BLOG
Angkor és Sziemreap
Bangkok
Izraeli országjárás
Kínai óvóbácsiskodás
Párizs
Török EVS
Velencei karnevál
ÚTTERVEZŐ:
Ausztria
Bécs
Csehország
Prága
Franciaország
Párizs
Hollandia
Amszterdam
Hongkong
Hongkong
Indonézia
Gili-szigetek
Izrael
Eilat
Jeruzsálem
Tel-Aviv
Kambodzsa
Sziemreap
Kína
Peking
Sanghaj
Sanya, Hainan
Lengyelország
Krakkó
Zakopane
Magyarország
Állatkertek
Velencei-tó
Németország
Mannheim, Heidelberg
Olaszország
Velence
Szingapúr
Szingapúr
Thaiföld
Bangkok
Elephant Haven
Törökország
Gaziantep, Halfeti
Isztambul
Kappadókia
Mersin

Papírok a bőröndből / Cikkek / Görögországi látogatás covidos óvintézkedésekkel - ATHÉN

2020-08-11 17:53:26

Ha van olyan hely, ami mindig ott motoszkált az agyam hátsó zugában, hogy csak el kéne már oda jutni egyszer, az minden bizonnyal Görögország. Nincs messze, gyönyörű részei vannak, kellemes az idő, és isteni a kaja. Mire vártam eddig? Magam sem tudom, de végre eljutottam a demokrácia bölcsőjébe, és jelentem minden egyes percét imádtam, még így a covidos szigorításokkal együtt is. Pár nap történelem a fővárosban, majd pár nap semmittevés a tengerparton az ország legnagyobb szigetén – kezdjük Athénnal!

üres Athén

Athén Görögország fővárosa, az ország lakosságának harmada itt él, az ókori civilizáció egyik legfontosabb helye, és így tovább satöbbi satöbbi, ugorjunk inkább oda, hogy mit érdemes megnézni, ha már egyszer ott az ember!

Mindenekelőtt ki kell térni arra, hogy most a koronavírus az élet minden részét beárnyékolja, és az utazás, valamint a repülés az egyik legkritikusabb pont. Európán kívülre nem igazán lehet utazni, és a kontinensen belül sem mindenhova, de Görögország szerencsére a lehetséges úti célok között szerepelhet idén nyáron. Ezt kihasználva vettem oda repjegyet, abban reménykedve, hogy időközben nem mondja le a légitársaság. Szükségem is volt egy pozitív repülős élményre, mert legutóbb Los Angeles-ből repültem haza, miután kiszabadultam a hajós karanténból, és az a 20 órás út minden volt, csak kellemes nem.

Görögország esetében a berepülés jelenleg egy előzetesen beadott dokumentumhoz van kötve, amit ide kattintva lehet kitölteni az indulás előtt legfeljebb 72, de legalább 24 órával. Ez nagyon fontos hogy meglegyen, enélkül már itthon sem engednek felszállni a repülőre. Itt kapunk egy QR kódot, ami alapján a görög reptérre érkezve eldöntik, hogy letesztelnek-e a helyszínen, vagy sem. Athénban gyorsan haladt a sor, ránéztek a QR kódra és intettek valamelyik irányba. Ha nincs teszt, akkor mehetsz utadra, ha pedig van teszt, azt az ott kihelyezett paravánok mögött végzik el. Nagyjából 5-6 ilyen tesztlevételi helyet láttam, ráadásul akkor is csak 1-2 ember ült ott, úgyhogy elmondható, hogy ezen a véletlenszerű tesztelésen elég kevés ember akad fent. Ha te mégis köztük vagy, akkor hivatalosan egy napig a szállásodon kell ülnöd, amíg megjön az eredmény – nem hivatalosan ezt senki sem nézi. Ha negatív vagy akkor nem is szólnak, ha pozitív vagy akkor pedig kicsit rejtély mi történik, erről csak anekdoták keringenek. Egy szó, mint száz, ez a reptéri tesztelés senkit se ijesszen el a görög úttól.

A reptérről a városba van egy 20-30 percenként közlekedő metró, ami a Syntagma téren tesz le, ez mondhatni a városközpont, az Akropolisz onnan pár perc sétára van. Ez a nagyjából 40 perces út 9 euróba kerül, és már itt is megfigyelhetők a koronavírus miatti óvintézkedések, például minden második székre rá van téve egy papír, hogy oda nem szabad ülni, és mindenki maszkot visel a járművön.

Én Athénban Airbnb-n keresztül foglaltam, 3 éjszakára 34 ezer forintért, az Akropolisztól 10 perc sétára, úgyhogy abszolút szuper helyen volt. Ez már csak azért is kézenfekvő, mert a legérdekesebb dolgok 90%-a azon a környéken van, így nem kell tömegközlekedni és máris ott vagy a központban. És ha már egyszer ott vagyunk…

Kétségkívül a város leglátogatottabb része az Akropolisz, és a környékén elhelyezkedő épületek romjai. Ha csak az Akropoliszt néznénk meg (ide tartozik többek között a Parthenon és a 2400 éves Dionysos színház), akkor 20 euróért tudunk belépőt venni. Ennél jobban megéri a 30 eurós kombinált jegy, amivel ezen felül meglátogathatunk hat másik helyet; az ősi agorát, a római agorát, a Hadrianus könyvtárat, a Kerameikost, Arisztotelész iskoláját (másnéven a Lükeiont), valamint Zeusz templomának maradványait. Amennyiben ezekre a helyekre egyesével vennénk belépőt sokkal magasabb összeg jönne ki, így ha csak ebből a hat helyből kettőt néznénk meg már megéri a kombinált jegy, ami ráadásul 5 napig felhasználható, így nem kell egy nap alatt végig rohanni mindenen (de egy helyszínre csak egyszer lehet belépni vele).

A Parthenonnál nagyon sok mindenért rászólnak az emberre, volt akinek azt mondták nem pózolhat a Parthenonnal a háttérben, nekem nem engedték használni a telefonra rögzíthető mini mikrofonom, merthogy az már profi felszerelésnek számít, és a táblás fotóm is kitöröltették velem (ahogy látszik nem voltak eléggé alaposak).

Még az olyan történelemfanatikusok mint én is besokkalnak egy ponton, amikor a sokadik történelmi romot járják végig a 37 fokban, de tény, hogy ennél jobb alkalom nem igazán volt (és lesz) mostanában. A kevés turista miatt Athén néhol szinte kiürült, és a legnépszerűbb látványossága, a Parthenon is olyan szellős volt, amilyen már nagyon régóta nem. Ez nyilván hatalmas érvágás a helyi vendéglátósoknak, azt mondták ilyen rossz évük még megközelítőleg sem volt, de turistaként én imádtam.

Úgyhogy az Akropolisz és környéke természetesen kötelező látványosság, és hadd ajánljak még egy fakultatív programot, amit én nagyon imádtam: az Akropolisz területén lévő Herodes Atticus színházba rendszeresen szerveznek előadásokat, és én is megnéztem ott Monteverdi Odüsszeusz hazatéréséről szóló operáját. Hazudnék ha azt állítanám, hogy az opera a kedvenc időtöltéseim között szerepel, de ott ülni egy közel 1900 éves színházban, miközben ott áll melletted a kivilágított Parthenon… ez egy olyan élmény volt, aminek a hatására egy kicsit én is úgy éreztem magam, mintha az ókori Görögországban lennék.

Ugyancsak fent az Akropolisznál található az Areioszpagosz, mely történelmi szempontból azért érdekes, mert régen ott ülésezett a bíróság. Ma pedig azért népszerű látványosság, mert a kis szikladombra felmászva csodás kilátás nyílik a városra és az Akropoliszra (valamint a Lycabettus-hegyre, ahonnan fentről szintén nagyon jól belátni Athént).

De ezzel még nincs vége az érdekességeknek, ott van például a Panathinaiko stadion, a világ egyetlen márványstadionja, melyet már több, mint kétezer éve is használtak. Ugyancsak érdemes megnézni a minden órába esedékes őrségváltást a Syntagma téren, ahol a parlament is található. A különleges ruhába bújt katonák egy még különlegesebb „táncos” ceremóniával váltják egymást, ilyet sem sokat látni.

 

A közelben van a Nemzeti Kert, ahova a sok szabadon repkedő papagáj mellett azért is megéri betérni, mert nyáron jólesik kicsit elmenekülni a tűző napsütés elől. Ugyancsak árnyék és ugyancsak történelem a Nemzeti Archeológiai Múzeum, amit talán részleteznem sem kell mennyire érdekes lehet az ókor egyik legfontosabb városában. Maszkot egyébként az utcán vagy a tengerpartokon nem kell viselni, de a járműveken és múzeumokban igen, utóbbinál arra is odafigyelnek hányan lehetnek egyszerre egy teremben.

Ha valaki belecsöppenne az athéni esti életbe, akkor a Plaka negyed – mely nem meglepő módon szintén az Akropolisz lábánál van – kitűnő választás. Hangulatos éttermek váltják egymást, ahol helyi zenészek biztosítják a görög hangulatot. És hát az ételek… bár később Krétán még jobbakat ettünk, de itt sem lehetett nagyon mellé lőni. A Plaka éttermei egytől egyig magával ragadóak, a felszolgálók kedvesek, és mindegy hogy gyrost vagy souvlakit kérsz, biztosan finom vacsorád lesz.

Amúgy a város egyik leghíresebb gyrososa az O Kostas, mely már évtizedek óta működik. Nagyjából 20 perc várakozás után meg is kaptam a várva várt ebédet, de őszintén mondva ennél jobb gyrosokat is ettem a városban, így lényegében mindegy hol kéritek, biztosan jó lesz. Az itthonihoz képest az a legnagyobb különbség, hogy vastagabb és finomabb a pitája, viszont nincs annyira teletömve – kevesebb benne a „cucc”, de legalább nem esik a kezedben atomjaira. Egy gyros átlag 2,5-3 euró, nagyjából ugyanannyi, mint Budapesten, úgyhogy ezen a téren sem okozott csalódást Athén. Sőt, sokszor meglepően olcsó volt, egy hűtőmágnes például a legturistásabb helyen is egy euró, pedig azért általában elkérnek 4-5 eurót/dollárt más országokban.

És ha már szuvenírek: rengeteg piac van, ahol elveszhetünk az olcsó, de minőségi termékek között, hogy aztán a reptéren ide-oda pakoljuk a cuccunkat, hogy a rengeteg új szerzemény ellenére a bőrönd súlylimitjén belül maradjunk. Athén bolhapiaca a Hadrianus Könyvtártól egy perc sétára van, és hosszú időre le tud kötni.

Én ezeket néztem meg Athénban, és igencsak mozgalmasra sikerült ez a három nap, úgyhogy ezután jöhetett a pihenés, amit aztán Krétán meg is kaptam, ráadásul gyönyörű helyeken. A következő cikkben megmutatom Görögország legnagyobb szigetének két legszebb strandját, valamint a legősibb európai várost is.

Ha majd szeretnéd videókon is látni ezeket a helyeket (és még rengeteg másikat a világ minden tájáról), akkor iratkozz fel a Youtube csatornámra, ahol folyamatosan jönnek az utazós videók! Ezenfelül találsz sok-sok szép görögországi fotót az Instagram és a Facebook oldalamon is, ha pedig utazási tanácsadást szeretnél, akkor a szia@beferekaborondbe.hu címre tudsz írni. Remélem tetszett Athén, a következő megállónk Kréta!

Megtalálsz Youtube-on is:

szia@beferekaborondbe.hu

@beferekaborondbe.hu