BLOG
Angkor és Sziemreap
Bangkok
Izraeli országjárás
Kínai óvóbácsiskodás
Párizs
Török EVS
Velencei karnevál
ÚTTERVEZŐ:
Ausztria
Bécs
Csehország
Prága
Franciaország
Párizs
Hollandia
Amszterdam
Hongkong
Hongkong
Indonézia
Gili-szigetek
Izrael
Eilat
Jeruzsálem
Tel-Aviv
Kambodzsa
Sziemreap
Kína
Peking
Sanghaj
Sanya, Hainan
Lengyelország
Krakkó
Zakopane
Magyarország
Állatkertek
Velencei-tó
Németország
Mannheim, Heidelberg
Olaszország
Velence
Szingapúr
Szingapúr
Thaiföld
Bangkok
Elephant Haven
Törökország
Gaziantep, Halfeti
Isztambul
Kappadókia
Mersin

Papírok a bőröndből / Cikkek / A híres izlandi Golden Circle

2022-01-20 10:29:22

Az északi ország egyik legkedveltebb látnivalója a Golden Circle, azaz nyersfordításban az Arany Körút, ami több nevezetességeket is magába foglal. Népszerűségét többek között annak is köszönheti, hogy állomásai nincsenek messze egymástól, így autóval pár óra alatt végig lehet járni, valamint közel van a fővároshoz, ezáltal pedig a reptérhez. De milyen részei vannak a Golden Circle-nek?

Izland Golden Circle

Þingvellir Nemzeti Park
A Þingvellir (vagy Thingvellir) Nemzeti Park tökéletes kezdőállomása a körnek, és geológiai szempontból is az egyik legjelentősebb. Izland két tektonikus lemez, az Eurázsiai és az Észak-amerikai törésvonalán helyezkedik el, és ez a két hatalmas lemez folyamatosan távolodik egymástól, még napjainkban is 2 centiméterrel nő köztük a különbség minden évben. Ez a mozgás vulkanikus tevékenységeket vonz maga után, a feltörő bazalt megszilárdulásából jött létre maga Izland is. A parkban erre gyönyörű bizonyítékot láthatunk, a törésvonalban gyakorlatilag két kontinens között sétálhatunk, és a helyet még különlegesebbé teszik a kis vízesések. Aki még egyedibb élményt szeretne, annak ajánlom a Silfa-hasadékot, ahova a víz egy közeli gleccserből érkezik. Azonban hiába nem tesz meg nagy utat, mégis olyan sűrű részeken és köveken kell utat törnie a víznek, hogy a hasadékba már kristálytiszta állapotába jut, ezért a világon itt lehet a legmesszebbre ellátni búvárkodás közben.

Thingvellir Nemzeti park

Silfa-hasadék

Gullfoss vízesés
A gull izlandiul aranyat jelent, a foss vízesést – így talán már nem is olyan nagy kihívás lefordítani ezt a szót. A Gullfoss az ország egyik legnagyobb vízesése, ahol évszaktól függően 80-140 köbméter a vízhozam másodpercenként, ez azonban áradások esetén a 2000 köbméter/másodpercet is elérheti. A fényképezőgép mellé érdemes esőkabáttal is készülni, mert ha lesétálunk mellé, akkor biztosan nem ússzuk meg szárazon.

Gullfoss vízesés

Geysir
Az Arany Körút része a Gejzír, ami annyira az első dokumentált gejzírek között volt, hogy maga a gejzír főnév is innen ered. A kilövései 70 méter magasra is törhetnek, azonban ezek ritkák, és akár évekig is szünetelhetnek. Azonban ezenkívül találunk ott más kisebb, ugyanakkor nagyon látványos gejzírt, ami ráadásul pár percenként kitör. A sok másik kis szökőforrás is szemkápráztató, főleg ha belegondolunk milyen régóta vannak ott.

Geysir Izland

Kerid-krátertó
A fenti három megálló a klasszikus értelemben vett Golden Circle, azonban érdemes útba ejteni a Kerid-krétertavat is. A közel 3000 éves vulkáni krátertó nagyon szép állapotban van, és vízének színe is rendkívül különleges. Nem csak felülről lehet megcsodálni, egy kis lépcsőn le is tudunk sétálni közvetlenül a vízig.

Kerid-krátertó

Híd a kontinensek között
A Reykjanes-félszigeten találjuk azt a hidat, ami jelképesen összeköti az Eurázsiai-lemezt és az Észak-amerikai-lemezt. A táj úgy néz ki a fekete homok miatt, mintha egy másik bolygón lennénk, miközben egyik kontinensről megyünk át a másikra, és a híd alatti repedésben sétálni is tudunk. A híd mellett van egy parkoló, és annak ellenére, hogy június végén, a legnagyobb szezon idején látogattam ide, rajtam kívül senki nem volt itt, ezáltal még meghittebb volt az élmény.

Izland híd

Kedvet kaptál a Golden Circle-höz? Nézd meg a róla készített videómat ide kattintva, ha pedig még többet szeretnél látni Izlandról, akkor egy egész sorozatot forgattam az ott eltöltött fél évem alatt, amit itt találsz meg.
Instagram
Facebook

Megtalálsz Youtube-on is:

szia@beferekaborondbe.hu

@beferekaborondbe.hu