BLOG
Angkor és Sziemreap
Bangkok
Izraeli országjárás
Kínai óvóbácsiskodás
Párizs
Török EVS
Velencei karnevál
ÚTTERVEZŐ:
Ausztria
Bécs
Csehország
Prága
Franciaország
Párizs
Hollandia
Amszterdam
Hongkong
Hongkong
Indonézia
Gili-szigetek
Izrael
Eilat
Jeruzsálem
Tel-Aviv
Kambodzsa
Sziemreap
Kína
Peking
Sanghaj
Sanya, Hainan
Lengyelország
Krakkó
Zakopane
Magyarország
Állatkertek
Velencei-tó
Németország
Mannheim, Heidelberg
Olaszország
Velence
Szingapúr
Szingapúr
Thaiföld
Bangkok
Elephant Haven
Törökország
Gaziantep, Halfeti
Isztambul
Kappadókia
Mersin

Törökország / Kappadókia

Hol vagyunk
Kappadókia Törökország geológiai szempontból talán legszebb területe, melyen nem csak a természet, de az ember is maradandót alkotott. Az ókor óta a terület volt hettita, perzsa majd római tartomány is. Évente turisták milliói keresik fel, Isztambul és Antalya mellett a legnépszerűbb célpontja a Törökországba látogatóknak

Pénzneme
Török líra, váltópénze a kuruş (100 kuruş egy líra)

Ideőeltolódás
Magyarországhoz képest nyári időszámítás alatt +1 óra, téli időszámítás alatt +2 óra (2016 őszén törölték el az óraátállítást)

Meglátogattam
2013 őszén

Utazás

Budapestről úgy jutunk el egyszerűen Kappadókiába, ha repülővel elmegyünk Konya-ig, és onnan a továbbiakban buszozunk. Budapest-Konya retúr repülőjegyet elcsíphetünk már 30 ezer Ft alatt is, Konya-ból pedig busszal 4 óra alatt megérkezünk úticélunkhoz, a buszút ára 30-40 líra körül van.

Ha az isztambuli kirándulást kötnénk össze Kappadókiából, akkor az Isztambul-Konya út repülővel nagyjából egy és negyed óra, repjegyet már 4 ezer Ft körül is kaphatunk, és naponta több járat is indul.

A közeli Nevşehir-nek is van egy kis reptere, oda Isztambulból 6 ezer Ft-tól repülhetünk.

Útlevél, vízum

Útlevél szükséges, mely a belépéstől számítva legalább 150 napig kell hogy érvényes legyen. Vízum 2014. február 9-e óta nem kell, amennyiben legfeljebb 90 napra megyünk.

Göreme Nemzeti Park

A Nevşehir tartományban található Kappadókia esetében az emberi történelem mellett talán még fontosabb a táj geológiai története; az évmilliók alatt lélegzetelállító formákat hozott létre itt a természet, az egyszeri turiata azt sem tudja hova nézzen. Én ottani látogatásomnál arra indultam amerre a legszebbnek ítéltem a tájat, de az általam látogatottakon kívül is nagyon sok gyönyörű hely van egymás hegyén-hátán.

Kappadókia legismertebb helye a Göreme Nemzeti Park, mely 1985 óta az UNESCO világörökség része.

A Göreme-völgyben több száz keresztény templomot láthatunk, az egyszerű kis helyiségektől a boltíves, kupolás sziklatemplomokig, nem beszélve a gyönyörű természeti képződményekről.

Ez a vidék már az ókora óta lakott, és az itt kialakított templomok, házak, és egyéb célt szolgáló vájatok mára a történelem részei. Az itt található főként szabadtéri múzeumban láthatunk olyan sziklatemplomokat is, melyek az V. században készültek, de az első keresztény települések már az I. században megjelentek. Kőbe vájt apró templomok, bazilikák, kolostorok várják az ide látogatókat, ahol nem csak egy durván kifaragott barlangot kell elképzelni, hanem gyönyörű freskókat és művészien kialakított templombelsőket, a sok-sok ősi "lakás" mellett.

Földalatti városok

A templomok mellett egész földalatti városokat lehet felfedezni, az első keresztények menekültek ide és bújtak el – szó szerint – a föld alá az arab invázió elől. A tufakőzetbe könnyűszerrel tudták bevésni a számukra szükséges helyiségeket. Nem egy olyan apró alagutat kell elképzelnünk, amit a rabok vájnak a börtönből való szökéshez: itt konkrétan a világ legnagyobb földalatti barlanglakás rendszere található, mely 8 (!) emeletes. Ebből is látszik hogy egész városokat építettek itt fel, nem csak lakásokat és templomokat de üzleteket is, és mindent ami a mindennapi élethez kell. Turistaként is lehetőségünk van ilyen földalatti vájatokban aludni, ha egy kis időutazáshoz volna kedvünk.

Akinek a földalatti városok mozgatják a fantáziáját, azoknak Kaymaklı-t és Derinkuyu-t érdemes felkeresnie.

Tündérkémény

Kappadókia leghíresebb geológiai képződményei az úgynevezett „tündérkémények” vagy gombák (vagy kinek mi jut róla eszébe), melyek több 10 méteresek is lehetnek. Több millió évvel ezelőtt a területet ellepte a vulkánkitörések következtében egy ignimbrit nevű kőzet, sok helyen több száz méteres réteget létrehozva. Az azóta eltelt időben különböző, keményebb kőzetek telepedtek az ignimbritre. A terület folyamatosan ki volt téve a szélnek, csapadéknak, a száraz és nedves időszakok váltakozásának, így míg a kemény, sötétebb színű kőzetek nem mállottak annyira, a könnyen erodáló ignimbrit folyamatosan karcsúsodott. Így jöttek létre a tündérkémények, amelyekből nem csak itt-ott elvétve látunk, hanem egész területeket lepnek el. Némely nagyobb tündérkéményben régen laktak is emberek, mára csak turistalátványosságok.

Tündérkémény

Paşabağ

Ha igazán sok és változatos tündérkéményt szeretnénk egy helyen látni, akkor vegyük utunkat Paşabağ felé, Göreme-ből a Zelve felé vezető úton már messziről látni fogjuk a jellegzetes képződményeket. A helyet Szerzetesek Völgyének is hívják, mely a legenda szerint egy Szent Simon nevű szerzetes a IV. században errefelé élt, és képes volt csodákat tenni. Emiatt a helyeik állandóan látogatták, ő pedig félrevonult, és először egy 2 méteres, majd egy 15 méteres tündérkéményben élt, ahonnan csak enni- és innivalóért jött le, amit a követői hoztak neki. Paşabağ-ban az egyik látványosság a róla elnevezett Szent Simon templom, de a település legnépszerűbb része kétségkívül a sok-sok tündérkémény.

Çavuşin

További nevezetes falu Çavuşin – mely a fenti falutól csak pár km-re van visszafelé –, amit már az odavezető út miatt megéri meglátogatni, többek között gyönyörű kanyonokat láthatunk útközben. Errefelé kevesebb a turista, és a környezetet is nyugodtabban lehet élvezni. A tájon kívül itt is látogathatunk többszáz éves keresztény sziklatemplomokat, melyeket freskók díszítenek.

Kappadókia Cavusin

Zelve

Zelve a Kappadókiába érkezett keresztények első települései között volt, majd a XIX-XIII. században a kereszténység egyik centrumává vált. A kis kanyonokkal és barlangvárosokkal körül zárt település egy igazi természeti csoda, de már az odavezető út is felér minden geológus álmával. Itt is megnézhetünk egy szabadtéri múzeumot (természetesen a sziklatemplomokhoz fedettek, azért hívják őket sziklába vájt templomnak), vagy csak gyönyörködhetünk a tájban.

Hőlégballon túra

Hihetetlen látvány, ahogy minden reggel hőlégballonok hada lepi el az eget. A legtöbb képeslapon is olyan fotókat látunk, ahogy több tucatnyi hőlégballon száll el Kappadókia felett, nem véletlen, mára ez Kappadókia szimbóluma. A hőlégballonos túrák leginkább a tehetősebb utasokat célozzák, és a velencei gondolázáshoz tudnám hasonlítani; nagy élmény, de enélkül is teljesen hibátlan a látogatás. Ha mégis kedvünk lenne hozzá akkor készüljünk korai keléssel (6 körül már mennek fel a hőlégballonok), meleg ruhával, és legalább 25-30 ezer Ft-nak megfelelő török lírával.

Kappadókia hőlégballon

Konya

Ha úgyis Konya-n keresztül megyünk, akkor akár körül is nézhetünk a városban. Konya már i.e. 3000 óta lakott, így rendkívüli történelmi múlttal rendelkezik. A városnak kellemes hangulata van, az én kedvenc részeim a Mevlana Múzeum és a város híres mecsetei, a Szelimije és a Alaaddín csámi.

Konya mecset

Árak

Törökországi viszonylatot nézve Kappadókia a drágább helyek közé tartozik, hiszen a sok turistára és az idegenforgalomra építenek. A legmélyebbre akkor kell a zsebünkbe nyúlni, ha egy kocsmában szeretnénk alkoholt inni.

Aktuális török líra árfolyam ide kattintva.

Mit érdemes enni-inni

Teát. Egyrészt mert hidegben segít túlélni, másrészt mert az alkohol iszonyat drága.

Közlekedés

Ha van olyan része a világnak ahol gyalogolni érdemes, akkor Kappadókia biztos ide tartozik. Lélegzetelállító a táj, öröm a sok kanyon és tündérkémény között sétálni.

A települések nincsenek messze egymástól, menetrend szerinti helyi buszjárattal lehet köztük közlekedni pár líráért, a buszmegállóban találunk menetrendet, de a hotelekben is segítenek.

Lehet autót bérelni ami nem rossz ötlet, ha minél több helyet szeretnénk bebarangolni. Ha izgalmasabb közlekedési módot választanánk, akkor nagyon sok helyen lehet quadot is kölcsönözni.

Taxival is mehetünk, de itt meglehetősen drágán mérik a kilométereket.

Tippek

Öltözz melegen, a sziklabarlangok között sétálva, de még a hotelben is nagyon hideg lehet már ősztől.

Ha Törökországban vagyunk – bármelyik részén – mindenképp érdemes eljönni ide legalább két napra, számomra az egyik legszebb táj amit valaha láttam.

Ha csak egy napod van

Ha csak egy napod van, akkor ne most légy lusta: kösd fel a túracipőd, és vedd nyakadba a környéket. Nézd meg a sziklatemplomokat a Göreme Nemzeti Parkban, ahol változatos építményeket láthatsz több száz, esetenként ezer éves történelemmel. Ezután buszozz a közeli kis települések között, de még jobb ha sétálsz: a sziklák, kanyonok és tündérkémények között felejthetetlen a látvány.

Érdekességek

Ha több fotót és részletesebb leírást szeretnél látni, akkor szerényen javaslom megtekintésre a 2013-as beszámolómat. Egyébként pedig... egész Kappadókia egy nagy érdekesség, melyet látni kell!

Megtalálsz Youtube-on is:

szia@beferekaborondbe.hu

@beferekaborondbe.hu