BLOG
Angkor és Sziemreap
Bangkok
Izraeli országjárás
Kínai óvóbácsiskodás
Párizs
Török EVS
Velencei karnevál
ÚTTERVEZŐ:
Ausztria
Bécs
Csehország
Prága
Franciaország
Párizs
Hollandia
Amszterdam
Hongkong
Hongkong
Indonézia
Gili-szigetek
Izrael
Eilat
Jeruzsálem
Tel-Aviv
Kambodzsa
Sziemreap
Kína
Peking
Sanghaj
Sanya, Hainan
Lengyelország
Krakkó
Zakopane
Magyarország
Állatkertek
Velencei-tó
Németország
Mannheim, Heidelberg
Olaszország
Velence
Szingapúr
Szingapúr
Thaiföld
Bangkok
Elephant Haven
Törökország
Gaziantep, Halfeti
Isztambul
Kappadókia
Mersin

Papírok a bőröndből / Cikkek / Gyümölcsök, amiket eddig csak képen láttál!

2017-02-15 07:23:43

Nincs egyszerű dolga a messziről idecsöppent vándornak, ha egy kínai boltban szeretne bevásárolni. A termékekre minden kínaiul van csak ráírva, a csomagoláson a lejárati idő helyett a gyártási idő van feltüntetve, és a dolgok nagy részéről egyszerűen nem is tudni, hogy mi az. Ugyanez a helyzet a zöldség- és gyümölcsrészlegen is, a magyar szemnek sci fi-be illő csodák sorakoznak a pultokon. Ez azonban nem baj, sőt, inkább lehetőség, hogy új dolgokat ismerjünk meg, így született meg a múltkori sörteszt után a mostani gyümölcsteszt!

A kínai boltokban az egységárakat a nálunk megszokottól eltérően fél kilóként tüntetik fel, így én is eszerint írom le, egy yüant pedig 40 Ft-nak számolhatunk.

SZALAKKA, másnéven kígyógyümölcs (蛇皮果)

szalakka

Azt hiszem gondolkodás nélkül kijelenthetem, hogy ez a legjobb külsejű gyümölcs, amit valaha láttam, engem egy kis dinoszaurusztojásra emlékeztet. A tapintása is olyan, mintha egy pikkelyes állatot simogatnék, jellegzetes illata nincs. Ez a gyümölcs a szalakkapálma alján nő, ebből az alacsony pálmafajtából erre is látni néhányat, de alapvetően Indonéziában őshonos, Kínában fél kilót 11,98 yüanért kapunk.

szalakka

Kemény fából faragták, nem könnyű félbevágni, de ha kettészeltük onnan már könnyen kibújik a héjából. Kicsit sajtszaga van, és olyan állaga, mint a gesztenye belsejének, még a színe is olyan. Savanykás íze van, nem olyan fanyar, mint a citrom, de ez a legjellemzőbb tulajdonsága. Ha elfogyott a belseje, akkor marad a mag, ami – mily meglepő – egy az egyben úgy néz ki, mint egy gesztenye.

RAMBUTÁN, másnéven hamis licsi (红毛丹)

rambután

Nagyon érdekes külseje van, olyan mint egy játékbaba 2-3 cm átmérőjű feje, amit minden oldalról haj borít. A kis tüskéi nem szúrósak, feltörni is könnyű. Ez a gyümölcs Délkelet-Ázsiában őshonos, a licsi trópusi unokatestvére, ott terem meg, ahol a sima licsinek már túl meleg van.

rambután

Felvágni könnyű, még a magot is átvitte a kés. Belsejének állaga kocsonyás, zselés, de az íze nagyon finom édes, savanykás utóízzel, a licsihez hasonló, nem véletlenül (de ez jobban néz ki). 8,88 yüanért kapunk belőle fél kilót. 

PITAJA, másnéven sárkánygyümölcs vagy kaktuszgyümölcs (龙果)

sárkánygyümölcs

A sárkánygyümölcs a másik nagy kedvencem, már ami a megjelenést illeti: tipikus trópusi külseje van, miközben olyan, mint egy lángoló gyümölcs, folyamatos tűzben ég, feltételezem a tűzokádó sárkány után kapta az elnevezést is. Kaktuszgyümölcsnek is hívják, mert az oszlopkaktusz termése, és főleg Dél-Amerikában őshonos.

Belülről teljesen máshogy néz ki, leginkább úgy, mint egy fehér kivi, csak a belsejét lehet enni, a héját nem. Kóstolás után is egyből a kivi ugrik be, csak annál jóval ízetlenebb. Van olyan fajtája is ami belül lila, nem finomabb mint ez, de cserébe mindent összefog.

Fél kilós egységára 5,98 yüan, de sok a héja így elég testes, egy átlagos darab bőven fél kiló felett van. 

KIWANO, másnéven tüskés uborka (火参果)

kiwano

A kiwano egy zöldségféle termése, a Kalahári sivatagból származik, érett állapotban narancssárga, és apró, szúrós tüskék állnak ki belőle. Ahogy a fenti képen is látszik ezt külön dobozban lehet kapni, a gyümölcs mellett volt egy kis tasak méz is, azt kiöntöttem a kiwano mellé miután félbevágtam. Mellesleg egy darab ilyen gyümölcs 16 yüan, nem túl pénztárcabarát.

kiwano

Félbevágva látható a puhamagos, zöld belseje, melynek kivis illata van. Ugyanakkor rászolgál az uborka névre, mert belül az állaga és a színe is teljesen olyan, mint az uborka, az íze viszont nem cáfol rá az illatára, és kissé erőtlen kivi íze van. A hozzá kapott mézzel elkeverve viszont elképesztően finom, de azt hiszem inkább veszek egy kígyóuborkát és azt keverem össze mézzel, kis túlzással ugyanez az élmény sokkal olcsóbban. 

DURIÁN (莲)

durián

A durián a gyümölcsök Halálcsillagja, egy olyan gyümölcs, ami szinte az összes érzékszervünket meg akarja rontani. A külseje még egészen rendben van, de nem is kell látnom és már ahogy közeledek felé felismerem a szagáról, ami egy rakás hetek óta rothadó gyümölcsre emlékeztet, olyannyira büdös, hogy az éttermekből és a tömegközlekedési járművekről is ki van tiltva. Ha valaki nem kezd fulladozni a szagtól, és eljut a gyümölcsig azzal a szándékkal, hogy ő most akkor vesz egyet ebből a szörnyedelemből, már következik is az újabb probléma. A külsejét ugyanis teljes egészében tüskék borítják, így amíg az ember fogást próbál rajta találni, addig a szag valószínleg bekúszik az agyába és elveszi az életkedv utolsó morzsáját is. De tegyük fel, hogy valaki orrcsipesszel és kesztyűben készül a vásárlásra, és már csak annyi dolga van, hogy megkóstolja a puha, sárga duriánt. Valószínűleg ez lehet a legnagyobb sokk mind közül, ugyanis ha azt várnák, hogy ennyi szenvedésért valami finomat kapunk, akkor bizony nagyot fogunk csalódni. Alapvetően édes az íze, kellemesen rothadós mellékízzel, nagy önuralom kell ahhoz, hogy az ember ne köpje ki azonnal az egészet.

durián belülről

Töredelmesen bevallom, hogy most a teszt miatt nem vettem külön duriánt. Egyrészt mert már ettem régebben és inkább rágom le a lábam térdtől lefelé minthogy újra megkóstoljam, másfelől elég húzós az ára. Itt Kínában valamiért annyira szeretik, hogy többek között cukorka, kávépor, nápolyi vagy fagyi formájában is lehet kapni, és mi sem bizonyítja jobban a kínaiak imádatát a gyümölcs felé mint az, hogy fél kiló durián ára 22,80 yüan, ami szerintem sok egy olyan gyümölcsért, ami mindenáron az életemre akar törni. Ázsiai trópusi őserdőkben őshonos, és az egyetlen előnye, hogy gyógyító hatású, jó a sárgaságra és a lázra. Ha választani kell, akkor inkább maradok beteg.

A duriánhoz meglehetősen hasonlít mind kívül, mind belül a jákafa gyümölcse (jackfruit), de ez utóbbin nincsenek nagy szúrós tüskék, és az íze is sokkal kellemesebb (nem mintha nagy lenne a léc, amit meg kell ugrania). 

KARAMBOLA, másnéven csillaggyümölcs (杨桃)

karambola sárkánygyümölcs

Ez az éretten sárga színű gyümölcs is rendkívül jól eltalált külsővel született meg, ami főleg akkor látszik amikor felszeljük, ilyenkor sok kis csillagra emlékeztet. Nehéz termeszteni mert igényes növény, cserébe sok C-vitamint, káliumot és vasat tartalmaz. Ugyanakkor a vesebetegekre veszélyes lehet, szélsőséges esetben halált is okozhat a mérgezés.

karambola sárkánygyümölcs

Felvágás után a nagy gyümölcs sok kis csillagra bomlik, így kiérdemelve a világ legjobban kinéző feldarabolt gyümölcse címet (a nem darabolt gyümölcs címet a fenti szalakka nyerte). Az íze savanyú, de nem annyira mint a meggy, így könnyen fogyasztható. Érdemes is, mert egyrészt szerintem ez az egyik legfinomabb gyümölcs itt, másrészt mert fél kiló csak 4,98 yüan.

TOJÁSDINNYE, más néven perui uborka (人参果)

tojásdinnye

Az elnevezés nagyon találó, legalábbis ami az első felét illeti: olyan, mint egy kemény tojás, melyen lila csíkok futnak. Dél-Amerikában az indiánok már időszámításunk előtt is termesztették, és a hegyvidéki környezet a legmegfelelőbb ennek a termésnek.

tojásdinnye

Nem tudom, hogy meg lehet-e enni a külsejét, de ez nem zavart abban, hogy én megegyem. A belseje uborkaízű, tényleg egy az egyben olyan, mint egy nem túl ízes uborka. Nem ezzel fogok jóllakni, pedig nem drága, fél kilós egységára 4,98 yüan. 

JÁVAI ALMA (莲雾)

jávai alma

Ez a harang alakú, piros színű gyümölcs leginkább a körtére emlékeztet formájában, bár ha megnyomkodjuk sokkal érzékenyebb. Felvágni is nagyon könnyű, hiszen a magja is pici, nem is nagyon kerülgetem, egyszerűbb megenni az egészet úgy ahogy van, annyira apró.

jávai alma

Nincs jellegzetes íze, kellemesen édes, és elképesztően lédús. Olyan, mintha egy pohár ízesített vizet innék gyümölcsdarabkákkal, épp ezért nehéz vele jóllakni. Fél kilót 13,88 yüanért kapunk, és szerintem megéri az árát, én nagyon szeretem. 

MANGOSZTÁN, másnéven királygyümölcs (山竹)

mangosztán

Ha így látatlanban más nem is, az ára mindenképp igazolja a királygyümölcs megnevezést, fél kilós egységára 23,80 yüan. Érdekesség, hogy a termést hozó fa akár százévesen is képes szállítani nekünk a kis barnás-lilás mangosztánokat, fiatalabb korában pedig akár 3000 darabot is egyszerre.

A külseje kemény, de csak annyira hogy megvédje a benne rejlő kincset, egy kis késsel is könnyen felvágható. Mert igenis kincs van benne, a kis fokhagymagerezdekre emlékeztető gyümölcs elképesztően finom és édes, olyan egyedi íze van, hogy alig várom hogy boltközelbe kerüljek és vegyek még belőle. Nem csoda hogy az istenek gyümölcsének is hívják, mert az íze mellett jótékony hatása is kiemelkedő, nagyon sok nyavalyára használják a trópusi területeken (máshol nem igazán terem meg, kényes egy gyümölcs). Arra figyeljünk, hogy ha hozzájutunk hamar együk meg, máskülönben a fehér rész összeugrik egy ízetlen kis barna valamivé.

LONGÁN, másnéven sárkányszem (龙眼)

longán

Pár a kóstoláshoz mindenből csak egyet-kettőt vettem, de ez olyan pici, hogy muszáj volt többet beledobnom a zacskóba ahhoz, hogy a mérleg egyáltalán tudomást vegyen szegénykéről. Ha a rambután a licsi unokatestvére volt, akkor ez a pici, barna, kemény héjú gyümölcs a licsi kistestvére, aki most kezdi az ovit. Kínában nem is igazán gyümölcsként, hanem inkább gyógyászati alapanyagként van sikeres pályafutása, fél kilót 9,88 yüanért vehetünk.

longán

Belül a licsihez és a rambutánhoz hasonlóan zselés állagú gyümölcs fogad, mely nagyon édes, szerintem túlságosan is, épp ezért nem is lehet belőle sokat megenni. Érdekes, hogy amíg belül ennyire hasonlít a licsihez, addig kívül teljesen máshogy néz ki. 

SAPODILLA (人心果)

sapodilla

A sapodilla Közép-Amerikából származik, és leginkább úgy néz ki, mint egy krumpli, aminek szára van. Érintésre és súlyra is hasonló hozzá, remélem az íze másmilyen lesz, ha nem, akkor megy krumplipürének. Külön érdekesség, hogy a sapodilla a rágógumi fán terem meg: igen, ez az a fa, aminek a nedvéből a rágógumi készül. Fél kilós egységára 6,98 yüan.

sapodilla

Ahogy elkezdtem rágcsálni rájöttem, hogy nem ehető a héja, amikor pedig a belsejét kezdtem enni, akkor rájöttem, hogy az sem. Valahogy elszívja a nyálat a számból, de közben nem savanyú, hanem erősen keserű. Most már örülnék, ha krumpli lenne.

PERSIMMON, másnéven kaki vagy datolyaszilva (饼)

persimmon

Nem tudom, hogy ezért csomagolták-e be, de az illata engem egy finom kolbászra emlékeztet, innentől kezdve csak csalódás lehet az íze. Általában narancssárga színű, amit a boltban vettem és ami a képen is látható már utóérett, így színe és állaga is kicsit más. Nagyon egészséges, sok mindenre jó és sokféleképpen lehet elkészíteni, igazi jolly joker-nek tűnik, ráadásul ehhez képest nem is olyan húzós az ára, fél kiló 12,80 yüan.

persimmon

Felvágni könnyű, hiszen az állaga egy lágyabb birsalmasajt fénykorát idézi, és a magot könnyen körbe lehet enni. Könnyen előfordulhat, hogy csak én vagyok így ezzel, de az íze is kolbászra emlékeztet, lehet veszek még és vajas kenyérre kenem csípős paprikával. Egyébként nem rossz, de frissebb változatában biztos, hogy jobb.

KANTALUP DINNYE, másnéven hami dinnye (哈密瓜)

kantalup hami dinnye

A kantalup dinnye kívülről úgy néz ki, mint aki nem tudja eldönteni, hogy görög- vagy sárgadinnye akar-e lenni: méretre határozottan az utóbbi, de színre sokszor az előbbire hajaz, néhányon még a váltakozó sötét- és világoszöld csíkok is fellelhetők. Ezt a dinnyét nem a boltban vettem hanem hazafelé az utcán: sokszor jönnek árusok kis kocsin papayát, ananászt, kókuszt vagy bármilyen más gyümölcsöt árulva, és most nem tudtam neki ellenállni, főleg mert 4 yüan volt fél kiló, ami nem rossz egy dinnyéért február közepén.

kantalup hami dinnye

Mivel a hami dinnye a sárgadinnye egyik változata így belülről is úgy néz ki, a belsejéből ugyanúgy ki kell kaparni a magokat, a színe kicsit rózsaszínebb, az illata ugyanolyan, az íze pedig kicsit édesebb, mint a mezei sárgadinnye. 

+1 BUDDHA GYÜMÖLCS

Buddha körte gyümölcs

Bár ezt a körtét (merthogy ez amúgy körte) most nem a teszt miatt ettem, hanem még pár hónapja, de nem maradhat le a listáról. Állítólag egy dél-kínai termesztőnek köszönhetjük az első példányokat, aki így szerette volna gyümölcsevésre ösztönözni az embereket. Ami biztos, hogy ma már több helyen is foglalkoznak ilyennel, sőt mi is tudunk olyan műanyag sablonformát rendelni, amivel ilyen alakú gyümölcsöt termeszthetünk, az alábbi honlapon többek között választhatunk „szexi alsóneműket barackoknak” is. Ízre olyan, mint egy jóval kevésbé lédús és ízetlen körte, cserébe a világ egyik legdrágább gyümölcse, szóval ha másért nem is, különlegességnek nagyon jó.

Megtalálsz Youtube-on is:

szia@beferekaborondbe.hu

@beferekaborondbe.hu