BLOG
Angkor és Sziemreap
Bangkok
Izraeli országjárás
Kínai óvóbácsiskodás
Párizs
Török EVS
Velencei karnevál
ÚTTERVEZŐ:
Ausztria
Bécs
Csehország
Prága
Franciaország
Párizs
Hollandia
Amszterdam
Hongkong
Hongkong
Indonézia
Gili-szigetek
Izrael
Eilat
Jeruzsálem
Tel-Aviv
Kambodzsa
Sziemreap
Kína
Peking
Sanghaj
Sanya, Hainan
Lengyelország
Krakkó
Zakopane
Magyarország
Állatkertek
Velencei-tó
Németország
Mannheim, Heidelberg
Olaszország
Velence
Szingapúr
Szingapúr
Thaiföld
Bangkok
Elephant Haven
Törökország
Gaziantep, Halfeti
Isztambul
Kappadókia
Mersin

Csehország / Prága

Hol vagyunk
Prága a Cseh Köztársaság fővárosa, melynek történelmi központja az UNESCO világörökség része, de úgyis a sör miatt jön minden második ember. "Arany Prágának" is nevezik, ezt eredhet onnan, hogy I. Károly idején arannyal vonták be a prágai vár tornyait, de az elnevezés oka lehet az is, hogy a városban sok alkimista és aranycsináló munkálkodott a középkorban

Pénzneme
Korona (CZK)

Ideőeltolódás
Magyarországhoz képest nincs

Meglátogattam
2013 telén

Utazás

Prágába autóval azért kényelmes az út, mert szinte végig autópályán tudunk haladni a Pozsony-Brno-Prága útvonalon, egészen a Vencel térig, ugyanakkor a városban a parkolás meglehetősen nehézkes. Természetesen repülővel a leggyorsabb és legkényelmesebb az utazás, cserébe a legdrágább is, mert fapados járat nem indul Magyarországról. A vonat szintén szóba jöhet, de a legolcsóbb megoldás a buszozás. Busszal 7 óra alatt Prágába érünk, és napi több járat is indul a Népligettől, itt tudunk csemegézni és akár jegyet is venni, melyek összege oda-vissza út esetén általában 10-12 ezer forint.

Az Eurolines a Florance, azaz a központi buszpályaudvaron tesz le, ahonnan legegyszerűbben metróval mehetünk tovább.

Útlevél, vízum

Magyar állampolgárként sem útlevél, sem vízum nem szükséges, mindössze a személyi igazolványt kell vinnünk.

Prágai Vár

Prága történelmi negyedében, azaz Hradzsin-ban (Hradčany) található a vár, bár igazság szerint a kettőt külön is lehet értelmezni, mert míg a vár a IX. óta század áll, a Hradzsint csak az 1300-as évek elején alapították és nevezték el. A Prágai Vár (Pražský hrad) 570 méteres hosszával és majdnem 70 ezer négyzetméteres kiterjedésével Guinness-rekorder a világ legnagyobb ősi vára kategóriában. Régen a cseh királyok laktak itt, ma pedig a cseh köztársasági elnök.

A vár látnivalói; Szent Vitus Katedrális, Szent György Bazilika, Hradzsin Tér, Arany utcácska, Daliborka Torony, Mihulka Lőportorony

A hatalmas várban addig lehet sétálni amíg elkopik a cipőnk, és útközben számos egyéb látnivaló is akad úton-útfélen.

Leghíresebb része a Szent Vitus Katedrális. Ez a székesegyház Csehország legfontosabb temploma, számos cseh király nyugszik itt, és maga az épület is a gótikus stílus egyik ékköve. (Sajnálatos) magyar vonatkozása, hogy miután 1526-ban a Habsburgok értesültek a mohácsi vészről és II. Lajos haláláról, így gyűltek össze hogy megválasszák Habsburg Ferdinándot a cseh trónra. Kicsit pozitívabb magyar oldalról, hogy 1826. december 28-án Liszt Ferenc személyesen vezényelte itt Esztergomi miséjét. A katedrálisba és az itt lévő kiállításokra a pár sorral lejjebb található módokon vehetünk belépőt.

Szent Vitus Katedrális

Szent György-Bazilika az egyik legrégebbi templom Csehországban, és kétségkívül a legjobb állapotban lévő a román stílusúak közül, ha a Várban járunk érdemes benézni a több, mint 1000 éves falak közé. Homlokzata vörös míg tornyai fehérek, így könnyen felismerjük majd ha arra sétálunk.

A vár első udvarának bejárata előtt találjuk a Hradzsin Teret, ennek környékén alakították ki a középkorban a jobbágytelepülést, a település lakói szolgálták ki a vár lakóit. Végül annyi palotát építettek ide a nemesek, hogy kiszorították a jobbágyokat.

Az Arany utcácska Prága legkisebb utcája, nevét onnan kapta, hogy II. Rudolf idejében az utcában alkimisták laktak. Egy időben itt élt a 22-es szám alatt Frank Kafka, ma inkább szuvenírárusokkal találkozhatunk, de fegyverek és textiláruk is vannak kiállítva.

Daliborka Torony a XV. század végén épült, és közel 300 évig börtönként működött. Első foglya Kozojedy-i Dalibor volt, innen ered a torony neve. Ma már csak ötemeletes, mert egy tűzvészben leégett egy része. Az idelátogatók egy cellát és középkori kínzóeszközöket tudnak megnézni.

Mihulka lőportorony 65 méterével igazi különlegesség, emiatt régen hegyi toronynak is hívták. A XVII. században lőport tároltak itt, így lett a neve lőportorony, Mihulka-nak a XIX. százazban nevezték el.  A toronyban volt többek között laboratórium is, ma már múzeum.

A Várban lévő kiállításokara különböző jegytípusokkal tudunk bemenni.

Az „A” jeggyel a Szent Vitus Katedrálisba, a Királyi Palotába, a Vártörténeti Kiállításra, a Szent György Bazilikába, az Arany Utcácskába és a Daliborka Toronyba valamint a Mihulka lőportoronyba léphetünk be. Ennek alapára 350 korona, kedvezményes ár 175, családi ár 700.

A „B” jeggyel láthatjuk a Szent Vitus Katedrálist, a Királyi Palotát, a Szent György Bazilikát, az Arany Utcácskát a Daliborka Toronnyal. Ennek ára 250/125/500 korona.

A „C” jegy megvásárlásával látogatható a Szent Vitus Katedrális, a katedrális kincstárja és a vár képgalériája. Ennek ára megegyezik az „A” jeggyel, azaz 350/175/700 korona.

Tudunk külön jegyet is venni ha nem érdekel minket a kombinált lehetőség, a Vártörténeti Kiállítás 140/70/280 korona, a képgaléria 100/50/200 korona, a Mihulka lőportorony 70/40/140 korona, a kincstár 300/150/600 korona, a nagy déli toronyba a kilátóval pedig csak külön jegy van, melynek ára 150 korona.

Az árakat innen néztem.

A fenti linken alulra görgetve találunk leírást a kedvezményekről is (például azt, hogy 6 év alatt minden ingyenes, 26 év alatti egyetemisták nemzetközi diákkal kedvezményes jegyet vehetnek, vagy hogy a családi kedvezmény 1-5 főnek szól 16 éven aluli gyerekkel, és max. két felnőttel vehető igénybe). Magában a várban ingyen lehet sétálni, csak a fent felsorolt helyekért kell fizetnünk.

Általánosságban a nyári időszakban (április 1 – október 31.) a Vár 6:00-22:00-ig, a kiállítások 9:00-17:00-ig vannak nyitva, míg a téli időszakban (november 1-március 31.) a Vár 6:00-22:00-ig, a kiállítások 9:00-16:00-ig látogathatók. Mivel azonban az egyes kiállítások nyitva tartási ideje valamennyire eltérhet, érdemes a honlapon a konkrét időpontokat leellenőrizni mindenhol, hogy pontosan tudjunk tervezni.

Ha nem gyalog szeretnénk felmenni – ami pedig kétségkívül a legjobb módja a várba jutásnak, a sok hangulatos utca között –, akkor a 22-es villamossal kell mennünk, és vagy a Pohořelec, vagy a Pražský hrad megállónál leszállni (az első a szebb, a másodiktól a legkönnyebb az odajutás). Ha az A metróval mennénk, akkor a Malostranská a mi megállónk, onnan követve a 22-es villamos sínét könnyen meglesz a vár. Nyári időszakban a 22-es villamosról a Královský letohrádek megállónál leszállva a Royal Garden-en átvágva is eljuthatunk a várba, a megközelítésről bővebben is olvashatunk.

vár térképét itt találjuk, ha pedig ez sem lenne elég, akkor további információk erre.

Károly-híd

A Moldva felett átívelő Károly-híd (Karlův most) Európa egyik legrégibb hídja, és Prága szimbóluma. Első változatát a XII. században építették, sokáig ez volt az egyetlen kőhíd Prágában (hosszú ideig ez is volt a neve; Kőhíd).

Károly-híd Prága

Az 516 méter hosszú hídon 30 szobor van, ami világrekord, a szobrok legtöbbje az 1700-as évekből származik. A szobrokat az elhasználódás miatt le kellett cserélni másolatokra, az eredetiket múzeumban őrzik. A sétálóhídon állandóan nagy az emberáradat, a sok turista között utcazenészeket, rajzolóművészeket és árusokat is találunk. A híd végén két hídtorony látható, az egyik a Malá Strana a XV. századból, a másik az Óvárosi hídtorony a XIV. századból. A Malá Strana jelentése Kisoldal, ez a híd köti össze ugyanis a Kisoldal történelmi városrészt az Óvárossal.

A Károly-híd könnyen megtalálható gyalog és Prágában járva kötelező átsétálni rajta, nappal mindenképp, és akár éjjeli fényben is. Ha nem szeretnénk gyalogolni, akkor az A jelzésű metróról a Staroměstská állomásnál szálljunk le, a 17-es, 18-as vagy 53-as villamosról pedig a Karlovy lázně-nál.

Óvárosi hídtorony

A fent már említett Óvárosi hídtorony (Staroměstská mostecká věž) a híddal együtt Prága kötelező látványosságai közé tartozik. A maga nemében valószínűleg a legszebb a világon, melyet a XIII. században terveztek, és ma kilátóként funkcionál. Márciusban és októberben 10:00-20:00-ig, áprilistól szeptemberig 10:00-22:00-ig, novembertől februárig 10:00-18:00-ig lehet felmenni. A felnőttjegy 90 korona, a diák 65, a gyerek 25, családi jegy 250.

Mivel a Károly-híd egyik végében áll így megközelíteni is ugyanúgy kell, mint a hidat.

Óvárosi hídtorony Prága

Óváros

A városban sétálva mindenképp barangoljuk be az Óvárost, mely Prága legrégebbi része, és a város közepén helyezkedik el. Az Óváros története a X. század elején vezethető vissza, és hamar a középkori Európa egyik legfontosabb városa lett, Prága 1784-es létrehozása óta az Óváros a főváros fontos része. Állandóan nagy életet találunk itt, legyen szó akár árusokról vagy sportközvetítésekről óriáskivetítőn. Az biztos hogy az évnek bármelyik időszakában is megyünk, mindenképp tegyünk nagy sétákat a környéken, mert ez Prága talán leghangulatosabb része.

Ha tömegközlekedéssel szeretnénk eljutni az Óvárosba, akkor a Staroměstská megállónál kell leszállnunk az A metróról vagy a 294-es buszról.

Orloj

Az Óváros egyik legnépszerűbb része az Orloj, azaz a prágai városháza oldalán található óramű, mely 1410 óta működik. Reggel 9-től este 9-ig minden egészkor az óra felett lévő ablakban elvonul a 12 apostol. Ha ezt látni szeretnénk akkor számítsunk arra, hogy több száz másik ember is erre készül minden órában. Az órán az apostolokon kívül láthatunk még csontvázat és homokórát is, mind az idő múlását szimbolizálják.

Orloj Prága

Týn-templom, Szent Miklós templom, Városháza torony

Az Óváros egyik jellegzetessége a Týn-templom, egy gönyörű háromhajós gótikus templom, könnyű felismerni égbetörő tornyairól, melyek Ádámot és Évát jelképezik.

Tyn templom Prága

Itt találjuk továbbá a Szent Miklós templomot, egy a XVIII. században épített barokk templomot, melynek fehér vázát zöld kupola borítja, a II. világháborúban a cseh hadsereg itt állomásozott.

A XIV. századi Városháza tornyába fel is tudunk menni, hogy onnan nézzünk le a városra. A torony 9:00-18:00 óra között van nyitva, kivéve hétfőn, akkor 11:00-18:00-ig. A toronyba való feljutásért fizetnünk kell mint a katonatiszt, a felnőtt belépő 120 korona. Érdemes felsétálni, nagyon szép a panoráma, a fenti kép is a Týn-templomról a toronyból készült.

Kisoldal

A Károly-híd másik oldalán találjuk a Kisoldalt, mely a kezdetektől a történelmi Prága része. Nevét onnan kapta, hogy a Moldva bal partján, a nagyobb területű Óvárossal és Újvárossal szemben helyezkedik el, a Hradzsin tövénél. Itt lakott II. Rákóczi Ferenc (erről emléktáblát is találunk), itt született Jan Neruda, ma itt van többek között a parlament alsó- és felsőháza, minisztériumok, nagykövetségek, valamint a Petřín kilátó is. A városrészben sétálva templomokat, palotákat és egyéb gyönyörű épületeket láthatunk. A hangulatos kis utcák (melyek központja a Malostranské Namesti) miatt a legjobb ha gyalog megyünk, az Óvárosból a Károly-hídon áthaladva útba esik a Hradzsin felé, és tényleg nem szabad kihagyni, mellesleg kellemes éttermeket és kocsmákat is találunk errefelé. Ha mégis tömegközlekedéssel mennénk, akkor a Malostranská állomásnál kell leszállni az A metróról, vagy az 5, 12, 18, 20, 22, 57 számú villamosról.

Petřín kilátó

A már emlegetett Petřín kilátó (Petřínská rozhledna) is a Kisoldal területén található, és külsejét tekintve nem véletlen hogy az Eiffel-torony ugrik be, hiszen készítőit a párizsi remekmű inspirálta. Bár ez a torony/kilátó kisebb, de egy dombra építették, így csúcsa magasabban fekszik, mint az Eiffel-toronyé. Ha nem szeretnénk egy hosszú sétát megtenni a domb tetejéig, akkor menjünk siklóval felfelé, már csak azért is, mert itt is érvényesek a tömegközlekedési jegyek. A siklóhoz való eljutás érdekében tömegközlekedéssel a 6, 9, 12, 20, 22, 57, 58, 59 villamosok valamelyikét kell igénybe vennünk, és az Újezd megállónál leszállni.

A kilátó novembertől februárig 10:00-18:00-ig, áprilistól szeptemberig 10:00-22:00-ig, márciusban és októberben 10:00-20:00-ig van nyitva, utolsó belépés fél órával zárás előtt. Az alapjegyár a kilátóba 120, a kedvezményes 65, a családi 300 korona. Ha megspórolnánk a majdnem 300 lépcsőfokot és lifttel mennénk fel, azért még extrában fizetni kell. Az igazán lelkeseknek itt a kilátó cseh nyelvű hivatalos oldala.

Vencel Tér

A 45 ezer négyzetméteres Vencel tér (Václavské náměstí) Prága Újvárosában található, névadója Szent Vencel, Csehország védőszentje. Formáját tekintve leginkább egy sugárútra hasonlít, és számos történelmi eseménynek volt színhelye. A tér eredetileg egy hatalmas lóvásártér volt, ma már hoteleket, üzleteket, árusokat találunk itt. A tér felső végén áll a cseh Nemzeti Múzeum, a múzeummal szemben pedig Szent Vencel szobrát láthatjuk. Mára eléggé elturistásodott, de ha sétálunk érdemes útba ejteni. Metróval a múzeum felöli végénél (a Muzeum megállónál) az A és a C vonal áll meg, a másik végénél (Můstek megálló) az A és a B metró. Villamossal a 3, 9, 14, 24, 51, 52, 54, 55, 56, 58 számú járatok állnak meg a térnél.

Középkori kínzóeszközök múzeuma

Ha a sok múzeum és palota mellett valami mást is megnéznél a középkorból, akkor neked való a Középkori kínzóeszközök múzeuma. A múzeumban 60 tárgyat láthatunk, nem csak Csehországból, hanem egész Európából. Az alapjegyár 160 korona/6 euró, a gyerek/diák/nyugdíjas 100 korona/4 euró, a családos jegy, mellyel két felnőtt és két 15 éven aluli gyerek mehet be 420 korona/16 euró (milyen remek közös családi program lehet egy kínzómúzeum bejárása). Vannak kombinált jegyek a tőle pár utcára található prágai viaszmúzeummal is, pontos jegyárak a linken. Minden nap 10:00-től 20:00-ig van nyitva, pontos címe Celetná 12, 110 00 Praha 1, a Károly-hídtól nem messze találjuk, keressük a MUSEUM of medieval TORTURE instruments feliratot, itt térképet is látunk róla és a viaszmúzeumról.

Árak

Prágában hasonló árakra számíthatunk, mint Budapesten vagy akár Krakkóban. Ha például az étkezést kalkuláljuk a tervezés során, akkor nyugodtan alapul vehetjük a hazai árakat, sok helyen kedvező áron többfogásos menüt is vehetünk, akár a várban sétálva is. A turistaközpontúbb kocsmákban a híres cseh sörök is sokkal többe kerülhetnek, mint egy-egy eldugottabb ivóban.

Aktuális cseh korona árfolyam ide kattintva.

Mit érdemes enni-inni

Mit igyunk? Sört. Ha Gombóc Artúr nem csokifüggő lenne hanem alkoholista akkor így sorolná: Pilsner Urquell, Kozel, Budweiser, Staropramen, Krusovice… Ha Prága leghíresebb sörözőjébe térnénk be, úgy keressük az Aranytigrist. Ez volt a törzshelye a híres cseh írónak, Bohumil Hrabalnak, aki még Bill Clinton amerikai elnököt is ebben a kocsmában fogadta. Ha pedig a sörnél erősebb cseh italt kóstolnánk meg, akkor a Becherovka sem okoz csalódást.

Prága sör

Közlekedés

Prágába évente több millió turista látogat, így egy kiépített tömegközlekedési hálózatra mindenképp szükség van egy ilyen népszerű városnál. Ennek megfelelően Prágában 3 metróvonal, valamint busz és villamos is a látogatók rendelkezésére áll. A metrók A, B, C vonalakból állnak, és van megállójuk minden nagy busz- és vasútállomáson. Reggel 5-től éjfélig között járnak, csúcsidőben 2-3, azonkívül 4-10 percenként (csakúgy, mint Budapesten).

A buszok és villamosok 4:30-24 óra között járnak, a fennmaradó időszakban pedig éjszakai járatokkal utazhatunk.

Jegyből van rövidtávú (30 perces - felnőtteknek 24, kedvezményesen 12 korona) és hosszútávú (90 perces - felnőtteknek 32, kedvezményesen 16 korona), mindkettő korlátlan átszállást biztosít ez idő alatt. Ezenkívül van napi (felnőtteknek 110, kedvezményesen 55 korona) és háromnapos jegy is (csak egy kategória van, 310 koronáért), vagy ha még több időt töltünk a városban, akkor tudunk venni 30 napos, 90 napos, 300 napos vagy éves bérlet is. A normál áron kívül van gyerekjegy (6-15 éves korig, igazoló dokumentummal – 10 éves kor felett fényképes dokumentummal, 6 év alatt ingyenes), nyugdíjas jegy 65 és 70 év között (70 év felett ingyenes). Ezeknek a pontos és jelenlegi árát itt lehet megtalálni.

Jegyet tudunk venni automatából vagy akár sms-ben is, erről részleteket és az automaták listáját itt találjuk. Legyen nálunk apró hogy tudjunk jegyet venni, mert turistaként az automata a legegyszerűbb lehetőségünk, ellenőrök pedig vannak.

A tömegközlekedési térképeket itt találjuk, még több infót pedig itt olvashatunk a helyi tömegközlekedésről.

A tömegközlekedési jegyek a Petřín siklóra is jók, mely a Petřín kilátóhoz visz fel, ahonnan szépen be lehet látni Prágát. Ha a sikló helyett gyalogolnánk, akkor 299 lépcsőt kell megmásznunk.

Tippek

Prága karácsonyi vásárai nagyon szépek, érdemes decemberre időzíteni egy hosszú hétvégét, de arra készüljünk, hogy meglepően hideg tud lenni a városban.

Prága adventi vásár

A taxizás helyett inkább válasszuk a tömegközlekedést, a prágai taxisok szeretik átrázni a turistákat.

Íme egy kis összesítés angol nyelven, ide kattintva találsz 30 olyan helyet Prágában, ahonnan gyönyörű fényképeket lőhetsz.

Ha csak egy napod van

Prágát nem egy napra találták ki, de mivel legtöbb nevezetessége egymáshoz közel helyezkedik el, így talán ennyi idő alatt is sok minden láthatunk. Mindenképp sétáljunk a Károly-hídon és annak két oldalán, nem feledkezve el az Óvárosi hídtoronyról; a Hradzsin történelmi negyedében nézzük meg a Várat és menjünk be a számunka érdekes kiállításokra. A vár környékén is lehet kapni ebédmenüket, meglehetősen jó áron. Az Óváros felé ejtsük útba a Kisoldal hangulatos utcáit, majd a túloldalon az Óvárosban várjuk meg, amíg az Orloj-t egész órát nem üt, hogy láthassuk ahogy az apostolok „előbújnak”. Barangoljunk a régi utcákban, és ha még maradt időnk (és erőnk), sétáljunk át a Moldva többi hídja felett is, melyek este is szép látványt nyújtanak.

Érdekességek

A legenda szerint az Orloj-t készítő Hanus mestert a város vezetői megvakították, hogy más városban ne tudjon hasonlót alkotni. Bosszúból egyik nap kezét az óra szerkezetébe tette, és ezután 100 évig senki sem tudta működésre bírni az Orloj-t.

Megtalálsz Youtube-on is:

szia@beferekaborondbe.hu

@beferekaborondbe.hu