BLOG
Angkor és Sziemreap
Bangkok
Izraeli országjárás
Kínai óvóbácsiskodás
Párizs
Török EVS
Velencei karnevál
ÚTTERVEZŐ:
Ausztria
Bécs
Csehország
Prága
Franciaország
Párizs
Hollandia
Amszterdam
Hongkong
Hongkong
Indonézia
Gili-szigetek
Izrael
Eilat
Jeruzsálem
Tel-Aviv
Kambodzsa
Sziemreap
Kína
Peking
Sanghaj
Sanya, Hainan
Lengyelország
Krakkó
Zakopane
Magyarország
Állatkertek
Velencei-tó
Németország
Mannheim, Heidelberg
Olaszország
Velence
Szingapúr
Szingapúr
Thaiföld
Bangkok
Elephant Haven
Törökország
Gaziantep, Halfeti
Isztambul
Kappadókia
Mersin

Kína / Peking

Hol vagyunk
Peking a Kínai Népköztársaság fővárosa, történelmileg, politikailag és kulturálisan is az ország központja. Kína második legnagyobb városa, területe már több tízezer éve lakott; 360 000 ezer éves koponyákat is találtak itt, az őskőkorszakban a Homo Sapiens az itteni barlangokban élt, és az azóta eltelt időben Peking még inkább a történelem részévé vált

Pénzneme
Yüan (RMB vagy CNY)

Időeltolódás
Magyarországhoz képest nyári időszámítás alatt +6 óra, téli időszámítás alatt +7 óra

Meglátogattam
2016 nyarán

Utazás

Amennyiben nem érezzük magunkban a hajlandóságot hogy hónapokig gyalogoljunk, úgy Pekingbe repülővel tudunk menni, az út legalább egy átszállást igényel, a menetidő 14 órából is megúszható, de akár 30 óra is lehet. Jegyeket itt tudunk keresgélni, már 120 ezer Ft-ért is találni retúrjegyet.

Pekingnek két nagy reptere van, és valószínű hogy mi a fő reptéren, a Beijing Capital International Airport-on (PEK) landolunk, mely Kína legnagyobb és legfontosabb reptere, és kb. 25 km-re van a Tiananmen tértől.

Innen a városba bejutni az alábbi lehetőségeink vannak:

Reptéri express vonat, melyet a 2008-as pekingi olimpiai játékok miatt építettek ki, és azóta 28 km-en keresztül szállítja utasok millióit minden évben. A vonat a hármas terminálról indul (T3), ezt követi a T2, Sanyuanqiao (itt a 10-es metróra lehet átszállni), majd a fél órás út legvégén Dongzhimen megálló, ami egy forgalmas tömegközlekedési csomópont; van megállója itt a 2-es és a 13-as metróvonalnak és nagyon sok busznak is. Az úthoz egy kártyát kell vennünk, melyet mind a négy megállóban meg tudunk venni. Ennek ára 25 yüan és ne hagyjuk el mert kifelé is ezzel tudunk kimenni, ha mégis elveszítenénk akkor vennünk kell egy kompenzációs kártyát 250 yüanért. Ehelyett a kártya helyet használhatunk a Tömegközlekedési Okoskártyát (Beijing Transportation Smart Card) is, lásd lejjebb a közlekedés résznél.

Az első vonat a T3-as állomásról 6:21-kor indul (T2: 6:35, Sanyuanqiao: 6:52), az utolsó 22:51-kor (T2: 23:10, Sanyuanqiao: 23:27). Visszafelé Dongzhimen-től az első járat 6:00-kor indul (Sanyuanqiao: 6:04), az utolsó 22:30-kor (Sanyuanqiao: 22:34).

A reptéren kövessük a Airport Express Train Station feliratot, és hamar meglesz a vonat. Visszafelé a Dongzhimen metrómegállóban az E kijárat felé kell menni, menjünk a B1-es szintre, miután használtuk a jegyünk menjünk tovább a B4-re és megtaláljuk a vonatot.

Mehetünk reptéri busszal is, ezek több helyen is megállak útközben, és attól függ mennyit fizetünk, hogy hol szállunk le. A legtöbb busz a végállomásig 24 yüanért visz el, de 30-nál többe egyik járat végállomása sem kerül. Itt látjuk hogy a 17 járatból melyik hova visz, honnan indul és mindezt mennyiért.

Taxival is mehetünk, de akkor a hivatásos taxisokat válasszuk, meg fogjuk ismerni őket a nagy sorról. A reptérről a Tiltott város kb. 90-120 yüan.

A reptér három terminálja között a csúcsidőben tízpercenként közlekedő buszokkal ingyen utazhatunk.

Útlevél, vízum

Ha Pekingbe utazunk akkor két lehetőségünk van, de mindkét esetben olyan útlevél kell, mely a belépés napját követően még legalább 6 hónapig érvényes, és az első variáció esetén van benne üres oldal a vízumnak amit beleragasztanak.

Magyarországon intézve a vízumigényléshez vinni kell az útlevelet, annak fénymásolatát és a kitöltött vízumigénylő adatlapot, melyre egy igazolványképet kell felragasztanunk. Amennyiben turistaként utazunk úgy az L vízumot kell igényelnünk, ahol a fentiek mellett még be kell mutatnunk a retúr repjegyünk, valamint a szállásfoglalást igazoló dokumetumokat, ha pedig látogatóba megyünk, akkor a vendéglátó által küldött meghívólevelet. Előfordulhat, hogy ezen felül is kérnek valamit (pl. bankszámlakivonatot), de erről csak a helyszínen szólnak, ha szükségük van rá. A dokumentumokat hétfőtől csütörtökig, 9-től 11:45-ig tudjuk bevinni a Nagykövetségre (1068 Budapest, Benczúr utca 18.), és egy hét múlva kapjuk meg a vízumot, miután a csekkel igazoljuk, hogy kifizettük a 19 ezer forintos vízumdíjat. Amennyiben sürgősen szükségünk van a vízumra kérhetünk másnapi átvételt (+8 ezer forint), vagy akár aznapit is (+11 ezer forint). A fenti információk mind megtalálhatóak itt, és az igénylőlapot is le tudjuk a honlapról tölteni. Ne hagyjuk az utolsó pillanatra a vízumintézést, érdemes legalább 3-4 héttel az utazás előtt elintézni!

TIPP: A nagykövetség vízumigénylésnél repjegyFOGLALÁST kér, tehát ha az igénylés időpontjában nem vagyunk 100%-ig biztosak benne mikor utaznánk, akkor elég ha egy lefoglalt jegyet mutatunk be. Ezt többek között a Pelikán honlapján tudjuk elintézni; kiválasztjuk az időpontot és az úticélt, fizetésnél pedig az átutalást kérjük. Így elég később fizetni, viszont a foglalás igazolását egyből megkapjuk e-mailben. Ha mégsem akkor megyünk és nem fizetjük ki a jegyet az sem baj, egyszerűen törlődik a foglalásunk.

A nagykövetségnél 9-től van ügyfélfogadás, de még ha oda is érünk nyitásra addigra már annyian állnak sorba a kapu előtt, hogy 11-re jutunk az ügyintézőhöz. Próbáljunk fél 9-ig odaérni, és akkor az elsők között jutunk be.

Peking esetében van még lehetőségünk kihasználni az úgynevezett 72 órás vízumot is. Amennyiben a fentiekhez hasonlóan ugyanúgy van érvényes útlevelünk, a továbbutazásról szóló repjegyünk, valamint szükség esetén tudjuk igazolni a célországba szükséges vízumunkat, úgy 72 órás időtartamra vízum nélkül lehet tartózkodni Peking közigazgatási határain belül (a népszerű kínai nagy falszakaszok, például Badaling is ide tartoznak). Fontos kitétel, hogy a kiindulási ország és a célország nem lehet azonos, valamint hogy ugyanarról a reptérről kell továbbmennünk, ahova érkeztünk.

Javasolt oltás

Kínába utazva nincs kötelező oltás, és ha rövidebb időre érkezünk, akkor semmilyen vakcina nem szükséges. Ha esetleg hosszabb időt töltenénk el az országban, akkor javasolt a Hepatitis A, a Hepatitis B és a hastífusz elleni oltás. Kína bizonyos részein kellhet malária elleni vakcina és kolera elleni gyógyszer is, de Pekingben nem.

Tiltott Város

A Tiltott Város közel 500 évig volt a kínai császárok lakhelye, a Ming-dinasztiától a Csing-dinasztiáig, egészen 1912-ig. A komplexum 1406 és 1420 között épült, majdnem 1000 épület található itt, bennük több mint 8700 szoba, mindez 720 000 négyzetméteren. A déli részen vannak a hivatalos célokat szolgáló épületek, míg az északi részen a lakhelyek. A hatalmas terület – azonkívül, hogy évszázadokra meghatározta Kelet-Ázsia építészetét – a kínai birodalom hatalmi központjaként funkcionált, mára pedig kötelező látványosság.

Egyik leghíresebb része az Égi Tisztaság Palotája, ebben a csarnokban ravatalozták fel a császárokat, és itt őrizték a kis dobozt, amibe a császár beletette utódjának nevét. A dobozt csak a halála után lehetett kinyitni.

A Legfelső harmónia csarnoka Kína legnagyobb fából készült csarnoka, és a császári pár itt töltötte a nászéjszakát.

A császár lakhelyére, az úgynevezett Lila Városba vagy a Tiltott Lila Városba tilos volt belépni az uralkodó engedélye nélkül, ma már ez a hely a Palotamúzeumként funkcionál. Ne egy tipikus múzeumot képzeljünk el, az épületeket kívülről fogjuk megnézni.

Tiltott Város

A múzeum áprilistól októberig 8:30-17:00-ig van nyitva (16:00-ig vehetünk jegyet és 16:10-ig léphetünk be), novembertől márciusig 8:30-tól 16:30-ig (15:30-ig vehetünk jegyet és 15:40-ig léphetünk be). Hétfőként zárva a múzeum, kivéve júliusban és augusztusban, és a kínai nemzeti ünnepek alatt.

A jegyár novembertől márciusig 40 yüan, áprilistól októberig 60 yüan, 1,2 méternél alacsonyabb gyerekeknek szülői felügyelettel ingyenes. Napi 80 000 látogató mehet be, amiből a halandó külföldi turisták számára napi 20-30 ezer elérhető (a többit szervezett csoportok vagy a kínaik online foglalhatják), ezt kalkuláljuk bele a tervezésbe. A Kincstárba és az Óra Kiállításra további 10 yüan a jegy. Audio guide-ot is igénybe vehetünk, ennek ára 40 yüan (kivéve a kínai, az 10 yüan), plusz 100 yüan depozit, többek között angol, francia és német is nyelvű is van.

FONTOS: Jegyvásárlásnál kérik az útlevelet is! Nálam szerencsére volt egy fénymásolat amit elfogadtak, de nem biztos, hogy minden jegypénztáros ilyen engedékeny lesz, és nem hiszem hogy bárkinek van kedve szerencsét próbálni egy másik sorban, miután itt már állt fél órát.

Az 1-es metróról a Tian'anmen East (A kijárat) vagy a Tian'anmen West (B kijárat) megállónál kell leszállni, onnan könnyen meglesz a Tian'anmen torony, ahol belépve meglátjuk a jegypénztárakat.

Ha a 2-es metróval érkezünk akkor a Qianmen megállónál kell leszállni, és az A kijáraton kimenni.

TIPP: Ha esetleg a jegypénztáros részre beérve elszörnyednénk a tömegen, és úgy döntenénk hogy máskor jövünk vissza (megtörtént eset alapján), akkor a Tiltott Város bejárata előtt jobbra menjünk ki, és ott vagy átvágunk egy parkon (15 yüan), vagy a Keleti kapunál, a Donghuamen utcán sétálunk ki. Visszafelé, ahonnan bejöttünk, nem mehetünk ki.

Tian'anmen torony / Mennyei béke kapuja

A Tiltott Városba a Tian'anmen tornyon, azaz a Mennyei béke kapuján át vezet az út, melyet 1417-ben építettek, és régen itt jelentették be a közembereknek az új uralkodót.

Márciustól októberig 8:30-17:00-ig mehetünk be (a pénztár 16:30-kor zár), novembertől februárig 8:30-tól 16:30-ig (pénztár 16:00-ig). Természetesen a kapu alatt ingyen léphetünk be a Tiltott Városba, de a toronyba a belépő 15 yüan, diákoknak, 70 év felett és aktív katonáknak 5 yüan.

Tiananmen Torony

Tian'anmen tér / Mennyei béke tere

A Tian'anmen tér (más néven a Mennyei béke tere) a világ egyik legnagyobb tere, és Peking szimbólumaként is funkcionál. A térnek szomorú történelmi aspektusa is van: 1989-ben az itt zajló diáktüntetésen a kínai katonák kegyetlenül megöltek 1500-3000 fiatalt. Mindjárt sokkal ironikusabban cseng a „Mennyei béke tere” megnevezés.

Tiananmen tér

A térhez metróval az 1-es vonalon (Tiananmen East vagy Tiananmen West megálló), vagy a 2-es vonalon (Qianmen megálló, A vagy B kijárat) mehetünk.

A téren mindennap láthatjuk ahogy felhúzzák a kínai zászlót, de ehhez igencsak korán kell kelni.

A Tiltott Város és a Tian’anmen tér között van egy aluljáró is, nem kell emiatt külön metrózni vagy megkerülni a fél várost.

Kínai Nemzeti Múzeum

A téren megtaláljuk a Kínai Nemzeti Múzeumot is, ahol az alapkiállítást ingyen megtekinthetjük, néhány időszakos kiállításért kell csak fizetni. A múzeum hétfőn zárva, a többi napon 9:00-17:00-ig van nyitva (jegyvétel 15:30-ig, utolsó belépés 16:00). Több emeleten láthatunk tárgyi emlékeket egészen az őskortól napjainkig, legyen szó kerámiáról, pénzérmékről vagy írott anyagról.

Kínai Nemzeti múzeum

FONTOS: Ha esetleg nyári melegben megyünk akkor figyeljünk arra, hogy strandpapucsban nem engednek be.

Kínai Nemzeti múzeum Peking

Mao Ce-tung mauzóleum

A Tian'anmen téren betérhetünk Mao Ce-tung mauzóleumába, ahol megtekinthetjük a kegyetlen diktátor bebalzsamozott holttestét. Már ha egyáltalán az van ott, mert állítólag halála után elrontották a balzsamozást (ráadásul ő hamvasztást kért), és máig nem tudni, hogy valóban az ő teste fekszik-e ott, vagy egy viaszszobor. Egy kristálykoporsóban fekszik kék öltönyben a kommunista párt zászlójával letakarva, a múzeum előtt pedig szocialista hősök szobrai állnak. A mauzóleumba a belépés ingyenes, keddtől vasárnapig 8:00-tól 12:00-ig (július-augusztus 7:00-11:00), illetve szeptember 9-én (mikor Mao Ce-tung meghalt) és december 26-án (mikor született) 8:00-11:30-ig és 14:00-16:00-ig mehetünk be.

Mao Ce-tung mauzóleum

Kínai nagy fal - Badaling falszakasz

Egész napos kirándulás és kötelező program Pekingben járva a kínai nagy fal. Kínai ismerőseimet kérdezve ők Badaling-ot ajánlották, mely a leginkább karbantartott és legnépszerűbb falszakasz, ennek következtében itt lehet a legtöbb turistára számítani. Hát, valamit valamiért. Több tízmillió ember járt már itt megtekinteni a falat, többek között Nixon, Reagan, II. Erzsébet, Mandela, na és én.

A fal ezen szakasza 12 km (ebből 3,7 km bejárható a turisták számára), és a 47 őrtoronyból 19 látogatható. Átlagos magassága 7,8 méter, szélessége pedig 6 méter ezen a részen. Az északi részen van sikló (egy jegy ára 80 yüan, retúr 100 yüan), sínen közlekedő egyszemélyes szék (nem tudom jobban körül írni, leginkább a bobra hasonlít, ennek ára 30 yüan, oda-vissza 60 yüan) és 12 őrtorony. A déli részen a maradék 7 őrtorony, sikló (ugyanannyiért) és valamivel kevesebb turista.

A Badaling részhez odajutni többféle módszerrel lehet, de mindegyikhez érdemes minél korábban elindulni.

Mehetünk egyrészt busszal, ehhez a Deshengmen-ben lévő 877-es buszt kell megtalálnunk. A 2-es metróvonal Jishuitan megállójától kimegyünk a B2 kijáraton, és nagyjából 10 perc séta után oda is érünk. A bő egyórás út után a falnál a főpénztártól 10 perc sétára tesz le a busz, az út ára 12 yüan (Beijing Transportation Smart Card-dal félárú). Deshemngmen-ből nyári időszakban (április 1 – november 15.) 6:00 és 12:30 között, téli időszakban (november 16 – március 31.) 6:30 és 12:30 között indulnak járatok. Visszafelé Badaling-tól nyáron 10:30-tól 17:00-ig, télen 10:30-tól 16:30-ig tudunk jönni. Vigyázzunk azzal, hogy sok „kamu” 877-es busz van, akár egyenruhát viselő emberek próbálhatnak rászedni minket.

Ha 12:30 után érnénk Deshengmen-be és lekésnénk a 877-es buszt, akkor mehetünk a 919-essel is, habár ez kevésbé ajánlott, mert sokkal több megállója van és így sokkal több idő kiérni a falhoz. Emellett a 919-esnek számos vonala van, menjünk biztosra a vezetőnél, hogy Badaling-hoz megy a járat.

Ha nem buszoznánk akkor mehetünk vonattal is, az út itt is egy bő óra, a jegyár 6 yüan. A vonat a Beijing North Railway Station-től indul, ahova a 2-es, 4-es vagy 13-as metróval Xizhimen megállónál leszállva utunk el. A vonat hátulütője hogy jegyet nem lehet rá elővételben venni, aki előbb odaér annak lesz helye, könnyen előfordulhat, hogy állva kell megtennünk az utat a Falig. A vonatot igénybe vehetjük a Beijing Transportation Smart Card-dal is, ebben az esetben nem kell a papíralapú jegy. Ha mégis a hivatalos jegyet vesszük, akkor akár 1-2 órás sorban állásra is számíthatunk a jegypénztárnál.

Összességében én mindenképp a buszozást ajánlom, a buszok folyamatosan indulnak egymás után a fal felé, ahogy visszafelé is.

A Badaling nagy fal nyitva tartása nyári időszakban (április 1 – október 31.) 06:30-19:00, ekkor 40 yüan a belépő, téli időszakban (november 1 – március 31.) 07:00-18:00, ekkor 30 yüan a belépő.

FONTOS: Amikor felérünk a busszal az első jegypénztár amit látunk a siklós jegypénztár, ha mi csak az alapbelépőt vennénk akkor sétáljunk tovább a főbejáratig (ez kb. 10 perc gyaloglás), és ott találjuk a mi pénztárunk.

Nagyon-nagyon sok ember van fent csúcsidőben, főleg az északi részen. Mégis érdemes végig szenvednünk magunkat mindenkin, mert a 8. torony környékén van egy ösvény, ami a fal mentén levezet a bejárathoz. Ha mi viszont itt tovább megyünk a falon a többi őrtorony felé, akkor sokkal kevesebb ember lesz már ott, és gyönyörű részekre lehet eljutni, az utolsó látogatható toronyból gyönyörű a kilátás. Onnan pár percet kell visszasétálni és egy másik ösvényen három perc alatt elérjük a kijáratot, továbbá egy maciparkot is találunk (bár ez olyan kijárat, hogy innen már nem mehetünk át a déli részre, ugyanakkor ha ideáig elmásztunk már nem is lesz rá erőnk).

TIPP: bármilyen meleg van fent szeles lehet az idő, így a fázósaknak egy pulcsi nem árt ha kéznél van, valamint a naptej is hasznos lehet a több órás séta során.

Badaling kínai nagy fal

kínai nagy fal badaling peking

macipark kínai nagy fal

Nyári Palota

A Nyári Palota Peking központjától 15 km-re van északnyugatra, területének nagyrésze az ember alkotta Kunming-tó. Egykoron a császárok pihenőhelyeként szolgált, ma már turistalátványosság, hiszen palotákat, templomokat, hidakat (leghíresebbje a Tizenhét lyukú híd) láthatunk itt. Északi partján a hosszú folyosókon több ezer miniatűrön követhetjük nyomon Kína történelmet.

Nyári időszakban (áprilistól októberig) 06:30-18:00-ig van nyitva, az egyéni kiállítások 8:30-17:00-ig, téli időszakban (novembertől márciusig) 7:00-17:00-ig, a kiállítások 9:00-16:00-ig.

A fent említett kiállítások a következők: Dehe Garden (5 yüan), Tower of Buddhist Incense (10 yüan), Wenchang Hall (20 yüan), Suzhou Street és Danning Hall (10 yüan). Magába a Palotába nyári időszakban 30 yüanért (kombinált jegy mindenhova 60 yüan), téli időszakban 20 yüanért léphetünk be (kombinált jegy 50 yüan).  A tavon csónakázhatunk is (felnőtt jegyár 20 yüan), az egyik végállomás éppen a Tizenhét lyukú híd, melyen átsétálva egy pici szigetre jutunk.

Tizenhét lyukú híd nyári palota

Turistaként az Északi Palota Kapun, a Keleti Palota Kapun, az Új Palota Kapun és a Nyugati Palota Kapun léphetünk be.

Ha metróval mennénk akkor a 4-es vonalon a Beigongmen megállónál szálljunk le (ez az Északi Kapu), vagy az eggyel előtte lévő Xiyuan megállónál, ahol a C2 kijárton távozva a Keleti Kapuhoz jutunk, itt balra induljunk el miután kijöttünk a metróból, és 10 perc séta után meglesz a bejárat.

nyári Palota Peking

Pekingi Állatkert

A Pekingi Állatkert az első volt a maga nemében az országban, ma már 450 faj több mint 5000 példányát tekinthetjük meg. Az állatkert európai szemmel messze nem tökéletes (a magyar állatkertekhez képest sem), sokszor egy betondzsungelre emlékeztet, kevés állat van és azok sem túl jó bőrben, az egész helyre ráférne egy felújítás. A pandaház miatt éri meg elmenni, hiszen óriáspandákat nem sok helyen látni. A belépővásárlásnál figyeljünk arra hogy kombinált jegyet vegyünk, mert a pandaházért külön kell fizetni.

Az állatkert áprilistól októberig 7:30-18:00-ig van nyitva, ilyenkor 15 yüan a sima belépő, 20 yüan a pandaházzal. Novembertől márciusig 7:30-17:00-ig mehetünk be, ilyenkor az alapjegy 10, pandaházzal 14 yüan.

Megközelíteni a 4-es metróval a Beijing Zoo megállónál leszállva tudjuk, és ott követnünk kell a Beijing Zoo kiírást. Mehetünk hajóval is a Nyári Palotától, a hajójegy ára az állatkert és a pandaház belépőjével együtt 40 yüan (a retúr 70 yüan), és nagyjából 50 perc alatt teszi meg a távot.

Panda Peking

Pekingi Akvárium

Az állatkerten belül találjuk a Pekingi Akváriumot is, mely Kína legnagyobb beltéri akváriumrendszere. Hat nagy része van, ezek a Rainforest Wonder, Shark Hall, Whale and Dolphin Bay, Seabed Travel, Feel Pool és Ocean Theater. Ezekben az akváriumokban láthatunk többek között delfineket, oroszlánfókákat, bálnákat, állati show-kat, és megismerkedhetünk a tengeri élővilággal.

A belépőjegy ára elég borsos, felnőtteknek 160 yüan (1,2 méter alatti gyerekeknek felnőtt kísérettel ingyenes), az Akváriumba szóló jegyet az állatkertben tudjuk megvenni, az akvárium bejáratához közel. Áprilistól októberig 9:00-17:30-ig, novembertől márciusig 10:00-17:00-ig tudunk bemenni, a pénztár egy órával előtte zár.

A lap aljára görgetve láthatjuk mely állatoknak mikor van bemutató show-ja.

Megközelíteni ugyanúgy tudjuk ahogy az állatkertet (hiszen az állatkert területén belül van).

Wangfujing sétálóutca

Peking első számú bevásárlóutcája a Wangfujing sétálóutca, ennek két végén áll Kína legnagyobb bevásárlóközpontjai közül kettő, a Xindongan Plaza és az Oriental Plaza. Kína egyik legősibb városának fejlődését mutatja ez a rész, hiszen napjainkra a legmodernebb és legtrendibb üzleteket találjuk itt, legyen szó ruházatról, elektronikáról vagy ékszerekről, nem beszélve a változatos éttermekről. Ez Peking legforgalmasabb utcája, 600 ezer ember fordul meg itt naponta, és ez a szám a kínai ünnepek idején megduplázódik. Itt található a leghíresebb pekingi kacsás étteremlánc legrégebbi étterme is, a Quanjude Roast Duck Restaurant (全聚德烤鸭王府井店), melynek nyitva tartása 11:00-14:30 és 16:30-20:00. Ha más ételre vágynánk számtalan nemzet ízét megtaláljuk az utcában.

Legnépszerűbb része az az utca, ahol mindenféle – nem szokványos – állatot lehet sütve megkóstolni, úgy mint skorpió, tengeri csillag, csikóhal, csótány stb. Ehhez a sétálóutca elején kell balra fordulni egy szűk utcába (szemben a KFC-vel), és egyből megtaláljuk ezeket az ínyencségeket. Egy adag (azaz három darab) sült skorpió ára 25 yüan.

Wanfujing utca skorpió

 

Alkudozni kiválóan lehet, a hűtőmágnes 25 yüannál indul, én lealkudtam 4 db-ot összesen 20 yüanra, és szerintem mindketten úgy éreztük, hogy jól jártunk. Merjünk alkudni, ne legyünk szégyenlősek, nincs vesztenivalónk!

Ha metróval közelítenénk meg a sétálóutcát, akkor a 1-es metró Wangfujing megállójánál szálljunk le.

Wanfujing utca

Pekingi kacsa

Ha szeretnénk kipróbálni az igazi pekingi kacsát, akkor a fent említett étteremnél van egy olcsóbb és nagyon megbízható étterem, melynek neve Mass Foodies Roast Duck. Több ilyen is van a városban, amit nagyon melegen ajánlok, az a Hepingli utcánál van, melyhez az 5-ös metró Hepingli Beijie megállónál kell leszállni, az A2 kijáraton balra majd megint balra fordulva a Hepingli Xijie-n sétálni tíz percig, míg meglátjuk az étterem nevét kiírva piros neonfénnyel.

pekingi kacsa étterem

Egy egész kacsa 198 yüan, de két főnek egy fél adag is elég, melynek ára 108 yüan. 6 yüanért kapunk hozzá egy tál palacsintatát, melyből remek tekercseket tudunk csinálni. Ha köretnek töltött palacsintát ennénk a kacsához az 25 yüan, a tészta 15 yüan, míg egy mártogatós-zöldséges tál 5 yüan. A kiszolgálás és az étel is elsőosztályú, személy szerint az egyik kedvenc élményem Kínából.

igazi pekingi kacsa

Beihai Park

A Tiltott Város közelében találjuk a Beihai Parkot, ami kellemes felüdülés lehet a sok múzeum és mauzóleum után. A park egyike a legrégebbi, legnagyobb, legjobb állapotban megőrzött ősi parkoknak 1000 éves történelmével, és mindezt Peking belvárosában találjuk. A park taván tudunk csónakázni, megtekinthetjük az egyetlen fehér jádekőből kifaragott 160 cm-es jádebuddhát (mely a tó közepén található templomban van), a Kilenc Sárkány Falat, az Öt Sárkány Pavilont, vagy ebédelhetünk a Fangshan étteremben a tóparton, ahol egykoron csak az uralkodók ehettek.

A parkba az alapár 5 yüan, diákoknak 2 yüan, az egyes további kiállításokra lehet extra belépő, ahogy az is előfordulhat, hogy nyári időszakban az alapár a duplájába kerül. Áprilisban, májusban, szeptemberben és októberben 6:00-20:30-ig, júniusban, júliusban és augusztusban 6:00-22:00-ig, decemberben, januárban, februárban, márciusban és novemberben pedig 6:00-20:00-ig látogatható.

Megközelíteni a 4-es metróval lehet, a Ping'anli megállónál kell leszállni, és a délkeleti kijáraton át a Dianmen Xi Dajie mentén sétálva 20 perc alatt elérjük az északi kaput.

A park honlapján megtaláljuk az alapinfókat, és további érdekességeket is olvashatunk angolul.

Ég temploma

Az Ég temploma (vagy Ég oltára) egy taoista épületegyüttes, ahova a Ming és Csing uralkodók minden évben elutaztak a jó termésért imádkozni. Az épületegyüttes egyidőben épült a Tiltott Várossal, és területre meg is haladja azt.

Három fő épületcsoportból áll:

Jó termésért szóló imák csarnoka (祈年殿), ahol az uralkodók a jó termésért könyörögtek. Ez egy háromormú, kerek, fából készült épület, mely három márványrétegen áll.

A Fölséges Menny terme (皇穹宇) a fenti csarnoktól délre található, hasonlít is rá, csak kisebb, és egyetlen márványlapon áll. A Visszahang fal veszi körül, és e két épületet a 360 méteres Karmazsinvörös híd köti össze.

A Kerek oltárhalom (圜丘坛) az az oltár, ahol a császár a jó termésért imádkozott.

Nyári időszakban (április-október) a kapuk 6:00-22:00-ig vannak nyitva, a fő látványosságok 8:00-17:30-ig, kombinált jegyeket 16:00-ig vehetünk. Az alap belépő 15 yüan, a kombinált jegy 35 yüan (ez jó a Hall of Prayer for Good Harvests, Circular Mound Altar és Echo Wall nevű helyekre).

Téli időszakban (november-március) a kapuk 6:30-22:00-ig vannak nyitva, a fő látványosságok 8:00-17:00-ig, kombinált jegyek 15:30-ig vásárolhatóak. Az alap belépő 10 yüan, a kombinált jegy 30 yüan.

A Hall of Ceremonial Music & Palace of Abstinence (10 yüan) és a Hall of Prayer for Good Harvests, Circular Mound Altar & Echo Wall (20 yüan) egész évben egységes árú.

Audio guide-ot is igénybe vehetünk (többek között angolul, németül, franciául, spanyolul), ennek ára 40 yüan.

Az 5-ös metróval jutunk ide, a Tiantan Dongmen megállónál kell leszállni, és az A kijáraton át megtaláljuk a keleti kaput.

Szerény véleményem szerint elég nagy lehúzás, hogy ki kell fizetni az alapbelépőt, és utána minden másért - igaziból mindenért, ami bent érdekes - újra fizetnünk kell, külön-külön.

Ég temploma

Jungho templom

A világ egyik legnagyobb és legjelentősebb tibeti buddhista monostor a világon a Jungho templom, vagy másnéven Láma templom. Az épületet a XVII. század végén kezdték építeni a császár fiának, és 1722-ben a felét átalakították monostornak. A templom császári státuszt kapott nem sokkal ezután, és nagy számban lakták a Tibetből és Mongóliából érkező buddhista szerzetesek, ma már műemlék.

Áprilistól októberig 9:00-16:30-ig, novembertől márciusig 9:00-16:00-ig tudjuk látogatni a 25 yüanos belépő fejében.

Megközelíteni a 2-es vagy 5-ös metróval a Yonghegong megállónál leszállva tudjuk, mindkét esetben a C kijáratot használva.

Pekingi Nemzeti Stadion - Madárfészek

A 2008-as pekingi olimpiai játékok szimbóluma a Pekingi Nemzeti Stadion, azaz ismertebb nevén a Madárfészek. A stadiont nem csak kívülről lehet csodálni, 50 yüanos belépőért szét is nézhetünk odabent, a 80 yüanos VIP belépővel pedig még több részét leshetjük meg. 80 yüanért vehetünk kombinált jegyet a Vizeskockába is, hivatalos nevén a Water Cube-ba. A stadion áprilistól októberig 9:00-19:00-ig, novembertől márciusig 9:00-17:30-ig látogatható.

Megközelíteni metróval a 8-as vonalon lehet (ez az Olympic Special Line), erről a Olympic Sports Center Station megállónál kell leszállni, és a B kijáratot használni. Ha átmentünk egy ellenőrzési ponton és beértünk a központi térre akkor jobbra a Madárfészket, balra a Vizeskockát, középen pedig szökőkutakat látunk.

Madárfészek peking

Árak

Az árak magyar szemmel nézve teljesen elfogadhatóak, főleg ha azt is figyelemebe vesszük, hogy egy nyaralás mennyi extra költséget vonz maga után. Az árusoknál lehet alkudni, az éttermekben 1500-2000 Ft-ből teljesen jól lehet lakni (utcai árusoknál ennek töredékéért is), ha pedig betérünk egy boltba, az otthoninál alacsonyabb árakkal találkozunk.

Aktuális kínai yüan árfolyam ide kattintva.

Mit érdemes enni-inni

A pekingi kacsát mindenképp érdemes kipróbálni (lásd feljebb)! Ha szeretnénk egy különleges élményt, akkor a Wangfujing utcában keressük meg a skorpiókat és egyéb nyalánkságokat árusító helyeket és válasszuk ki a legszimpatikusabbat, már ha egyáltalán mondhatjuk azt hogy szimpatikus ezekre az ételekre.

Az ország legnépszerűbb söre a Tsingtao, bárhol találunk ilyet, bár én személy szerint inkább az Anchor-t javaslom.

Közlekedés

A városban a legjelentősebb a metró és a busz közlekedés, ezenfelül még taxit tudunk igénybe venni.

Nagy forgalmi dugók szoktak kialakulni, úgyhogy mindenképp a föld alatt, a metróval érdemes közlekedni. Tiszta, gyors, könnyen ki lehet rajta igazodni, és minden fel van tüntetve angolul is. A Tömegközlekedési Okoskártya használatával pedig nem kell beállnunk minden egyes út előtt azokba a kígyózó sorokba, ahol jegyet kell venni.

Pekingi metró

pekingi metró közlekedés

A tömegközlekedéshez vásárolhatunk Tömegközlekedési Okoskártyát (Beijing Transportation Smart Card), melyet tudunk használni a metrón, buszon (itt kaphatunk akár 50% kedvezményt is), a reptéri vonaton és néhány taxiban is. A kártya ára 20 yüan, de ezt a depozitot később visszakapjuk. Ilyen kártyát az összes metrómegállóban, buszmegállókban, néhány szupermarketben és a postán is lehet venni.

Tömegközlekedési Okoskártyát (Beijing Transportation Smart Card) Peking

A kártyát minden utazáskor, legyen szó buszról vagy metróról, kétszer kell használni. Egyszer mikor felszállunk a buszra vagy bemegyünk a metrónál az ellenőrzési kapun, majd mikor megérkeztünk és elhagyjuk a járművet akkor is, mert a kártya a megtett távolság alapján számítja ki az összeget. Busznál legalább 1 yüannak kell a kártyán lennie, metrónál 3-nak, az a minimum limit utazáshoz. Minél többet használjuk a kártyát annál több kedvezményt kapunk.

A kártyát visszaválthatjuk ha jó állapotban van és kevesebb, mint 100 yüan maradt rajta, ebben az esetben a maradék összeg és a 20 yüan depozit is visszajár. Többek között bizonyos metrómegállókban tudjuk visszaváltani, valamint a PEK reptér T3-as Airport Express-nél, további infók ide kattintva.

Tippek

Ha teheted kerüld el a nyári időszakot, iszonyatos, semmihez sem hasonlítható tömegek vannak a látványosságoknál.

A városban elég nagy távolságok vannak így mindenképp igénybe fogjuk venni a tömegközlekedést, ha nem szeretnénk kiszúrni magunkkal akkor olyan szállást válasszunk, ami közel van valamelyik metrómegállóhoz.

Alkudj bátran, mert tényleg nincs mit vesztened. Vagy odaadja olyan alacsony áron ahogy kéred (mondjál bármilyen pofátlan ajánlatot) vagy elküld, biztos megtalálod ugyanazt a dolgot kicsit arrébb is.

Ha úgy érzed hogy nem bírod sokáig facebook, google, youtube stb. nélkül, akkor fizess elő VPN-re.

Otthon előre ments el a telefonodba a fontos helyeket, címeket, hogy meg tudd mutatni a taxisofőröknek.

Az sem baj, ha van egy fordító alkalmazás a telefonodon.

Ha csak egy napod van

Pekingben nehéz egy napba sok mindent belepréselni, mert ha tömegek vannak, akkor nagyon sok idő elmegy a várakozással. Érdemes hát korán reggel elindulni, és ha már Pekingben vagyunk, akkor egyből felkeresni a nagy falat. A busszal egy-másfél óra ott vagyunk, és a falon való séta után kora délutánra vissza is érünk. Ezután sétáljunk át a Mennyei béke kapuja alatt, nézzük meg a Tiltott Várost, majd tegyünk egy kört a Tian’anmen téren. Este vegyük célba a sétálóutcát, majd keressük meg a látnivalók között ajánlott éttermet, és együnk egy igazi pekingi kacsát.

Érdekességek

Ha több is érdekel Pekingről, az emberekről, szokásaikról, a különleges helyekről, akkor kukkants rá a blogom idevonatkozó bejegyzésére.

Megtalálsz Youtube-on is:

szia@beferekaborondbe.hu

@beferekaborondbe.hu