BLOG
Angkor és Sziemreap
Bangkok
Izraeli országjárás
Kínai óvóbácsiskodás
Párizs
Török EVS
Velencei karnevál
ÚTTERVEZŐ:
Ausztria
Bécs
Csehország
Prága
Franciaország
Párizs
Hollandia
Amszterdam
Hongkong
Hongkong
Indonézia
Gili-szigetek
Izrael
Eilat
Jeruzsálem
Tel-Aviv
Kambodzsa
Sziemreap
Kína
Peking
Sanghaj
Sanya, Hainan
Lengyelország
Krakkó
Zakopane
Magyarország
Állatkertek
Velencei-tó
Németország
Mannheim, Heidelberg
Olaszország
Velence
Szingapúr
Szingapúr
Thaiföld
Bangkok
Elephant Haven
Törökország
Gaziantep, Halfeti
Isztambul
Kappadókia
Mersin

Papírok a bőröndből / Cikkek / Sárkányhajó Fesztivál

2017-05-30 08:26:03

Kínát nem tegnap alapították, és a nagy falhoz sem a múlt héten keverték ki a betont, az ország több évezredes történelemmel büszkélkedik. Ennek megfelelően vannak olyan ünnepeik, melyekről már 2000 éve megemlékeznek, amibe hihetetlen belegondolni. Ide tartozik a Sárkányhajó Fesztivál is, ez idén május 30-ra esik. Hogy miért csak idén? Mert a kínaiak kétféle naptárt használnak, és az ünnepeik időpontjának meghatározásában sokkal ősibb módszerük van, mint a Gergely-naptár.

Ilyen szuper sárkányokat csináltunk a gyerekekkel

A holdnaptár a hold ciklusain alapszik, ennek következtében egy év 354 napból és kevesebb, mint 9 órából áll. A Sárkányhajó Fesztivál a holdnaptár 5. hónapjának 5. napja, ami idén – a nálunk használatos naptárt nézve – május 30. Emiatt az ünnepet hívják Double Fifth Festival-nak is, azaz nyersen fordítva Dupla Ötödik Fesztiválnak, valamint használatos a Duanwu Festival és a Zhongxiao Festival megnevezés is. Bár az ünnep eredete Qu Yuan költő és miniszter i.e. 278-ban bekövetkezett halálához kötődik, csak 2008 óta számít nemzeti ünnepnapnak.

Mit szeretnek csinálni a kínaiak minden ünnepen? Petárdázni és enni. Minden hasonló eseményen reggeltől estig megy a petárdázás, a kínai újév alatt még az ilyen tengerparti levegő is elromlik kicsit a töméntelen mennyiségű füst szagától. És ahogy nálunk is, itt is vannak az ünnephez kötődő tradicionális ételek, még ha szubjektív véleményem szerint ezek fel sem vehetik a versenyt a halászlével és a töltött csirkével. A Sárkányhajó Fesztivál alatt zongzi-t (粽子) szoktak készíteni, mely levélbe tekert rizses étel. A zongzi-t nagy, lapos levelekbe csomagolják – többnyire bambusz- vagy nádlevelet használnak –, általában kettőt, melyeket úgy tesznek egymásra, hogy az egyik kicsit átfedje a másikat.

Felgöngyölik a két levelet úgy, hogy az egyik vége tölcsért képezzen, és ebbe pakolják bele a hozzávalókat. Belülre aztán már bármi kerülhet a rizs mellé, ami csak a kínai embereknek eszébe jut: bab, tojássárgája, apróra vágott gyümölcsök, zöldségek, húsok és sok minden más, néhol édesre, néhol sósra készítik.

Ha megpakolták a levél tölcsér részét akkor a másik felével lezárják, majd madzaggal átkötik az egészet, hogy ne essen szét. Ezt főzik meg, és utána nagy élvezettel bontogatják és eszik a ragadós rizses ételt.

És hogy miért pont ezt eszik ekkor? Mert a fent említett költő, Qu Yuan a legenda szerint a tengerbe vetette magát bánatában, és az emberek annyira szerették, hogy ilyen zongzi-kat dobáltak a vízbe, hogy a halak azt egyék a költő teste helyett. Előtte sárkányhajókkal próbálták megtalálni, innen az ünnep neve, és állítólag innen erednek a sárkányhajó versenyek is.

Kína hatalmas, és egyes részein más szokások is kialakultak az évezredek alatt. Az ország északi részein például a Sárkányhajó Fesztivál alatt készítenek egy öt különböző színből álló karkötőt, melyet az ünnep utáni első eső alkalmával le kell vágni és el kell dobni, így hoz majd szerencsét.

Ahogy a többi ünnepen, ezen a napon is összegyűlik a család apraja-nagyja, a kínai újévhez hasonlóan most is volt alkalmam egy helyi családdal ünnepelni ezt a napot. Itt Hainan-on nem szokták teljesen átsütni a húst, így elég rágós, de azért finom kacsa és liba kerül az asztalra, sokféle zöldséggel.

A kínai emberek nagyon vendégszeretők, így boldogan szüretelték nekem a nagy zöld kókuszdiókat, kaptam egy csomó jávai almát és mindenből megkínáltak legalább háromszor. És bár ez nem kötődik szorosan a Sárkányhajó Fesztiválhoz, de ha már vendégségben jártam mutatok pár képet milyen szép helyen voltam, külön kiemelve a szuper légkondit!

Megtalálsz Youtube-on is:

szia@beferekaborondbe.hu

@beferekaborondbe.hu