BLOG
Angkor és Sziemreap
Bangkok
Izraeli országjárás
Kínai óvóbácsiskodás
Párizs
Török EVS
Velencei karnevál
ÚTTERVEZŐ:
Ausztria
Bécs
Csehország
Prága
Franciaország
Párizs
Hollandia
Amszterdam
Hongkong
Hongkong
Indonézia
Gili-szigetek
Izrael
Eilat
Jeruzsálem
Tel-Aviv
Kambodzsa
Sziemreap
Kína
Peking
Sanghaj
Sanya, Hainan
Lengyelország
Krakkó
Zakopane
Magyarország
Állatkertek
Velencei-tó
Németország
Mannheim, Heidelberg
Olaszország
Velence
Szingapúr
Szingapúr
Thaiföld
Bangkok
Elephant Haven
Törökország
Gaziantep, Halfeti
Isztambul
Kappadókia
Mersin

Magyarország / Velencei-tó

Hol vagyunk
A Velencei-tó Magyarország második legnagyobb természetes tava, és az ország egyik legnépszerűbb turistacélpontja a nyári időszakban. Európa egyik legmelegebb tava, mivel meglehetősen kicsi és sekély így hamar képes felmelegedni. Nemcsak a tó és a környező geológiai képződmények, de a közeli települések is számtalan programlehetőséget kínálnak

A tó körüli jelentősebb települések
Velence, Velencefürdő, Gárdony, Agárd, Pákozd, Sukoró

Meglátogatom
Minden nyáron

Utazás

A Velencei-tó népszerűségének egyik oka, hogy Budapestről (de az ország többi részéből is) nagyon könnyen megközelíthető.

Autópályán fél óra alatt leérünk, kivéve persze a nyári péntek délután/szombat reggel, vagy visszafelé a fővárosba vasárnap délután és este, olyankor elég masszív dugók tudnak kialakulni. Ha valaki hozzám hasonlóan többször is lejár egy évben, akkor érdemes megvenni a Pest megyei és a Fejér megyei autópályamatricát, így 10 ezer Ft-ért egész évben autópályán mehetünk le. Ha nem szeretnénk erre költeni vagy csak egyszeri kiruccanásról van szó akkor a 7-esen autózva is hamar leérünk, mindössze 15-20 perccel később.

Mehetünk vonattal is, járatok indulnak a Déli pályaudvartól és Kőbánya-Kispesttől is, minden órában. A menetidő kb. 40 perc, a teljes árú jegy a Déliből 930 Ft, Kőbánya-Kispesttől 1120 Ft. Nyári időszakban pénteken délután oda és vasárnap délután visszafele hatalmas tömegre számíthatunk az állomáson. Ha ezt szeretnénk elkerülni érdemes mind pénteken, mind vasárnap inkább este utazni. A biciklit is könnyedén tudjuk szállítani a vonaton is, extra jegyért (sőt, én már többek között kutyát és papagájokat is vittem vonaton Velencére minden gond nélkül).

TIPP: A vonattal sokféle engedményben részesülhetünk, például ha 26 éven aluliak vagyunk akkor péntek 10:00-tól vasárnap 24:00-ig 33% kedvezménnyel utazhatunk.

A fentieken kívül mehetünk busszal vagy biciklivel is, de az előbbinél sokkal hatékonyabb a vonat, utóbbi pedig csak sportembereknek ajánlott, megfelelő felszereléssel.

Velencei-tó

A Velencei-tóhoz elsősorban nyáron jönnek az emberek, amikor a városi forróság kibírhatatlan. Ehhez nem kell hogy saját nyaralód legyen vagy hogy bérelj egyet: elég reggel felszállni a vonatra, aztán este pedig vissza. Ha mégis többet maradnál, több helyen lehet sátrazni is.

A tó kicsi, épp ezért jó időben hamar felmelegszik, pár esős nap után ugyanakkor hamar le is hűl. Nyáron akkor is ez a legideálisabb választás, hiszen kevesebb mint 2000 Ft-ból és alig másfél óra oda-vissza utazással egy tóparton hűsülhetünk, esetleg vitorlázhatunk vagy kipróbálhatjuk valamelyik vízi sportot (például a wakeboard-ot). A Velencei-tavon sportszerűen lehet űzni a kajak-kenut, az evezést és a vitorlázást, télen pedig tartós hidegben korcsolyázni is lehet a befagyott jégen.

A tónál számos szabadstrandot és fizetős strandot találunk. Az egyik legkönnyebben megközelíthető szabadstrandhoz Velencefürdőnél kell leszállni a vonatról, onnan 2 perc sétára van a víz. Ugyancsak ingyen látogatható a 2014-ben átadott Velence korzó, ahol a homokos parttal a tengerpartok hangulatát igyekeznek megteremtetni. Ez a Velence vonatállomástól 5 perc sétára található, és van saját honlapja is, ahol a legfrissebb események mellett többek között az aktuális tóhőmérsékletet is meg tudjuk nézni.

Velence korzó

A fizetős strandok közül népszerű a gárdonyi Sport Beach, ide 700 Ft a felnőtt belépő, 600 Ft a diák, de számos egyéb akciót és programot találunk a honlapukon. Ugyancsak kedvelt az agárdi Popstrand, ahova hétvégente a felnőtt belépő 900 Ft, a diák 600 Ft, de itt is vannak további kedvezmények. Itt a tópart, az éttermek, a homokos focipálya és a három versenyméretű strandröplabdapálya mellett koncerteket is rendeznek, itt tudunk csemegézni a programok közül, és azt is láthatjuk melyik koncert mennyibe kerül.

Itt találunk részletesebb listát a strandokról.

Velencei-tó

Velencei-hegység

A környéknek nem csak a tó az egyetlen jellegzetes természeti értéke, hiszen itt található a vulkanikus eredetű Velencei-hegység is. A legfőbb látnivalók a főleg gránitból és andezitből álló sziklák, de a kiépített túravonalon számos tábla ismerteti velünk a hely tudnivalóit. Ha esetleg egy nagy biciklizés keretében megkerülnénk a tavat (amihez bőven elég 3-4 óra úgy is, hogy többször megállunk nézelődni) akkor útba esik a kilátó és a túra, és miután letettük a bicikliket a bejáratnál, egy pár száz forintos belépőért kellemes sétára indulhatunk a Velencei-hegység növényei és állatai között.

Bence-hegyi kilátó

Ha a kilátásban szeretnénk gyönyörködni, akkor erre a legjobb hely a Bence-hegyi kilátó, vagy másik nevén Nadapi-kilátó, mely 210 méteres magasságban található. Autóval is könnyen meg lehet állni fent és csodálatos panoráma nyílik a környékre, tiszta időben az augusztus 20-ai budapesti tűzijáték is látszik innen.

Velencei-tavi madárrezervátum Természetvédelmi Terület

Ugyancsak útba esik biciklivel a Velencei-tavi madárrezervátum Természetvédelmi Terület is, mely a tó délnyugati részén helyezkedik el, könnyen meg fogjuk találni biciklizés közben. Az 1958 óta védettnek nyilvánított rezervátumban a sok nádas rész miatt számos madárfaj fészkel itt. A területre - mely ingyenesen látogatható - besétálva találunk egy kis kilátót is, melyről gyönyörű rálátás nyílik a tóra.

Velencei-tavi madarrezervatum

Pákozdi Katonai Emlékpark

Tó körüli látványosság a Pákozdi Katonai Emlékpark, mely többek között az aradi vértanúknak állít emléket, ezenkívül láthatunk emlékmúzeumot, interaktív kiállítást és lövészárokot is.  Itt zajlott az 1848-as szabadságharc egyik csatája is, a pákozdi csata. Ez a hely mind kocsival, mind biciklivel megközelíthető (itt van az egyik pihenőállomása a kerékpárútnak), saját honlapjuk is van.

Pákozd-Sukorói Arborétum

Hajóval is érkezhetünk a közeli Szúnyog-szigetre, és a hajóállomástól rövid sétával megközelíthető a Pákozdi Katonai Emlékparktól kevesebb mint 1 kilométerre található Pákozd-Sukorói Arborétum is, ahol a Velencei-tó egyik legszebb területén nyílik lehetőségünk megismerni a helyi növényvilágot, a helyről több információt itt találunk.

Gárdonyi Géza Emlékház

Az Agárdon található Gárdonyi Géza Emlékház az egri múzeum után a legjelentősebb Gárdonyi Géza emlékhely, annak ellenére, hogy az író születésétől csak 8 hónapos koráig élt itt. A múzeumban színvonalas kiállítást lehet megtekinteni dokumentumokkal, emléktárgyakkal, fényképekkel.

Az emlékház áprilistól októberig hétfő kivételével minden nap 10:00-18:00-ig látogatható, novembertől márciusig csak pénteken és szombaton, ugyancsak 10:00-18:00-ig. Mivel a hely az év nagy részében kulcsosházként működik, ezért előre be kell jelentkezni ezen az e-mail címen: gardonyvar@gmail.com. A felnőttjegy ára 500 Ft körül van, az emlékház címe 2484 Agárd, Sigray u. 3.

A közelben található a Szent Anna kápolna, ahol az írót megkeresztelték, valamint mellszobra sincs messze az emlékháztól.

Agárdi Termálfürdő

Ha rosszabb időt fogunk ki és hideg a tó vize, akkor ellátogathatunk az Agárdi Termálfürdőbe. A benti fedett gyógymedence 36°-os vize egész évben várja a gyógyulni várókat, de kint is van termál medence, mely télen-nyáron látogatható. 2012 óta van kinti élménymedence is (csak nyáron van nyitva), ahol a babáktól kezdve a felnőttekig mindenki talál számára szórakoztató elfoglaltságot. A fentieken kívül gyógytorna, masszázs és egyéb gyógyászati kezelések is igénybe vehetőek. Az Agárdi Termálfürdő nem csak az időseknek hanem minden korosztálynak élményt nyújt, gyerekként is szerettem és felnőttként is nagyon szívesen járok ide amikor alkalmam van rá.

Jelenleg a felnőtt egésznapos belépő 2750 Ft, a diák és nyugdíjas 2150 Ft. A medencék 8:00 és 19:45 között látogathatók, a termálfürdő pontos címe 2484 Agárd, Fürdő tér 1. További információk a hivatalos honlapjukon.

Velence Resort&Spa

Legyen csak szó egy újabb termálfürdőről vagy esetleg pár nap eltöltéséről egy kellemes hotelben, a Velence Resort&Spa-t közvetlenül a tóparton találjuk. A fürdőt úgyis igénybe vehetjük hogy nem vagyunk a hotel lakói, ebben az esetben az egész napos felnőtt belépő 4200 Ft (hétvégén, kiemelt időszakban), de vannak kedvezőbb árak is, itt tudunk nézelődni.

Maga a hotel 4 csillagos, és egyben wellness- valamint konferencia szálloda is, további információkat itt találunk, valamint ezen a honlapon lehet ajánlatot is kérni.

Beloiannisz

Ha még nincs programod az augusztus 20-ához legközelebbi szombaton, a tóhoz közeli Beloianniszban – mely egy apró görög nemzetiségi község Pusztaszabolcs irányába a tó felől – garantáltan jó hangulatú bulit találsz. A településen hosszú évek óta a Falunapon mindig nagy ünnepséget csapnak, igazi görög zenével és tánccal, és ahogy az ilyen eseményeken lenni szokott, az elmaradhatatlan árusokkal. Sok éven át minden nyáron részt vettem ezen az ünnepségen és imádtam a hangulatát, ahogy a többszáz ember együtt táncol a főtéren, és ahogy a profik türelmesen tanítgatják a teljesen amatőröket (ez utóbbi volnék én). Ha erre jár valaki és egyébként csak otthon ülne akkor mindenképp javaslom hogy látogassunk el a rendezvényre mely teljesen ingyenes, Beloiannisz község honlapján biztos időben közzéteszik az összes információt.

Veszprémi Állatkert

Ha kicsit távolabb is kimozdulnánk, akkor a kevesebb mint 90 km-re lévő Veszprémi Állatkert autóval egy óra alatt elérhető.

Árak

A partmenti büfék kicsivel drágábbak mint egy átlagos budapesti kifőzde, de a balatoni áraknál sokkal jobbak.

Mit érdemes enni-inni

Van egy étel ami Fejér megyei sajátosság, ez az úgynevezett velencei aprópecsenye, sok étteremben lehet kapni a tó körül. Az alapja a brassói, csak ez a változat kicsit fel van turbózva: a tányér közepén rizibizi van, erre kerül a brassói húz, körülötte sült krumpli, és az egész meg van szórva sajttal. Ha szeretnéd otthon kipróbálni itt megtalálod a receptet, amit – mily meglepő – én töltöttem fel.

A gárdonyi vasútállomásnál ettem a legjobb gyros-omat egész életemben, minden évben visszajárok oda egy ebédre (és nem csak az íze, a mérete is kiemelkedő).

A tóparton hekk és fokhagymás sajtos-tejfölös lángos, vagy mindenki ahogy szereti.

Közlekedés

A tó déli részén utazhatunk vonattal, ezenkívül igénybe vehetjüka helyi buszjáratokat, de a tó körül nagy részben kiépített bicikliutat is találunk, amit 3 óra alatt kényelmesen körbe lehet tekerni.

Ha esetleg hajókázni támadna kedvünk akkor természetesen erre is van lehetőség, a tó mentén több kikötőt is találni, az egyik legjobb úticél a Szúnyog-sziget. Itt menetrendeket tudunk nézni, itt pedig árakat, 650 Ft-ért már vehetünk felnőttjegyet, további 250 Ft-ért pedig a biciklinket is magunkkal vihetjük. További információk és aktuális programok (például szervezett madárles kenutúra, osztálykirándulás vagy sárkányhajózás) ide kattintva.

Tippek

Velence 2004. augusztus 19. óta város, ezért itt nem augusztus 20-án, hanem az előtte lévő napokban van a legnagyobb buli. Ilyenkor a Velence Korzóra több száz ember látogat ki az ingyenes koncertekre és a tűzijátékra, érdemes megnézni ha épp ebben az időben vagyunk itt.

Velence Korzó buli

Ha csak egy napod van

Ha nyáron jössz akkor hamar elrepül az az egy nap a tóparton hűsölve, miközben felváltva napozol és pancsolsz.

Ha hűvösebb időben jössz akkor biciklizd körbe a tavad, vagy látogass el Agárdon a gyógyfürdőbe.

Érdekességek

Velence 2000-ben elnyerte a Virágos Magyarországért mozgalom első helyét, köszönhetően a gyönyörűen gondozott növényeknek, melyek az egész város hangulatát feldobják. A Babák rózsakertjében októberben rendezik meg a rózsaünnepet, amikor az újonnan született babák tiszteletére elültetnek egy-egy rózsatövet a családok.

A Velencei-tó partján évek óta minden évben megrendezésre kerül júliusban a Bud Spencer-Terence Hill rajongói fesztivál, mely mára olyan népszerű, hogy csak előzetes jegyvétellel lehet bejutni. A hatalmas adag hagymásbab főzésen kívül a többi eseményről itt találunk rengeteg információt.

A Velencei-tavi Nemzetközi Hőlégballon Karnevál már 1992 óta rendszeresen megrendezésre kerül, általában szeptember első hétvégéjén, csütörtöktől vasárnapig. Az árusok és a különböző programok mellett a fő attrakció természetesen a hőlégballon verseny, a járművek elindulását közvetlen közelről lehet megnézni. Az esemény helyszíne az Agárdi Parkerdőben, a kiállítások mellett például helikopter repülésre is be lehet fizetni, de egyébként a rendezvény ingyen látogatható.

Velencei-to holegballon fesztival

Megtalálsz Youtube-on is:

szia@beferekaborondbe.hu

@beferekaborondbe.hu