BLOG
Angkor és Sziemreap
Bangkok
Izraeli országjárás
Kínai óvóbácsiskodás
Párizs
Török EVS
Velencei karnevál
ÚTTERVEZŐ:
Ausztria
Bécs
Csehország
Prága
Franciaország
Párizs
Hollandia
Amszterdam
Hongkong
Hongkong
Indonézia
Gili-szigetek
Izrael
Eilat
Jeruzsálem
Tel-Aviv
Kambodzsa
Sziemreap
Kína
Peking
Sanghaj
Sanya, Hainan
Lengyelország
Krakkó
Zakopane
Magyarország
Állatkertek
Velencei-tó
Németország
Mannheim, Heidelberg
Olaszország
Velence
Szingapúr
Szingapúr
Thaiföld
Bangkok
Elephant Haven
Törökország
Gaziantep, Halfeti
Isztambul
Kappadókia
Mersin

Ausztria / Bécs

Hol vagyunk
Bécs Ausztria fővárosa, egyben kulturális, kereskedelmi és ipari központja. Már a kelták idején is lakott volt a terület, később a rómaiak alapítottak itt egy jelentős várost, és sok év elteltével az Osztrák-Magyar Monarchia fővárosa lett Budapest mellett

Pénzneme
Euró (EUR), váltópénze az eurócent (100 eurócent egy euró)

Időeltolódás
Magyarországhoz képest nincs

Meglátogattam
2006 telén, 2010 telén, 2011 őszén, 2012 telén, és 2013 tavaszán

Utazás

Bécs mindössze egy tengerészköpésre van Magyarországtól, így átutazni nem okoz komolyabb gondot. Autóval végig tudunk az autópályán haladni, Magyarországon az M1-es, Hegyeshalom után Ausztriában az A4-es autópályán, természetesen mindkét országban kell autópályamatrica. Bécsben a parkolásért már mélyebben a zsebbe kell nyúlni (kivéve hétvégén, akkor ingyenes), és mivel a tömegközlekedés kiváló a városban, így érdemes elgondolkodni azon, hogy autóval menjünk-e.

Busszal az út nagyjából 3 óra, az ára pedig 10 ezer forint körül mozog – többször ennél olcsóbbakat is ki lehet fogni –, és egy nap több járat is közlekedik oda-vissza. A busz megáll a repülőtérnél, majd az Erdberg nevű metrómegállónál, ahonnan kényelmesen eljutunk a városban bárhova. Buszjegyet tudunk keresni többek között itt.

A vonatok is naponta többször járnak Budapest és Bécs között, a Keleti Pályaudvarból indulnak és alig több, mint 2 és fél óra alatt érnek Bécsbe. A Hauptbahnhof pályaudvarig közlekednek (innen az U1-es metróval jutunk be a belvárosba), néhány esetben pedig tovább mennek a Wien Meidling pályaudvarig. Vonatokkal kapcsolatos indulási információkat és kedvezményes jegyeket a MÁV honlapján találunk.

Útlevél, vízum

Magyar állampolgárként sem útlevél, sem vízum nem szükséges, mindössze a személyi igazolványt kell vinnünk.

Schönbrunni Kastély

Az egyik legszebb hely a városban kétségkívül a Schönbrunni Kastély, és a hozzá tartozó park. A hatalmas barokk épület – ahol egykor Sisi hercegnő is töltötte nyarait – és a park egész napos elfoglaltságot nyújthat.

A parkban változatos túrákon tudunk részt venni, melyek árairól itt tudunk tájékozódni.

Áprilistól júniusig 8:30-17:30-ig, júliustól augusztusig 8:30-18:30-ig, szeptembertől októberig 8:30-17:30-ig, és novembertől márciusig 8:30-17:00-ig lehet látogatni. Metróval az U4-es vonalat kell igénybe vennünk, villamossal a 10-es vagy 58-es vonalat, busszal pedig a 10A járatot, és minden esetben a Station Schönbrunn-nál leszállni.

A kastélyon kívül kellemes kikapcsoldást nyújt a kastélyparkban való sétálás, ahol jó esetben több mókust találni, mint turistát.

Schönbrunni kastély

Schönbrunni Állatkert

Ugyancsak itt található Európa legrégibb állatkertje, a Schönbrunni Állatkert, ahol többek között pandákat is láthatunk, mely igencsak ritkaságnak számít.

Az állatkert minden nap 9-kor nyit (ünnepnapokon is), januárban 16:30-kor, februárban 17:00-kor, márciusban 17:30-kor, áprilistől szeptemberig 18:30-kor, októberben (a nyári időszámítás végéig) 17:30-kor, novemberben és decemberben pedig 16:30-kor zár. A felnőtt belépő 18,5 euró, gyerekeknek 9 euró, 6 éves kor alatt ingyenes. Az állatkertet a kastély parkjában találjuk meg, főbejárata a Hietzinger Tor kapun kereszül érhető el. Etetési időpontokat, bérletvásárlási lehetőséget és minden egyéb információt olvashatunk az állatkert honlapján magyarul is, valamint online jegyvásárlásra is van lehetőség.

Bécsi Természettudományi Múzeum

A hozzám hasonló érdeklődésűeknek, kicsiknek és nagyoknak is hatalmas élményt jelenthet a Bécsi Természettudományi Múzeum, ami nemcsak a budapestit, de még a párizsit is messze felülmúlja. Hatalmas termekben gyönyörködhetünk régészeti leletekben, megtekinthetjük a világhírű Willendorfi Vénuszt, megnézhetjük a világ legnagyobb és legrégebbi meteorit gyűjteményét, és hatalmas dinoszaurusz csontvázakkal is találkozhatunk. Én többször is kötöttem össze a délelőtti múzeumlátogatást esti karácsonyi vásárral, hiszen a múzeumtól gyalog is könnyen eljutunk a város leghíresebb vásáraihoz.

A felnőtt belépő 10 €, de 19 év alatt ingyenes a belépés! A múzeum 9:00-18:30-ig van nyitva, szerdán csak 21:00-kor zár, viszont kedden egész nap zárva tart. Az U2-es és U3-as metróval érkezve a Volkstheater megállónál kell leszállni, ahogy a 1, 2, D, 46, 49 jelzésű villamosoknál és a 2A, 48A buszoknál is ezt a megállót kell választani. A múzeumról több információt magyar nyelven itt találunk.

Bécsi Természettudományi Múzeum

Práter, óriáskerék

Aki a múzeumlátogatást kellemes sétával vegyítené, a Práterben – mely egy nagy kiterjedésű, közkedvelt park Bécsben – megtalálja a számítását. A parkban található a vidámpark és a viaszmúzeum is, valamint a sok más nagyvároshoz hasonlóan Bécsben is fellelhető óriáskerék. A Práter vidámparkjánál található szerkezet több mint 64 méter magas, tetejéről az egész várost belátni.

Madame Tussauds viaszmúzeum

Ugyancsak sok másik nagyvároshoz hasonlóan Bécsben is van Madame Tussauds viaszmúzeum, ahol több mint 70 bábut tudunk megnézni, nagy számban osztrák származású híres embereket.

A viaszmúzeum általában 10:00-18:00-ig van nyitva (utolsó belépés 17:00-kor), de időszakonként ez eltérhet, az a legbiztosabb ha a tervezett látogatás előtt ezen a honlapon leellenőrizzük az aktuális dátumot. A legközelebbi megálló a Praterstern, melyet a 0 és 5 jelzésű villamosokkal érünk el, valamint az U1 és U2 vonalon közlekedő metrókkal. Jegyvásárlásra sokféle lehetőségünk van, tudunk különböző féle kombinált jegyekeit is venni, erről bővebben olvasni és esetleg online vásárolni ide kattintva van lehetőségünk.

További információkat a múzeum honlapján angolul is találunk.

Mariahilfer Straße

Bécs leghíresebb sétálóutcája a Mariahilfer Straße, mely majdnem két kilométer hosszú, és körülbelül 350 üzlet található ezen a szakaszon. A Bécsi Múzeum negyed is közel van, így például a Természettudományi Múzeum látogatását követően egy kellemes 25 perces séta után már tudunk is nézelődni és vásárolni a Mariahilfer Straße-n. A sétálóutcának saját, német nyelvű oldala is van.

Neves épületek

Ha esetleg valakit az építész érdekel, akkor érdemes megtekintenie a Stephansdomot, mely egy több mint 800 éves gótikus templom, vagy a Parlamentet, mely Ausztria kormányzásának központja. Az egyik legismertebb épület Bécsben a Rathaus, mely tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető, de gyalog a Parlamenttől is csak pár száz méter. Esti kivilágításban különösen szép, és a legnagyobb adventi vásár is itt található a városban, az úgynevezett Wiener Adventzauber.

Bécs épület

Adventi vásárok

Ha télen érkezünk, akkor a városban sétálva mindenhol adventi vásárokba ütközünk.  Bár már előre, otthon is ki lehet keresni az vásárok helyszíneit, de ha csak elindulunk és nyakunkba vesszük a várost akkor is biztosan megtaláljuk a legnagyobbakat. A vásárok általában november elején-közepén nyitnak, és karácsonyig vannak nyitva. Hatalmas vásárt találunk a Rathaus előtt, a Szépművészeti és a Természettudományi Múzeum között, a Freyung téren vagy akár a Schönbrunni Kastély előtt.

Bécs adventi vásár

Hatalmas korcsolyapálya

A karácsonyi vásárokat követően a Rathaus (Városháza) előtt egy hatalmas műjégpályát építenek ki, ami egészen március elejéig használható. A korcsolyapálya két nagyobb részből áll, melyet labirintusszerű kis utak kötnek össze. Korcsolyát lehet bérelni a pálya mellett, és hatalmas élmény a kivilágított Rathaus lábánál suhanni a jégen, mindenkinek csak ajánlani tudom. Erről is tudunk olvasni németül és angolul is.

Árak

Bécs árai a nyugat-európai árakkal összehasonlítva kedvezőbbek, és bár biztosan többet fizetünk egy étteremben vagy egy mozijegyért mint itthon, nincs nagy ugrás a magyarországi árakhoz képest. A nagybevásárlást azért még intézzük el a határ magyar oldalán.

Aktuális euró árfolyam ide kattintva.

Mit érdemes enni-inni

Ha a karácsonyi vásár idején látogatsz Bécsbe mindenképpen igyál egy forralt bort vagy egy puncsot, már csak a hangulat kedvéért, és a bögrét vidd haza emlékbe néhány extra euróért cserébe.

Természetesen érdemes kipróbálni a híres bécsi szeletet is, vagy enni egy Sacher tortát valamelyik cukrászdában.

Közlekedés

Bécsben a tömegközlekedés kiváló, 5 metróvonallal, gyorsvasúttal (S-Bahn), villamossal és busszal rendelkezik. Személy szerint a villamost ajánlom, mert közben lehet nézelődni a városban.

Az egy utazásra feljogosító jegy - mely érvényes a villamoson, buszon, és minden földalatti járaton - felnőtteknek 2,2, gyerekeknek 1,1 euró, a jegy a célállomás eléréséig érvényes, akár többszöri átszállással is. Az egy útra szóló jegyek villamoson és buszon is megvásárolhatóak, 10 cent felárral. 6 év alatt ingyenes az utazás, ahogy a 15 éven aluliak is ingyen utazhatnak vasárnap és ünnepnapokon, valamint a bécsi iskolaszünetek alatt. A 24 órás bérlet 7,6 euró, a 48 órás 13,3 euró, a 72 órás 16,5 euró, a heti bérlet (ez minden esetben hétfőtől hétfő 9 óráig érvényes) 16,2 euró. Jegyeket többek között többnyelvű automatákból és trafikokban is tudunk venni, itt találunk további részleteket magyar nyelven.

Ide kattintva válogathatunk a menetrendek között, itt tudjuk megnézni a különböző járatokat, itt és itt pedig a városban futó vonalakat tudjuk alaposabban is szemügyre venni.

Tippek

Látogass Bécsbe télen és vegyél részt a karácsonyi vásáron, vagy a karácsonyi vásárt követően március elejéig, amikor hatalmas korcsolyapályát találhatsz a Rathaus előtt.

Ha csak egy napod van

Bécset sokan csak egy napra látogatják meg, hiszen kényelmes távolságban van Magyarországtól, kora reggeli indulással és késői érkezéssel sok minden belefér a napba. Ha egy napunk van (és tegyük fel hogy nem az adventi vásár idején jövünk, ami kitölti az egész délutánt-estét), akkor délelőtt érdemes felkeresni a Természettudományi Múzeumot, a sok teremben garantáltan mindenki talál számára érdekes látnivalót. Miután a sok tudomány leszívta kicsit az agyunk ebéd után menjünk el a Schönbrunni Kastélyhoz, nézzük meg az állatkertet és sétáljunk az erdőben. Ezután vegyük nyakunkba a Mariahilfer Straße-t, ahol elvegyülhetünk a bécsi este forgatagában.

Érdekességek

Bécs többször is elnyerte az Európa legélhetőbb városa címet.

Megtalálsz Youtube-on is:

szia@beferekaborondbe.hu

@beferekaborondbe.hu