BLOG
Angkor és Sziemreap
Bangkok
Izraeli országjárás
Kínai óvóbácsiskodás
Párizs
Török EVS
Velencei karnevál
ÚTTERVEZŐ:
Ausztria
Bécs
Csehország
Prága
Franciaország
Párizs
Hollandia
Amszterdam
Hongkong
Hongkong
Indonézia
Gili-szigetek
Izrael
Eilat
Jeruzsálem
Tel-Aviv
Kambodzsa
Sziemreap
Kína
Peking
Sanghaj
Sanya, Hainan
Lengyelország
Krakkó
Zakopane
Magyarország
Állatkertek
Velencei-tó
Németország
Mannheim, Heidelberg
Olaszország
Velence
Szingapúr
Szingapúr
Thaiföld
Bangkok
Elephant Haven
Törökország
Gaziantep, Halfeti
Isztambul
Kappadókia
Mersin

Lengyelország / Krakkó

Hol vagyunk
Krakkó Lengyelország második legnépesebb városa, 1795-ig az ország fővárosa volt. A Visztula folyó partján fekvő várost a krónikák először a X. században említik, és az azóta eltelt 1000 évben Krakkó az ország gazdasági, oktatási, szolgáltatási, kulturális és turisztikai központjává nőtte ki magát

Pénzneme
Zlotyi (PLN)

Időeltolódás
Magyarországhoz képest nincs

Meglátogattam
2006 és 2013 tavaszán

Utazás

Az utazás általam leginkább javasolt módja a buszozás. Több társaság is napi rendszerességgel visz utasokat Krakkóba, Budapesten a Népligetnél van találkozó, és a 7 órás út végén érkezünk meg a Krakkói Buszpályaudvarra. Az átlag retúrjegyár 10 ezer forint körül mozog, de ennél olcsóbbakat is ki tudunk fogni, többek között itt lehet buszjegyet nézni.

Az Eurolines-nál sokféle kedvezményt találunk (ifjúsági speciál, törzsutas, MiniÁr stb.), ezeket érdemes lecsekkolni.

Útlevél, vízum

Magyar állampolgárként sem útlevél, sem vízum nem szükséges, mindössze a személyi igazolványt kell vinnünk.

Wawel, a Krakkói Vár

A Wawel-dombon látható a krakkói vár, a Wawel, az itt található palota a középkorban a lengyel uralkodók székhelye volt. Az eredetileg román stílusú várat a XIV. században gótikusra cserélték, végső formáját az 1499-es tűzvész utáni újjáépítése során nyerte el. A várból gyönyörű kilátás nyílik a Visztulára és a város egy részére is, éd ha jobban elmerülnénk a Wawel-ben, akkor erre több lehetőségünk is nyílik a sétán kívül.

A Vár valószínűleg leghíresebb része a székegyegyház, azaz a Katedrális, melyet mindenképp érdemes megnézni ha a várban vagyunk, főleg mert nagy része ingyenes. Fotózni nem szabad, és ujjatlan felsőben sem lehet bemenni. A múzeumi rész vasárnaponként zárva van (maga a Katedrális nem), és ne felejtsünk el kedvezményes jegyet kérni, amennyiben jogosultak vagyunk rá és tudjuk igazolni (külföldi diákok, tanulók, egyetemisták és a nyugdíjasok is olcsóbb jegyet vehetnek). A teljes árú jegy 12 zlotyi, a kedvezményes 7 zlotyi.

Krakko katedrális

Ugyancsak érdemes felkeresni a Királyi magánlakosztályokat, a Királyi kincs- és fegyvertárat és az Elveszett Wawel kiállítást. A kiállítások egy része április 1-től március 31-ig hétfőként zárva van. A fentiek nyitva tartásáról és árairól itt olvashatunk.

A várban két kassza működik, egyik a Tourist info épületében, a másik a címeres kapunál. A kasszák egy bő órával a kiállítások zárórája előtt bezárnak.

Krakko kiralyi palota

Krakkoi var

Wawel sárkánya

A vár külső fala mentén, a folyó felett sétálva megtaláljuk Wawel sárkányát. Az acél szobor nem csak azért érdekes mert egy TÖBB MÉTERES SÁRKÁNY SZOBOR (ami milyen szuper már), hanem mert pár percenként tüzet okád néhány másodperc erejéig. Ha jól időzítünk tudunk olyan közös képet készíteni a sárkány szoborral, amikor épp tüzet hány.

Wawel sárkány

Főtér

A várhoz hasonlóan Krakkóban mindenképp kötelező látványosság az Óváros közepén található főtér, ami a középkorban Európa legnagyobb főtere volt közel 200x200 méteres méretével. A Wawel-től nem messze található tér a XIII. század óta létezik, és sok történelmi eseménynek volt színhelye. Ma már az alkalmankénti lengyel ünnepségek és kiállítások mellett inkább csak a turistáknak szól, számos árust és ennivalót kínáló bódét találunk itt.

Foter

Mária templom

A téren található Krakkó másik nagy nevezetessége, a Mária templom. A kéttornyú templom a XIII. században épült, és a XIV. században építették át gótikusra. Itt található Európa legnagyobb oltárja, melynek mérete 11x13 méter. A főbejáraton azok mehetnek be akik a misére jönnek, a turistáknak az oldalbejáratot kell igénybe bevenniük a 10 zlotyis belépődíj fejében.

ÉRDEKESSÉG: Minden egész órában megszólal a Mária-toronyból a hejnal, egy kürtszó, mely a legenda szerint egy őrhöz kötődik, aki így riasztotta Krakkó népét a tatárok támadásakor.

Mária templom Krakkó

Posztócsarnok

Ugyancsak a főtéren van a Posztócsarnok, mely Krakkó egyik legjellegzetesebb épülete. A középkorban fontos kereskedelmi központ volt, a krakkói kereskedők fűszereket, selymet, viaszt vettek itt, cserébe wieliczka-i sót és ólmot adtak. Mára már leginkább szuveníreket lehet kapni, de nem érdemes itt vásárolni ezeket; néhány utcával lejjebb sokkal olcsóbban meg lehet venni. A Posztócsarnok emeletén található a Nemzeti Múzeum képcsarnoka.

Posztocsarnok

Wieliczka sóbánya

Wieliczka sóbánya a világ legrégebbi sóbányái közé tartozik, a középkorban hatalmas tárnákat hoztak létre és évszázadokig bányászták. Ma már a világörökség része és múzeumként működik, 9 szintje van, a legalsó 327 méter mélyen. Némely termében koncerteket és bálokat is rendeznek. Egyik leghíresebb része a Szent Kinga kápolna, mely a világ legnagyobb földalatti temploma. A 101 méter mélyen lévő templom 54 méter széles, 18 méter hosszú és 12 méter magas. A legenda szerint Árpád-házi Szent Kinga bedobta jegygyűrűjét egy erdélyi sóbányába, amit itt, a wieliczkai sóbánya megnyitásakor az első kitermelt sótömbben megtaláltak. A lengyelek úgy tartják, hogy Szent Kingának köszönhetik ezt a sok sót.

A bányába csak csoportosan lehet lemenni, így néha várni kell amíg összegyűlik a megfelelő számú ember. Lefelé falépcsőkön megyünk hosszú ideig, felfelé már lift visz.

Wieliczka sobanya

A városból a 304-es busszal jutunk ide, és a Wieliczka Kopalnia Soli megállónál kell leszállnunk. Ez már agglomerációs övezet, ide nem elég a sima városi jegy.

A sóbánya áprilistól októberig 7:30-19:30-ig, novembertől márciusig 8:00-17:00-ig van nyitva, az ünnepi és az egyéb látogatható helyek nyitva tartásáról itt tudunk informálódni.

Külföldieknek a teljes árú belépőjegy 84 zlotyi, a kedvezményes 64 zlotyi, a családi (4 főnek) 232 zlotyi, erről többet itt olvashatunk. Online jegyvásárlásra is van lehetőség a linkre kattintva.

TIPP: Ne felejtsük el, hogy lent 12-14 C° körüli a hőmérséklet, így egy pulóver hasznos lehet, ahogy a megfelelő cipő is. Nyugodtan nyalogassuk a sós falat, ha nem zavar a tudat, hogy sok millió másik turista is így tett már előttünk.

Auschwitz és Birkenau

Ha Krakkóban járunk akkor közel vagyunk Lengyelország egyik leglátogatottabb, és egyben legszomorúbb látnivalójához. Auschwitz neve hallatára az embernek nem csak a gyomra hanem az ökle is összeszorul, és bár az itteni látogatás nagyon lehangoló, mégis kötelező „látványosság”, mert nem szabad elfelejteni ami itt történt. A II. világháború alatt több koncentrációs tábor is működött itt, a legnagyobb Auschwitz (Auschwitz I.) és Birkenau (Auschwitz II.), az összes itteni táborban nagyjából 1,5-1,6 millió embert öltek meg a nácik.

A kapun belépve egyből megpillantjuk a feliratot: „Arbeit macht frei” („A munka szabaddá tesz”), ezt követően beléphetünk a barakkokba, ahol külön termeket láthatunk csak kiscipőkkel vagy csak fésűkkel, melyet a meggyilkolt emberektől vettek el. A kőépületek és szögesdrótos kerítések között járva átjárja az embert a történelem, és az idegenvezető előadása még valóságosabbá teszi az egészet.

Auschwitz

Auschwitz után egy busz visz át minket a 3,5 kilométerre lévő Birkenau-ba, mely a kivégzések fő helyszíne volt. Ide hozta az embereket a vonat, itt választották el őket a családjuktól, és innen küldték őket a gázkamra általi halálba, magyarokat is százezerszámra. Itt meg tudjuk tekinteni a gázkamrák maradékát és az egykori „lakhelyeket”, melyek az egész mezőt beterítik. A sín felett a tábor bejáratánál lévő toronyba fel is lehet menni és onnan körülnézni. Auschwitz-ból a nyári időszakban 15, a téli időszakban 30 percenként hoz át a múzeumi kisbusz, ennek nincs külön díja.

Birkenau

TIPP: Bár én spórolási okokból kerülni szoktam az idegenvezetést és inkább megyek a fejem után, itt érdemes idegenvezetővel menni. Az angol idegenvezetés során sok olyat hallottam, amit a történelemkönyvek sem írnak le.

A múzeum minden nap nyitva van (kivéve január 1., december 25. és húsvét vasárnap), decemberben 8:00-14:00-ig, januárban és novemberben 8:00-15:00-ig, februárban 8:00-16:00-ig, márciusban és októberben 8:00-17:00-ig, áprilisban, májusban és szeptemberben 8:00-18:00-ig, júniusban, júliusban és augusztusban 8:00-19:00-ig.

Megközelíteni Krakkóból a leggyorsabban vonattal lehet, a krakkói vonatállomás közvetlenül a krakkói buszállomás mellett van. Auschwitz-hoz az Oświęcim nevű megállónál kell leszállni, és onnan még közel 2 kilométert gyalogolni. Hivatalos címe 32-603 Oświęcim, ulica Więżniów Oświęcimia 20., de nem ezt, hanem a főbejáratot kell keresni, ami a 32-603 Oświęcim, ulica St. Leszczyńskiej 11. 

Ha 10 főnél kevesebb, idegenvezető nélküli látogatáson szeretnénk részt venni Auschwitz-ban, akkor november 1. és március 30-a között bármikor, április 1. és október között csak 10:00 előtt, valamint 15:00 és zárás között mehetünk be, ingyenesen. Ha ettől eltérő időben megyünk akkor csatlakoznunk kell egy csoporthoz, ami már nem ingyenes (de megéri az összeget). 2015. január 1-től azonban VÁLTOZÁS VOLT TÖBB DOLOGBAN IS, így limitálva lett 200 főben az egy nap ingyenes látogatók száma, valamint előre regisztrálni kell, ezen az oldalon. Ha a fenti módon mennénk, akkor – miután regisztráltunk az oldalon – a Visit for individuals menüpontnál adjuk meg melyik napon mennénk, majd a Tour for individuals without an educator résznél írjuk be a létszámot (max 10 fő). A visszaigazoló e-mailben benne lesznek az ingyenes jegyek, amik kelleni fognak a belépéshez. Ha nem veszünk elővételben jegyet a fenti módon, akkor meg lehet próbálni a helyszínen is (természetesen 10 óra előtt), de ha már elkelt aznapra az összes ingyen jegy, akkor csoporthoz kell csatlakozni.

Ha csoporthoz csatlakoznánk akkor azt kell figyelembe venni, hogy a különböző nyelvű csoportok mikor indulnak. Ezeket ugyanúgy a fenti foglalásos linken tudjuk megnézni (és muszáj is lesz, mert foglalnunk kell helyet), csak itt a Visit for individuals menüpont és a dátum kiválasztása után valamelyik tetszőleges nyelvű csoportot kell kiválasztani. Kijelöljük melyik időpontban mennénk (látszik még hány szabad hely van), és ugyanúgy beírjuk a létszámot. Az idegenvezetéses túra ára 45 zlotyi (ha 26 éven aluli diákok vagyunk és nemzetközi diákkal tudjuk igazolni, akkor 35 zlotyi). Ha átutaltuk az összeget akkor megkapjuk a visszaigazoló e-mailt, és a benne lévő jeggyel és vonalkóddal kell mennünk a múzeumhoz a foglalt időpontra. Később időpontmódosításra vagy pénzvisszatérítésre már nincs mód.

A fenti procedúra csak Auschwitz-ra vonatkozik, Birkenau egész évben ingyen látogatható, idegenvezető nélkül is (kivéve a torony, oda csak csoporttal lehet felmenni).

Ha saját szervezett csoportunkkal mennénk akkor ugyanez a menet, és ugyanúgy a linken tudjuk kiválasztani és kifizetni a megfelelőt.

Kazimierz, a zsidónegyed

Az Óváros és Wawel mellett Krakkó másik fontos és történelmi része a Kazimierz, azaz a zsidónegyed, mely sok látogató szerint a város leghangulatosabb része. Steven Spielberg itt forgatta a Schindler listája című filmjének számos jelenetét, az eredeti gyár a negyedtől délre működött. A zsinagógák és a bárok kellemes elegye mellett rengeteg étkezdét is találunk a lengyel konyha remekjeivel. 

Zakopane

Ha több napot is eltöltünk Krakkóban akkor mindenképp szervezzünk egy kirándulást Zakopane-ba, a gyönyörű Magas-Tátránál található kis városkába. Zakopane híres lélegzetelállító hegycsúcsairól, hangulatos kis utcáiról és finom ételeiről, nagyon bájos hely. Az ott található látnivalókról itt olvashattok többet.

Zakopane hegycsúcs 

Árak

Az árszínvonal a magyaréhoz hasonló, nagyjából megegyező, néhány turisták által preferált hely természetesen ettől eltérhet (és el is tér, felfelé). Mikor a költőpénzzel tervezünk nyugodtan kiindulhatunk a hazai árakból.

Aktuális lengyel zlotyi árfolyam ide kattintva.

Mit érdemes enni-inni

Krakkóban a világ szinte minden konyhájából találunk ételeket (többek között hortobágyi palacsintát), de az utcán sétálva érdemes megkóstolni a krakkói kerek perecet – hivatalos nevén obwarzanek –, vagy a helyi kolbászokat egy jó lengyel sörrel, például egy Lech-kel (bár a lengyel vodka is nagyon híres). A Kazimierzben sétálva együnk egy hatalmas melegszendvicset, melynek lengyel neve zapiekanka. 

Közlekedés

Krakkó nem egy hatalmas város, sétával is könnyedén be lehet járni néhány nap alatt. Ha a tömegközlekedést választjuk akkor busz és villamos áll rendelkezésünkre, melyekre kétféle jegyet lehet venni. Az egyik vonatkozik az agglomeráció területein belülre, a másik azon kívülre (például Wieliczka már agglomeráción kívüli). A jegyeket a legtöbb megállóban található automatákból tudjuk megvenni, angol menü segíti a vásárlást. A városi egy útra szóló jegy 3,8 zlotyi, kedvezményen 1,9 zlotyi, ugyanez az agglomerációs területen 4/2 zlotyi. Vehetnük időszakos jegyeket is (20 perc, 40 perc, 60 perc, 90 perc, 1 napos, 2 napos, 3 napos, egyhetes), de családi és csoportos jegy vásárlására is van lehetőség. Városi jegyeknél több lehetőség van mint az agglomerációnál, itt találjuk a lehetőségeket és az árakat. A kék színű jegyek a város határán belül, a zöld színűek az agglomerációban érvényesek.

Ha pontosan megterveznénk az útvonalat menetrendeket itt találunk (az éjszakai járatok is fel vannak tüntetve), ezen felül azt is láthatjuk, hogy melyik jármű számít városinak és melyik agglomerizációsnak. A legfrissebb változásokról a hivatalos honlapon tudunk értesülni.

Tippek

Ahogy a látványosságoknál is írtam, ha több napunk van Krakkóban akkor Zakopane-t semmiképp ne hagyjuk ki, busszal alig több mint két óra.

Ha csak egy napod van

Krakkó szerencsére olyan kicsi, hogy gyalog is hamar be lehet járni a legfontosabb részeket, ami ebben az esetben először is a vár. Délelőtt sétáljunk a régi épületek között, menjünk be a Katedrálisba, és ne felejtsük el megnézni a tűzokádó Sárkány-szobrot. A séta után menjünk le a főtérre, ahol az árusok mellett a Mária templom és a Posztócsarnok a kötelező látványosság. Ebéd után buszozzunk el a Wieliczka sóbányához, majd a túra után menjünk el Kazimierzbe, a zsidónegyedbe egy finom vacsorára.

Érdekességek

Az elején furcsa lehet, hogy a villamosok sok helyen az úttest közepén teszik ki az embert mert oda van kinevezve a megálló, de az autósok odafigyelnek erre, úgyhogy nem kell attól félni, hogy palacsintává lapítanak minket városnézés közben.

Megtalálsz Youtube-on is:

szia@beferekaborondbe.hu

@beferekaborondbe.hu