BLOG
Angkor és Sziemreap
Bangkok
Izraeli országjárás
Kínai óvóbácsiskodás
Párizs
Török EVS
Velencei karnevál
ÚTTERVEZŐ:
Ausztria
Bécs
Csehország
Prága
Franciaország
Párizs
Hollandia
Amszterdam
Hongkong
Hongkong
Indonézia
Gili-szigetek
Izrael
Eilat
Jeruzsálem
Tel-Aviv
Kambodzsa
Sziemreap
Kína
Peking
Sanghaj
Sanya, Hainan
Lengyelország
Krakkó
Zakopane
Magyarország
Állatkertek
Velencei-tó
Németország
Mannheim, Heidelberg
Olaszország
Velence
Szingapúr
Szingapúr
Thaiföld
Bangkok
Elephant Haven
Törökország
Gaziantep, Halfeti
Isztambul
Kappadókia
Mersin

Papírok a bőröndből / Cikkek / Kínai szépségideál - fájdalmas és drága nyugatinak tűnni

2021-01-25 15:59:47

Ahány ország annyi szépségideál, de a kínai nőknek elég határozott elképzeléseik vannak arról hogyan szeretnének kinézni. Te szolizni jársz, mert túl fehér a bőröd, esetleg kisebb orrot szeretnél? Nos, a bolygó másik felén teljesen másképp gondolkodnak erről, és ezért fordulhat elő, hogy Pekingben sétálva folyamatosan hajolgatnod kell a napernyők elől, ha szeretnéd mindkét szemedet megtartani a nap végére.

Míg mi az első napsugaraknál kivetődünk napozni, addig a világ keleti oldalán pont az ellentéte történik: Ázsiában a nők minél fehérebb bőrt szeretnének, ennek eléréséért napernyőkkel, egész arcos maszkkal és különböző, sokszor nem túl egészséges fehérítő krémekkel küzdenek. E törekvés eredete nagyon régre nyúlik vissza: a középkorban a földeken dolgozó parasztasszonyok barnultak a napon munka közben, míg az értelmiségiek otthon ültek, és nem érte őket a nap. Ez a státuszszimbólum azóta is benne maradt a köztudatban, és Kínában még 40 fokban is hosszú ujjú felsőben mennek ki a nők az utcára, csak hogy fehérek maradjanak. Ez is közrejátszik abban, hogy az ázsiai nők nagyon fiatalnak tűnnek 40-50 évesen is, mert rengeteg időt és pénzt fordítanak a bőrápolásra.

Az arcélben is minél inkább a nyugati példát szeretnék követni, így a szív alakú, egész pontosan a libatojás formájú arcot tartják ideálisnak. Ezért meglepően sokan feküdnek kés alá is, hogy az ott jellemző tipikusan kerek arcukat másmilyenre csiszoltassák. Az arcszűkítéssel néha túlzásba esnek, és kicsit olyan lesz a fejük, mint egy háromszög alakú jelzőtábla.

A legnagyobb különbség a nyugati és ázsiai emberek között, ami első ránézésre feltűnik, az a szem. Míg nálunk a kerek szem jellemző, addig náluk a szűkebb szemrés. Elégedettek vele az ottani nők? Kitaláltátok, dehogyis azok! Minél nagyobb szemeket szeretnének, és erre több módszer is van. Matricával tudnak redőzött szemhéjat csinálni, amivel rögtön látványos változást érnek el, de ez nem lesz tartós. A kontaktlencse is hatalmas divat Ázsiában, ami nem csak a szemszín megváltoztatását szolgálja, de olyan hatást kelt, mintha nagyobb lenne a szem, valamint extrém esetekben a pupilláknak is egyedi formákat ad. És persze lehet műtéti úton is, ami fájdalmas, drága, de maradandó. A különleges kontaktlencsére egyébként sok példát láttam Bangkokban, és többször is kisebb sokkot kaptam, mire megfejtettem a jelenség okát.

Lehet, hogy a nyugati nők ölni tudnának az ő pisze orraikért, de ők hosszabb és nagyobb orrot szeretnének. Na de hogyan érik el? Kitaláltátok, műtéttel.

Azért van olyan is, amit mi vettünk át tőlük! Tudtátok, hogy a géllakk és minden körömlakk őse a kínaiaktól származik? A feljegyzések szerint már időszámításunk előtt 3000-ben is használták az ország lakói; orchidea, rózsa és alga keverésével alkották meg, és több óra kellett hozzá, hogy megkössenek a körmön. Gondolj bele, nem volt elég 30 másodperc szárítás, mint a modern géllakkoknál, hanem akár egy éjszakán keresztül is száradnia kellett! 2600 évvel ezelőtt, a Chou-dinasztiánál már az arany és az ezüst volt a divat, pár évszázaddal később pedig a vörös és a fekete. A középkorban, a Ming-dinasztia alatt a lakkok tojásfehérje, zselatin, méhviasz és arab mézgyanta keverékéből álltak.

Sanghaj

Ha már a géllakkoknál tartunk; Ázsiában szokás megnöveszteni a kisujjon a körmöt, ami régen szintén azt szimbolizálta, hogy viselője nem végez nehéz munkát. Ezenkívül szerencsét is hozott, ha a kisujj tovább ért, mint a gyűrűsujj. Manapság a kisujjon lévő hosszú körömnek sokkal kiábrándítóbb funkciója van: az orrukat vagy a fülüket tisztítják vele, jobb esetben gyümölcspucolásra vagy borítékok kinyitására használják.

És a végére egy olyan dolog, amiben az ázsiai nők nem az európai átlagot követik: ők minél vékonyabbak, annál vonzóbbnak látják magukat. Sokan a fűző rendszeres használatától sem riadnak vissza, és ha egy A4-es papír kitakarja a derekukat, akkor azt büszkén mutogatják ismerőseiknek.

Számodra melyik volt a legmeglepőbb a fentiek közül? Van olyan, amiben te is inkább az ázsiai divatot követnéd a nyugati helyett? Kíváncsi vagyok a véleményedtekre, írd meg Instagramon vagy Facebookon!

Ha jobban is megismernéd Ázsiát, akkor rengeteg videót találsz a Youtube csatornámon, és van külön Kínás lejátszási lista is rengeteg érdekességgel!

Megtalálsz Youtube-on is:

szia@beferekaborondbe.hu

@beferekaborondbe.hu