BLOG
Angkor és Sziemreap
Bangkok
Izraeli országjárás
Kínai óvóbácsiskodás
Párizs
Török EVS
Velencei karnevál
ÚTTERVEZŐ:
Ausztria
Bécs
Csehország
Prága
Franciaország
Párizs
Hollandia
Amszterdam
Hongkong
Hongkong
Indonézia
Gili-szigetek
Izrael
Eilat
Jeruzsálem
Tel-Aviv
Kambodzsa
Sziemreap
Kína
Peking
Sanghaj
Sanya, Hainan
Lengyelország
Krakkó
Zakopane
Magyarország
Állatkertek
Velencei-tó
Németország
Mannheim, Heidelberg
Olaszország
Velence
Szingapúr
Szingapúr
Thaiföld
Bangkok
Elephant Haven
Törökország
Gaziantep, Halfeti
Isztambul
Kappadókia
Mersin

Papírok a bőröndből / Cikkek / Mocsár, kráter, botanikus kert

2017-02-27 07:20:38

Ha nyaraláskor eljutunk egy szép helyre általában csak a nagyobb nevezetességeket van időnk felfedezni, ha viszont huzamosabb ideig élünk egy távoli vidéken, akkor sokkal több mindenre van idő, és azt főleg illik kihasználni, ha az ember egy trópusi szigeten él. Hainan szigetén két fő város van, az egyik Sanya délen, a másik a főváros, Haikou északon (én nagyjából a kettő között félúton élek Wanning mellett a tengerparton). A sziget legnépszerűbb városa Sanya, ha valaki erre jár mindenképp felkeresi a Wuzhizhou szigetet vagy a Yanoda esőerdőt, esetleg felfedezi az éjszakai életet. Ha pedig szeretnénk jobban elmerülni a buddhista vallásban, akkor erre mindenképpen Nanshan a legjobb hely, melynek leghíresebb része az elképesztően hatalmas szobra (108 méter!), ezekről a helyekről többek között itt írtam bővebb élménybeszámolót.

Sanya-t már oda-vissza felfedeztem, de Haikou-n maradt egy-két nevezetesebb látnivaló, még akkor is, ha a város megközelítőleg sem olyan híres természetadta szépségeiről, mint a déli turistaparadicsom. A sokat reklámozott és turistákkal elözönlött helyeken kívül van sok kisebb látványosság is amikre érdemes időt szánni, ezekből mutatok be most hármat.

Nanshan kisebb és nyugisabb változata sokkal közelebb is van hozzám, Dongshan Ling a városi vasútállomástól az egyik helyi „BKV” busszal csak fél óra és átszámolva 80 forint, ráadásul végállomástól végállomásig visz. Már odaérkezve is szembetűnő a különbség, azaz alig vannak látogatók, sokkal nyugodtabb a környezet a korábban megszokott látványosságokhoz képest.

Persze Kínában az „alig vannak látogatók”-at úgy kell elképzelni, mint a Fővárosi Állatkertet egy meleg májusi vasárnapon, csak az itt már a kellemes kategória (el lehet képzelni a kínai nagy falat csúcsszezonban). Dongshan Ling egy botanikus kert buddhista tematikával ötvözve, azaz a szép növények és a magas pálmafák között füstölőkkel hajlongó embereket és Buddha szobrokat láthatunk. Sok helyen leírás – nem túl megszokott módon angolul is! – tájékoztatja a látogatót, épp milyen híresneves sziklán áll, vagy milyen növényt lát.

A februári kellemes meleg és a sok séta könnyen kifárasztja az embert, ilyenkor lehet igénybe venni a libegőt. A belépő kicsit húzós volt, 50 yüan, a libegő teljes úton 30 yüan (én csak egy szakaszon próbáltam ki, így 20 yüan volt). Nagyon könnyen megközelíthető, ha nem lenne ilyen drága a belépő többször is visszamennék. Kína a turistaattrakcióit A betűkkel jelöli, egy A a legkevésbé kiemelt, az öt A (AAAAA) pedig a legmagasabb, Dongshan Ling AAAA volt.

A sok szép látnivalón kívül egy érdekes édességet is volt alkalmam megkóstolni, azt mondták puding, és talán ahhoz állt legközelebb, leszámítva hogy semmi íze nem volt. Volt hozzá egy barna mártogatós szószféleség, de nem sokat javított az élményen. 5 yüan volt, és ha másért nem, a kinézetéért megérte: olyan, mint egy hatalmas esőcsepp.

Kicsit távolabb, Haikou-ban két olyan nevezetesség van, amit többen is tanácsoltak nekem hogy nézzek meg. Az egyik ilyen a Haikou Volcanic Cluster Global Geopark, ez a látványosság egy nagy kráterre épül. Haikou vasútállomástól nagyjából fél óra taxizással elérhető a geopark, ahova a 60 yüanos belépő ellenében engednek be. Bár Kína alapvetően olcsó, azt már megtanultam, hogy a belépőknek mindig rendesen elkérik az árát. Itt ráadásul túlzásnak is éreztem ezt az összeget, mert bár a kráter jól néz ki, kényelmesen körbe lehet sétálni és le is lehet menni az aljára, ennél többet azonban nem adott a hely. Volt még néhány lávafolyam darab és vulkanikus kőzet, de ha az ember már hónapok óta egy trópusi szigeten él, akkor ennyi már nem nyűgözi le. Ez a hely AAAA volt, én annyira nem találtam kiemelkedőnek.

A fentiek fényében ha valaki csak egy nevezetességet tud megnézni a fővárosban, akkor az inkább a Mangrove Rural Tourism Area legyen. Ezt a helyet könnyebb volt a reptéri vonatállomásról megközelíteni, a taxi kb. 20 perc alatt vitt el a bejárathoz, ahol kellemes meglepetésként ért, hogy alig lézeng néhány ember, ez teljesen szokatlan Kínában. A következő kellemes csalódás az volt, hogy itt a belépő csak 26 yüan, további 60 yüanért lehet hajókázni is, de a sétálás is tökéletesen elég. Egy fapallón lehetett végiggyalogolni, miközben egyik oldalt a folyó, másik oldalt a mocsaras vidék tárult a szemem elé. A földben apró rákok mászkáltak százával, és néha egy-egy gyönyörű madár repült el a közelemben.

Útközben lehetett enni sok minden finomságot, például kókuszrizst vagy a közelben fogott osztrigát, utóbbinak darabját 10 yüanért. Emellett volt pár tengeri herkentyűs étterem is, de a hely szépsége egyértelműen a természetközeliség, egy részen üvegpallón is sétálhatunk, miközben alattunk növények terülnek el. Nekem nagyon tetszett a nyugodt környezet, a rákocskák hada, és hogy kivételesen nem kellett kínai csoportokkal pogóznom minden talpalatnyi helyért.

Plusz egy szuper helyként megemlíteném a Majomszigetet, ahol – mily meglepő – egy kismajmokkal teli szigeten bóklászhatunk a pálmafák között, erről itt írtam bővebben.

Továbbra is igyekszem minél több érdekes helyet megnézni és tudósítani nektek, jövő hónapban irány Thaiföld és Kambodzsa!

Megtalálsz Youtube-on is:

szia@beferekaborondbe.hu

@beferekaborondbe.hu