BLOG
Angkor és Sziemreap
Bangkok
Izraeli országjárás
Kínai óvóbácsiskodás
Párizs
Török EVS
Velencei karnevál
ÚTTERVEZŐ:
Ausztria
Bécs
Csehország
Prága
Franciaország
Párizs
Hollandia
Amszterdam
Hongkong
Hongkong
Indonézia
Gili-szigetek
Izrael
Eilat
Jeruzsálem
Tel-Aviv
Kambodzsa
Sziemreap
Kína
Peking
Sanghaj
Sanya, Hainan
Lengyelország
Krakkó
Zakopane
Magyarország
Állatkertek
Velencei-tó
Németország
Mannheim, Heidelberg
Olaszország
Velence
Szingapúr
Szingapúr
Thaiföld
Bangkok
Elephant Haven
Törökország
Gaziantep, Halfeti
Isztambul
Kappadókia
Mersin

Papírok a bőröndből / Cikkek / 10 híres építmény a nagyvilágból

2022-02-07 09:43:03

Szereted a kreatív, szemkápráztató építményeket? Azokra gondolok, amiket ha meglátsz egyből hozzá tudod kapcsolni melyik országhoz tartozik. Ezek a szimbólumok nem véletlenül ismertek világszerte, és most a teljesség igénye nélkül megmutatok 10 olyan építményt, amit egyszer az életben látni kell!

Sydney-i Operaház

Eiffel-torony (Franciaország)
Szerencsére Franciaország fővárosa, Párizs nincs olyan messze tőlünk, így két és fél óra repülés után már saját szemünkkel csodálhatjuk meg az Eiffel-tornyot. Az 1889-es Világkiállításra készült építményt a franciák az elején utálták, de végül annyira beleszerettek, hogy nem bontották le, pedig az eredeti tervek szerint csak 20 évig állt volna. Hitler ugyanakkor darabjaira szedte volna, hogy a részeit felhasználja katonai célokra, de nem hallgatták rá, sőt, francia ellenállók elvágták a felvonó köteleit, hogy a náciknak gyalog kelljen felmenniük, amikor kitűzték a zászlójukat a tetejére. Elutaznál Párizsba, de nem tudod hogyan fogj hozzá? Ebben a videóban lépésről lépésre mindent megtervezünk!

Eiffel-torony

Megváltó Krisztus szobra (Brazília)
Ahhoz azért már kicsit messzebb kell utazni, hogy lássuk Brazília jelképét, az 1000 tonnás és 30 méteres Jézus szobrot. Pedig már csak a panoráma miatt is érdemes megnézni, hiszen a 700 méter magas Corcovado-hegyen, azaz a „Púpon” áll, ahonnan hihetetlen kilátás nyílik Rio de Janeiro-ra. Maga a szobor közvetlen környezete is csodálatos, egy nemzeti parkban van, így bármikor szembejöhetnek kis majmok. Kevesen tudják, de a szobor aljában van egy kis kápolna, amit ide kattintva te is meg tudsz nézni.

Rió Jézus szobor

Angkor Wat (Kambodzsa)
Angkor nem csak Kambodzsa, de egész Ázsia egyik leghíresebb nevezetessége, és abszolút jogosan érdemelte ki ezt a címet. A dzsungel az elmúlt évszázadokban elnyelte a gigantikus méretű templomegyüttest, és csak a XIX. században találtak rá újra. Angkor legnevesebb része Angkor Wat, mely annyira a helyi kultúra része, hogy a nemzeti zászlón is ez van, nagyon fontos szenthely a hinduizmus és a buddhizmus hívői számára. A 30 év alatt elkészült építmény a többi templommal ellentétben nyugati tájolású, így elképesztő hangulata van a napfelkeltének.

Angkor Wat Kambodzsa

Colosseum (Olaszország)
Európában annyi híres építmény van, hogy száz ilyen cikk sem lenne elég összefoglalni – gondoljunk például az athéni Parthenonra vagy a Big Ben-re Londonban –, de én most az egyik kedvencemet, a római Colosseumot emelném ki. A világhírű ókori amfiteátrumot időszámításunk után 80-ben nyitották meg, és ma is gyönyörű állapotban látogatható. 188 méter hosszú, 156 méter széles és 48,5 méter magas, falai között pedig gladiátorok vívtak élet-halál harcot egymással, vagy oroszlánok és egyéb vadállatok ellen. Még arra is kifejlesztettek technikát, hogy el lehessen árasztani, és belülről ugyanolyan impozáns, mint kívülről.
(Ha már Rómában vagy nincs messze a pisai ferde torony sem, 3-4 óra alatt odaérsz tömegközlekedve vagy autóval.)

Colosseum Róma

Guanyin of Nanshan (Hainan, Kína)
Kevésbe ismert, pedig méreteiből adódóan igazán különleges a kínai Hainan szigetén, Sanya-n található buddhista szobor. Az építmény 108 méter magas (viszonyításképpen: a Szabadság-szobor 93 méteres), és három arca van; egy a szárazföld felé fordul, kettő a Dél-kínai-tenger irányába. Már csak azért is érdemes ellátogatni ide, mert gyönyörű tengerparti környezetben van, és a szigeten amúgy is rengeteg mindent lehet csinálni, persze csak ha tudsz alkalmazkodni a kínaiak furcsaságaihoz.

Hainan Kína

Sydney-i Operaház (Ausztrália)
Ha valaki meglátja a Sydney-i Operaházat, akkor azonnal összeköti Ausztráliával. Az eredetileg 7 millió dolláros büdzsét enyhén szólva is sikerült túllépni, mert végül 102 millió dollárnál állt meg az összeg, aminek nagy részét az állami lottó fizette. A tervezett 4 év helyett 14 év lett az építkezés, de valószínűleg minden ausztrál úgy gondolja, hogy megérte. Az Operaház sok nevezetes eseménynek adott otthont átadása óta, például itt nyerte meg Arnold Schwarzenegger 1980-ban a Mr Olympia címet. Többször is volt szerencsém megnézni belülről, egyszer egy koncerten vettem részt a Concert Hall-ban, egyszer pedig egy idegenvezetés keretein belül mutatták meg, utóbbiról videót is készítettem a csatornára.

Sydney-i Operaház

Siratófal (Izrael)
A Siratófal, vagy más néven Nyugati Fal már évezredek óta áll, és a zsidóság számára a legszentebb vallási hely. Egykor a Heródes által újjáépített második templom nyugati fala volt, amit – ahogy Jeruzsálem többi részét is – leromboltak a rómaiak időszámításunk után 70-ben. Napjainkban a hívők egy kis cetlire ráírják kívánságukat, és ezt a papírdarabot beteszik a téglák közé a falba, hogy ezáltal valóra váljon. Jeruzsálem egyébként hihetetlenül érdekes város, ahol keveredik a három legnagyobb világvallás, és minden második sarkon olyan helyekbe fut bele az ember, amikről a történelemórán tanult.

Siratófal Jeruzsálem

Stonehenge (Anglia)
Az angliai Stonehenge a történelem egyik legrejtélyesebb építménye, melyet a jelenlegi ismereteink szerint már időszámításunk előtt 2500-ban elkezdtek építeni. Teljesen biztos válasz az eredetére és a céljára nincs, ellenben rengeteg teória van, és akad fergetegesen vicces zenés videó is. Legnagyobb kövei 25 tonnások és 32 kilométerről vitték oda, de akadnak olyan kövek is, amik 250 kilométert tettek meg. Elég nagy teljesítmény volt ez több ezer évvel ezelőtt, a mai technika nélkül. 1977-ben megnyitották a Stonehenge-t a nagyközönség előtt, és akkor még fel is lehetett mászni a kövekre. Ma már közel menni sem szabad, de távolról is lenyűgöző.

Stonehenge 

Szingapúri Szuperfák (Szingapúr)
Szingapúr nagyon különleges városállam; a kaotikus, olcsó, hangos délkelet-ázsiai országok között egy olyan ékszerdoboz, ahol enni lehetne az utcán a földről, és a buszok másodpercre pontosan járnak. Amilyen vasszigorral érték ezt el olyan következetesek a környezetvédelem terén is, és ennek hatására jött létre a Supertree Grove, azaz a Szuperfa Liget. A 18 darab, egyenként 25-50 méter magas Szuperfából 11 napkollektorral van felszerelve, némelyik az esővizet gyűjti össze, néhány pedig az üvegházak szellőztető csatornájaként funkcionál. A Szuperfákat közvetlen közelről is meg lehet nézni, sőt némelyikhez fel is lehet sétálni, esténként pedig hangulatos fényshowt rendeznek, mindent megmutatok ebben a videóban.

Szingapúr Szuperfák 

Kínai nagy fal (Kína)
A kínai nagy falat a világ minden pontján ismerik, de azt talán kevesebben tudják, hogy már 2300 éve elkezdték építeni, hogy ezzel védjék meg magukat az északról betörő nomád törzsek ellen. Több mint 21 ezer (!) kilométeres hosszával ez a leghosszabb ember által készített építmény, bár a mítosz ellenére nem látszik az űrből. Egyre többen szoktak jelentkezni a Nagy Fal Maratonra is, de ha mezei látogatóként szeretnénk megnézni annak sincs akadálya, a legnépszerűbb része a Pekingtől nem messze található Badaling falszakasz.

Kínai nagy fal Badaling

Te hányat látogattál már meg ezek közül? Esetleg van olyan hely, ami szerinted egy következő cikkből nem maradhat ki? Ha igen, akkor írj üzenetet Instagramon vagy Facebookon!

Megtalálsz Youtube-on is:

szia@beferekaborondbe.hu

@beferekaborondbe.hu