BLOG
Angkor és Sziemreap
Bangkok
Izraeli országjárás
Kínai óvóbácsiskodás
Párizs
Török EVS
Velencei karnevál
ÚTTERVEZŐ:
Ausztria
Bécs
Csehország
Prága
Franciaország
Párizs
Hollandia
Amszterdam
Hongkong
Hongkong
Indonézia
Gili-szigetek
Izrael
Eilat
Jeruzsálem
Tel-Aviv
Kambodzsa
Sziemreap
Kína
Peking
Sanghaj
Sanya, Hainan
Lengyelország
Krakkó
Zakopane
Magyarország
Állatkertek
Velencei-tó
Németország
Mannheim, Heidelberg
Olaszország
Velence
Szingapúr
Szingapúr
Thaiföld
Bangkok
Elephant Haven
Törökország
Gaziantep, Halfeti
Isztambul
Kappadókia
Mersin

Lengyelország / Zakopane

Hol vagyunk
Zakopane a lengyel Magas-Tátra legfontosabb városa, és egyben Lengyelország legmagasabban fekvő városa. A téli időszakban síparadicsom és egész évben gyönyörű hely, ahol nyugodt és csendes körülmények között lehet élvezni a hangulatos látnivalókat

Pénzneme
Zlotyi (PLN)

Időeltolódás
Magyarországhoz képest nincs

Meglátogattam
2006 és 2013 tavaszán

Utazás

Sajnos Magyarországról nincs közvetlen járat Zakopane-ba, így ha nem autóval megyünk akkor el kell buszozni Krakkóba (erről itt tudunk többet olvasni), majd onnan a buszállomáson felszállni egy másik buszra, ami alig több, mint két óra alatt elvisz minket úticélunkhoz. A második buszra jegyet már 15 zlotyiért lehet kapni, itt tudunk menetrendet nézni és akár online jegyet venni. Óránkánt legalább egy járat indul már kora reggeltől egészen estig, ugyanígy visszafelé is.

Vonattal is mehetünk Krakkóból de úgy a menetidő már 3,5 óra, érdemes a buszt választani.

Útlevél, vízum

Magyar állampolgárként sem útlevél, sem vízum nem szükséges, mindössze a személyi igazolványt kell vinnünk.

Időjárás

Figyelembe véve hogy Zakopane egy síparadicsom, az otthonihoz képest hidegebb időhöz készüljünk. Áprilisban simán lehet még hó, és bár már májusban elég egy pulcsi, ha felmegyünk a hegyre ott elkél az extra kabát (télen meg aztán főleg).

Zakopane a síparadicsom

Bár én sosem e célból mentem Zakopane-ba, a város hatalmas síparadicsom. A sok turista miatt a nagyobb pályákat folyamatosan fejlesztik, hóágyúzzák, néhol éjszakai kivilágítás is van. A síszüneteket a lengyel iskolákban nem egyszerre adják ki, hanem január elejétől március elejéig heti turnusokban, hogy ne egyszerre jöjjön mindenki, mert akkor nem síelés lenne, hanem tömegbaleset a hegyen. Ennek következtében a szállásadók is heti turnusokban adnak szállást ezen időszakra, ezzel számoljunk előzetesen.

Kedvünkre válogathatunk a sípályák közül, utánanézhetünk néhány jelentősebbnek itt, itt, itt és itt.

Kasprowy Wierch és a lanovka

Amennyiben nem síelni megyünk de körülnéznénk egy hegy tetejéről, akkor a felvonóval bárki fel tud menni egy hófedte sétálásra (feltéve ha olyan időszakban megyünk hogy még sok hó van fent, áprilisig bezárólag erre bőven van esély). Erre nyújt lehetőséget a Kasprowy Wierch, mely Lengyelország legnépszerűbb és nem mellesleg legnehezebb sípályája. A Tátrai Nemzeti Park területén található, és mintegy 15 km hosszan piros és fekete pályákból áll. A csúcsra Lengyelország legrégebbi lanovkájával tudunk felmenni, melynek útja majdnem 4300 méter. Két részből áll, beszállni a Zakopane Kuźnice nevű helyen kell (itt már eleve 1027 méteres tengerszint feletti magasságon vagyunk), utána átszállunk egy másik kabinba Myślenickie Turnie-nél (1352 méteren), majd kikötünk a Kasprowy-csúcson az összesen mintegy 12 perces út végén, 1959 méteren. Mint mondtam kabát, sapka, sál.

kasprowy wierch

A beszálláshoz szükséges hely megtalálásához (azaz a fent említett Kuźnice-hez, mely a város déli részén van) egy nagyobb sétával is odatalálunk a buszállomásról, de érdemes beszállni egy kisbuszba, ami a helyi tömegközlekedési járatnak felel meg, és néhány zlotyiért odavisz. Ha egyénileg megyünk akkor fontos tudni, hogy Kuźnice-be nem lehet sem autóval, sem busszal bemenni, csak a kisbuszok hajthatnak be, illetve az itt dolgozók és itt lakók.

A lanovkához nem csak a síelési csúcsidőben, de egész évben sokan akarnak felmenni, így a több órás sorban állás sem kizárt, erre érdemes lélekben (és ruházatban) felkészülni. Más árak vannak csúcsszezonban (ami többnyire július elejétől szeptember vége, és a téli hónapok), és más árak az év többi részében. Vehetünk retúrjegyet (ez a fentre való megérkezéstől számítva csak két óráig érvényes!), és akkor lanovkával megyünk fel-le, ennek teljes ára csúcsidőben 69 zlotyi, kedvezményesen (14 éven aluliak, középiskolások, 26 éven aluli felsőoktatásban résztvevők - nemzetközi diákigazolvánnyal alátámasztva -, valamint nyugdíjasok) 59 zlotyi. A csak felfelé szóló jegy csúcsszezonban 55 és 47 zlotyi. Mindez a főidőszakon kívül retúrjegynél 63/53 zlotyi, kedvezményesen 48/43 zlotyi. 4 éves kor alatti gyerekek ingyen utazhatnak a lanovkán. Jegyet több helyen is tudunk venni, többek között természetesen a lanovka jegypénztárában. Ha elővételben szeretnénk, akkor a városban találunk automatákat és ügyfélszolgálatot is, három ilyen hely van a sétálóutcában (Krupówki utca), és egy a Gubałówka-sikló alsó állomásánál. Jegyet venni aznapra és másnapra lehet, fizethetünk készpénzzel és kártyával is. Ha online vennénk jegyet, akkor a lanovkát üzemeltető PKL honlapján van erre lehetőségünk. További információ és online jegyvásárlás a honlapjukon.

FONTOS: Ha főszezonban elővételben vesszük a jegyet akkor drágább a kasszánál lévő árnál, cserébe megúszunk vele több óra sorban állást. A vásárlást igazoló bizonylatot egyik esetben se felejtsük el elvinni.

Ha megéheznénk, a csúcson tudunk enni Lengyelország legmagasabban fekvő éttermében.

Gubalówka és a sikló

Ha nincs kedved kiállni a sort a lanovkánál (pedig megéri), de mégis szeretnél látni egy gyönyörű panorámát, akkor a Gubalówka és a sikló az ideális választás. A Gubalówka legmagasabb pontja 1123 méter, és a város északi részében található. Itt is működik sípálya, de ha esetleg nem a téli szezonban mennénk mégis csúszkálni támad kedvünk, akkor tudunk bobozni. Az itteni bobnál nem fog hiányozni az adrenalin, mert nem a legmodernebb, rögzített székek vannak, hanem a csőben ide-oda mozgó kis ülések, amibe kapaszkodni kell (és el ne engedd!). Mindezt úgy, hogy közben a Tátra havas hegycsúcsait látjuk, feledhetetlen emlék.

Gubalowka

A Gubalówka-ra a siklóval tudunk felmenni, mely a zakopane-i piac közvetlen közeléből indul. Itt nem lehet előzetesen jegyet venni, cserébe a sorok is sokkal rövidebbek szoktak lenni. Gyalog is felsétálhatunk, a lényeg hogy mindenképp megéri felmenni a tetejére, hiszen árusok, éttermek és lovaskocsik várnak minket, de akár csak üldögélhetünk gyönyörködve a kilátásban.

Az árak váltakoznak hónaptól függően, és kedvezményes jegyek is vannak (hasonló feltételekkel mint feljebb a lanovkánál), ezen a linken tudjuk megnézni mikor mennyibe kerül a jegy a siklóra. A nyitvatartási idő ugyancsak elég változékony, azt itt tudjuk megnézni.

Krupówki utca

A város sétálóutcája a Krupówki utca (lengyelül ulica Krupówki), mely az egyik leghangulatosabb utcácska, ahol valaha sétáltam, főleg ha télen megyünk és hó borítja. Kedves faházak, éttermek, patakok felett átívelő hangulatos kis hidak és sok-sok árus. Többek között jegesmedvének beöltözött helyeik is várnak a turistákra közös fotó céljából, de arra azért készüljünk, hogy ezt nem ingyen, és ezt csak a fotók elkészülte után közlik. Ha elfáradtunk beülhetünk egy cukrászdába, mindenhol hatalmas kínálatból tudunk választani, persze nem csak édességet, hanem egy kiadós ebédet vagy egy finom helyi sört.

zakopane jegesmedvr

Piac

Az utca mintegy folytatásaként következik a piac, mely egészen a Gubalówka sikló alsó állomásáig ér. Az itt kapható fa- és bőráruk, ékszerek és persze szuvenírek előtt mindenképp a leghíresebb része a sajtpiac. Házi készítésű sajtok sok-sok egymás melletti standon, ahol az árusok mind kóstolóra invitálnak. És érdemes kóstolni ahogy vásárolni is, mert ilyen különleges sajtot máshol nem lehet kapni. A piac az ünnepnapok kivételével egész nap nyitva van, reggel 8-9-től sötétedésig, de természetesen függ a szezontól is.

Krakkó

Zakopane árai és sípályái miatt is kiváló hely a pihenésre, de ha nem a síelés miatt jövünk, a fenti helyek és már a város hangulata is épp elég ahhoz, hogy mindenkinek a kedvencei közé kerüljön.

Krakkó elérhető közelségben van Zakopane-tól, ha időnkbe belefér akkor egy napra mindképp menjünk át.

Krakko Maria templom

Árak

Lengyelország nem drága ország, ugyanakkor nem szabad elsiklani a tény felett, hogy Zakopane síparadicsom (így mindjárt szóviccként is funkcionál az „elsiklani” szó), ennek megfelelően az árak valamivel magasabbak, mint Krakkóban. Ettől még nem kell egy párizsi árszínvonalra gondolni, csupán a magyarhoz képest picivel magasabbra.

Aktuális lengyel zlotyi árfolyam ide kattintva.

Mit érdemes enni-inni

A sétálóutcák valamelyikébe mindenképp térjünk be ebédelni egy jó oldalasra vagy csülökre, sok helyen svédasztal is van, ahol az étkezés ára a tányérra pakolt ételek súlyától függ. Az ebédhez vagy vacsorához (esetleg reggelihez, kinek mikor) kellemes kísérő a Lech, ami egy finom lengyel sör.

Zakopane menu

Egy zakopane-i túrából természetesen nem maradhat ki a helyi sajt, mindenhol kóstoljunk ahol kínálnak.

Közlekedés

Zakopane-ban nincs kiépített tömegközlekedés, azon egyszerű oknál fogva, hogy nem is igazán kell. Egyrészt a város kicsi, gyalog 2 óra alatt átérni egyik végéből a másikba, másrészről ez egy olyan hely, ahol sétálni érdemes, gyönyörködni a tájban és az épületekben (bármilyen fennkölten is hangzik). Ha mégis időt spórolnánk, és például a Kasprowy Wierch-től a Gubalówka-hoz mennénk, a másfél órás sétát megspórolhatjuk ha beszállunk valamelyik helyi kisbuszba, és az pár zlotyiért elvisz úticélunkhoz.

Tippek

A Kasprowy Wierch lábánál található, frissen sütött oldalas a legfinomabb a maga nemében amit eddig ettem, érdemes kipróbálni.

Ha esetleg sajtot vinnénk haza a bőröndben, akkor számoljunk azzal, hogy otthon kinyitva meglehetősen intenzív illattal találjuk szemben magunkat. Nem árt több rétegbe csomagolni a sajtot, hogy tompítsa a szagot.

A lanovkához menjünk minél korábban, ha el akarjuk kerülni a hosszas sorban állást.

Ha csak egy napod van

Ha síelni jössz Zakopane-ba akkor valószínűleg többet maradsz mint egy nap, de ha csak egy napod van az is optimális egy nagy sétára a városban. Ha korán érkezel és hamar beállsz a Kasprowy Wierch-nál lévő sorba, akkor feljutsz a hegyre és gyönyörködhetsz a gyönyörű kilátásban. A hegy után egy finom ebéd a sétálóutva valamelyik hangulatos éttermében, majd irány a piac és a Gubalówka, ahol miután felmentél siklóval tudsz bobozni, megnézni a helyi árusokat, és a Tátra is lélegzetelállító látványt nyújt.

Érdekességek

Van egy külön építészeti stílus, amit Zakopane-ről neveztek el. Az ilyen stílusban készített fafaragásos épületek díszesek, van erkélyük, meredek tetőzetüket zsindely borítja. Az első ilyen épület a Willa Koliba, ami természetesen Zakopane-ban található.

A Kasprowy Wierch-en lévő étterem Lengyelország legmagasabban fekvő étterme.

Megtalálsz Youtube-on is:

szia@beferekaborondbe.hu

@beferekaborondbe.hu