BLOG
Angkor és Sziemreap
Bangkok
Izraeli országjárás
Kínai óvóbácsiskodás
Párizs
Török EVS
Velencei karnevál
ÚTTERVEZŐ:
Ausztria
Bécs
Csehország
Prága
Franciaország
Párizs
Hollandia
Amszterdam
Hongkong
Hongkong
Indonézia
Gili-szigetek
Izrael
Eilat
Jeruzsálem
Tel-Aviv
Kambodzsa
Sziemreap
Kína
Peking
Sanghaj
Sanya, Hainan
Lengyelország
Krakkó
Zakopane
Magyarország
Állatkertek
Velencei-tó
Németország
Mannheim, Heidelberg
Olaszország
Velence
Szingapúr
Szingapúr
Thaiföld
Bangkok
Elephant Haven
Törökország
Gaziantep, Halfeti
Isztambul
Kappadókia
Mersin

Papírok a bőröndből / Cikkek / Fedezd fel Magyarországot! – SZOLNOK

2020-09-17 16:15:23

Az elmúlt hónapok nem arról szóltak, hogy ráböktünk a térképre, és már vettük is a repjegyet. A koronavírus okozta lezárások miatt a legtöbbünknek a külföldi utazás elérhetetlenné vált, így ideje lett, hogy felfedezzük kis hazánk rejtett, vagy eddig figyelmen kívül hagyott részeit. Ha őszinte akarok lenni azt sem tudtam merre induljak el, így duplán örültem, amikor a Szolnoki Önkormányzat meghívott magukhoz, és így el is dőlt hol kezdjem a belföldi felfedezést. Az ott töltött két napra nagyon változatos programot állítottak össze nekem, és én most összegyűjtöttem a legjobb részeket, ha arrafelé sodorna titeket az élet!

Kezdjük egy kis „városnézéssel” és bemutatkozással! Szolnok Jász-Nagykun-Szolnok megye székhelye, a Tisza egyik legfontosabb átkelőhelye, és 70 ezres lakosságával éppen csak hogy kicsúszik a top 10 legnépesebb magyar város ranglistájáról. A Tisza és a Zagyva torkolatánál fekszik, vára is itt helyezkedett el, és bár abból szinte már semmi sem maradt, de interaktív kiállításokon láthatjuk hogyan is nézhetett ki. De legyen elég ennyi a földrajz órából, lássuk mit érdemes felkeresni ha Szolnokra látogatunk!

Sétahajózás a Tiszán

Ha már előbb szóba került a folyó, akkor hadd ajánljam figyelmetekbe a sétahajózást! Az utóbbi időben kaptam rá arra, hogy a vízről csodáljak meg egy várost, mert azontúl, hogy rengeteg látványosságot lehet így látni még hangulatos is. Úgyhogy ha Szolnok – vagy bármi más hely vízpart mentén – akkor hajókázós városnézés!

Művésztelep

Ha valaki a művészet iránt érdeklődik, akkor biztosan tetszeni fog neki a Művésztelep, ami az egykori vár területén található. Sőt, úgyis mondhatnánk, hogy az egykor váron, ugyanis folyamatosan találnak több száz éves történelmi emlékeket, miközben bővítik az 1902 óta létező Művésztelepet. Ez a hely azért különleges, mert az Európai Uniós támogatásoknak köszönhetően a művészek itt tudnak lakni és alkotni, nekem pedig lehetőségem volt megnézni a lakásokat és a műtermeket is. Az itt élő (jelenleg kilenc) művész jelképes 1000 Ft-ért bérelhet akár 15 éven keresztül is, cserébe Szolnok városát támogatják elkészült műveik egy részével.

RepTár Szolnoki Repülőgépmúzeum

Ha szereted a repülőket akkor a RepTárban egyenesen a mennyországba pottyansz, ugyanis 60 ezer négyzetméteren bizony sok minden elfér. És itt nem csak arról van szó, hogy rengeteg gépet meg lehet tekinteni; interaktív résszel, szimulátorokkal, 4D-s mozival, tematikus játszótérrel és 3D-s karikával várják a látogatókat. Ez utóbbi a súlytalansághoz hasonló állapotot hivatott előidézni, és baráti tanácsként mondom, hogy ha kipróbálnád, akkor ne egyél előtte.

Bagolyvár Vadaspark

Ha valaki ismer engem akkor biztos nem lepődik meg, hogy nekem ez volt a kedvenc helyem Szolnokon. A 2007 szeptemberében nyílt állatkertben 3 hektáron csodálhatjuk meg a különböző állatokat a lámától kezdve az ormányos medvén át a kis kengurukig, nem beszélve a háziasított állatokról és a vadfajokról. A gyerekek nem csak az állatok etetését élvezhetik, de a szomszédban lévő hatalmas játszótér is tökéletes nekik. A közelben sétáló-, bicikli- és lovas utak is vannak, így minden korcsoport talál magának megfelelő szabadidős programot. Persze felőlem aquapark is lehetne ott, én akkor is a lámát etetném.

Szabadstrand

A Tisza-ligetben 2019-ben építették meg a szabadstrandot, amit idén tovább bővítettek. Nem egyszerű ilyet létrehozni egy folyónál, de itt elég hangulatosan megoldották, hogy egyrészt a vízparton lehessen ejtőzni az árnyékban, másrészt, hogy senkit se sodorjon el a víz (amennyiben nem úszik túl a bójákon). Kicsit odébb kutyás strand is van, valamint épülnek medencés létesítmények is. Én pedig azzal, hogy besétáltam a Tiszába teljessé tettem erre a nyárra a „kört”, mert volt idén velencei-tavi, balatoni és Dunás fürdésem is.

Séta a városban

Egy helyet úgy lehet a legjobban felfedezni, ha elveszünk benne, és így tettem én is. A Tiszaparti Sétányon bóklászva nagyon megtetszett a Tiszavirág híd, különösen este, kivilágítva. Ez Szolnok tíz hídjának egyike, és ez kizárólag a gyalogosoknak és kerékpárosoknak van fenntartva.

Nincs messze onnan a Szigligeti színház és a Rózsakert, és bár a város nagyon elázott a ’99-es és a 2000-es árvizekben (utóbbiban több, mint 10 méteres vízállás volt!), ezek a vízmenti parkok nagyon szép állapotban vannak. Ha már szerencsétlenségek: Szolnok az egyik legtöbbet bombázott magyar város, és nagyjából 10-12-szer rombolták le hosszú történelme során, de most köszöni szépen jól van.

A város főtere a Kossuth tér, itt áll a Damjanich János Múzeum és a Pénzügyigazgatóság épülete, valamint itt található a Városháza is, melyet belülről is volt szerencsém megnézni.

Hol érdemes enni?

Nagyon sok jó étterem van Szolnokon, és a közelmúlt egyik legjobb vacsorájához volt szerencsém a Söráriumban, ahol olyan hústálat kaptunk, hogy még most is örömkönnyek buggyannak elő a szemem sarkából amikor eszembe jut. Itt egyébként nem csak enni lehet; az étterem közvetlenül a Városháza mellett van, és az alatta húzódó pincehelységben interaktív sörmúzeumot és látványsörfőzdét találunk, úgyhogy amit itt még mindenképpen ajánlok (annak is, aki inkább borpárti) az a kézműves barnasör.

Ha igazi tiszai halászlevet és haltöpörtyűt ennénk akkor a Halászcsárda étterembe menjünk, ha pedig egy picit félretennénk a fogyókúrát mert épp tepsis csülökhöz van kedvünk, akkor a Bajnok étterem a mi helyünk.

Ha megvolt a leves és a főétel, akkor jöhet a levezetés! Szolnoknak van egy különleges édessége, ami világuralomra tör, ez pedig nem más, mint a habos isler. A megszokott islertől eltérően itt tojáskrém van belül, és ez igencsak különleges desszertet eredményez. Ezt a Marcipán Cukrászdában tudjuk megkóstolni, melynek tulajdonosa annak a Hegedűs Lászlónak a tanítványa, aki ezt az édességet megálmodta.

Ahol álomra hajthatod fejed

Hogy teljes legyen a kör úgy szállást is ajánlanék; ami nekem nagyon tetszett az a Sóház Panzió és Apartmanház, valamint a Tulipán panzió, ahol nemcsak az ott dolgozók voltak végtelenül segítőkészek és kedvesek, de olyan penthouse-ban laktam, hogy még Hugh Hefner is elsápadt volna az irigységtől.

+1 tipp: Éden Madárpark

Adnék még egy ötletet, mely szigorúan nézve nem Szolnok, hiszen Rákóczifalva onnan bő 10 km-re van, de ha hozzám hasonlóan te is szereted a madarakat, akkor ez a hely maga a paradicsom. Vannak papagájok, sokféle fácán (himalájai fényfácán, piros aranyfácán, burmai fácán és így tovább), turákók, de még olyan madarak is, amiket Ausztráliában láttam. Mindenképp megér egy kitérőt, ha szeretnétek megnézi ezen a Facebook oldalon jelezzétek előzetesen.

Ezek voltak az én kedvenceim Szolnokon, remélem meghoztam hozzá a kedvetek! Ha szeretnétek más városról is ilyen összefoglalót látni akkor adjatok tippeket hova menjek, várom az izgalmas hazai helyszíneket! Ha hiányzik az utazás és messzebbi tájakon szeretnéd érezni magad, akkor ajánlom figyelmedbe a Youtube csatornám, melyen öt kontinens országairól láthatsz videókat, valamint megtalálsz Facebook-on és Instagramon is, ha pedig e-mailt írnál, akkor a szia@beferekaborondbe.hu címre küldd.

Megtalálsz Youtube-on is:

szia@beferekaborondbe.hu

@beferekaborondbe.hu