdam
Hongkong
Hongkong
Indonézia
Gili-szigetek
Izrael
Eilat
Jeruzsálem
Tel-Aviv
Kambodzsa
Sziemreap
Kína
Peking
Sanghaj
Sanya, Hainan
Lengyelország
Krakkó
Zakopane
Magyarország
Állatkertek
Velencei-tó
Németország
Mannheim, Heidelberg
Olaszország
Velence
Szingapúr
Szingapúr
Thaiföld
Bangkok
Elephant Haven
Törökország
Gaziantep, Halfeti
Isztambul
Kappadókia
Mersin

Izrael / Eilat

Hol vagyunk
A Vörös-tenger partján fekvő város mára Izrael egyik legjelentősebb tengeri turistaparadicsoma, állandó lakossága kevesebb mint 50 ezer fő, keletről Jordánia, nyugatról Egyiptom határolja. Kitűnő hely búvárkodása, túrázásra, vagy akár csak passzív pihenésre

Pénzneme
Új sékel (ISL), váltópénze az agora (100 agora egy sékel)

Időeltolódás
Magyarországhoz képest +1 óra

Meglátogattam
2011 nyarán

Utazás

Budapestről a Ryanair heti kétszer indított fapados járatával is eljutunk Eilat-be, a poggyász nélküli retúrjegy már 25 ezer forintért is elérhető, a kevesebb mint 4 órás út végén pedig az Eilat Ovda reptérre (VDA) érkezünk, mely nagyjából 60 km-re északra fekszik Eilat-tól. A reptérről a shuttle szervízt érdemes igénybe lehet venni, ezzel több helyre is el tudunk jutni; Eilat-ba (8 dollár), Tel-Avivba vagy Jeruzsálembe (35 dollár), vagy akár Egyiptomba is (Aqaba vagy Taba – 25 dollár). Erről több információt is meg tudunk nézni a honlapjukon, magyar(!) nyelven is. A 282-es busszal is be lehet utazni, melynek ára 25 sékel körül van, ami nem sokkal kevesebb mint a shuttle járat, cserébe sokkal több idő és kiszámíthatatlanabb.

Ha országon belül utaznánk, akkor Tel-Avivból már 10-20 ezer forintért átrepülhetünk Eilat-ra, mindössze 1 óra alatt. Az ilyen belföldi járatok egy másik reptérre érkeznek, melynek neve J. Hozman Airport (ETH). Ennél olcsóbb megoldás a buszút, ami ugyan 5-6 órát is igénybe vesz, de eközben gyönyörű sivatagos tájon haladunk át. Én inkább ezt javaslom, mert amennyi idő elmegy a reptéri ellenőrzéssel és azzal hogy időben kiérjünk, annyi idő alatt akár busszal is utazhatunk, ami olcsóbb és szebb is. Ebben az esetben az Egged Eilat busztársasággal tudunk utazni, Tel-Avivból a 394-es, Jeruzsálemből a 444-es busszal, 6000 Ft körüli összegért, ha retúrjegyet veszünk úgy olcsóbban jön ki összességében.

Eilat fele sivatagon

Útlevél, vízum

Izraelbe nem kell vízum, amennyiben turisztikai vagy üzleti célból legfeljebb 90 napot töltünk az országban. Az útlevélnek érvényesnek kell lennie a kiutazás napjától számítva még hat hónapig. Az Eilat Ovda reptéren még az útlevélbe pecsételős rendszer működik, de ha Tel-Avivba repülünk ott pecsét helyett egy beléptetési lapot adnak, amit az ország elhagyásakor be kell mutatnunk.

Biztonsági okokból mind kiutazás előtt, mint hazautazáskor a reptéri tisztviselők egyesével elbeszélgetnek az utasokkal indulás előtt, és sokszor alaposan átnézik a csomagokat. Saját magunk pakoljunk be a bőröndünkbe, mert ha olyat találnak benne amit nem mi tettünk bele, és nem tudjuk hogyan került oda – abban az eseteben is ha az egyik útitársunk dobta bele pakolás közben és nem veszélyes dologról beszélünk –, akkor érthető módon gyanúsnak fogunk tűnni. A fokozott biztonsági ellenőrzés miatt érdemes már 3 órával indulás előtt kiérni a reptérre.

Izraelbe akkor is be lehet lépni, ha az útlevelünkben korábban meglátogatott arab országok pecsétjei szerepelnek (ez fordított esetben a legtöbb országnál nem működik), de előfordulhat, hogy ilyenkor a biztonsági elbeszélgetés hosszabb és alaposabb lesz.

Vörös-tenger

Eilat egyik legnagyobb vonzereje kétségkívül a Vörös-tenger. A tengerpartra a kavicsos part jellemző,  a víz kristálytiszta, és rengeteg féle tengeri élőlény figyelhető meg. Már rögtön a sekély vízben megtalálhatjuk Némót és barátait, beljebb úszva pedig hatalmas korallok és változatos vízi állatsereg vár minket. Népszerű strandjai az Aqua Beach és a Princess Beach. A Vörös-tenger a „hét tenger” egyike, mely kifejezés onnan ered, hogy a középkori tengerészek és írók hét tengert ismertek akkoriban (a másik hat az Adriai-, Arab-, Fekete-, Földközi-, Kaszpi-tenger – mely igazából egy tó – és a Perzsa-öböl). Ha az ember csak pihenni jön, akkor nem is kell távolabb menni a tengerpartnál, és kellemesen fognak telni a napok.

Vörös-tenger Eilat

Snorkelezés és könnyűbúvárkodás

A fentiek fényében nem meglepő, hogy a város nagyban a tengerre építi turizmusát. A sima pipás búvárkodás – azaz snorkelezés – mellett van lehetőség könnyűbúvárkodásra is. Nem kell többnapos képzésen részt venni, elég figyelmesen végighallgatni egy gyorstalpalót, és már indul is a víz alatti kaland egy kisebb csoporttal, tapasztalt vezetővel. Természetesen részt vehetünk képzésen is, melynek végén oklevelet kapunk, valamint éjszakai merülésre is van lehetőség. Ennél a szervezetnél a legolcsóbb merülés 200 sékel, további árakat itt találunk.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy nem a világ vége ha nem szeretnénk ennyi pénzt kifizetni könnyűbúvárkodásra, egy egyszerű pipával és szemüveggel is csodálatos dolgokat láthatunk.

snorkel Eilat

eilat tenger

eilat snorkel

FONTOS: Akkor is ha csak snorkelezünk, viseljünk uszonyt vagy tengeri gumi vízicipőt, ugyanis nem szerencsés mezítláb belelépni egy tengeri sünbe, valamint a kavicsos parton is kényelmesebb közlekedni vele. Arra is figyeljünk, hogy felhevült testtel ne ugorjunk a vízbe, valamint hogy búvárkodás közben, a vízben is le tudunk égni. A tengeri állatokat ne piszkáld, és akkor ők sem fognak téged (legalábbis Eilat-on, ha máshol búvárkodsz és fehércápával találkozol akkor semmit sem tudok garantálni).

Vízalatti Obszervatórium

Ugyancsak a tengerparton, sőt, részben már a vízben található Eilat valószínűleg legnépszerűbb látványossága, a Vízalatti Obszervatórium. A gyerekek és felnőttek számára is nagyon szórakoztató és érdekes létesítmény 1975 óta működik, és az első a maga nemében az egész világon. A parkban több mint 800 fajú élőlény látható; halak, cápák, teknősök, ráják, puhatestűek, korallok és így tovább. Nemrég épült meg a Cápák világa, az itt lakó 18 cápát és többi állatot 1000 négyzetméteren csodálhatjuk. A park jellegzetes fehér tornya nem csak Eilat szimbóluma, de más nevezetessége is van: nem csak fentről lehet megcsodálni a gyönyörű kilátást, hanem lesétálhatunk a tengerfelszín alá is. A földfelszín alatt üvegfalon keresztül szó szerint bepillanthatunk a tengeri élőlények természetes világába, hiszen nem fogságban lévő állatokat nézünk, hanem a tengert. Úgy is mondhatnánk, hogy ez a világ egyik legkülönlegesebb állatkertje.

eilat obszervatorium

eilat obszervatorium kilátás

eilat obszervatorium capak

A park minden nap 8:30-tól 16:00-ig van nyitva, és ezalatt etetéseket és gyöngykagylónyitást is meg lehet tekinteni, ide kattintva meg tudjuk nézni mikor mi a program.

A belépő a parkba 99 sékel, ami elsőre húzósnak tűnhet, de ahogy a helyiek is mondják: aki nem járt itt, az nem járt Eilat-on, és tényleg megéri. 3-16 éves korig és nyugdíjasoknak 79 sékel a belépő.

Az Ócenáriumban filmet tudunk nézni egy különleges moziteremben, ide további 10 sékel a belépő, ezt csak két évnél idősebb gyerekek látogathatják.

A park másik nevezetessége a Coral 2000 Cruise nevű üvegfenekű hajó, mely egy nagy korallzátony mentén hajózik el. Az utasok lent foglalnak helyet, a vízfelszín alatt, így testközelből tudják megcsodálni az üvegablakon keresztül a korallt és a tengeri élőlényeket. A Coral 2000 Cruise jegyára (melyet csak akkor tudunk megvenni, ha a parkbelépőt is megvettük) felnőtteknek 35 sékel, 3-16 éves korig és nyugdíjasoknak 29 sékel, csecsemőknek 15 sékel. Az Ócenáriumhoz és a Coral 2000 Cruise-hoz előzetesen kell jegyet foglalni.

coral 2000 cruise

coral 2000 cruise víz alatt

Online is tudunk jegyet venni, és ebben az esetben kedvezményt is kapunk.

FONTOS: A belépő 3 napig érvényes! Ahhoz hogy másnap is visszamehessünk készítenenek egy fényképet az erre kijelölt fotó boltban, és következő alkalommal azt kell bemutatni az újbóli belépéshez.

Dolphin Reef

Ha még közelebb szeretnénk magunkhoz érezni a tengeri élőlényeket, akkor arra is lehetőségünk van, hogy a delfinekkel ússzunk. Nem az Amerikában divatos belekapaszkodunk-az-uszonyukba-és-húznak-minket módszerrel, mert itt a delfinek össze-vissza úsznak kedvük szerint, mi pedig velük együtt a medencében, már amennyire fel tudjuk venni a tempót (véleményem szerint ez sokkal állatbarátibb). Erre a Dolphin Reef nyújt lehetőséget, és több program közül is választhatunk, miután beléptünk a parkba. Az alapbelépő – mely nagyjából csak a helyi strand használatára jogosít fel – 15 éves kor felett 67 sékel, 3-14 éves korig 46 sékel. A park vasárnaptól csütörtökig 9:00-17:00-ig van nyitva, pénteken, szombaton és ünnepnapokon 9:00-16:30-ig, az Izraeli Emléknap és Yom Kipur alatt pedig zárva tart.

Ha könnyűbúvárkodás közben ismerkednénk a delfinekkel, akkor erre 8-88 éves korig van lehetőségünk, 15 éves kor felett 339 sékelért, 8-14 éves korig 309 sékelért (15 év alatt gyerekeket csak 21 év feletti kísérővel vehetnek részt a programon). Ha a snorkelezős delfinezést választjuk akkor a felnőttjegy ára 290 sékel, 10-14 év közötti gyerekeknek (itt 10 év az alsó korhatár) pedig 260 sékel.

Az egyes programokra a bejáratnál tudunk helyet foglalni.

Tevegelés

Ha elég volt a tengerből de az állatszeretet még kitart, akkor van lehetőség tevegelésre is, és ehhez nem feltétlen kell elmenni a sivatagig (nem mintha olyan messze lenne a tengerparttól). Néhány helyen, például a Vízalatti Obszervatóriumnál is állnak kint tevék, amiken lehet menni pár kört – épp úgy, mint nálunk a pónilovakon. Aki ennél extrémebb élményre vágyik, annak érdemes befizetnie egy sivatagi túrára teveháton.

tevék Eilat

Vörös-kanyon

Nemcsak tengerrel, de sivataggal is bőven el van látva az ország, és Eilat-ba is jutott mindkettőből. Az egyik legnépszerűbb sivatagi képződménye a Vörös Kanyon, ami néhány kilométerre van a várostól, és hamar be lehet járni. A homokkőből az erózió gyönyörű formákat vájt ki az idők során, és formálja napjainkban is. A túra során néha szűk sziklák között, néha meredek lépcsőkön kell haladni, de a látvány minden fáradságot megér. A park remekül kiépített, az Eilat-ba látogatók egyik hatalmas kedvence, nálam a Vízalatti Obszervatórium mellett a másik nagy favorit.

vörös-kanyon eilat

Timna Park

A másik Eilat-hoz közeli népszerű természeti látványosság a 25 km-re északra található Timna Park, ami a világ legősibb rézbányáinak ad otthont. A parkban a geológiai képződményeken kívül történelmi emlékeket is lehet látni a bibliai helyszíneken. A park 8:00-16:00-ig van nyitva, kivéve pénteken, amikor 8:00-15:00-ig, júliusban és augusztusban, valamint az ünnepek előestéjén csak 8:00-13:00-ig. A belépő felnőtteknek 44 sékel, kempingezés esetén 69 sékel. Online is tudunk jegyet venni, ebben az esetben kedvezményt is kapunk. A parkba belépve még sok mindenre lehetőség nyílik, pl. biciklit és vízibiciklit bérelni, vagy esti túravezetésre, természetesen a belépőjegy árán felül.

Sivatag

A sivatag Eilat-on nem homokos, hanem többnyire köves-sziklás, és ha a városban járunk mindenképp megér egy kirándulást. Ha korán ébredünk és felmegyünk egy magaslati pontra, akkor olyan napkeltében lehet részünk, ahol egyszerre négy országot láthatunk magunk körül: Izraelen kívül Jordániát, Egyiptomot és Szaúd-Arábiát, miközben a Vörös-tenger fekszik a lábunk alatt.

eilat sivatag

Éjszakai élet

Lévén turistaparadicsomról beszélünk, az élet éjjel sem áll meg. A sétálóutcán árusok várnak, akik szuvenírt, ételt vagy egyéb portékákat kínálnak, és még vidámparkot is találunk. Ha éjszakai szórakozóhelyet keresel, akkor a tengerpart mentén található Three Monkey Pub a város legnépszerűbb klubja.

Árak

Izrael nem egy olcsó ország, Eilat pedig a pihenésre vágyó turisták egyik kedvelt helye. Ennek megfelelően az izraeli átlagnál itt pláne nem lesz olcsóbb az élet, ha pedig be szeretnénk térni egy helyi bárba, akkor jó sok sékellel készüljünk. Ha kicsit olcsóbban szeretnénk megoldani az étkezést, akkor menjünk minél messzebb a tengerparttól, és az üzletekben is vehetünk készételt.

Aktuális izraeli sékel árfolyam ide kattintva.

Mit érdemes enni-inni

Eilat-ban érdemes kipróbálni a tengeri herkentyűs éttermeket, de ezenkívül a gyorsétkezdéktől kezdve az előkelő éttermekig mindent megtalálsz, ráadásul a legtöbb hely a tengerparton helyezkedik el, gyönyörű kilátással.

Közlekedés

A városon belül busszal tudunk tömegközlekedni, ezt az Egged Eilat biztosítja, melynek honlapján angol nyelven is szétnézhetünk. Ha előre tudjuk, hogy a városon kívül is nézelődnénk – Holt-tenger, Masada –, akkor érdemes előre online megvenni a jegyünket. Valamennyi járat a központi pályaudvarról indul. Eilat-on a sima szakaszjegy ára 4,20 sékel, a jegyárakról itt tudunk tájékozódni, de lehetőségünk nyílik helyi tömegközlekedési kártyát is venni, melynek neve Rav-Kav.

Tippek

Nyáron extrém melegre kell számítani, a délutáni órákban lehetőség szerint kerülni kell a direkt napsugárzást és naptejet használni.

Este is nagyon meleg tud lenni így óvatosan az alkoholfogyasztással, hőségben meglepően könnyebben beüt.

Van rá lehetőség hogy ingyen is ellátogass Izraelbe, ha megfelelsz néhány feltételnek. Ugorj az alábbi linkre, és keresd meg a Taglitos részt!

Ha csak egy napod van

Aki egy napra érkezik Eilat-ra, annak érdemes megosztani az idejét a sivatag és a tenger között. Érdemes hamar felkelni és a sivatagban megtekinteni a napfelkeltét, ami pazar és felejthetetlen látvány. A délelőtt további részében látogassunk el a Vörös Kanyonba, és vesszünk el (lehetőleg nem szó szerint) a geológiai képződmények között. Ebédre már oda is érünk a Vízalatti Obszervatóriumba, ahol olyan dolgokat lehet látni, amit nagyon kevés helyen a világon. Délután, mikor már a nap sem süt olyan erősen, jöhet a tengerpart és a búvárkodás. Este a sétálóutca nyújt lehetőséget vacsorázni vagy keresni egy szórakozóhelyet.

Érdekességek

Eilat-ot 1949-ben kezdték betelepíteni zsidó bevándorlók, korábban lényegében nem volt ott semmi. Ma már számtalan hotel és egyéb létesítmény várja az idelátogatókat.

Izrael egyetlen Csendes- és Indiai-óceán felé vezető víziútja Eilat-ból indul.

Eilat magyar testvérvárosa Sopron.

Izraelben a bankjegyek értéke vakírással is fel van tüntetve.

Ha Izrael többi látnivalója is érdekel akkor olvasd el a beszámolómat, amit az országban való utazásom alatt írtam!

Megtalálsz Youtube-on is:

szia@beferekaborondbe.hu

@beferekaborondbe.hu