BLOG
Angkor és Sziemreap
Bangkok
Izraeli országjárás
Kínai óvóbácsiskodás
Párizs
Török EVS
Velencei karnevál
ÚTTERVEZŐ:
Ausztria
Bécs
Csehország
Prága
Franciaország
Párizs
Hollandia
Amszterdam
Hongkong
Hongkong
Indonézia
Gili-szigetek
Izrael
Eilat
Jeruzsálem
Tel-Aviv
Kambodzsa
Sziemreap
Kína
Peking
Sanghaj
Sanya, Hainan
Lengyelország
Krakkó
Zakopane
Magyarország
Állatkertek
Velencei-tó
Németország
Mannheim, Heidelberg
Olaszország
Velence
Szingapúr
Szingapúr
Thaiföld
Bangkok
Elephant Haven
Törökország
Gaziantep, Halfeti
Isztambul
Kappadókia
Mersin

Papírok a bőröndből / Cikkek / Ausztrália 5 legizgalmasabb városa

2022-01-03 16:25:21

Óceánia legnagyobb országáról elsősorban a veszélyes állatok, a gyönyörű természeti képződmények és a hosszú kilométereken át húzódó tengerpart jut eszébe az embernek, pedig vannak lenyűgöző városai is. Ebben a cikkben összegyűjtöttem nektek 5-öt, ami ne maradjon ki, ha egyszer Ausztráliában találjátok magatokat! Úgy döntöttem, hogy belecsempészem a személyes véleményemet is, és olyan sorrendben mutatom be ezt az öt várost, hogy a legkevésbé kedvencemtől megyünk a legjobb felé.

koala Ausztrália Lone Pine

Melbourne
Melbourne-ben többször is voltam, és nagyon tetszett a modern belváros látképe, ahonnan kiemelkedik az Eureka Tower, melynek 88. emeletén egy kilátó található. Ha kiszakadnánk a nagyvárosi nyüzsgésből, akkor csak ajánlani tudom a Queen Victoria piacot, ahol a ruháktól kezdve a szuveníreken át a gyümölcsökig mindent megtalálunk, és ebédelni is tudunk valamelyik étteremben. Érdemes felkeresni a Flinders Street Railway Station-t és a Fed Square-t, valamint utazni egyet az ingyenes retro villamoson, ami bemutatja a város legismertebb nevezetességeit.

Melbourne

Sydney
Sydney minden bizonnyal Ausztrália legismertebb városa (de nem a fővárosa, ahogy Melbourne sem), és az ország jelképe is itt található. A kikötőben lévő Sydney-i Operaházat 1973-ban adták át, miután a tervezett költségeket jóval túllépve elkészült. Azóta ez az építmény egy megkerülhetetlen szimbólum, ami nem csak szép, de koncertermeiben izgalmas műsorokat is lehet látni. Melbourne-höz hasonlóan Sydney-ben is szét tudunk nézni a magasból, a Sydney Tower Eye tetején – ami folyamatosan körbe-körbe forog – bárt is találunk. Aki szereti az állatkerteket, az nem fog csalódni a városban, a Taronga Zoo-t és a Symbio Wildlife Parkot nagyon szerettem, ahogy az Australian Reptile Park is különleges, ahol megsimogathatod a koalákat (mivel ez nem állami fenntartású állatkert, így más szabályok vonatkoznak rá). További izgalmas látnivaló a szintén a kikötőben látható Harbour Bridge, a halpiac, aki pedig a természetben veszne el annak érdemes sétálni a Bondi Beach utáni tengerparti ösvényeken, valamint kirándulni a Blue Mountains-ben.

Sydney-i Operaház

Alice Springs
Ez az a város, ahova a listán szereplő helyek közül a legkevesebben jutnak el, és nem véletlenül; a 25 ezer fős település a sivatag közepén van. Azonban pont ez az, ami miatt különleges, és ami miatt olyan hangulata van, amivel egyik tengerparti város sem tud versenyezni. Fél óra séta, és máris igazi sivatagi környezetben sétálunk, ahol bármikor szembejöhetnek kenguruk, wallabyk vagy dingók. Ráadásul Ausztrália másik jelképéhez, az Uluru-hoz is ez a város van a legközelebb, nem beszélve számos másik gyönyörű kanyonról.

Alice Springs sivatag kenguru

Brisbane
Brisbane-t mindig is a legélhetőbb ausztrál városnak tartottam, egyrészt családias légköre, másrészt országos szinten nézve barátságos árai miatt. Alapvetően azzal lopta be magát a szívembe, hogy az itt található Lone Pine Koala Sanctuary a legjobb hely arra Ausztráliában, hogy koalákat ölelgess, ugyanis itt van belőlük a legtöbb, de kengurukkal teli mezőn is sétálhatsz. A város ezenkívül is sokat nyújt, ott van például az ingyenesen használható medence a város közepén, ahonnan elképesztő kilátás nyílik a felhőkarcolókra. Múzeumok, botanikus kertek, lélegzetelállító épületek – Brisbane ezt mind tudja. Gold Coast is csak egy szűk órára van innen, ha valaki a tökéletes helyet keresi szörfözéshez.

Brisbane medence

Cairns
Az én kedvencem, és ezáltal a listám első helyezettje a Nagy-korallzátony szomszédságában lévő Cairns, mely nem egy nagy város, de nem is emiatt jönnek ide az emberek. Bár a tengerpart gyönyörű, a fürdést mégsem javasolják a cápák, kockamedúzák és sósvízi krokodilok miatt. Ugyanakkor itt is van ingyenesen használható medence, ahol hűsölni lehet meleg napokon, és csak egy ugrásra van a már említett korallzátony, Port Douglas és a Daintree esőerdő, mely a kontinens legnagyobb esőerdője. Esténként hangulatos a városban sétálni, miközben a fák között hatalmas denevérek repkednek, és az év leghidegebb időszakában sem lesz szükség kabátra.

Cairns Nagy-korallzátony

+1 Perth
Plusz egynek nem is egy várost, hanem a közvetlen közelében lévő szigetet említenék meg. Perth-től nem messze van a Rottnest Island, ahol szinte a világon egyedülálló módon természetes környezetben figyelhetjük meg a quokkákat, ezeket a kis erszényes állatokat, akik minden fényképen mosolyognak. És miért ne tennék, hiszen Ausztráliában élnek!

quokka perth

Megtalálsz Youtube-on is:

szia@beferekaborondbe.hu

@beferekaborondbe.hu