BLOG
Angkor és Sziemreap
Bangkok
Izraeli országjárás
Kínai óvóbácsiskodás
Párizs
Török EVS
Velencei karnevál
ÚTTERVEZŐ:
Ausztria
Bécs
Csehország
Prága
Franciaország
Párizs
Hollandia
Amszterdam
Hongkong
Hongkong
Indonézia
Gili-szigetek
Izrael
Eilat
Jeruzsálem
Tel-Aviv
Kambodzsa
Sziemreap
Kína
Peking
Sanghaj
Sanya, Hainan
Lengyelország
Krakkó
Zakopane
Magyarország
Állatkertek
Velencei-tó
Németország
Mannheim, Heidelberg
Olaszország
Velence
Szingapúr
Szingapúr
Thaiföld
Bangkok
Elephant Haven
Törökország
Gaziantep, Halfeti
Isztambul
Kappadókia
Mersin

Thaiföld / Elephant Haven

Hol vagyunk
Az Elephant Haven tizenkét „felszabadított” elefántból álló rezervátum Thaiföld nyugati részén, ahol egyedülálló módon tölthetünk időt ezekkel az állatokkal

Pénzneme
Thai baht (THB), váltópénze a satang (100 stang egy baht)

Ideőeltolódás
Magyarországhoz képest nyári időszámítás alatt +5 óra, téli időszámítás alatt +6 óra

Meglátogattam
2017 tavaszán

Utazás

Az elefántrezervátum könnyedén elérhető Bangkokból (itt tudsz utánanézni, hogy Bangkokba hogy a legcélszerűbb utazni), legjobb a Southern Bus Terminal-ról indulni. Ott keressük a 9-es számú pultot, ahol az Elephant Haven munkatársai segítenek nekünk, de ha őket épp nem találjuk az sem baj, más pultoknál is tudnak segíteni. A lényeg, hogy a Kanchanaburi Bus Terminal-ra kell érnünk reggel 8 óra előtt, és mivel az út 1,5-2 óra, mindig azt szokták tanácsolni, hogy legkésőbb az 5:30-as busszal induljunk el. Az út ára 100 baht, és kisbusszal utazunk a célállomásra.

Kanchanaburi-be érkezve az állomáson a rendőrségi pultnál kell várakoznunk, pontosan ott ahol leszálltunk, és 8 óra körül a rezervátum munkatársai felszednek minket, hogy további közel egy órás kisbuszozás után megérkezzünk az elefántokhoz (ezért a második buszútért már nem kell külön fizetni).

A program végeztével ugyanide fognak visszavinni, és innen 20-30 percenként megy kisbusz vissza Bangkokba, ugyanúgy 100 baht-ért. 

Ha Kanchanaburi-ben szállnánk meg, akkor az elefántos kisbusz házhoz jön.

Útlevél, vízum

Magyar állampolgárként 30 napig vízummentesen tartózkodhatunk Thaiföldön (ha nem légi határátkelőhelyen lépünk be, akkor legfeljebb 15 nap), melyet megfelelő indoklással egy alkalommal meghosszabíthatunk.  A belépéshez szükséges a belépés napjától számítva legalább 6 hónapig érvényes útlevél, az ország elhagyását igazoló repjegy, valamint anyagi fedezet igazolása (személyenként 10 ezer baht, családonként 20 ezer). Nálam ezek közül csak az útlevelet nézték meg, de lehet van olyan határellenőr, aki ennél alaposabb lesz. Arra figyeljünk, hogy mindenképp bekerüljön a pecsét az útlevelünkbe, és az útlevélellenőrzés előtt ne felejtsük el kitölteni a belépőpapírt, amit megtalálunk a reptéren több helyen is kitéve.

2014. augusztus 12-től szigorították a vízummentes belépést az országba, ennek következtében ettől a naptól fogva szárazföldi átkelőhelyen csak egyszer lehet belépni az országba, ezt követően már megfelelő vízumot kell igényelni. Légi belépésnél ez elméletileg nem lehet probléma, csak ha felmerül a gyanú, hogy az illető illegálisan szeretne letelepedni az országban.

A túltartózkodást pénzbüntetéssel és bizonyos határok felett kitiltással is szankcionálják.

Javasolt oltás

Thaiföldre utazva nincs kötelező oltás, és ha rövidebb időre érkezünk, akkor semmilyen vakcina nem szükséges. Ha esetleg hosszabb időt töltenénk el az országban, akkor javasolt a Hepatitis A, a Hepatitis B, a hastífusz és a torokgyík-szamárköhögés-tetanusz (Di-Per-Te) elleni oltás. Az ország más területein (főleg a középső és az északi részen) javasolt lehet a malária elleni gyógyszer is.

Árak

Többféle program van, az egynapos látogatás 2500 baht/fő (gyerekeknek 1250 baht), az ottalvós 5800 baht/fő (gyerekeknek 2900 baht), az egyhetes 12000 baht/fő. Minden esetben előzetesen 10%-ot át kell utalni előlegként!

Aktuális thai baht árfolyam ide kattintva.

Előzetes foglalás

Látogatási szándékukat mindenképp jelezzük előre néhány nappal, ezt megtehetjük facebook üzeneten keresztül az oldalukon, vagy telefonon és e-mailben, melynek részleteit itt találjuk.

Hogy telik a nap?

Az idelátogató utazóknak hihetetlen élményben lehet részük: az egész napot szabadon kószáló elefántokkal tölthetik, és nem 50 fős kínai csoportokkal kell osztozni egy állaton, tucatnyi emberre jut 6-7 elefánt.

A napi program reggel 9-től délután 3-ig tart. Miután megérkeztünk egyből megetetjük az elefántokat, először dinnyéket vágunk fel nekik, majd rizsből, banánból, korpából és sóból gombócokat gyúrunk nekik, amikkel szintén mi etetjük őket.

Ezt követően sétálunk velük az erdőben, mindeközben természetesen lehet őket simogatni, ölelgetni, valamint közös fotókat csinálni tonnaszámra. Az elefántok iszapfürdőt vesznek a folyónál, majd sétálunk tovább.

Ebédre svédasztalos étkezést biztosítanak (ennek az ára már benne van a kifizetett összegben), majd rövid pihenést követően irány a folyó ahol közösen fürdünk az elefántokkal a történelmi Kwai folyóban, és segítünk lemosni róluk a rászáradt iszapot. Ezután együtt visszasétálunk, és 3-kor visszabuszozunk a Kanchanaburi buszállomásra.

Aki ottalvós opciót választ az csak a következő napi csoporttal megy haza délután, ezen felül kap vacsorát, reggelit és még egy ebédet, és persze sokkal több időt tölthet az elefántokkal, nem beszélve a gyönyörű és nyugodt környezetről.

Akik nagyon beleszerettek a helybe azoknak van egyhetes verzió is, ahol a fenti programokon kívül tanulhatunk a thai kultúráról, taníthatunk angolt az elefántápolóknak, kerítést javíthatunk, banánt szüretelhetünk és felfedezhetjük a környék nevezetességeit is, mint például a híres hidat a Kwai folyón és a Halálvasútat. 

Az egynapos programról itt tudunk további részleteket olvasni, az ottalvósról itt, az egyhetesről pedig itt.

Tippek

Hatalmas melegre kell számítani, valamint saras, poros környezetre, ezt vegyük figyelembe öltözködésnél. Váltóruha, fürdőruha, törölköző, strandpapucs, naptej, szúnyogirtó spray legyen nálunk, inni tudunk venni a helyszínen is. És természetesen a fotógépek se maradjanak otthon!

Érdekességek

Ha részletesebben is érdekel hogy telt a napom az elefántok között, akkor itt találsz róla egy videót a Youtube csatornámról, itt pedig megtalálod a képes beszámolómat!

Megtalálsz Youtube-on is:

szia@beferekaborondbe.hu

@beferekaborondbe.hu