BLOG
Angkor és Sziemreap
Bangkok
Izraeli országjárás
Kínai óvóbácsiskodás
Párizs
Török EVS
Velencei karnevál
ÚTTERVEZŐ:
Ausztria
Bécs
Csehország
Prága
Franciaország
Párizs
Hollandia
Amszterdam
Hongkong
Hongkong
Indonézia
Gili-szigetek
Izrael
Eilat
Jeruzsálem
Tel-Aviv
Kambodzsa
Sziemreap
Kína
Peking
Sanghaj
Sanya, Hainan
Lengyelország
Krakkó
Zakopane
Magyarország
Állatkertek
Velencei-tó
Németország
Mannheim, Heidelberg
Olaszország
Velence
Szingapúr
Szingapúr
Thaiföld
Bangkok
Elephant Haven
Törökország
Gaziantep, Halfeti
Isztambul
Kappadókia
Mersin

Szingapúr / Szingapúr

Hol vagyunk
Szingapúr független törpeállam Ázsia délkeleti részén, a volt brit gyarmat 1965-ben lett önálló és azóta is rohamosan fejlődik. Fontos kikötői csomópont, és a legtöbb térségbeli ázsiai országgal szemben nagyon modern, a hatalmas felhőkarcolók szinte a város bármelyik pontjáról láthatóak. Tiszta, jól szervezett, a GDP-je az egyik legmagasabb a világon, míg bűnözési rátája a legalacsonyabb

Pénzneme
Szingapúri dollár (SGD)

Időeltolódás
Magyarországhoz képest nyári időszámítás alatt +6 óra, téli időszámítás alatt +7 óra

Meglátogattam
2017 nyarán és őszén

Utazás

Szingapúr légi forgalom szempontjából nagyon jelentős csomópont, sok másik városhoz fontos átszállási pont a Changi reptér. Ha Magyarországról kifejezetten ide szeretnénk repülni, akkor a retúrjegyet nem ússzuk meg átlag 170-180 ezer Ft alatt. Ez egyébként nem rossz ár egy ázsiai desztinációért, de célszerűbb egy környező országba repülni, és onnan fillérekért átutazni Szingapúrba.

Ha megérkeztünk a reptérre nagyon egyszerűen be tudunk jutni a városba, a legcélszerűbb az MRT-t igénybe vennünk, mely a reptér T2 és T3 termináljaitól indul. Ez az East West Line (zöld színű metróvonal), mellyel először kell mennünk két megállót Tanah Merah-ig, majd onnan átszállni ugyanezen a vonalon a 2-es szakaszra, melynek a következő megállója Tanah Merah után Bedok. Onnantól kezdve már bárhova eljutunk a városban a metróvonalat használva. Már a reptéren lehet venni tömegközlekedési bérletet, erről lejjebb, a Közlekedés rész alatt lehet többet olvasni. A terminálok között ingyenes vasúttal tudunk közlekedni, pár perc alatt eljutunk egyikről a másikra. Ha utánanéznél részletesebben vagy esetleg metrófóbiád van és máshogy szeretnél bejutni a városba, akkor a reptér honlapján részletes leírást találsz.

A Changi reptér évek óta a világ legjobb repterének van megválasztva, nem véletlenül, nagyon sok lehetőségünk van elütni az időt amíg várakozunk: vannak mozik, orchideakert, pillangópark, medence, valamint 5 és fél óránál hosszabb átszállás esetén a reptér ingyenes városnézést biztosít.

Changi reptér

Changi reptér

Útlevél, vízum

Magyar állampolgárok számára 90 napig nem kell vízum, mindössze olyan útlevél, ami a kilépéstől számítva még 6 hónapig érvényes. Más országok pecsétje az útlevélben nem jelent problémát. Megérkezésnél és távozásnál elektronikus mintát vesznek a két hüvelykujjunkról, valamint ki kell tölteni az érkezési- és távozási papírt. A szálláshelyünk pontos címét ismerjük, mert rákérdezhetnek.

Javasolt oltás

A Szingapúrba látogatóknak nincs előírva kötelező oltás, javasolt lehet a Hepatitis A, Hepatitis B és torokgyík-szamárköhögés-tetanusz (Di-Per-Te) ellen beoltanunk magunkat.

Gardens by the Bay

A 2012-ben megnyitott Gardens by the Bay-t, mely az első ilyen park a maga nemében, a tengertől „visszafoglalt” területen építették fel a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem jegyében. Három részre lehet osztani, a központi, a keleti és a nyugati kertre. Napjainkban már évi több millió turista keresi fel.

A Gardens by the Bay a Marina Bay Sands-szel szemben helyezkedik el, és onnan pár perc sétával megközelíthető. A legegyszerűbb idejutási mód, ha az MRT-vel a Downtown (kék) vagy a Circle Line (sárga) Bayfront megállójánál leszállunk, a B kijáratot választjuk, majd követjük a Dragonfly Bridge-et vagy a Meadow Bridge-et a Gardens by the Bay-ig.

A parkon belül sok látványosság van, melyeket külön-külön fel lehet keresni:

Flower Dome:

A Guinnes Rekordok Könyvébe 2015-ben került bele, mint a világ legnagyobb üvegháza a maga 195 ezer négyzetméterével. Számos éghajlat növényeinek több ezer képviselőjét nézhetjük meg itt.

A belépő 28 SGD, 9:00-21:00-ig látogatható.

Cloud Forrest:

A Cloud Forrest a trópusi felföldektől kezdve a 2000 méteres magasságon élő növényekig bezárólag ad hatalmas ízelítőt a növényekből. Itt található a világ legmagasabb beltéri vízesése egy 35 méteres heggyel együtt, ahova fel is lehet menni.

A belépő 28 SGD, 9:00-21:00-ig látogatható.

Supertree Groove:

A 25 és 50 méter közötti szuperfák Szingapúr ikonikus jelképei lettek, melyek az esti kivilágításban kifejezetten rendkívüliek. Azon túl hogy nagyon mutatósak, környezetvédelmi szempontokat is képviselnek: néhányon vízgyűjtő és napkollektor van, valamint az évek alatt a növények is be fogják nőni őket. Esténként szuper látványos show-t mutatnak be, amit mindenképp érdemes megnézni.

Reggel 5-től hajnali 2-ig lehet csodálni őket, ingyenesen, a földről – ha fel szeretnél menni jobban is megnézni, akkor az OCBC Skyway- re kell befizetned.

Supertree grove Szingapúr

Supertree grove Szingapúr

OCBC Skyway:

A szuperfák már a földről is fantasztikus látványt nyújtanak, de még sokkal jobb 22 méter magasan, a fákat összekötő 128 méteres sétányról nézve. Érdemes este felmenni, 19 órától fokozatosan kapcsolják fel a fényeket, és háromnegyed óra alatt már teljes pompájában világít. Nagyon jó a kilátás a szomszédos Marina Bay Sands-re, az óriáskerékre és a felhőkarcolókra. Elméletileg 15 percet lehet fent eltölteni, hogy ne legyen tolongás és nagy várakozás, de ezt senki sem ellenőrzi.

A belépő 8 dollár, 9:00-21:00-ig lehet felmenni.

Far East Organization Children’s Garden:

Ha gyerekekkel megyünk és kilométerhiányuk van, akkor ebben a kertben levezethetik a felesleges energiát. A játékok mellett oktatási célú programokat is kipróbálhatnak.

Ingyenes, keddtől péntekig 10:00-19:00-ig látogatható.

Bay East Garden:

Ez a kert leginkább a kikapcsolódásról szól, gyönyörű növények és kilátás mellett lehet pihenni vagy sportolni.

Ingyenesen látogatható 0-24.

Dragonfly and Kingfisher Lakes:

Ha egy kellemes sétára vágyik az ember, akkor ezek a kis tavak tökéletesek erre.

Ingyenes látogatható 5:00-2:00-ig.

Heritage Gardens:

Ebben a kertben Szingapúr történetével és kultúrájával ismerkedhetünk meg, mindezt növényeken keresztül bemutatva. A négy tematikus kertet végig sétálva többet megtudhatunk a városról.

Ingyenes látogatható 5:00-2:00-ig.

World of Plants:

Itt sétálva főleg a trópusi növényeket ismerhetjük meg jobban, és hogy hogyan hasznosíthatja őket a világ.

Ingyenes látogatható 5:00-2:00-ig.

The Canyon:

Ezen a részen szobrokat csodálhatunk meg, melyek ritka növények között bújnak meg.

Ingyenes látogatható 5:00-2:00-ig.

Sun Pavilon:

Közel száz sivatagi növényfaj több, mint ezer képviselőjét tudjuk itt megtekinteni.

Ingyenes látogatható 9:00-21:00-ig.

Art Scuptures:

A Gardens by tha Bay területén több, mint 40 szobor van kiállítva a világ különböző részeiről.

Marina Bay Sands

A Marina Bay Sands hotel a tetején található, világrekord hosszúságú kinti medencéjéről híres, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik Szingapúrra. Sajnos a medencét csak a hotel lakói használhatják, így ha nem szeretnénk 150-200 ezer Ft-ot elkölteni egy éjszakára, akkor ez a program kimarad.

A Skypark részen van a medence alatt egy emelettel egy kilátó is. A 23 dolláros jeggyel (gyerekeknek 17 dollár) hétfőtől csütörtökig 9:30-22:00-ig, péntektől vasárnapig 9:30-23:00-ig gyönyörködhetünk a kilátásban.

A medence mellett van egy bár is, régen bevált csel volt, hogy valaki azt mondta hogy a bárba szeretne menni és így ingyen felengedték, ahol a kilátó felett egy emelettel ingyen nézhette a várost (a medencéhez attól még így sem lehetett bejutni). Most már ilyen nincs, 2016 októberétől egy 20 dolláros, lefogyasztható kupon megvásárlása után mehetünk csak fel, megfelelő öltözetben (ujjatlan trikó és strandpapucs kizárva). A bár neve régen Ku De Ta volt, ma már SkyBar.

Little India

Szingapúr egyik legjelentősebb kisebbségét az indiaiak adják, a többségük Little India-ban él. Ha olcsón szeretnénk autentikus indiai ételeket enni akkor ez a legjobb hely, minden második méternél olyan ennivalókat láthat az ember, ami még a környező ázsiai országokban sem mindennapos.

Vásárolni is olcsón lehet, sok árus van az utcán, akik ruhákat, zöldségeket, édességeket, elektronikus cikkeket stb. árulnak.

Ha valaki kicsit az indiai kultúrával is ismerkedne, akkor ott vannak többek között a Serangoon Road 141. alatt található Sri Veeramakaliamman Temple, nem messze tőle a House of Tan Teng Niah, a Sri Srinivasa Perumal Temple és a The Sakya Muni Buddha Gaya Temple - ‘Temple of 1,000 Lights.

Ha olcsón – legalábbis szingapúri mércével nézve – szeretnénk vásárolni többek között ruhát, ételt, elektronikai cuccokat, akkor a Mustafa Centre-t érdemes felkeresni a Syed Alwi Rd. 145. alatt, nem messze a Farrer Park metrómegállótól. A bevásárlóközpont 0-24 nyitva van.

Little India elérhető MRT-vel, a North East Line (lila vonal) mentén a Little India vagy Farrer Park megállóknál kell leszállnunk, ha pedig a Downtown (kék) vonalon megyünk, akkor Rochor-nál vagy Jalan Besar-nál. Buszok közül a 23, 64, 65, 66, 67, 131, 139, 147 és 857-es vonalak járnak a Serangoon Road-on.

Chinatown

A kínai negyedet úgy kell elképzelni, mint egy nagy kínai piacot, csak tisztán, szemét nélkül. Itt is van néhány nevezetesebb épület - Buddha Tooth Relic Temple, Sri Mariamman Temple – de a turisták főleg enni és vásárolni jönnek ide.

Rendkívül egyszerű idejutni, a lila színnel jelzett North East Line Chinatown megállójánál kell leszállnunk, és az A kijáraton kisétálva egyből a Pagoda Street-en találjuk magunkat, ahol azonnal árusok tömegét láthatjuk. Onnan nézve jobb kézre az első párhuzamos utca a Temple Street, majd a Smith Street, ami a kínai negyed étkezős központja.

Michelin-csillagos étterem

Chinatown-ban található a világ legolcsóbb Michelin csillagos étterme, a Liao Fan Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle. Hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken 8:30-19:00-ig van nyitva, szombaton és vasárnap 8:30-19:00-ig, szerdán pedig zárva van. A kis ételes bódé is a Smith Street-en van ahogy a többi kínai étterem is, de kicsit trükkös megtalálni.

Kiérve a Smith Street-re és megállva az utca közepén jobbra kell elindulni (úgy, hogy a Pagoda és a Temple Street van a hátunk mögött). Az utca vége felé lesz egy parkolóházra hasonlító valami, amin látható egy nagy 335-ös szám. Ennek kell felmenni a második emeletére, és ott a 126-os számú éttermet megkeresni (a pontos cím Blk 335, Smith Street #02-126, Chinatown Food Complex, Singapore 050335).

Itt találsz egy rövid élménybeszámolót az étteremről!

Szingapúri parkok - Singapore Zoo, River Safari, Night Safari, Jurong Bird Park

Szingapúrban fantasztikus állatparkok vannak, és jelenleg is folynak az építkezések, hogy ezt tovább bővítsék. Az egyes parkokba a belépők meglehetősen drágák, de van lehetőség többparkos belépőt is venni, amivel sokat lehet spórolni. Ezen a linken online vehetünk belépőt mind a négy parkba együtt, de olyan opció is van, hogy csak kettőt választunk ki. Az áron túl azért is érdemes lehet összessített belépőt venni, mert a Jurong Bird Park kivételével a másik három egymás mellett helyezkedik el. Mindegyik parkba ingyen mehetnek be a 3 éven aluli gyerekek.

Szingapúri állatkert

A négy fantasztikus állatpark egyik legrégebbi képviselője a Szingapúri állatkert. Az 1973-ban alapított állatkertben fantasztikus körülmények között élnek az állatok, több mint 300 faj 2800 képviselője. A többszörös díjas állatkert számos extra programot nyújt, és a világ egyik legjobbja a maga nemében.

A belépő felnőtteknek 33 SGD, 3-12 éves gyerekeknek 22 SGD, 8:30-tól 18:00-ig látogatható.

Könnyű tömegközlekedéssel megközelíteni, a piros színű North South Line MRT Ang Mo Kio megállóját kell választani, majd az ottani buszparkban felszállni a 138-as buszra, melynek utolsó megállója a Szingapúri Állatkert. Hazafele ugyanezt a megállót kell választani, mert itt megfordul a busz és visszavisz a metrómegállóhoz. Ha ugyanezen metróvonalon a Choa Chu Kang MRT megállónál szállunk le, akkor a 927-es buszt kell választani, és ugyancsak a Szingapúri Állatkert megállónál kell leszállni. Vasárnap és ünnepnapokon a 926-os buszt is választhatjuk, melyeket ugyanezen metróvonal Marsiling és Woodlands megállóinál érünk el. A hivatalos honlap itt érhető el.

River Safari

Az egymás mellett lévő parkok közül a következő a River Safari, ami szintén nagyon különleges élményt nyújt. A parkban főleg a vízi világon van a hangsúly, bemutatják az összes híres folyót, de nem csak kizárólag: van két óriáspanda is, és velem olyan is előfordult, hogy szembejött egy majom a korláton sétálva – de nem a lezárt részen belül, hanem valószínűleg a közeli erdőből ugrott át.

Külön élményt jelent a kétféle hajókázási lehetőség: a River Safari Cruise egy 15 perces sétahajókázás a folyón, melynek ára benne van a belépőben (bár a park 19-kor zár, de ide csak 18-ig lehet menni!). A hajóút alatt oldalra nézve különféle állatokat láthatunk, például orrszarvút és zsiráfot, teljesen olyan mintha a természetben lennénk és nem egy mesterséges parkban.

A másik hajókázási lehetőség az Amazon River Quest, mely felnőtteknek 5 SGD, gyerekeknek 3 SGD, de megéri a pénzt. Egy automatikus pályán közlekedő kis csónakba lehet beülni, ami egy mesterséges folyón visz le 10 percig, miközben mindkét irányba karnyújtásnyira állatok nézelődnek mellettünk. Esőben nem közlekedik ez a hajó, de jó idő esetén mindenképp próbáljuk ki. Ezt nem érdemes előre megvenni mert nem visszatérítendő, ha bent vagyunk a parkban és nem esik az eső akkor ott is meg tudjuk venni.

10:00-19:00-ig van nyitva, a felnőtt belépő 30 SGD, 3-12 éves kor között 20 SGD, ugyanúgy kell idejutni mint az állatkerthez és a Night Safari-hoz, ide kattintva pedig láthatjuk a honlapjukat.

Night Safari

Az egyik legnagyszerűbb állatkerti élményt nyújtja a Night Safari, mely este 7 óra után, sötétedéskor nyit. Teljesen egyedi élményt ad: estére kiengedik az állatokat, és sokuk igazán csak ilyenkor aktív.

Két lehetőség van: vagy felülünk a szafari vonatra, ami nagyjából 40 perc alatt visz át minket a 6 földrajzi zónán, vagy a gyalogösvényt választjuk. A vonaton van idegenvezetés, és percenként más állat lakhelye mellett haladunk el, míg a sétálás sokkal hangulatosabb, hatalmas repülő mókusokkal szemezhetünk két méterről, vagy apró wallaby-k ugrálnak el a lábunk mellett. Érdemes mindkét változatot kipróbálni, olyat is lehet hogy fele táv séta, fele táv vonat.

A jegyvásárlásnál meg kell határozni melyik turnusban megyünk be, 19:15, 20:15, 21:15 vagy 22:15.

A belépő 45 SGD, 3-12 éves korig 30 SGD, az első turnust 19 óra körül engedik be és 24:00-ig van nyitva a park. Megközelíteni ugyanúgy kell mint az állatkertet, a Night Safari-ról itt találni több információt.

TIPP: Bár teljesen logikusnak tűnik, hogy a 19-kor bezáró River Safari után sétáljunk át a Night Safari-ba, de elég sok más ember is ugyanígy gondolja, így az első turnusban hatalmas tömegre kell számítani. Szerencsére meglepően gyorsan megy a sor, de például a 21:15-ös csoportban már sokkal kevesebben mennek be.

Jurong Bird Park

A negyedik park a többitől eltérő helyen található Jurong Bird Park, mely már 1971-től várja látogatóit, jelenleg 400 faj 5000 példányával. Sokféle tematikus részen tudunk végig sétálni, miközben az összes jelentősebb madárfaj képviselőjével találkozunk.

8:30-tól 18:00ig van nyitva, a belépő felnőtteknek 29 SGD, 3-12 éves kor között 19 SGD.

Tömegközlekedéssel úgy jutunk ide, ha leszállunk a zöld színű East West Line Boon Lay megállójánál, majd felszállunk a 194-es buszra, aminek a Jurong Bird Park nevű megállója az elsők között lesz.

Honlapján további információkat is megtalálni.

Clarke Quay

Clarke Quay Clarke Quay az éjszakai élet központja, ahol üzletek, parkok, kiállítások várják az embereket a vízpart mentén.

MRT-vel megközelítve a lila North East Line-t kell használunk, és a Clarke Quay megállónál leszállni (ez a megálló a kínai és az indiai negyed között van).

Orchard Road

Ha valaki úgy dönt, hogy elköltené éves költségvetésének felét, akkor erre tökéletes helyszín Szingapúr legnagyobb bevásárló központja, az Orchard Road. Rengeteg üzlet, étterem, szórakozásra alkalmas helyszín várja az idelátogatókat, akik nagyon könnyen ide is találnak: a piros színű North South Line vagy a barna színű Thomson East Coast Line Orchard nevű MRT megállójánál kell leszállni.

Ha alaposabban felkészülnénk a sétálóutcából, akkor ebben a honlapjuk lesz segítségünkre.

Sentosa

Nem maradunk tengerpart nélkül sem Szingapúrban, a leghíresebb ilyen jellegű rész egyértelműen Sentosa. A fürdőzésen kívül sok más szórakozási lehetőség is vár ránk a kis szigeten (víziparkok, akváriumok, tematikus vidámpark – ez utóbbit lásd eggyel lejjebb), de arra készüljünk fel lelkiekben, hogy egy amúgy is nagyon drága ország legdrágább részére megyünk.

Tömegközlekedéssel nem nehéz kijutni Sentosa-ra; először is használjuk az MRT-t, aminek a HarbourFront megállójánál kell leszállni, ezt érinti a lila North East Line és a sárga Circle Line.

A megállónál leszállva már látni fogjuk a kiírásokat, és Vivocity-t kell keresnünk. A harmadik emeleten az L jelzésű csarnokban találjuk a jegypénztárat a Sentosa Express-hez, a retúr jegyár 4 SGD. 7:00-24:00 között közlekedik 5-8 percenként, és négy megállója van: az első a Sentosa Express Station VivoCity-ben, utána Waterfront Station (itt van a Resorts World Sentosa), Imbiah, és végül Beach Station.

Mehetünk siklóval is bár annak jóval húzósabb az ára, felnőtteknek 33 SGD, 3-12 éves gyerekeknek 22 SGD, és 8:45-22:00 között közlekedhetünk vele.

Itt vannak a további részletek az odajutás minden módjáról, de a honlapjukon még több információt találunk.

Universal Studio

Sentosa egyik legnagyobb durranása a Universal Studio, ami lényegében egy tematikus vidámpark, ami hét fő zónából áll, a linkekre kattintva részletesebben is meg lehet tekinteni mit találunk az egyes részeken (Hollywood, New York, Sci-fi City, Ősi Egyiptom, Madagaszkár, Elveszett világ, Az Üveghegyen túl).

A belépőért elkérik az árát, felnőtteknek 76 SGD, 3-14 éves gyerekeknek 56 SGD, az aktuális nyitva tartást és egyéb fontos információkat (például a magassági minimumot egyes játékokhoz a Visitor info rész alatt) itt tudjuk csekkolni, a fülek közül kiválasztva a nekünk érdekeset, itt pedig az odajutáshoz találunk információkat.

Árak

Szingapúr hivatalosan is a világ legdrágább országa, így már kapásból a szállásfoglalás nem egy olcsó mulatság. A legjobb ár-értékarányú kétágyas szoba saját fürdőszobával egy éjszakára kb. 13 ezer Ft, reggeli nélkül. A tömegközlekedés relatíve olcsón kihozható, ha kihasználjuk a tömegközlekedési kártyát (lásd lentebb a Közlekedés résznél). Enni Little India-ban vagy a kínai negyedben érdemes, ahol pár dollárból is lehet nagyokat kajálni. Figyeljünk oda arra hogy betartsuk a szabályokat, mert egy többszáz dolláros büntetés igencsak elrontaná a nyaralást. Biztosítást is érdemes költeni, mert valószínűleg irtózatos pénzeket kérnek el a kezelésért.

Aktuális szingapúri dollár árfolyam ide kattintva.

Mit érdemes enni-inni

Sokat tudunk spórolni, ha Little India-ban vagy Chinatown-ban eszünk az utcai árusoknál, ráadásul teljesen új ízeket próbálhatunk ki.

Bármilyen éhesek-szomjasak is vagyunk a tömegközlekedési járműveken fogjuk vissza magunkat, mert súlyos büntetést kaphatunk ha ott eszünk vagy iszunk.

Közlekedés

A tömegközlekedésre egy szót tudnék mondani: kitűnő. Az MRT vonalak lefedik az egész várost, a buszok pedig olyan jó minőségűek, amikkel máshol hosszú külföldi utakra viszik az utasokat. Mindez szingapúri mércével nem drágán, és ha sokat utazunk így akkor még jobban megéri, ha kiváltjuk a tömegközlekedési kártyát.

Ezt már a reptéren meg tudjuk venni sok más hellyel egyetemben (itt a lista), egy napra 10 SGD, 2 napra 16 SGD, 3 napra 20 SGD. Emellett fizetnünk kell 10 SGD depozitot, amit visszakapunk ha a kártya lejárta előtt visszaváltjuk bármelyik MRT-s jegypénztárnál (tehát kártyát csak meghatározott helyeken lehet venni, de visszaváltani sokkal több pénztárnál). Érdemes beruházni a kártyára, mert így nem kell folyamatosan sorba állni szakaszjegyért, itt találunk további információkat róla.

Az MRT különböző szakaszait különböző színek jelzik, a megállók nevét pedig az adott vonal és egy szám adja ki, tehát például a lila szakasz a North East Line, melynek 4. megállója Chinatown, így annak megnevezése NE4. A metrók nagyon sűrűn járnak, késő este is. Ide kattintva megnyílik egy térkép az MRT hálózatról.

A tömegközlekedési kártya a buszokon is érvényes, melyek pontosan közlekednek, a megállókban angolul vannak feltüntetve a kiírások, minden tiszta és modern. A nagy buszterminálokon tökéletesen lehet tájékozódni.

Szingapúrban baloldali közlekedés van.

Tippek

A Gardens by the Bay-ben semmiképp se hagyd ki az esti műsort a Supertree Grove-nál, fantasztikus látvány!

Ha sokat kell várnod a reptéren készülj hosszú nadrággal és pulcsival, mert bár egy trópusi országról beszélünk, az épületekben nagyon hideg van a légkondi miatt.

Tartsd be a szabályokat: ne rágózz, csak a kijelölt helyen cigizz, ne szemetelj, ne egyél-igyál a tömegközlekedési járműveken stb.

Ha csak egy napod van

Bármilyen apró is Szingapúr, látnivalókban nem szűkölködik. Ha egy napod van akkor délelőtt keresd fel Little India-t és Chinatown-t, ahol egyben az ebédkérdést is meg tudod oldani. Ebéd után irány a Gardens by the Bay, ahol semmiképp se maradjon ki a séta fent a szuperfák között. Ezután érdemes a parkok közül legalább kettőt megnézni, elsőként a River Safari-t, majd amikor az bezárt átmehetünk a Night Safari-ba, ami garantáltan életre szóló élmény. Ha ezután esetleg reggelig várnunk kéne a gépünk indulására az sem baj, a reptéren sok látnivaló van.

Érdekességek

Ha kíváncsi vagy milyen Szingapúr dióhéjban, akkor nézd meg a videómat, amit az ottani látogatásom után csináltam!

Szingapúr már alapból nagyon érdekes amiatt, hogy egy tiszta, modern, jól szervezett ország az ezzel pont ellentétes Ázsia kellős közepén.

A városállam nagyon apró, területe mindössze 719 m2 (összehasonlításképp: Budapest területe 525 m2).

Ez a világ legdrágább országa, cserébe a GDP-je is az elsők között van.

Rágózni szigorúan tilos, az országba sem lehet bevinni, és csak orvosi receptre lehet kapni.

Nincs munkanélküli segély az országban, a munkanélküliség aránya 5% alatti. A munkakeresőket ingyenes nyelvoktatással és egyéb tanfolyamokkal támogatják.

Az ország hatalmas figyelmet fordít a fenntarthatóságra (ezzel is különbözve a legtöbb ázsiai országtól), nagyon sok zöldterület van.

Szingapúr reptere évek óta a világ legjobb repterének van megválasztva, nem véletlenül.

Megtalálsz Youtube-on is:

szia@beferekaborondbe.hu

@beferekaborondbe.hu