BLOG
Angkor és Sziemreap
Bangkok
Izraeli országjárás
Kínai óvóbácsiskodás
Párizs
Török EVS
Velencei karnevál
ÚTTERVEZŐ:
Ausztria
Bécs
Csehország
Prága
Franciaország
Párizs
Hollandia
Amszterdam
Hongkong
Hongkong
Indonézia
Gili-szigetek
Izrael
Eilat
Jeruzsálem
Tel-Aviv
Kambodzsa
Sziemreap
Kína
Peking
Sanghaj
Sanya, Hainan
Lengyelország
Krakkó
Zakopane
Magyarország
Állatkertek
Velencei-tó
Németország
Mannheim, Heidelberg
Olaszország
Velence
Szingapúr
Szingapúr
Thaiföld
Bangkok
Elephant Haven
Törökország
Gaziantep, Halfeti
Isztambul
Kappadókia
Mersin

Papírok a bőröndből / Cikkek / Hobbitfalva, a Gyűrűk Ura fanok alfa és omegája

2018-01-22 15:09:38

Miután közel másfél évig dolgoztam Kína egy apró trópusi szigetén úgy döntöttem, hogy mielőtt hazajönnék még két hónapot utazással fogok tölteni. Az elsődleges célpont Ausztrália volt, de úgy éreztem ha már a „közelben” vagyok akkor muszáj meglátogatnom kedvenc filmem/könyvem egyik ikonikus színhelyét, Hobbitfalvát, és így lett ez a két hetes új-zélandi tartózkodásom egyik legnagyobb élménye.

Minden valamirevaló Gyűrűk Ura rajongó tudja, hogy a filmet Új-Zélandon forgatták, az ott látható hegyek, vizek, dombok, erdők mind megtalálhatóak az országban. Persze a legtöbb esetben ha el is jutunk a filmes helyszínekre szükségünk lesz a képzelőerőnkre, hiszen a Végzet Hegye mellett a valóságban nem nyüzsög tízezer ork, és az egymás mellett lévő három teljesen hasonló hegyből nehezen mondod meg hova is kéne dobni a Gyűrűt. Azonban van egy helyszín az északi szigeten Matamata-nál (mely Auckland repterétől két óra autókázásra található), ahol úgy érzed magad, mintha belecsöppennél a történetbe. A Megye színhelyéül szolgáló Hobbitont a Gyűrűk Ura alatt építették meg, majd a forgatás után lebontották. A Hobbit trilógia miatt aztán ugyanolyan formájában újra felhúzták, és ezúttal nem tüntették el, hanem meghagyták turistaattrakciónak. Álmomban sem reméltem hogy eljutok ide, de végül sikerült megvalósítanom, és a honlapomon valamint a vlogon található spórolási tippek segítségével nektek is sikerülhet.

Rögtön ledöntenék néhány illúziót: sajnos ez nem úgy működik, hogy odamész, nézelődsz négy-öt órát, majd amikor megunod hazamész. Nagyon szigorú és precíz szervezés mellett irányítják a helyet, a csoportok percre pontosan váltják egymást, idegenvezető visz körbe, és a túra másfél óra. Mindez 79 dollárba kerül, ami magába foglal az idegenvezetés zárásaként egy sört a Zöld Sárkányban (ezt már leírni is fantasztikus!). A másik gyakori kérdés az szokott lenni, hogy a házakba be lehet-e menni. Sajnálatos módon nem, ugyanis nincs bent semmi: a belső jeleneteket Wellingtonban vették fel stúdióban. Egyedül Bilbo háza olyan, hogy a bejárat első egy-két métere ki van építve, hogy amikor az ajtóban beszélgetős jeleneteket felvették úgy tűnjön, mintha tényleg lakna bent valaki.

Bilbóék otthona

Ha ezeken túllendülünk akkor tényleg úgy érezhetjük magunkat, mintha a Megyében lennénk, és az apró hobbitok épp bent aludnának a házakban. Az illúzió kedvéért a kerteket minden nap gondozzák, igazi növényeket termesztenek, a házak mögött kicsi ruhák száradnak, és minden pillanatban azt várod, hogy Frodó jöjjön veled szemben, nem pedig tizenkétezer ázsiai turista. Nem mindegyik hobbitlakás ugyanakkora: vannak 60 és 90%-os ajtók, attól függően, hogy épp milyen magas színésszel dolgoztak, és hozzá képest mekkorának kellett látszódnia a bejáratnak. Az idegenvezetés során sok érdekességet megtudtunk az idegenvezetőtől, például hogy mi alapján szeretett bele Peter Jackson ebbe a helybe, és hogy a Bilbo háza feletti fa az egyetlen fa, ami nem igazi: 200 ezer levelét néhány évente egyesével kell átfesteni, hogy valódinak hasson. A túra nagy részében a házak között sétáltunk, miközben próbáltam felidézni melyik hobbitlyuk mikor tűnik fel a filmben. A legnagyobb szenzáció kétségkívül Bilbo és Frodo zöld ajtós otthona, mely a domb legtetején állt: ez a tény, és az, hogy nekik volt a legtöbb ablakuk bizonyítja, hogy ők a legtehetősebbek a Megyében. Persze a remek kilátás nem jár ingyen: minél több ablakod van, annál több adót fizetsz. A padon ott a pipa, a kapun pedig a felirat: Tilos bemenni, kivéve a partival kapcsolatos ügyekben.

A másfél óra utolsó része a Zöld Sárkányban telt, ahol miután megkapod a söröd felfedezheted hol mérte Csűrös Rozi az italt, és hol kapcsolódtak ki Trufáék a nap végén. Ez a hely természetesen belülről is teljesen ki van építve, leülhetsz a kandalló elé vagy végigsétálhatsz a Zöld Sárkány körül, ahol még fent vannak Bilbo szülinapi bulijának kellékei. Ezek után persze még fájóbb szívvel búcsúzol el a helytől, és az ajándékboltban töltött egy órával próbálod kompenzálni azt, hogy te még bizony a Gyűrűk Ura világában szeretnél maradni egy kicsit.

A Zöld Sárkány belülről

A szülinapi zsúr maradványai

Így néz ki egy WC Hobbitfalván

Tény hogy nem volt olcsó – mondjuk mi olcsó Új-Zélandon? – és hogy tovább is maradtam volna, de az is biztos, hogy életem egyik legjobb élménye volt. Úgy éreztem ott magam mintha egy álomban lennék, és ennél jobban sehol sem tudsz belecsöppeni a Gyűrűk Ura világába. Ha szeretnétek még jobban megismerni Hobbitfalvát, akkor ide kattintva a Youtube csatornán láthattok egy rövid kisfilmet róla, ahol körbevezetlek titeket a hobbitlyukak között és amiből még több érdekességet megismerhettek.

Megtalálsz Youtube-on is:

szia@beferekaborondbe.hu

@beferekaborondbe.hu