BLOG
Angkor és Sziemreap
Bangkok
Izraeli országjárás
Kínai óvóbácsiskodás
Párizs
Török EVS
Velencei karnevál
ÚTTERVEZŐ:
Ausztria
Bécs
Csehország
Prága
Franciaország
Párizs
Hollandia
Amszterdam
Hongkong
Hongkong
Indonézia
Gili-szigetek
Izrael
Eilat
Jeruzsálem
Tel-Aviv
Kambodzsa
Sziemreap
Kína
Peking
Sanghaj
Sanya, Hainan
Lengyelország
Krakkó
Zakopane
Magyarország
Állatkertek
Velencei-tó
Németország
Mannheim, Heidelberg
Olaszország
Velence
Szingapúr
Szingapúr
Thaiföld
Bangkok
Elephant Haven
Törökország
Gaziantep, Halfeti
Isztambul
Kappadókia
Mersin

Franciaország / Párizs

Hol vagyunk
A Szajna két partján elterülő Párizs Franciaország fővárosa, és Európa egyik legnépesebb városa. Olyan kiemelkedő többek között gazdasági, kulturális, politika, művészet és divat szempontjából, hogy a világ négy legjelentősebb városa között van számon tartva, évente több tízmillióan látogatják

Pénzeme
Euró (EUR), váltópénze az eurócent (100 eurócent egy euró)

Ideőeltolódás
Magyarországhoz képest nincs

Meglátogattam
2007 tavaszán és 2015 nyarán

Utazás

Párizsba a legcélszerűbb repülővel utazni, ha fapados géppel repülünk erre többek között a Ryanair-rel van lehetőségünk. Repülőjegyekre már pár tízezres ajánlatokat is ki lehet fogni, érdemes figyelni a honlap ajánlatait.

Ebben az esetben a Paris-Beauvais repülőtérre érkezünk, ahonnan busszal tudunk bejutni a városba. A repülőtéren könnyen megtaláljuk a pénztárakat ahol a buszra jegyet tudunk venni, melynek ára 17 € (erre nem érvényes a párizsi tömegközlekedési bérlet), és nagyjából másfél óra alatt visz be a városba, mely forgalomtól függően lehet kevesebb és több is (de inkább több). A busz végállomásától az 1-es metróval tudunk tovább utazni.

TIPP: Sokan rögtön a csomagfelvétel után beállnak a sorba jegyet venni, míg kint, a buszoknál is vannak pénztárak, ahol rövidebb a sor. Ha még ennél is jobban ódzkodik valaki a sorban állástól akkor online is meg tudja venni a buszjegyet, ráadásul spórol 1,1 €-t.

Ha nem fapados géppel repülünk, akkor a Charles de Gaulle repülőtéren fogunk leszállni. Erről a reptérről be lehet jutni a RER B elővárosi vonattal (kb. 45 perc a menetidő), Roissybus-szal (ezzel az út kb. 75 perc, és az Operához megy), valamint a 350-es és 351-es buszokkal, melyek a legolcsóbb lehetőségek, de a leghosszabbak is. Mind az RER, mint a busz járatain érvényes a fényképes hetijegy.

Útlevél, vízum

Magyar állampolgárként sem útlevél, sem vízum nem szükséges, mindössze a személyi igazolványt kell vinnünk.

Eiffel-torony

Párizs leghíresebb jelképe egyértelműen az Eiffel-torony, és ahogy a mondás is tartja, az egyetlen hely, ahonnan Párizsban nem látod az Eiffel-tornyot, az maga a torony. A több mint 300 méter magas építmény az 1889-es világkiállításra készült, és évente több millió turistát vonz. Az első két emeletre lifttel és gyalog is fel lehet menni, míg a harmadikra már csak lifttel. Az első emeletet 2014-ben felújították, ennek eredményeként a padlózat egyes részein üveglapon lehet sétálni.

Eiffel-torony üvegpadló

Érdemes már az elejétől is sétálni, nem csak amiatt, hogy így nagyobb a sikerélmény amikor felérünk, de a legkisebb sor is ott szokott lenni ahol a „gyaloglós”, és nem a liftes belépőjegyet lehet venni. A másodikról a harmadikra már mindenképp liftezni kell, ott már nem vezet fel lépcső. A tetején szűkebb a hely a sok fotózkodó turista között, de természetesen az Eiffel-torony kihagyhatatlan élmény.

A torony legtetejéig a felnőttjegy ára 17 euró, a második emeletig a látogatás lifttel 11 euró, lépcsőn felsétálva 7 euró, 25 éves kor alatt kedvezményt vehetünk igénybe.  Online is tudunk jegyet venni, ha kiválasztjuk a látogatás időpontját és átutaljuk a kért összeget, ha elkerülnénk a csúcsidőt itt láthatunk egy összefoglaló táblázatot mikor érdemes menni.

Az év minden napján nyitva van, június közepétől szeptember elejéig 9:00-00:45-ig (a lift éjfélig jár, a csúcsra 23:00-kor megy az utolsó, a lépcsős belépővel pedig éjfélig lehet bemenni), az év többi napján liftes belépővel 9:00-23:45-ig (utolsó lift 23:00-kor, a csúcsra 22:30-kor), lépcsős belépővel 9:30-18:30-ig (utolsó belépés 18:00-kor).

Metróval (6-os vonal Bir-Hakeim megálló, 9-es vonal Trocadéro megálló), és az RER C-vel (Champs de Mars - Tour Eiffel megálló) is könnyedén eljuthatunk a toronyhoz a város több pontjából is.

Éjszaka aranyszínűre van kivilágítva az Eiffel-torony, és ilyenkor minden óra elején pár percig fényjátékot is láthatunk. Ha kicsit távolabbról csodálnánk, a Trocadéro-ról remek kilátás nyílik rá.

Eiffel-torony

Notre Dame

Párizs leghíresebb gótikus temploma a Notre Dame, mely több száz éves története során majdnem teljesen elpusztult, ma mégis teljes pompájában látható. Nemcsak a templom mérete hatalmas, hanem a benne található orgona is az egyik legnagyobb a világon, mégis a legtöbben valószínűleg Victor Hugo Quasimodo-ja miatt ismerik. A templomot ingyenesen lehet megtekinteni, csak a toronyba való feljutásért kell fizetni (kivéve 26 éven alattiaknak).

A katedrális reggel 8-tól 18:45-ig van nyitva, hétvégente 19:15-ig, valamint egész nap zárva van január 1-jén, május 1-jén és december 25-én.

Notre Dame

Sainte-Chapelle templom

Ha már erre járunk érdemes megtekinteni a Sainte-Chapelle templomot is, amely A Notre Dame-tól alig fél kilométerre van, és egy másik világhírű, XIII. századi gótikus templom. A XIII. században uralkodott IX. Lajos francia király megvásárolt egy Krisztusnak tulajdonított töviskoszorút, majd később a szent kereszt egy darabját is. Mikor egy újabb relikvia is a birtokába került a király elrendelte egy minden eddiginél szebb templom építését az ereklyék megőrzésére, mely rekord idő, 7 év alatt készült el.

Louvre

A Louvre neve ha máshonnan nem is, akkor A Da Vinci-kód című könyv hatására még azokhoz is eljutott az elmúlt években, akik azt sem tudják mi fán terem a Mona Lisa. A világ leglátogatottabb múzeuma, mely hatalmas területen várja a látogatókat. A néhány éve a múzeumhoz épített üvegpiramisok mára ugyancsak Párizs egyik szimbólumává váltak. Mivel egy látogatás semmiképp nem elég az egész múzeum bejárására, érdemes előre kigondolni, hogy mi érdeklel leginkább: egyiptomi emlékek, az iszlám művészet, az itáliai festészet vagy esetleg valami más a további rengeteg téma közül.

Kedden zárva tart a múzeum, a többi nap reggel 9:00-kor nyit és 18:00-kor zár, kivéve szerdán és pénteken, amikor 21:45-kor tart nyitva, így erre a két napra estig tartó túrákat is tudunk tervezni. Októbertől márciusig minden hónap első vasárnapján ingyen látogathatóak az állandó kiállítások. A párizsi terrortámadások miatt a Louvre-ban - és több másik párizsi nevezetességnél is - szigorúbb beléptetési ellenőrzést vezettek be. A fenti időpontok változhatnak a francia ünnepek függvényében, az alábbi link alján láthatjuk ezeket a napokat és az esetlegesen megváltozott nyitva tartást.

A belépő 15 euró, de ingyen léphet be többek között mindenki októbertől márciusig a hónap első vasárnapján, a 18 év alattiak, 26 év alatti EU tagállam állampolgárai, a mozgássérültek, a teljes lista itt megtekinthető, ha pedig online vennénk jegyet azt itt tudjuk megtenni.

Legegyszerűbben az 1-es metróval jutunk ide ha a Palais-Royal–Musée du Louvre megállónál leszállunk, de természetesen más lehetőségeink is vannak

Louvre piramis

Musée d'Orsay

A  Musée d’Orsay leginkább az impresszionista festmények szerelmeseinek nyújt igazi élményt, hiszen olyan alkotók műveit találjuk itt, mint Monet, Renoir, Degas, Cézanne, Van Gogh, vagy akár Rippl-Rónai József, de a lista hosszan folytatódik. A múzeum hírneve a Louvre-val vetekszik, ennek megfelelően itt is hatalmas sorokra kell számítani, és érdemes előre megvenni a belépőjegyet. Sorbaállásnál figyeljünk arra, hogy ha nem csoporttal megyünk és a helyszínen vesszük a jegyet akkor az „A” jelzésű sorba álljunk, míg előre vásárolt jeggyel/bérlettel a „C” jelzésűbe. A teljes belépő ára 12 euró, a kedvezményes 9 euró, 26 év alatt ingyenes. Mindenkinek 9 euró ha 16:30 után megy, kivéve csütörtökön, akkor csak 18:00 után él a kedvezmény. Tudunk venni a Rodin múzeummal kombinált belépőjegyet is, annak ára 18 euró és 3 hónapunk van rá hogy felhasználjuk, minden árkategóriát és kedvezményt megtalálunk ezen az oldalon.

Hétfőnként zárva tart, a többi napon 9:30-18:00-ig van nyitva, csütörtökön hosszabb nap van, aznap csak 21:45-kor zár.

Gyalogosan könnyen megtaláljuk a Szajna parton, de mehetünk metróval (leszállva a Solférino-nál), vagy RER C-vel (leszállva a Musée d'Orsay-nál).

d'Orsay Múzeum

Moulin Rouge

A Pigalle-on található  a Moulin Rouge, ami sok ember fejében egyet jelent a kánkánnal. A világhírű szórakozóhelyről több film készült, és fellépett itt többek között Édith Piaf is. A Moulin Rouge-ban műsorokat lehet megtekinteni, de én személy szerint csak kívülről csodáltam a helyet, mert a jegyárért cserébe nagyjából Párizs összes jelentős múzeumát végiglátogathattam volna. Az árak 80 € körül kezdődnek, és ha vacsorázni is szeretnénk, akkor a csillagos égnél érnek véget. Ha valaki mégis meg szeretné nézni a műsort a mellé kapott pezsgővel, akkor az alábbi oldalon tud jegyet foglalni, mely kötelező a részvételhez.

Moulin Rouge

Sacré-Cœur Basilica

A Sacré-Cœur Basilica a város legmagasabb részén helyezkedik el, ennek megfelelően egy meredek sétával számolnia kell annak, aki szeretné megtekinteni. A Montmartre-n található templomhoz azonban mindenképp érdemes felsétálni, mert nemcsak a kilátás elsőosztályú, de az odavezető út is hangulatos a kis utcákon keresztül, hiszen ez Párizs művésznegyede, számos festőművészt láthatunk séta közben.

A belépés ingyenes, minden nap 6:00-22:30-ig látogatható, és ha szerencsénk van nemcsak a hatalmas kupolában gyönyörködhetünk bent, hanem a kórust is hallhatjuk énekelni, melyhez nekem húsvétkor szerencsém volt. A templomhoz tartozó többi érdekesség (Dóm, Nagy orgona) nyitva tartásáról itt tudunk olvasni. A bazilikában nem szabad fényképezni, nem mintha ez meggátolná a legtöbb turistát. Egy ingyenes applikáció letöltésével az audio guide-t is élvezni tudjuk, csak le kell töltenünk a programot. A legközelebbi metrómegálló a 12-es vonal Jules Joffrin megállója. A Sacré-Cœur-ről több információt a honlapján találunk 14 nyelven (sajnos a magyar nincs közte).

Rodin múzeum

A Rodin múzeumban az alkotó több ezer művét láthatjuk, nem csak szobrokat, hanem rajzokat és festményeket is. A kertben sétálgatva tudjuk megtekinteni a szobrok egy részét, és készíthetünk közös fotót a világhírű A gondolkodó című szobrával.

Rodin múzeum A gondolkodó

A felnőtt belépő ára 11,3 euró, online is tudunk jegyet venni, valamint ide is ingyen jöhetünk októbertől márciusig minden hónap első vasárnapján. 18 év alatt pedig bármelyik nap ingyen mehetünk be, persze alkalmazkodva a nyitvatartási időhöz: hétfőn zárva a múzeum, a többi nap 10:00-17:45-ig van nyitva, utolsó belépés 17:15-kor.

Sok más párizsi nevezetességhez hasonlóan ide is eljutunk a Szajna partján sétálva, de ha inkább tömegközlekedve érkeznénk akkor vagy a Varenne (13-as metró), vagy  az Invalides  állomásánál (13-as és 8-as metróvonal, RER C) szálljunk le.

Versailles

A versailles-i kastély egészen 1789-ig a királyok lakhelye volt, ezáltal az abszolút hatalom jelképe, itt élt többek között XIV. Lajos is, a Napkirály. Már önmagában a kastély is a kor építészetének csúcsa volt, a hatalmas udvarokkal és a fenséges lakosztályokkal, a Tükörgaléria már önmagában is világhírű. Emellett ott a kert, ami ugyanolyan híres, mint a kastély. Három részből áll – ezek a Kis park, a Nagy park és a vadászterület –, ezeken belül láthatjuk a mesterien gondozott növényeket, szobrokat, medencéket. Habár én személy szerint rögtön a sétám elején eltévedtem ezt nem bántam meg, mert felemelő érzés volt a francia királyok kertjében sétálni.

A Versailles-be való eljutáshoz az RER-t kell igénybe venni és nagyjából fél órát utazni vele, majd  leszállni a Château/Rive Gauche megállónál. Ne felejtsük el, hogy például ha a bérletünk csak az I-II. zónára érvényes, akkor kiegészítő jegyet kell vennünk az RER-re. Az állomásra érkezve busszal pár perc alatt a kastélyhoz érünk.

Ajánlom a kombinált jegyet – mely 18 €, míg 26 éven aluli EU-s állampolgároknak ingyenes –, amivel a parkon kívül meg tudjuk nézni a Kis-Trianont, a Nagy-Trianont (e két épületet megtaláljuk a parkban, ha követjük a bejáratnál kapott térképet, vagy még felkészülünk otthon) és a kastélyt is. Ez már csak azért is megéri, mert önmagában csak a kastély meglátogatása már 15 euró. A kastélyban ingyenes angol nyelvű audio guide-ot is kapunk, ami bizonyos termekben működik csak, a szerkezet ugyanis felismeri mikor melyik helyiségben tartózkodunk. Sokféle kombinált jegytípus közül tudunk válogatni és esetlegesen előre belépőt venni, ezen az oldalon megtaláljuk az összes lehetőséget. Novembertől márciusig 9:00-től 17:30-ig, áprilistól októberig 9:00-től 18:30-ig van látogatás, utolsó belépés zárás előtt fél órával. A kastély és a trianoni épületek hétfőnként zárva vannak! Részletesebben is olvashatunk az egyes épületek nyitva tartásáról a kastély honlapján.

A versailles-i kirándulás egy egész napot igénybe vesz, de én mindenkinek csak ajánlani tudom a kitűnően ápolt kerttel, a gyönyörű kastéllyal és annak egyik ékkövével, a Tükörteremmel.

Trianon

Versailles kert

Versailles tükröterem

Champs-Élysées

Champs-Élysées Párizs világhírű és legelőkelőbb sugárútja, melynek egyik vége a Diadalív, a másik a Concorde tér. Amennyiben minden üzlet érdekel minket akkor érdemes elindulni a Concorde térről, megnézni a boltokat az egyik oldalon (pl. a kétemeletes Disney boltot, mely ebben az esetben jobb oldalon lesz), az 1,9 km-es út végén megcsodálni a Diadalívet, majd visszasétálni a másik oldalon, és a Concorde tér után betérni a Tuileries kertjébe. Sok egyéb mellett ruhaboltokat, luxuscikkeket áruló üzleteket, mozikat, kávézókat találunk ezen a világhírű sétálóutcán. Én nem sok pénzt költöttem ebben az utcában (oké, kivéve a Disney boltot) köszönhetően a magas áraknak, de egy séta napközben vagy akár esti kivilágításban mindenképp a párizsi városnézés része.

Champs-Élysées

Diadalív

A párizsi Diadalívet – azaz az Arc de Triomphe-ot – I. Napóleon megbízására kezdték el építeni, mely a Grande Armée, a császár hatalmas hadseregének dicsőségét volt hivatott hirdetni. Az 50 méter magas építmény a Champs-Élysées sugárút kezdete, és minden francia nemzeti ünnep fontos megemlékezi helye, ahogy kihagyhatatlan eleme a párizsi városnéző túrának is. Itt található 1921 óta az ismeretlen katona sírja is, melynél egy emlékmécses örökké ég.

Ha a föld alól közelítenénk meg akkor a Charles-de-Gaulle-Etoile megállónál kell leszállnunk, ahol a 1-es, 2-es és 6-os metrónak, valamint az RER A-nak van megállója. A Diadalív tetejére már csak belépővel mehetünk fel, a felnőtt belépő 8 euró, 18-25 éves korig 5 euró, 26 éven aluli EU-s állampolgároknak és 18 éven aluliaknak ingyenes. Áprilistól szeptemberig 10:00-23:00-ig, októbertől márciusig 10:00-22:30-ig van nyitva. Bár a Diadalívet mindenképp meg kell nézni ha Párizsban járunk, felmenni nem feltétlen éri meg, számos helyről sokkal jobb kilátásunk lehet. Ezen kívül kiváló fotókat tudunk készíteni a Diadalívről, ha kimerészkedünk a Champs-Élysées 2x4 sávos autóútjának közepére és onnan fényképezünk, ahol van is egy erre kialakított keskeny sáv.

Diadalív

Tuileries

A Tuileries – vagyis a Tuileriák palotája – egy időben a francia uralkodók lakhelye volt. Ma egy kellemes sétának ad helyszínt, egészen a Concorde tértől a Louvre-ig. Metróval is odajutunk, a megegyező nevű megállónál leszállva az 1-es vonalon.

Tuileries kert

Concorde tér

A nyolcszögletű Concorde tér – ahol egykor több, mint 1000 embert végeztek ki guillotine-nal, például XVI. Lajos francia királyt – mára már egy fontos csomópont, mely a Champs-Élysées keleti vége, és mellette található a Tuileriák kertje. Fő nevezetessége a tér közepén található 23 méter magas, több ezer éves egyiptomi obeliszk, mely egykor a luxori templom bejératánál állt, míg 1833-ban Párizsba nem került.

Concorde tér Párizs

Természettudományi Múzeum

Ha olyan helyet keresünk ami kicsiknek és nagyoknak is érdekes lehet, akkor a Természettudományi Múzeum (Muséum national d'Histoire naturelle) jó választás. Az állatokra koncentráló több emeletes főépületében szinte minden állatfajt megtalálunk, középen pedig egy hatalmas Noé bárkája látható, melyben a magasabb állatok az első emeleten is túllógnak. Sokszor látni fiatalokat, akik a padokon ülve valamelyik állatot rajzolják. A múzeum számomra érdekesebb és tudományosabb része a geológiai szekció, ahol a hatalmas dinoszaurusz csontok mellett meteoritokat és ásványokat is megtekinthetünk.

A múzeum több részből áll, ezekre külön árak és külön nyitvatartási idő vonatkozik.

Párizs Természettudományi múzeum

Ha több napunk van akkor érdemes belevenni a programok közé, de például a Bécsi Természettudományi Múzeum lényegesen jobb.

Luxembourg kert

Ha a Mars-mezőnél és a Tuileries-nél kicsit meghittebb, kisebb parkba vágyunk, akkor mindenkinek javaslom a Luxembourg kertet. Az ottani kastélyon kívül találunk többek között egy Medici-szökőkutat, valamint több évszázados hagyománya van annak, ahogy a gyerekek a kis vitorlásaikat tologatják a medence vízén, már Victor Hugo korában is jellmező volt. A belépés természetesen ingyenes és megközelíteni is egyszerű, például a 4-es metróval a Saint-Placide megállónál leszállva (ráadásul a kert csak pár perc sétára van a Saint-Michel Boulevard-tól, mely szintén egy híres bevásárlóutcája Párizsnak).

Luxembourg kert Párizs

Invalidusok háza

Az Invalidusok háza - Les Invalides – egy épületegyüttes, ahol emlékművek és múzeumok találhatóak, melyek Franciaország hadtörténetéhez kapcsolódnak, például a Musée de l'Armée, mely a francia hadsereg történet mutatja be. A múzeumokban rengeteg érdekes régi fegyvert, ruházatot, emléket látni a régi korokból. Az Invalidusokban nyugszik Bonaparte Napóleon is, kinek sírja hihetetlenül hatalmas és impozáns, először felülről lehet tekinteni, majd körbe is lehet sétálni egy szinttel lejjebb.

Napóleon sírja Invalidusok

A belépőjegy ára 11 euró, a kedvezményes jegy 9 euró, ezzel megnézhetjük a hadtörténeti kiállítást, a Dómot és az ott található Napóleon sírtömböt is. Ezenkívül még vannak időszakos kiállítások, amikre külön kell jegyet venni. Kedvezményes a jegy ha zárás előtt megyünk kicsivel, továbbá ingyen mehet be mindenki 18 év alatt, 26 év alatt ha EU-s állampolgár, francia katona, külföldi katona egyenruhában stb. A hadtörténeti múzeum minden nap nyitva van, áprilistől októberig 10:00-18:00, novembertől márciusig 10:00-17:00 között, ettől azonban lehetnek eltérések és időszakos zárások, érdemes a honlapjukon is tájékozódni.

Megközelíthetjük a 8-as metróval (La Tour-Maubourg megálló), a 13-as metróval (Varenne megálló), vagy RER C-vel (Invalides megálló).

Invalidusok

Panthéon

A Panthéon egy klasszicista épület, melynek építése XV. Lajos utasítására kezdődött, de csak a XVIII. század végén, XVI. Lajos uralma alatt fejeződött be. A templom a forradalom után mauzóleumként kezdett működni, itt nyugszik többek között Voltaire, Victor Hugo, Claude Monet vagy Alexandre Dumas.

A teljesárú belépőjegy 8,5 euró, a kedvezményes 6,5 euró. 26 éven aluliaknak ingyenes. Januártól márciusig 10:00-18:00-ig, áprilistól szeptemberig 10:00-18:30-ig, októbertől decemberig 10:00-18:00-ig van nyitva, a 10-es vonalon közlekedő metró és az RER B-nek van itt megállója, további információk a honlapjukon.

Pantheon Párizs

Saint-Sulpice templom, rózsavonal

Abban az időben volt nagy siker a Da Vinci kód amikor először voltam kint Párizsban, így érthető módon meg akartam keresni a rózsavonalat (mely a Louvre-nál is megtalálható) és a Saint-Sulpice templomot is, mely fontos része a könyvnek. A katolikus templom – bár kétségkívül szép és a Notre Dame után a második legnagyobb a városban 34 méteres magasságával – nem kötelező látvány, kivéve persze ha szeretnénk felidézni kedvenc jeleneteinket a könyvből.

Rózsavonal Saint-Sulpice templom

Grande Arche

Párizs legmodernebb része, a La Défense a város legfőbb üzleti negyede, ahol rekordszámú felhőkarcolót találunk. Legjellegzetesebb épülete a Grande Arche, az „új Diadalív”. Az épület pontosan a Diadalívvel egy vonalban áll és a formája is hasonló, egészét tekintve pedig majdnem egy tökéletes kocka. Aki a modern Párizst szeretné látni annak érdemes egy kirándulást szerveznie a városnak ezen részére is. Ha metróval vagy RER-rel megyünk a La Défense megállónál kell leszállni (ez már a harmadik zóna, amit figyelembe kell vennünk a tömegközlekedésnél). Pár éven belül 300 méternél magasabb épületek is várhatóak ebben a negyedben.

Père-Lachaise temető

A Père-Lachaise temető Franciaország és a világ egyik leghíresebb temetője. Bár egy temetőlátogatás nem feltétlen tartozik a legjobb programok közé, itt a sírok között sétálva olyan embereknek róhatjuk le kegyeletünket, mint Honoré de Balzac, Jean de La Fontaine, Edith Piaf, Frédéric Chopin, Oscar Wilde vagy Eugène Delacroix. Ha metróval megyünk akkor a 2-es vonalról a Philippe Auguste megállónál leszállva találjuk meg a főbejáratot.

Szajna-part és a hidak

Párizsban kötelező a Szajna parton sétálni, ennek több oka is van. Egyrészt a parton úton-útfélen árusokba és karikaturistákba botlunk, melyek hozzátartoznak Párizs hangulatához, másrészt a folyómenti sétával könnyedén megtaláljuk a látványosságok nagy részét.

Ha ez nem lenne elég, a hidak is egyfajta nevezetességként szolgálnak. Leghíresebb talán a Pont Alexandre III, melyen hatalmas aranyozott szobrok láthatóak. Filmekben sokszor szerepel a Pont des Arts, a Művészetek Hídja, mely a szerelmesek által felaggatott lakatoktól van elborítva (legalábbis volt, amíg pár éve le nem szedték őket, összesen 45 tonnányi mennyiséget, mert veszélyesen megnövelték a híd súlyát, és le is szakadt a korlát egy része. Mondjuk ez vélhetőleg senkit nem akadályoz meg abban hogy újra lakatot tegyen rá.). A Pont Neuf pedig – melynek építése 1607-ben fejeződött be – neve ellenére Párizs legrégebbi hídja, nem mellesleg pedig itt volt az első olyan út Párizsban, ahol elválasztották a járdát az autóúttól.

Szajna part Pont Alexandre III

Árak

Párizs Európa talán leghíresebb városa, ennek megfelelően több tízmillió turista fordul meg itt évente. Nem mellesleg a francia átlagkereset is messze a magyar felett van, így máris kijön a képlet, hogy sokkal magasabb árakra kell számítanunk Európa egyik legdrágább városában. Ha előre tervezzük az utat akkor a múzeumi belépőkkel jól lehet előzetesen kalkulálni, ami a költségvetés nagy részét kiteszi, ugyanez elmondható a tömegközlekedésre is. Amire még sokat kell költeni az az étkezés, ha nem is eszünk minden nap étteremben akkor is sokat fogunk költeni a boltokban. Érdemes a szálláson szendvicseket összedobni, hogy ne séta közbe törjön ránk az éhség, amikor már annyira kopog a szemünk, hogy az ár nem is számít. Ha okosan sakkozunk a múzeumokkal – hiszen sok helyen vannak ingyenes napok –, és nem vagyunk finnyásak az étkezés terén, akkor sokat lehet spórolni.

Aktuális euró árfolyam ide kattintva.

Mit érdemes enni-inni

Amennyiben az elmúlt hónapokban nem nyertünk a lottón, úgy valószínűleg nem a kagylót felszolgáló ötcsillagos éttermeket javaslom. Ami viszont mindenkinek belefér az egy igazi francia bagett és sajt, francia borral a Mars-mezőn, miközben az Eiffel-toronyban gyönyörködünk, vagy kiülni az utcafrontra egy kávéval valamelyik kávézóban és olvasni egy könyvet.

Közlekedés

Párizs tömegközlekedési hálózata teljesen lefedi a várost; többek között van 5 vonalon külvárosi gyorsvasút (RER A-E), 16 metróvonal (ezek 1-től 14-ig vannak számozva, mert a 3bis és 7bis vonalak nemrég váltak csak önállóvá) és több mint félszáz buszvonal.

A város 5 zónára van osztva, ennek megfelelően lehet bérletet venni. A legfőbb látványosságok a I-II. zónában vannak, Versailles a IV., Disneyland az V. zónában, utóbbi kettőbe RER vasúttal lehet eljutni. Párizsban gyalog a legjobb közlekedni, hiszen lépten-nyomon érdekességbe botlik az ember, de érdemes megvenni a fényképes bérletet – mely egy kártya, amibe bekerül az igazolványkép amit mi viszünk – az I-II-es szakaszra. Ezzel szinte minden nevezetességhez eljutunk, nem mellesleg kipróbálhatjuk a vezető nélküli metrót (ahol tudunk legelöl is ülni és belenézni az alagútba, hiszen nincs vezetőfülke) vagy az emeletes RER járatait. A metróhoz és a RER-hez kártyaleolvasó kapukon jutunk be (ettől függetlenül néha ellenőrök is vannak kifelé), a buszon kártyaleolvasó van az ajtóban, melynél a bérletünket kell használni felszálláskor. A buszt csak akkor javaslom ha egy konkrét vonalon pár megállót mennénk, mert a metróval a leggyorsabb a haladás a városban, nem beszélve a tehetséges zenészekről az aluljárókban, akik Párizsban csak különleges engedéllyel zenélhetnek, miután bizonyították tehetségüket.

Párizs metró

A jegyárak nagyon változóak annak függvényében, hogy 26 éven alattiak vagyunk-e (ez Párizsban nagyon „hasznos”), melyik zónára veszünk jegyet/bérletet és mennyi időre. Az egy útra szóló szakaszjegy ára 1,9 euró, de érdemes valamelyik bérletet választanunk.

További remek program egy sétahajókázás a Szajnán, ahol a hajóról láthatjuk Párizs leghíresebb részeit.

Sétahajózás Párizs

Tippek

A nemzeti múzeumok ingyen látogathatóak minden hónap első vasárnapján.

Ha megtehetjük menjünk a 26. születésnapunk előtt Párizsba, mert úgy számos kedvezményben részesülhetünk.

Az 500 eurós olyan nagy értékű, hogy a legtöbb helyen nem fogadják el mert feltételezik hogy hamis, még a bankokban is ferde szemmel néznek az emberre. Vásárolni nagyjából esélytelen vele, ezért úgy tervezik hogy hamarosan be is vonják. Fizessünk 100-as és 200-as bankjeggyel, jobb is, ha nem hordunk magunknál egyszerre ilyen sok pénzt.

Érdemes megvenni a tömegközlekedéshez az I-II. zónára szóló bérletet, a legtöbb látványosság ezen a területen belül elérhető. Ha mégis messzebbre vágynánk – pl. Versailles – még mindig tudunk kiegészítő jegyet venni.

A nevezetességeknél néhol órás sorokra is lehet számítani, így jobban jársz ha online előre megveszed a belépőjegyed, vagy további jó ötlet a Múzeum Bérlet, itt tudunk utánanézni a kártyának.

A fent felsorolt látványosságokból is látszik, hogy Párizs nem csak egy hétvégi kirándulás, érdemes legalább egy hetet rászánni.

Nem kell sprintet lenyomnod ha épp az úttest közepénél jársz, amikor a lámpa zöldről pirosra vár. A francia vezetők türelmesen megvárják amíg átérsz, mindegy milyen színű a lámpa.

Ha csak egy napod van

Ha van olyan hely amire nemcsak egy nap, de egy hét sem elég, az Párizs. Ha mégis úgy adódna hogy csak egy napunk van, akkor gyalog vegyük nyakunkba a várost és sajnos csak kívülről fogunk nézelődni, mert a sorban állás órákat vesz el a napból. Természetesen az Eiffel-torony mindenképp megér egy kirándulást, mert ha nincs is időnk felmenni, ha már Párizsban vagyunk közelről is látni kell. Ugyanezt elmondhatjuk a Notre Dame-ról is, ráadásul ott nem is kell olyan sokat sorba állnunk, így bent is körül tudunk nézni. Ezután vessünk egy pillantást a Louvre piramisaira, és a Szajna partján sétálva menjünk el a Concorde térig. Innen végig tudunk sétálni a Champs-Élysées-n, aminek a végén a Diadalívnél kötünk ki, és utána még mindig van időnk megcsodálni az Eiffel-tornyot esti kivilágításban.

Érdekességek

Az Eiffel-tornyot kezdetben utálták a franciák, és úgy tervezték, hogy a világkiállítás után le is bontják, mindezt úgy, hogy eredetileg Barcelonában építették volna meg. Végül nem így lett, és bár többször is rájárt a rúd – villám csapott belé, Hitler fegyvert akart belőle gyártani –, az Öreg Hölgy ma is büszkén áll.

Megtalálsz Youtube-on is:

szia@beferekaborondbe.hu

@beferekaborondbe.hu