BLOG
Angkor és Sziemreap
Bangkok
Izraeli országjárás
Kínai óvóbácsiskodás
Párizs
Török EVS
Velencei karnevál
ÚTTERVEZŐ:
Ausztria
Bécs
Csehország
Prága
Franciaország
Párizs
Hollandia
Amszterdam
Hongkong
Hongkong
Indonézia
Gili-szigetek
Izrael
Eilat
Jeruzsálem
Tel-Aviv
Kambodzsa
Sziemreap
Kína
Peking
Sanghaj
Sanya, Hainan
Lengyelország
Krakkó
Zakopane
Magyarország
Állatkertek
Velencei-tó
Németország
Mannheim, Heidelberg
Olaszország
Velence
Szingapúr
Szingapúr
Thaiföld
Bangkok
Elephant Haven
Törökország
Gaziantep, Halfeti
Isztambul
Kappadókia
Mersin

Papírok a bőröndből / Cikkek / Hogyan tervezz utazást? - Gyorstalpaló 1. rész

2020-07-27 12:17:41

Hova mennél? Mikor mennél? Kivel mennél? Nos, ezeket neked kell kitalálnod. Dehogy mindez egyáltalán megvalósuljon, hogy valahol elkezd, és hogy mindezt minél olcsóbban hozd ki – ezekben talán tudok segíteni. Gyorstalpaló utazástervezéshez!

Sydney-i Operaház

Mikor menjünk?

Sokan az út tervezésénél csak a szabadságuk időpontját veszik figyelembe, ami teljesen érthető, hiszen van, aki csak évi 1-2 hétre tud elszabadulni a munkától. Viszont könnyen meglehet, hogy az az 1-2 hét nem megfelelő a kinézett célponthoz, mert előfordulhat, hogy ott épp hurikánszezon van, politikai zavargások vagy egy nemzeti ünnep, amikor az egész ország lebénul. Sok minden kiszámíthatatlan, de vannak olyan dolgok, amikkel azért lehet előre számolni, és az egyik ilyen az időjárás. Mindenképp nézzünk utána indulás előtt, hogy a szimpatikus időpontban milyen időre számíthatunk.

Így nézett ki a tengerpart egy tájfun másnapján Kínában - nem a legjobb idő a kirándulásra:

Kína tájfun

Hova menjünk?

Itt legtöbbször a pénztárca szab határt az álmodozásnak, mert ez a Föld nevű bolygó olyan hatalmas, és olyan sok szép hely van amit látni kéne… na de válasszunk. Döntsük el, hogy tengerpartra mennénk vagy síelni (meglepődnél ez milyen jól leszűkíti a dolgokat, legalábbis én még sosem próbáltam síelni Barbadoson), várost néznénk vagy a természetben vesznénk el, csak egy hétvégi kiruccanás vagy van időnk jobban is körülnézni, és így tovább. Azt is vegyük figyelembe a választásnál, hogy bár lehet hogy fillérekért kapunk repjegyet, de cserébe nagyon drága lesz a célállomáson a szállás és az étkezés. Alapvetően érdemes a fenti szempontok alapján leszűkíteni a lehetőségeket, utána megnézni melyik helyek maradhatnak bent időjárás és egyéb szempontok alapján akkor, amikor szabadok vagyunk utazni, ezt követően pedig online fórumokon tudunk érdeklődni melyik a legjobb opció. És sajnos a mai viszonyok mellett még az is szempont, hogy az egyes országokban milyen mértékű a koronavírus fertőzés, ami megint csak nagyon leszűkíti a lehetőséget…

Kivel menjünk?

Természetesen velem. De csak ha mindent fizettek. Na jó, kicsit komolyabbra fordítva: nem az a lényeg hogy kivel, hanem hogy hányan, és ez a szempont többször is visszaköszön. Először is repjegyvásárlásnál, amikor beállítod a paramétereket, és amikor kidob egy fantasztikus árat, te pedig örömödben máris vennél kettőt, hogy a párodnak is jusson, és akkor derül ki, hogy abból a kedvezményes jegyárból már csak egy volt… ugye milyen ciki. Egyből annyi főre állítsd be a keresést ahány jegyet vennél, és akkor nem ér meglepetés.

Szállásnál is fontos hányan mentek. Sokszor előfordulhat – főleg Ázsiában –, hogy az egyágyas szoba drágább, mint a kétágyas, ergo ha többen mentek olcsóbb lehet a szállás. Nem arra célzok, hogy emiatt feltétlen szedj össze egy randipartnert két nappal a thaiföldi utazás előtt, csak megemlítem, hogy ez is egy opció.

Hogyan vegyek repjegyet?

Repjegy vásárlásnál sok szempontot figyelembe kell venni, de van pár örökérvényű szabály. Az indulás előtti pár hétben több, mint valószínű, hogy emelkedni fognak a jegyárak, ha messzire utazunk érdemes 3-6 hónappal indulás előtt megvenni a jegyeket. Ugyancsak érdemes trükközni a poggyásszal, ami a legtöbb esetben nincs benne az alapárban. Nálam bevált szokás ha ketten megyünk, hogy ha nem feltétlen kell túl sok cucc, akkor közösen viszünk egy feladandó bőröndöt, és máris tízezreket spóroltunk. Ugyancsak érdemes figyelembe venni, hogy ha messzire repülünk, akkor ne feltétlen közvetlen repjegyekbe gondolkozzunk. Iktassunk közbe egy másik várost, mert egy Budapest – Melbourne jegynél biztosan olcsóbb lesz egy Budapest – Bangkok – Melbourbe jegy… arról nem is beszélve, hogy még Bangkokban is szétnézhetünk.

Arra is külön oda kell figyelni, hogy a repjegyvásárlás alatt millió extra szolgáltatást akarnak ránk sózni, és ha véletlenül rányomunk valamelyikre sokszor fel sem tűnik, úgyhogy mielőtt véglegesítenéd a vásárlást érdemes átfutni mire is vettél jegyet, és hogy jól szerepel-e minden adat. A mostani bizonytalan időkben pedig érdemes kifizetni azt az plusz pár ezer forint díjat, amivel később tudod módosítani a repülőjegyed.

A cikk második felében kitérek majd a szálláskeresésre, biztosításra, költőpénzre és egyéb fontos dolgokra, amiket utazás előtt érdemes átgondolni. Ha utazást tervezel, de nem tudod hogyan kezdj neki, mire kell odafigyelni és hogyan jöhetsz ki belőle a legjobban, akkor szívesen segítek egy konzultáció keretein belül, csak írj egy e-mailt a szia@beferekaborondbe.hu-ra. Ha pedig ötleteket gyűjtenél hova menj akkor csemegézz a Youtube videóim közül, valamint megtalálsz Instagramon és Facebook-on is.

Megtalálsz Youtube-on is:

szia@beferekaborondbe.hu

@beferekaborondbe.hu