BLOG
Angkor és Sziemreap
Bangkok
Izraeli országjárás
Kínai óvóbácsiskodás
Párizs
Török EVS
Velencei karnevál
ÚTTERVEZŐ:
Ausztria
Bécs
Csehország
Prága
Franciaország
Párizs
Hollandia
Amszterdam
Hongkong
Hongkong
Indonézia
Gili-szigetek
Izrael
Eilat
Jeruzsálem
Tel-Aviv
Kambodzsa
Sziemreap
Kína
Peking
Sanghaj
Sanya, Hainan
Lengyelország
Krakkó
Zakopane
Magyarország
Állatkertek
Velencei-tó
Németország
Mannheim, Heidelberg
Olaszország
Velence
Szingapúr
Szingapúr
Thaiföld
Bangkok
Elephant Haven
Törökország
Gaziantep, Halfeti
Isztambul
Kappadókia
Mersin

Papírok a bőröndből / Cikkek / Hogyan tervezz utazást? – Gyorstalpaló 2. rész

2020-08-01 16:01:22

A legutóbbi cikkben az utazásszervezés kezdő lépéseit vettük át, úgymint időpont- és helyszínválasztás, valamint repjegyvásárlás, most pedig folytassuk ott, ahol abbahagytuk! Hogyan ne költsünk ötször annyit egy útra, mint kéne, második rész.

kakaduk Ausztrália

Hol aludjunk?

A szálláskeresés mindig is a „szívem csücske” volt valami perverz módon, egyrészt mert izgalmas szobákat nézni és az utazást tervezni, másfelől egy csomó időt el szoktam pepecselni ezzel. Szűrésnél mindig szempont nálam az ár, hogy közel legyen a központ, valamint hogy a látogatói értékelések jók legyenek. Ha ez a három stimmel, akkor már nem nagyon lehet mellélőni. Az árat nem kell magyaráznom, a központi elhelyezkedéssel időt és pénzt (tömegközlekedés) lehet spórolni, a látogatói értékelések pedig kendőzetlenül elmondanak jót-rosszat. Meglepő, de sokszor a hotelszobáknál olcsóbban kapunk egy egész lakást – érdemes hát az airbnb-n is nézelődni.

Hobbitfalva Új-Zéland

Mi van, ha beüt a baj?

A számodra (és az úti célhoz, utazáshoz) megfelelő utasbiztosítás kiválasztásának ugyanolyan elengedhetetlennek kéne lennie, mint a repjegy- és szállásfoglalás. Belegondoltál már, mennyibe kerülhet egy többnapos orvosi kezelés egy olyan drága országban, mint például Svájc? Inkább ne is törd rajta a fejed, mert ha véletlenül baleset történik veled vagy megbetegszel, és fizetned kell az ottani kórházi számlákat, akkor jó ideig nem fogja futni nyaralásra. Inkább köss utasbiztosítást pár ezer forintért, és akkor nem kell aggódnod. Ha egy megbízható és elismert biztosítót keresel, akkor én erre az Allianzot ajánlom, egy korábbi írásomban be is mutattam lépésről lépésre, milyen egyszerű megkötni az utasbiztosítást, és nem tudom eléggé hangsúlyozni, mekkora felelőtlenség enélkül elindulni. Sőt, ha a tengeren túlra utazol, mindig a magasabb biztosítási összegeket és több szolgáltatást tartalmazó legnagyobb biztosítási csomagot érdemes választani. Sosem volt még ilyen nehéz eldönteni, hogy elinduljunk-e vagy sem, a járvány teljesen elbizonytalanította a rutinos utazókat is. Ha mégis utazol, akkor azt olyan térségbe tedd, amely a beutazás napján nem szerepel a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata által meghatározott utazásra nem javasolt térségek között, mivel az utasbiztosítás nem érvényes a megnevezett területeken. Amennyiben az úti célod nem szerepel a listán, akkor az Allianz utasbiztosítása arra is kiterjed, ha a koronavírus kapcsán szorulnál orvosi kezelésre, az alábbi linken erről részletes leírást is találsz.

Fontos, hogy ha már külföldön vagy és úgy kötsz utasbiztosítást, akkor az úgy NEM lesz érvényes, ezért még az utazás előtt kell erről gondoskodnod! Az Allianz utasbiztosítását még az utazás napján is megkötheted.

sárkány Wellington reptér

Mennyi költőpénzt vigyek?

Ez az abszolút kedvenc kérdésem (és most lehet, hogy egy csöppet szarkasztikus voltam). Nem vagyunk ugyanolyanok, mindenki másra szeret költeni, és nyilván vannak drágább és olcsóbb országok, de akkor sem lehet előre kimatekozni mennyi pénz kell. Amit ki tudsz számolni a szálláson felül, hogy megnézed a látogatni kívánt helyekhez mennyibe fog kerülni a belépő, mennyibe fog kerülni az ott töltött időszakra a tömegközlekedés, mennyi megy el autóbérlésre ha arra is szükséged van, rászámolsz valamennyit kajára napi szinten, és az így kapott összegre még nyugodtan tegyél rá, mert úgyis mindig drágább lesz az út, mint ahogy előre terveztük. Szeretnék okos lenni, de ebben a pontban nehéz, itt sok múlik az egyén önuralmán és költekezési szokásain, nem beszélve arról mennyire drága a hely ahova utazunk.

sarki fény Izland

Mire figyeljünk még?

Húha, ez egy kövér bekezdés lehetne, de próbáljunk a lényegre fókuszálni. Legyen érvényes útlevél, érvényes vízum – ami sokszor akkor is szükséges, ha csak átszállunk valahol! –, nézzük meg, kellenek-e kötelező oltások, helyi valuta, bár én bankkártya párti vagyok. Szerintem az is nagyon fontos, hogy készüljünk fel előzetesen a meglátogatni kívánt helyekből, mert ezzel időt spórolunk, és nem ott fogjuk forgatni a térképet meg a fejünket, hogy merre kéne menni és mit kéne megnézni. Másrészt így felfedezhetünk rengeteg lehetőséget, helyi koncerteket, kiállításokat, ingyenes múzeumi napokat, ingyenes tömegközlekedési eszközöket és így tovább. Személy szerint meglehetősen spontán vagyok, de egy kis tervezéssel sokkal több mindent ki tudunk hozni az időnkből! A koronavírus idején pedig legyen nálunk mindig maszk, kézfertőtlenítő, és szerintem felesleges olyan országba utazni, ami a betegség szempontjából nem veszélyes, de a helyi szabályok elveszik a nyaralás örömét (lásd maszkviselet a spanyol tengerparton).

Ha utazásra készülsz, és ennél több segítségre lenne szükséged, akkor írj nekem e-mailt a szia@beferekaborondbe.hu-ra, hogy megbeszéljünk egy időpontot a tanácsadáshoz. Ha szeretnéd látni milyen álomszép helyekre juthatsz el a segítségemmel, akkor nézz körül a Youtube csatornámon, de megtalálsz Instagramon és Facebookon is.

Megtalálsz Youtube-on is:

szia@beferekaborondbe.hu

@beferekaborondbe.hu