BLOG
Angkor és Sziemreap
Bangkok
Izraeli országjárás
Kínai óvóbácsiskodás
Párizs
Török EVS
Velencei karnevál
ÚTTERVEZŐ:
Ausztria
Bécs
Csehország
Prága
Franciaország
Párizs
Hollandia
Amszterdam
Hongkong
Hongkong
Indonézia
Gili-szigetek
Izrael
Eilat
Jeruzsálem
Tel-Aviv
Kambodzsa
Sziemreap
Kína
Peking
Sanghaj
Sanya, Hainan
Lengyelország
Krakkó
Zakopane
Magyarország
Állatkertek
Velencei-tó
Németország
Mannheim, Heidelberg
Olaszország
Velence
Szingapúr
Szingapúr
Thaiföld
Bangkok
Elephant Haven
Törökország
Gaziantep, Halfeti
Isztambul
Kappadókia
Mersin

Törökország / Mersin

Hol vagyunk
Mersin Törökország tizedik legnépesebb települése, a Földközi-tenger partján található városban található az ország legnagyobb kikötője, a "Földközi-tenger gyöngyének" is szokták nevezni

Pénzneme
Török líra, váltópénze a kuruş (100 kuruş egy líra)

Időeltolódás
Magyarországhoz képest nyári időszámítás alatt +1 óra, téli időszámítás alatt +2 óra (2016 őszén törölték el az óraátállítást)

Meglátogattam
2013 őszén több alkalommal

Utazás

Ha Mersinbe szeretnénk menni akkor ahhoz Adana-ba kell repülnünk, és onnan egy órát buszozni tovább úti célunkhoz. Budapestről Adana-ba a 30-40 ezer Ft-os retúrjegy teljesen reális, néha ennél olcsóbb ajánlatokat is ki lehet fogni. Adana-ba érve a buszpályaudvarról nagyon sok busztársaság közül választhatunk melyek átvisznek Mersinbe, de stoppolhatunk is, ebben az országban ezt bátran tudom ajánlani, és az autópálya érinti a várost.

Ha Isztambulból látogatnánk Mersinbe, akkor Isztambul-Adana egyirányú jegyet már 5000 Ft alatt is kaphatunk.

Útlevél, vízum

Útlevél szükséges, mely a belépéstől számítva legalább 150 napig kell hogy érvényes legyen. Vízum 2014. február 9-e óta nem kell, amennyiben legfeljebb 90 napra megyünk.

Földközi-tenger

Nem hiszem hogy Mersinbe bárki azért látogatna mert múzeumlátogatás-elvonási tünetei vannak, inkább a Földközi-tenger és a város atmoszférája az, ami idevonzza az embert. A város hangulatos korzóján sétálva végig a hatalmas kikötő mellett mehetünk, de sok helyen találunk fürdésre alkalmas helyeket is, még ha ehhez el is kell hagynunk a város központját. A tengerparton sétálva a kilátáson és az éttermeken kívül láthatunk – üzemen kívüli – hajót és vadászgépet is, melyek kiállítási darabok.

Mersin Földközi-tenger

Muğdat mecset

Ha mégis klasszikus látnivalóra vágyunk, akkor keressük meg a Muğdat mecsetet, ami nem csak Mersin, de Törökország egyik legszebb mecsete. A tengerparton sétálva könnyen fel fogjuk ismerni hat égbe meredő tornyáról, melyek esti kivilágításban még szebbek.

Mugdat mecset Mersin

Kızkalesi

Kirándulásra is nagyon sok lehetőség van a közeli kis kanyonokban és barlangokban (például a Eshab-i Kehf Cave Mosque nagyon szép), de ami kihagyhatatlan Mersinben járva, az a Kızkalesi, mely egy kisváros neve Mersin tartományban, közel 50 km-re Mersin belvárosához (Mersin mellesleg a tartomány székhelye). Kızkalesi legnagyobb nevezetessége a kastély, mely a tengeren található, pár száz méterre a parttól. Fillérekért lehet vízibiciklit bérelni és úgy bemenni a várba, de beúszni sem egy nagy kihívás. A vár csodálatos, mind kívülről, mind belülről, hatalmas élmény meglátogatni és mászkálni fent a vár tetején, miközben minden oldalról a tenger vesz körül. A közeli teázók valamelyikébe beülve kényelmesen iszogatva tudjuk csodálni a várat.

Kizkalesi kastély Mersin

Kizkalesi kastély Mersin

Caretta caretta teknős

Ha fogunk egy minibuszt és 20-30 percet buszozunk a megfelelő irányba, akkor már teljesen néptelen strandokat lelünk, ahol miénk az egész partszakasz. Sok ilyen hely a Caretta caretta teknős fészekrakó helye, így kiemelt figyelemmel közlekedjünk ezeken a helyeken, nehogy kárt tegyünk a tojásokban. A kisteknősök többnyire nyáron kelnek ki, és kezdik el életüket a tengerben. Ebben az időszakban a partszakaszról összefogják a kóbor kutyákat és menhelyre viszik, hogy ne egyék meg a kisteknősöket, majd ősszel újra visszaengedik őket (nem tudják eltartani a kutyákat egész évben).

A teknősök védelmére kiemelt figyelmet fordítanak, Mersin területén a tengerparttól pár méterre teknőskórházat is találunk sok-sok lábadozó példánnyal, akiket gyógyulás után visszaengednek a vízbe.

Éjszakai élet

A város meglehetősen modern, és bár Isztambulhoz képest jóval keletebbre helyezkedik el, mégis sokkal nyugatiasabb. Sötétedés után is hatalmas életet találunk a városban, nem csak a tengerpart menti bárokban, de a belvárosban is. Finom ételek, minőségi italok, élőzene, jó elveszni a mersini éjszakában.

Mersin éjszaka

Trópusi gyümölcsök fesztiválja

Ha esetleg ősszel mennénk (amikor még mindig nagyon meleg van, és a tenger tökéletesen alkalmas fürdésre) novemberben kerül megrendezésre a trópusi gyümölcsök fesztiválja. Hasonlóan a Debreceni Virágkarneválhoz a főúton vonul végig a menet, de itt minden gyümölcsből van elkészítve, és a felvonuláson kívül rengeteg árus portékájából is válogathatunk, nem beszélve arról, hogy literszám ihatjuk az ingyen gyümölcslevet. Elképesztő miket nem tudnak gyümölcsből megépíteni, például életnagyságú házakat, autókat, állatokat.

Mersin gyümölcsfesztivál

Mersin gyümölcsfesztivál

Adana

Ha esetleg úgyis Adana-n keresztül érkeznénk, akkor érdemes körülnézni Törökország legmagasabb átlaghőmérsékletű városában is, ahol (többek között) érdekes történelmi műemlékek és híres mecsetek láthatóak, valamint megkóstolhatjuk a finom Adana kebabot.

Árak

Mersin árai hasonlóak a többi törökországi városhoz, azaz nagyjából a magyar szinttel egyeznek meg. Egy-egy felkapottabb tengerparti étteremben többet kell szánni a vacsorára, az alkohol pedig nagyon drága, boltban is, bárokban meg aztán végképp (lévén hogy muszlim országban vagyunk).

Aktuális török líra árfolyam ide kattintva.

Mit érdemes enni-inni

A tipikus török ételek nagyon jók a városban, de a kézműves fagylaltnak valahogy még az emlékétől is a hidegrázás jön rám.

Számtalan hangulatos bár közül tudunk válogatni mind a tengerparton, mind a belvárosban, de az alkoholért komoly pénzeket kell fizetnünk.

Csapvizet ne!

Közlekedés

A városban kisbuszos közlekedés van, ezen kiigazodni leginkább a helyiek tudnak, de ha megtanuljuk hogy melyik busz visz be a városközpontba onnantól nem nagyon fogunk eltévedni. Fizetni közvetlenül a buszvezetőnek kell, a jegy ára pár líra (diákoknak félárú, érdemes megpróbálni, lásd eggyel lejjebb a Tippek résznél).

Tippek

A buszon megpróbálkozhatsz a diákjeggyel, amennyiben megmondod hogy diák vagy, és olyan az ábrázatod, hogy ezt el is lehet hinni. Ha megpróbálnád csak mondd hogy „öğrenci bilet lütfen” [őrendzsi bilet lütfen], azaz diák jegyet kérek, és nézz magabiztosan.

Mersinben van nagy bevásárló pláza eredeti, márkás ruhákkal, de a kisebb bazárokban is nagyon jó minőségű (azaz nem eredeti, de sokkal jobb mint a kínai) ruhákat vehetsz potom pénzért.

Alkudj!

Ha csak egy napod van

Délelőtt fedezzük fel a város környéket: nézzük meg az Eshab-i Kehf barlangot valamint a kızkalesi kastélyt (ahol fürdeni is tudunk a tengerben), biztosan nem bánjuk meg a kirándulást. Ha visszaértünk délután fedezzük fel a várost, a tengerparti korzón sétálva sok érdekességet látunk, és ha távolról kiszúrunk valami érdekeset akkor ne féljünk elveszni Mersinben. Este – miután teleettük magunkat a sok vendéglő valamelyikében – keressünk egy szimpatikus bárt, és élvezzük az esti nyüzsgést.

Érdekességek

Ha több is érdekel Mersinről és úgy általában Törökországról, akkor a törökországi blogomon sok érdekességet találsz, ugyanis két hónapig a város mellett laktam.

Megtalálsz Youtube-on is:

szia@beferekaborondbe.hu

@beferekaborondbe.hu