BLOG
Angkor és Sziemreap
Bangkok
Izraeli országjárás
Kínai óvóbácsiskodás
Párizs
Török EVS
Velencei karnevál
ÚTTERVEZŐ:
Ausztria
Bécs
Csehország
Prága
Franciaország
Párizs
Hollandia
Amszterdam
Hongkong
Hongkong
Indonézia
Gili-szigetek
Izrael
Eilat
Jeruzsálem
Tel-Aviv
Kambodzsa
Sziemreap
Kína
Peking
Sanghaj
Sanya, Hainan
Lengyelország
Krakkó
Zakopane
Magyarország
Állatkertek
Velencei-tó
Németország
Mannheim, Heidelberg
Olaszország
Velence
Szingapúr
Szingapúr
Thaiföld
Bangkok
Elephant Haven
Törökország
Gaziantep, Halfeti
Isztambul
Kappadókia
Mersin

Papírok a bőröndből / Cikkek / Így készülünk fel az észak-amerikai körutazásra!

2024-03-12 17:12:37

Néhány hét múlva nagy útra indulunk az Egyesült Államokba, olyan helyekre, ahol még sosem voltam; San Francisco, Las Vegas és a Grand Canyon szerepel az útitervben. Az ország több pontján is jártam már korábban – például Alaszkában, Hawaii-on, Chicagoban, de hivatalosan még Puerto Rico-t is az USA-hoz sorolhatjuk –, viszont ez a rész eddig kimaradt. Ezúttal még fontosabb alaposan felkészülni, mert 5-en megyünk, és az egyik utas mindössze hároméves, ami sok mindent megnehezít a szervezés során.

Alaszka, gleccsertúra

Egy Egyesült Államokbeli utazás szervezésénél az első lépés az ESTA (Electronic System for Travel Authorization), előtte nem is érdemes repjegyet venni, mert ha valamilyen okból kifolyólag nem kapjuk meg ezt az online vízumot, akkor elutazni sem tudunk (csak ha „hagyományos” vízumot kérvényezünk, de az hónapokba is telhet). Az ESTA-t csak a hivatalos oldalon intézzük, ennek ára 21 amerikai dollár, és 72 órán belül megérkezik a döntés.

A repjegykeresés már combosabb feladat, de az egyértelműen kirajzolódott, hogy ugyanonnan kell hazarepülni, ahova érkezünk. Ez olyannyira igaz, hogy egy egyirányú Budapest-San Francisco többe került, mint a retúrjegy ugyanoda! Érdemes a repjegyeket már hónapokkal előre megvenni, mert az utolsó hetekben meredeken emelkedhetnek az árak, és akár a kinézett időpontok is betelhetnek.

A másik nagyon fontos tényező, ahol sokat lehet spórolni, és ami alapjában határozza meg az ott töltött idő minőségét, az a szállás. Mivel nagyon különböző típusú helyekre megyünk (a két nagyváros és a Grand Canyon is teljesen mást kínál szállás szempontjából), ráadásul csapatban és kisgyerekkel, így sok extra szempont merült fel a foglalás során, ami jelentősen megnehezítette a keresést.

Egyesével rettenetesen sok idő végignézni a szálláskereső oldalakat, még úgyis, ha csak a jelentősebb felületeken – booking.com, Airbnb, agoda – keresünk. Itt jön képbe a Cozycozy, amely egyszerre futtat kereséseket a megadott paraméterek alapján az összes jelentős szálláskereső oldalon, köztük az előbb említett platformokkal, mindezt magyar nyelven.

Ugyanúgy tudunk keresési paramétereket és szűrőket beállítani, mint máshol, csak lényegesen nagyobb merítésből érkeznek a találatok. Kevésbé ismert szállások is lehetnek a javaslatok között, hiszen a Cozycozy kisebb oldalakon is keresgél. Akár teljes házat, lakást vagy hotelszobát keresünk, itt egy helyre kigyűjtve kapunk meg mindent.

A gördülékeny utazás érdekében érdemes más dolgoknak is utánanézni, például, hogy milyen jogsi kell kint (spoilerezek: nemzetközi jogsi, az okmányirodában azonnal megcsinálják, 2 igazolványképet kell vinni, 2300 Ft és 1 évig érvényes). Az autóbérlést sem tanácsos az utolsó pillanatra hagyni, ahogy a népszerű helyekre is jó előre intézni kell a belépőket. A helyi látványosságokat mindig összegyűjtöm még utazás előtt, hogy ne ott menjen az idő azzal, hogy vajon mit is kéne megnézni, így a maxiumot tudjuk kihozni a rendelkezésre álló értékes percekből.

Az amerikai útról is jönnek majd a videók a YouTube-csatornámra, addig is nézegessétek a tavaly nyári, kéthónapos ázsiai utunkról szóló epizódokat!

Megtalálsz Youtube-on is:

szia@beferekaborondbe.hu

@beferekaborondbe.hu