BLOG
Angkor és Sziemreap
Bangkok
Izraeli országjárás
Kínai óvóbácsiskodás
Párizs
Török EVS
Velencei karnevál
ÚTTERVEZŐ:
Ausztria
Bécs
Csehország
Prága
Franciaország
Párizs
Hollandia
Amszterdam
Hongkong
Hongkong
Indonézia
Gili-szigetek
Izrael
Eilat
Jeruzsálem
Tel-Aviv
Kambodzsa
Sziemreap
Kína
Peking
Sanghaj
Sanya, Hainan
Lengyelország
Krakkó
Zakopane
Magyarország
Állatkertek
Velencei-tó
Németország
Mannheim, Heidelberg
Olaszország
Velence
Szingapúr
Szingapúr
Thaiföld
Bangkok
Elephant Haven
Törökország
Gaziantep, Halfeti
Isztambul
Kappadókia
Mersin

Magyarország / Állatkertek


Fővárosi Állat- és Növénykert

Budapesten, a Városligetnél található állatkert Magyarország legrégebbi és legnagyobb állatgyűjteményű állatkertje, melynek területe a bezárt Vidámpark területével bővül. 1866-ban alapították, és egészen az 1950-es évekig az egyetlen ilyen jellegű park volt az országban, napjainkban évente több, mint egymillióan látogatják.

Az állatokról itt találunk leírásokat, többek között a 2017 végén született elefántról, Arun-ról, vagy az állatkert kedvenceiről, a koalákról, akiket jó idő esetén a kifutón is láthatunk. A legfrissebb eseményekről is mindig olvashatunk ide kattintva.

Az Állatkertben található Varázshegy rövid 3D-s mozifilmjeivel és őstörténeti kiállításával tűnik ki, az ottani programokról itt olvashatunk.

Az év minden napján nyitva tart, a kasszák zárás előtt egy órával zárnak, belépni is csak eddig az időpontig lehet. Az Állatkert 9:00-kor nyit, a zárási időpontok a hónapok és azon belül a napok függvényében is váltakoznak, itt tudjuk megnézni a pontos időpontokat. A Varázshegyre más nyitva tartás vonatkozik, erről bővebben itt olvashatunk.

A belépőjegy érvényes az Állatkertbe, a Varázshegybe, a Pálmaházba és az Akváriumba is. Ennek összege felnőttek esetében 2500 Ft, diákjegy 1900 Ft, gyerekjegy (2-14 éves korig) 1800 Ft, nyugdíjasjegy 2200 Ft, családi jegy 7300 Ft (ezt két felnőtt veheti igénybe legfeljebb két 14 éven aluli gyerekkel, minden további gyerek számára a belépő 1300 Ft). A kedvezményes jegyek és bérletek árait itt tudjuk megtekinteni. Online is van lehetőség jegyvásárlásra az alábbi felületen, amivel elkerülhetjük a pénztárnál való sorban állást.

Ha autóval megyünk, akkor számítsunk arra, hogy parkolóhelyet a közelben aligha fogunk találni, vagy csak nagy szerencsével. Érdemes tömegközlekedéssel menni, mely tapasztalatom szerint sokkal gyorsabb, mint autóval hosszú percekig helyet keresve keringőzni a környező utcákban. Kisföldalattival a Széchenyi Fürdő megállónál kell leszállnunk, 72-es trolibusszal az Állatkert, a 75-ös vagy 79-es trolival pedig a Gundel Károly út megállónál. Ha a 20E, 30, 30A, 105, 230 jelzésű buszok valamelyikével jövünk, akkor a Hősök tere megálló a mienk.

Fővárosi Állatkert dínó

Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark

A veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadasparkot 1958 nyarán nyitották meg az egykori szeméttelep helyén, Magyarország harmadikként alapított állatkertjét mindössze öt hónap alatt építették meg. Névadója az Afrika-kutató Kittenberger Kálmán, akinek mellszobra a Fejes-völgyi bejárat előtt látható.

Az állatkert honlapján a lakóival alaposan megismerkedhetünk, legkülönlegesebb tagja a kis panda (más néven vörös macskamedve, de a kis panda megnevezés aranyosabb).

2016 májusában nyitotta meg kapuit a Dínó Park mintegy 20 000 négyzetméteren, ez a legnagyobb dinoszaurusz tematikájú park az országban. Életnagyságú dinoszauruszukat lehet megnézni közvetlen közelről, ezen felül interaktív programokon is részt vehetünk. A park az állatkert területén belül van, bejárata a Gulya-dombi részen található.

Az állatkert minden nap, ünnepnapokon is nyitva tart. Egész évben 9:00-kor nyit, hétköznapokon decembertől februárig 15:00-kor, márciusban 15:30-kor, áprilistól szeptemberig 18:00-kor, októberben 16:30-kor, novemberben pedig 15:30-kor zár. Hétvégén fél órával tovább tart nyitva, kivéve a májustól szeptemberig tartó időszak alatt, akkor ugyanúgy 9:00-18:00-ig lehet látogatni az állatkertet, mint hétköznap.

A felnőttjegy 2600 Ft, a 18 év feletti diák 1900 Ft, gyermek (3-18 év között) 1800 Ft, a nyugdíjas belépő szintén 1800 Ft, további jegyek, bérletek és csoportos akciók a linkre kattintva.

Ha autóval megyünk akkor könnyen találunk ingyenes parkolóhelyet a közelben. Amennyiben vonattal vagy busszal érkeznénk Veszprémbe, úgy az állomásokról valamelyik helyijárattal tudjuk megközelíteni az állatkertet, szükség esetén erről részletes leírás itt.

Veszprémi állatkert fókák

Veszprémi állatkert őzikék

Nyíregyházi Állatpark

E sorok írójának kétséget nem hagyva kedvenc állatkertje a sóstói, mely 1974-ben nyílt meg Nyíregyházi Vadaspark néven. Az akkor 14 hektáros terület már 30-ra növekedett, és mivel Sóstó Nyíregyháza Önkormányzata kezeli, ezért hívják Sóstó Zoo-nak is.

Rengeteg állatfaj megtalálható itt, legkülönlegesebb egyedei a fehér tigrisek, akik számos példányban képviselik magukat. Különböző programokon is részt lehet venni az állatkertben, úgy mint fókashow, makierdő vagy látványetetések.

Nyíregyháza fehér tigrisek

A tipikus állatkerti kifutókon kívül benézhetünk többek között a Zöld Piramisba, az Ócenáriumba (ahol az üvegfolyosó alatt sétálva cápák úszkálnak a fejünk felett), a Viktória-házba ahol hatalmas alligátorok várnak ránk (már nem úgy értve hogy mi vagyunk a vacsora), vagy az Esőerdőbe, ahol úgy érezhetjük magunkat, mintha valóban Dél-Amerikába csöppentünk volna. A fentieken kívül még számos, nem csak Magyarországon, de egész Európában egyedülálló élményben lehet részünk, ezen a linken tudjuk megnézni pontosan milyen tematikájú részei vannak az állatkertnek.

Ha valaki esetleg több időt is szeretne eltölteni Sóstón, az állatkert területén található Hotel Dzsungel 60 fő befogadására képes.

A park egész évben nyitva, mindig 9:00-kor nyit, a zárás azonban változó. A nyári időszámítás kezdetétől (azaz március utolsó vasárnapjától) augusztus végéig 19:00-kor, szeptemberben 18:00-kor, októberben sötétedéskor (bármit is jelentsen), a téli időszámítás kezdetétől (azaz október utolsó vasárnapjától) a nyári időszámítás kezdetéig 16:00-kor zár. Pénztár március végétől szeptember végéig a zárás előtt másfél óráig van nyitva, októberben 16:30-ig, téli időszámítás alatt zárás előtt egy óráig. Ha esetleg konkretizálják majd ezt a sötétedés dolgot, akkor az alábbi linken biztos megosztják velünk is a friss információt.

A felnőttjegy ára 3000 Ft, a gyerek (3-14 év között), diák és nyugdíjas jegy 2000 Ft, 3 év alatt 200 Ft, további jegyárak és bérletek itt.

A várostól mindössze 5 kilométerre helyezkedik el, így az autós megközelítésen kívül könnyedén idejuthatunk busszal is, a vasútállomásról induló 8-as busz közvetlenül az állatkert bejáratánál tesz le.

Nyíregyháza cápák

Tropicarium

Bár a Tropicarium nem a fentiekhez hasonló hagyományos értelemben vett állatkert, így kakukktojásként kicsit kilóg a sorból, egy említést mindenképp megérdemel. Haladva a trenddel már nagyon sok állatkertben építenek hatalmas akváriumot melyben cápák úszkálnak, úgyhogy a Tropicarium nem olyan "nagy szám" már, de régen többször is voltam itt és nagyon szerettem, megérdemli hogy itt legyen a listában.

2000-ben nyitotta meg kapuit a XXII. kerületben található Campona üzletközpontban, és azóta is várja a látogatókat közel 3000 négyzetméteres területén. A hangsúly a trópusi, azon belül is a vízi élőlényeken van, de a cápákon és a krokodilokon kívül természetesen nagyon sok egyéb fajt is találunk itt.

Nemcsak az állatokat de az etetésüket is meg lehet nézni, ahhoz hogy ne csússzunk le róla érdemes jó előre megnézni melyik állatot mikor etetik.

Az állatkert az év minden napján 10:00-20:00 között van nyitva (a pénztár 19:00-ig), ettől csak a karácsonyi, szilveszteri és újévi napok térnek el, ezeket az alábbi menüpontban tudjuk megnézni.

A felnőttjegy 2500 Ft, a gyermek, diák (18 év alatt) és a nyugdíjas (65 év felett) belépő 1800 Ft, 4 éves kor alatt ingyenes. Csoportos árak, bérletek, és a kedvezményre jogosító kártyák listáját a honlapon találjuk.

Autóval a M0-ás, M1-es, M7-es autópályáról vagy a Nagytétényi útról tudjuk megközelíteni, a Campona parkolójában ingyen lehet parkolni. Busszal többek között a 33-as számú járatot tudjuk igénybe venni, mely a Móricz Zsigmond körtértől indul, és a Lépcső utcánál kell leszállni róla. Ha vonattal jönnénk, akkor a Budatétény megállónál kell leszállnunk, és onnan átsétálni a Camponába. Ha ez nem elég akkor itt találunk egyéb lehetőségeket is a megközelítésről.

Megtalálsz Youtube-on is:

szia@beferekaborondbe.hu

@beferekaborondbe.hu