BLOG
Angkor és Sziemreap
Bangkok
Izraeli országjárás
Kínai óvóbácsiskodás
Párizs
Török EVS
Velencei karnevál
ÚTTERVEZŐ:
Ausztria
Bécs
Csehország
Prága
Franciaország
Párizs
Hollandia
Amszterdam
Hongkong
Hongkong
Indonézia
Gili-szigetek
Izrael
Eilat
Jeruzsálem
Tel-Aviv
Kambodzsa
Sziemreap
Kína
Peking
Sanghaj
Sanya, Hainan
Lengyelország
Krakkó
Zakopane
Magyarország
Állatkertek
Velencei-tó
Németország
Mannheim, Heidelberg
Olaszország
Velence
Szingapúr
Szingapúr
Thaiföld
Bangkok
Elephant Haven
Törökország
Gaziantep, Halfeti
Isztambul
Kappadókia
Mersin

Papírok a bőröndből / Cikkek / Kína-Kambodzsa-Thaiföld verseny!

2017-04-20 14:58:25

Személy szerint sokszor olyan sokáig tervezek egy-egy utazást, hogy a végén teljesen megidealizálom a helyet, és amikor már ott vagyok a nyaraláson és valami nem úgy ment ahogy előre elgondoltam, akkor hajlamos vagyok még magamat is becsapni, hogy nincs semmi baj, minden tök jó. De lássuk be, szinte minden úton beüt a kaki, viszont nem mindegy, hogy mennyire. Épp ezért ha ázsiai túrát tervezel akkor itt van néhány támpont felkészülni, hogy minimálisra vedd a rizikófaktort, azaz íme a Kína-Kambodzsa-Thaiföld verseny! A legfontosabb szempontok alapján hasonlítom és rangsorolom ezt a három országot, aminek a végén egy reális sorrendet szeretnék mutatni. Kínában Peking, Sanghaj, és természetesen a közel egy éve az otthonom, Hainan szigete a kiindulási alap (Hongkongot nem sorolom Kínához, azt majd esetleg egy későbbi bővített listába fér bele), Thaiföldön Bangkokot jártam meg már kétszer, Kambodzsában pedig az ország első számú turistacélpontját, Sziemreap-et fedeztem fel.

1. Kommunikáció: A messzi Európából Ázsiába tévedt utazónak nem hátrány ha megérteti magát a helyiekkel, és bár nem várható el hogy a kedvünkért megtanulnak magyarul, azért az angoltudás nem hátrány.

I. Kambodzsa: A hotel dolgozóitól kezdve az árusokon át az utolsó tuktuk sofőrig mindenki beszél angolul. Hatalmas biztonságérzetet ad, hogy lehet tudni ha bármi baj van akárkit megkérdezünk érteni fog minket és tud segíteni.

II. Thaiföld: Szomszédjához hasonlóan itt is szinte mindenki beszél angolul, de sok taxisofőr vagy árus nem, így ha nem is sokkal, de Thaiföld lecsúszik az első helyről.

III. Kína: Szegény Kína még ezen a hármas listán is csak ötödik lenne ha őszinték akarunk lenni, mert igencsak elvétve találni olyan embert, aki angolul beszél. És ez nem csak ezen a Kínához mérve kis szigeten van így, Pekingben és Sanghajban is hasonló a helyzet. Ami bizakodásra ad okot, hogy a mostani gimnazista generáció már tanul angolul az iskolában, míg a szüleiknek nem igazán volt angolórájuk (nem mintha én ezzel most ki lennék segítve).

 

2. Árak: Az egyik legfontosabb szempont utazásnál az ár, mert nagyon nem mindegy hogy egy vacsoráért 500 vagy 3000 Ft-ot fizetünk.

I. Kambodzsa: Egy nagyon szegény országról beszélünk, ahol a lakosok nagy része rossz körülmények között él. Nem csoda hát ha az árszínvonal is alacsony, mindemellett egy olyan értéktelen nemzeti pénznemmel vannak megáldva – a riel-lel –, hogy inkább USA dollárt használnak helyette. Legyen szó szállásról, étkezésről vagy ruhavásárlásról, Kambodzsa nagyon pénztárcabarát.

II. Thaiföld: Szintén egy nagyon olcsó ország, néhány helyen meg is előzi Kambodzsát, de ott ahol igazán számít – például a szállások áránál – drágább.

III. Kína: Kína sem egy drága ország, a boltokban sok mindent a magyar áraknál alacsonyabban kapunk, ezen a listán azonban még így is csak harmadik lehet. Nem beszélve arról, hogy olcsóbb otthon főzni mint beülni valahova, mert az éttermekben és a kocsmákban meglepően magas összegekkel találkozhatunk.

 

3. Közlekedés: Mivel az egyik helyen kiépített metróhálózat van, míg a másiknál egyáltalán nincs is tömegközlekedés, így ez a kategória a sofőrök attitűdjét hivatott tükrözni.

I. Thaiföld: Bár messze vagyunk az európai megállok-a-zebránál-és-átengedem-a-gyalogost hozzáállástól, azért nem igyekeznek mindenáron átmenni rajtunk. Türelmesen araszolnak a dugóban, nem könyökölnek a dudán, és néha-néha még át is engednek az úton úgy, hogy nincs is közlekedési lámpa. Külön érdekesség a baloldali közlekedés!

II. Kambodzsa: Nem sokkal marad el Thaiföldtől ebben a kategóriában, annyi a különbség, hogy ők kevesebbszer engedik át a gyalogosokat, de nem figyelmetlenek. Tuktuk minden második méternél elérhető, nagyon olcsón.

III. Kína: Kína mellett egyedül az szól, hogy legalább lassan vezetnek, de ettől függetlenül nem teljesen százasok: a kínai kresz fele valószínűleg arról szól, hogy a dudát folyamatosan nyomni kell, egy nagymamát a babakocsiban lévő unokájával sem engednének át a zebrán, de még csak nem is lassítanának, mindemellett mindegyik sofőr arra kanyarodik amerre épp kedve van, és a két sáv az legalább hármat jelent. Kína abszolút utolsó ebben a kategóriában.

 

4. Ételek: Itt leginkább arra gondolok, hogy mennyire lehet változatosan enni egy adott országban, és mennyire finom az az étel, amit a pénzünkért kapunk. 

I. Thaiföld: Elég száz méter sétálni az utcán vagy valamelyik piacon, és már láttunk tizenöt különböző árust ötven különbözőféle étellel, mindenhol pár száz forintnyi összegért. Ha nincs nagy bizalmunk az utcai ételekkel, akkor is választhatunk rengeteg nyugatias étterem vagy gyorsétterem közül.

II. Kambodzsa: Itt is nagyon sok utcai árus van, de azért Thaiföld ebből a szempontól sokkal változatosabb. Nyugati éttermeket Sziemriep-ben is találunk, nem is keveset.

III. Kína: Az utcán főleg hot pot árusokkal futunk össze, a nagyobb városokban van szélesebb kínálat. Ugyanakkor egyrészt ez messze elmarad a másik két országtól, másrészt a nyugati éttermek a gyorséttermekben merülnek ki: bár elvétve vannak hamburgerezők és pizzázók, a minőségük nem az igazi, míg az áraik az egekben van.

 

5. Mentalitás: Nagyban meghatározza az utazást az adott ország lakóinak a hozzáállása, kedvessége, és hogy hogyan viszonyulnak hozzánk.

I. Kambodzsa: Végtelenül kedves és segítőkész emberek, az árusok akkor is jókedvűen igazítanak útba, ha nem vettél náluk semmit. Lelkesen alkudoznak, és ha elutasítod őket akkor sem tűnik el a mosoly az arcukról.

II. Thaiföld: Hasonlóan kedves emberek, sokat mosolyognak, bár számomra a kambodzsaiakat nem überelik. Nem mindig vevők az alkudozásra, de ha eltévednél valaki biztosan segít. 

III. Kína: Hiába élek lassan egy éve Kínában, még mindig nehezen szokom meg hogy sokszor tátott szájjal bámulnak rám az utcán, pedig vannak még külföldiek Kínában rajtam kívül is. És ez nem csak a szigetre jellemző! Pekingben és Sanghajban is többször megállítottak közös fotókra. Ez annyiban kapcsolódik a mentalitáshoz, hogy amíg bámulni szeretnek, addig beszélgetni nem nagyon: ha valakitől kérdezek valamit 50-ből 49-szer nem tud angolul és csak elhesseget. Emellett elég tapintatlanok, nem csak a hatalmas csulázásokra gondolok, hanem az éjjeli hangoskodásra és az állandó tolakodásra.

 

6. Komfortérzet: Ez nálam azt jelenti, hogy mennyire érzem kellemesen és biztonságban magam az adott országban.

I. Kambodzsa: Abszolút megvolt a komfortérzet, tudtam, hogy ha baj van bárkit meg tudok kérdezni és segít, ráadásul ott volt a tudat, hogy ha bármire szükségem lenne nagy hirtelen azt itt olcsón meg tudom venni.

II. Thaiföld: Azért csúszott a második helyre ebben a kategóriában, mert Bangkok annyira kaotikus, hogy az ember folyton attól tart hogy a következő percben elveszíti az összes utastársát. Ettől függetlenül szuper komfortos ország!

III. Kína: Itt sincs félelemérzetem, nincs baj a közbiztonsággal, viszont ha baj van akkor magamra maradtam: mire találok valakit aki rendesen beszél angolul, addigra már el is felejtem mi volt a problémám. Az is ront a komfortérzeten, hogy rengeteg mindent nem tudok itt megvenni, amit kambodzsai és thai üzletekben gond nélkül.

 

7. Választék: Miket tudok megvenni, milyen változatosan tudok enni stb.

I. Thaiföld: Nagyon el van kényeztetve az ember, bármit meg tud venni amit otthon is (jó, a tejfölt nem), elég bemenni egy Tesco-ba.

II. Kambodzsa: Csak néztem és ámultam milyen választék van még a kisebb boltokban is, valahol még Unicum-ot is találtam!

III. Kína: Hiába hittem hogy a frissen megnyílt, két emeletes hatalmas szupermarketben találok sajtot vagy mirelitpizzát, ezek csak hiú ábrándok maradtak. Ha nagyon nagy ritkán valahol fellelek nyugati termékeket, azok is csillagászati áron kaphatóak. Persze hogy ne csak mindig a negatívumokat mondjam, itt a szigeten szuper választék van tengeri herkentyűkből, ezt biztos hiányolni fogom.

 

Összességében:

I. Kambodzsa: Az első helyezett Kambodzsa! Annyira hangulatos és magával ragadó az ország, hogy valószínűleg nem csak ezen a listán, de az összes általam eddig látogatott ország listáján is első lenne.

II. Thaiföld: Szorosan mögötte jön Thaiföld, szintén egy szuper ázsiai ország, ami miatt lecsúszott az első helyről az a zsúfoltság, ettől lesz kevésbe hangulatos.

III. Kína: Szegény Kína szokás szerint alulról nyaldossa a dobogót, a fenti pontok fényében nem is véletlen miért. Természetesen ez nem azt jelenti hogy nem szeretek itt élni, mert a sziget csodás, csak hát… úgy tűnik van jobb :)

Megtalálsz Youtube-on is:

szia@beferekaborondbe.hu

@beferekaborondbe.hu