BLOG
Angkor és Sziemreap
Bangkok
Izraeli országjárás
Kínai óvóbácsiskodás
Párizs
Török EVS
Velencei karnevál
ÚTTERVEZŐ:
Ausztria
Bécs
Csehország
Prága
Franciaország
Párizs
Hollandia
Amszterdam
Hongkong
Hongkong
Indonézia
Gili-szigetek
Izrael
Eilat
Jeruzsálem
Tel-Aviv
Kambodzsa
Sziemreap
Kína
Peking
Sanghaj
Sanya, Hainan
Lengyelország
Krakkó
Zakopane
Magyarország
Állatkertek
Velencei-tó
Németország
Mannheim, Heidelberg
Olaszország
Velence
Szingapúr
Szingapúr
Thaiföld
Bangkok
Elephant Haven
Törökország
Gaziantep, Halfeti
Isztambul
Kappadókia
Mersin

Papírok a bőröndből / Cikkek / A nagy kínai sörteszt

2017-02-09 11:26:37

Azt hiszem azzal a töredelmes vallomással kell kezdenem, hogy nem vagyok egy olyan szakavatott sörszakértő, aki beleszagol a sörbe, megnézi a habot, megdönti a poharát, és már tudja is a komlómolekulák számát az üvegben. Bár van egy oklevelem, amit Amszterdamban a Heineken gyárban kaptam sörcsapoló teljesítményemért, de felhívták a figyelmem hogy az nem olyan dolog amivel az önéletrajzomban büszkélkednem kell, így maradjunk annyiban hogy a sörrel csak akkor foglalkozom behatóbban, amikor meccsnézés közben lekísérem vele a sós mogyorót.

Hogy minél alaposabb ismeretem legyenek néhány hete egy helyi sörfesztiválon is részt vettem, de annak nagyobb volt a füstje, mint a lángja: a sörök mind ugyanolyanok voltak, cserébe a habágyú, a zene és a játékok jól feldobták a rendezvényt. Az sem volt hátrány, hogy az utolsó nap elszabadult a pokol és ingyen volt a sör, az egyik bácsi konkrétan a literes kulacsába töltötte egyenesen a sörcsapból.

Kínai sörfesztivál

Félreértés ne essék, sokfélét kóstoltam már, Prágába sem csak a múzeumok miatt mentem, de a lenti tesztnél szubjektív kategóriák alapján, általam kitalált önkényes szempontok mentén értékelem a kínai söröket, amiket három helyi boltból vadásztam össze. Az érdekesség kedvéért nem csak sörök szerepelnek a tesztben, de erről majd menetközben.

Mielőtt elkezdeném az ivást – ami ugye teljesen tudományos alapú – érdemes megemlíteni az első különbséget, amivel már a legelején szembesül az ember. Nevezetesen, hogy a sörösdoboz kinyitása eltérő az otthonihoz képest, a nálunk megszokott nyitófülhöz képest az itteni teljesen máshogy néz ki. Sajnos nem csak a nyitófül néz ki máshogy: olyan is előfordult már, hogy a sörről amit vettem otthon kiderült hogy igaziból szénsavas víz. Bánkódtam volna, de az volt az egyetlen alkalom hogy Kínában szénsavas vízhez jutottam.

5-ös skálán pontozom az egyes kategóriákat, az áraknál pedig egy yüant vegyünk 40 Ft-nak.

Név: Tsingtao

Ár: 3,30 yüan
Alkoholtartalom: 4,0%
Dizájn: Szép színe van, és bár igaziból nincs rajta semmi extra amivel kitűnne a tömegből, de annyira erős a marketingje az országban, hogy ennek köszönhetően egyből kiszúrja az ember.
Illat: Semmi karakteres, alig érezhető, bárhogy szaglászok - 2/5
Első korty élmény: Kicsit ízetlen, nincs az a „sör-érzés”, amit az első kortytól vár az ember - 2/5
Íz: Vizes ízű, gyenge, semmi extra, cserébe még az utóíze is rossz - 2/5
Habtartósság: Meglehetősen silány, hamar eltűnik a hab - 2/5
Szénsavasság: Itt teljesít a legjobban - 4/5
Összegzés: Erős utóízű gyenge sör, jó marketing de nincs mögötte különleges érték, igyál mást. Sajnos külföldön a legnagyobb eséllyel pont ebbe a sörbe futsz bele, mert a Tsingtao adja az ország sörexportjának közel felét.

Név: Hong ni pi jiu

Ár: 2,00 yüan
Alkoholtartalom: 2,5%
Dizájn: Arany színű doboz rajta fekete betűk, nagyon jól mutat, a színe pont olyan hogy kilóg a többi közül.
Illat: Nagyon egyedi, édeskés – 3/5
Első korty élmény: Nincs semmi íze, az édes dolog csak a szagban nyilvánult meg - 2/5
Íz: Ízetlen, ez már nem is vizezett sör, hanem inkább sörözött víz. Kevés az alkoholtartalma, de az alkoholmentes sörök is sokkal jobban sörízűek ennél - 2/5
Habtartósság: Gyönyörűen habzik, de nem tartós - 3/5
Szénsavasság: Minimális, nehogy már kicsit is sörre emlékeztessen - 2/5
Összegzés: Sörnek nagyon rossz, ízesített víznek elmegy.

Név: Blue Diamond Stout Beer

Ár: 3,90 yüan
Alkoholtartalom: 4,5%
Dizájn: Erőteljes fekete szín, magasabb alkoholtartalomra számítottam amíg meg nem néztem a dobozt, de szerintem nagyon jól néz ki.
Illat: Nagyon jellegzetes illat, karamella aroma – 4/5
Szín: Fekete/nagyon sötét barna.
Első korty élmény: Mi a fene?! Ne köpd ki! - 1/5
Íz: Keserű, de nem úgy ahogy a sörnél várná az ember, nagyon erős kávés mellékíze van. Lehet valami forradalmi kísérlet a sör modernizálására, de én csírájában fojtanám el a dolgot - 1/5
Habtartósság: Gyengus - 2/10
Szénsavasság: Szinte semmi, de igaziból ez már nem oszt nem szoroz, csak belerúgtak a földön - 1/5
Összegzés: Ha esetleg a reggeli kávét szeretnéd valamivel kiváltani, és a munkádnál befér egy gyors sör reggel indulás előtt, akkor megtaláltad a neked valót!

Név: Pearl River

Ár: 3,20 yüan
Alkoholtartalom: 4,3%
Dizájn: Van ezen minden: hullámzó víz felett nap, pálmafa, sokféle szín (már egy sörösdobozhoz képest), jól mutat a fehér alapszínen a többi dolog.
Illat: Semmi extra, kb. semmit sem érezni – 2/5
Első korty élmény: Most már valaki igazán adhatna egy sört – 2/5
Íz: Gyenge sör íz, a 4,3%-os alkoholtartalomtól többet várna az ember, de legalább már nyomokban emlékeztet arra aminek lennie kell 4/5
Habtartósság: Lehetne jobb is, de az eddigiek alapján ez az átlag - 3/5
Szénsavasság: Kellemesen „csikis” - 4/5
Összegzés: Azoknak jó akik nem bírják a keserű ízű söröket, ráadásul nem is a gyengébbek közé tartozik (kínai viszonylatban), kellemes lájtos söröcske, semmi kellemetlen utóíze nincs, filmezés alatt az is be tud dobni párat belőle aki amúgy nem gyakran sörözik. 

Név: Rizspálinka

Ár: 8 yüan
Alkoholtartalom: 52%
Dizájn: Nagyon jól néz ki ez a kis cserép, amibe 125 ml rizspálinka fért bele. Ha elfogyott belőle az itóka akkor pedig kiváló váza!
Illat: Nagyon egyedi és nem pozitív értelemben, a legrosszabb gumicukrot idézi – 1/5
Íz: Mikor az ember lehajtja akkor pár másodpercig nem érezni semmi extrát, de az utóíze SZÖRNYŰ, csupa nagybetűvel. Nem tudom mit csinált előző életében hogy rizspálinkának született újjá, de biztos semmi jót. Három fogmosás és négy fokhagymás lángos kell ahhoz, hogy ne érezd a szádban ennek a rizspálinkának a nagyon erős utóízét – 1/5
Összegzés: Ha Kínában jársz érdemes megkóstolni a rizspálinkát, és ennél biztos vannak jobbak is, de olyannal én még nem igazán találkoztam. Akkor már inkább az ízetlen sörök. 

Név: Blue Ribbon First Source

Ár: 3,80 yüan – de csak 320 ml! (azt hiszik nem veszem észre pedig de)
Alkoholtartalom: 3,7%
Dizájn: Kicsit a Heineken-re hajaz, a fő motívuma egy nagy szürkés csillag zöld alapon, mind a csillag, mint a szín a holland versenytársát juttatja eszembe (nem mintha egy napon lehetne említeni ezt a kettőt). Ettől függetlenül – vagy ezért – jól néz ki.
Illat: Erőteljes keserű illat, olyan mint egy barnasörnél, pedig nem az – 3/5
Első korty élmény: Gyenge de finom, nincs rossz mellékíze 3/5
Íz: Nem egy erős sör de legalább sör, kellemes és nincs utóíze – 4/5
Habtartósság: Eddig ez a legjobb ebből a szempontból – 5/5
Szénsavasság: Nem csípős, pont kellemes, bár kicsit tovább is tarthatna – 4/5
Összegzés: Hasonlóan a Pearl River-hez ez is egy kellemes, nem erős sör, amit azok is szívesen isznak, akik a keserű, karakteresebb ízeket nem nagyon tolerálják. Persze ha egy cseh sörfesztiválon valaki ilyet csapolna, azt ott helyben kerékbe törnék. 

Név: Hongri – Guo Wei Pi Jiu

Ár: 2,00 yüan
Alkoholtartalom: 0,6-2,5% (ezt nem teljesen értem, ők sem tudták eldönteni?)
Dizájn: A doboz egy vidám brazil tengerparti karnevált idéz, az az ananász pedig egyenesen fantasztikus.
Illat: Energiaital illat, a legrosszabb fajta, olyan amibe részeg gumicukrokat fojtottak bele, a rizspálinka illatához hasonló (ami semmiképp sem jó jel) – 1/5
Első korty élmény: Nem olyan rossz, mint amilyenre a szaga alapján lélekben felkészül az ember – 3/5
Íz: Felvizezett energiaital ízű, gumicukor mellékíz. A sörök között volt, remélem nem energiaital, különben biztosan megbánom, hogy este 9-kor iszom. Minél többet kortyolok belőle annál rosszabb, most már az ananász mellékíz is kiütközik, és nem segít a dolgon. Sörnek 1/5, energiaitalnak 2/5
Habtartósság: 1/5
Szénsavasság: 1/5
Összegzés: Ha látsz ilyet akkor sétálj tovább, bármilyen barátságos is a doboza, nem hogy még a 2 yüan is sok érte, de ha ingyen osztogatnák akkor sem kérnék. 

Név: Yanjing Fresh Beer

Ár: 3,00 yüan
Alkoholtartalom: 3,6%
Dizájn: Egyszerű ezüst szín, semmi figyelemreméltó, bár az a habzó sör ott középen elég pofásan néz ki.
Illat: Kellemes sör illat, de ma már sokszor bedőltem ennek – 3/5
Első korty élmény: Hol az íz? – 2/5
Íz: Kezdtem azt hinni hogy ez a normális sör íz Kínában, eltekintve azoktól amik kiugróan rosszak és az ember rögtön kiköpné őket. 5 pontból alapvetően 3 pontot érdemelne, de kínai mércével ez már 4-es. Kellemes, lájtos, nincs „igazi” sör íze, de legalább próbálkozik – 4/5
Habtartósság: Ennél közepesebb nem is lehetne - 3/5
Szénsavasság: Elférne még pár bubi a dobozban - 2/5
Összegzés: Hasonlóan a többi iható sörhöz elég lájtos, könnyen fogyasztható, aki nem nagy sörös az is könnyen megbirkózik vele (bár nem túl életszerű az a helyzet, hogy fegyvert szorítanak az ember fejéhez hogy Yanjing Fresh Beer-t igyon).

Név: Pearl River Draft Beer

Ár: 4,00 yüan
Alkoholtartalom: 3,6%
Dizájn: Nekem tetszik a sötétzöld szín az arany körrel, még ha annyira nem is tűnik ki a minimál dizájnjával a sok sör közül a polcon.
Illat: Sör illata van, az határozottan bíztató – 3/5
Első korty élmény: Mindenképp megdöbbentő (igen, ez a jó szó), nem az átlagos sörhöz hasonlít, azt már rég elengedtem – 3/5
Íz: Továbbra is meglepő de kellemes, végre egy kis egyediség, és nem az a fajta amitől legszívesebben kiköpné az ember amit épp megivott. Kellemes a mellékíze, visszahozza a reményt a kínai sörök terén – 4/5
Habtartósság: A dobozra csapolt sör van írva ami ugye nem túl valószínű, de attól még a habosságot is szigorúbban értelmezem, így - 3/5
Szénsavasság: Tudsz te jobbat is! - 2/5
Összegzés: Ha különleges kínai sört szeretnél kóstolni – azaz nem a gyenge de finom, vagy gyenge de rossz sört – akkor próbáld ki ezt. A világod nem váltja meg, de legalább hoz egy kis változatosságot. 

Név: Rio – szőlő és brandy (de még van sokféle változat, és sok utánzat is)

Ár: 6,80 yüan
Alkoholtartalom: 3%
Dizájn: Egyszerű dizájn, szép színek, nincs nagy konkurenciája úgyhogy minek erőlködjön jobban.
Illat: Szőlőlé illat, ha az első napom lenne Kínában azt mondanám, hogy biztos milyen finom lesz! De már nem vagyok ilyen naiv – 4/5
Szín: A színe közelről sem hasonlít szőlőlére, szinte teljesen átlátszó, halvány rózsaszín beütéssel.
Első korty élmény: Ez nem is rossz! Szőlőlének elmegy – 4/5
Íz: A brandy-t egyáltalán nem érezni, amit talán nem is bánok. Mivel nagyon gyenge az alkoholtartalma így inkább szőlőlének nevezném, mint koktélnak. Kóstoltam a többifélét is, azok rosszabbak – 4/5
Szénsavasság: Itt azért jobban kéne produkálni - 3/5
Összegzés: Buliban elmegy, és ez az egyetlen vállalható íz, a többi változat – pl. barack és brandy ­– és  az utánzatok meg egyenesen szörnyűek, ráadásul a nevek terén sem erőltetik meg magukat, a „Lio” még a legtűrhetőbb koppintós elnevezés (lásd lejjebb az ATML nevű utánzatot, melynek teljesen megegyzik a design-ja a RIO-val, de a nevet ötletem sincs hogyan szülték meg). Ha dobozos koktélra vágyunk ilyet vegyünk, bár az árát elkérik, ettől függetlenül a legnépszerűbb ilyen jellegű ital az országban.

Név: Anchor

Ár: 3,5 yüan
Alkoholtartalom: 4%
Dizájn: Jól néz ki az arany és a piros együtt, ahogy a logó is nagyon tetszetős.
Illat: Kellemes illat, amilyennek egy sörnek lennie kell - 5/5
Első korty élmény: Na, egy igazi sör! Kellemesen csíp, és meglepően jó az első benyomás – 5/5
Íz: Végre egy sör aminek sör íze van, nincs rossz mellékíz vagy kellemetlen utóíz, csak a megfelelő keserűség és a bizsergető szénsav - 4/5
Habtartósság: A hab jól tart - 4/5
Szénsavasság: Lehetne picit „csípősebb”, de eddig így is ez a legjobb ebből a szempontból - 4/5
Összegzés: Az Anchor kakkuktojás, mert a márka amerikai, bár a söröket ugye Kínában gyártják (ahogy sok minden mást is). Szóval nem echte kínai, de valószínűleg pont ezért ilyen jó. És a nyitófüllel nyerni is lehet még egy sört! De azt inkább nem most váltom be, ennyi elég volt mára… 

Ha tetszett a cikk és szeretnétek még, hogy további kínai termékekkel is kísérletezzek, akkor írjátok meg üzenetben mire lennétek kíváncsiak, megtaláltok facebook-on, de e-mailt is tudtok írni a szia@beferekaborondbe.hu-ra!

Megtalálsz Youtube-on is:

szia@beferekaborondbe.hu

@beferekaborondbe.hu