BLOG
Angkor és Sziemreap
Bangkok
Izraeli országjárás
Kínai óvóbácsiskodás
Párizs
Török EVS
Velencei karnevál
ÚTTERVEZŐ:
Ausztria
Bécs
Csehország
Prága
Franciaország
Párizs
Hollandia
Amszterdam
Hongkong
Hongkong
Indonézia
Gili-szigetek
Izrael
Eilat
Jeruzsálem
Tel-Aviv
Kambodzsa
Sziemreap
Kína
Peking
Sanghaj
Sanya, Hainan
Lengyelország
Krakkó
Zakopane
Magyarország
Állatkertek
Velencei-tó
Németország
Mannheim, Heidelberg
Olaszország
Velence
Szingapúr
Szingapúr
Thaiföld
Bangkok
Elephant Haven
Törökország
Gaziantep, Halfeti
Isztambul
Kappadókia
Mersin

Papírok a bőröndből / Cikkek / Vegyünk együtt olcsó repjegyet!

2017-01-23 14:18:18

Ha az ember utazni készül valahova, akkor az alábbi lehetőségeket tudom elképzelni: tudja mikor és hova akar menni, tudja mikor utazna de nem döntötte el hova, tudja hogy hova utazna, de még nincs időpont, vagy egyelőre se úti cél, se időpont, csak a felfedezés és kikapcsolódás vágya. Van amikor nagy mozgásterünk van és van amikor nincs túl sok lehetőségünk, de lássuk mit tudunk tenni az egyes helyzetekben! Kezdjük a legnehezebbel, nézzük végig mind a négy opciót konkrét példákkal és képes magyarázatokkal, majd a végén lássunk pár olyan tanácsot, amelyek mindegyik helyzetben helytállók!

Sanghaj reptér

1. Tudjuk hova akarunk menni, és az időpont is adott

Hát itt bizony nincs sok lehetőségünk, ha konkrét az úti cél és a dátum, akkor nem nagyon tudunk variálni azzal, hogy melyik nap olcsóbb a repjegy. A legtöbb amit tehetünk ilyen helyzetben, hogy jó előre, 4-6 hónappal indulás előtt megvesszük a jegyet, amikor még kedvezőbb áron kapható.

Jegyvásárlásnál én a Skyscanner felületét szoktam használni, így most a példákban is azon keresztül fogom bemutatni a foglalás menetét. Jobboldalt fent érdemes beállítani pénznemnek a forintot, ha esetleg más valuta látszódna alaphelyzetben.

Ha tudjuk a célállomást és konkrét időpontunk van, akkor nincs sok gondolkodni való. Ha például Budapestről repülnénk Párizsba március 7. és 14. között, akkor az így kell beírnunk:

Párizs azért is jó példa, mert ha elkezdjük gépelni a város nevét, akkor több repteret is kidob lehetőségnek. Érdemes a bármely reptér opciót választani, így nagyobb eséllyel találunk olcsóbb jegyet. Ugyanígy a „Közeli repülőterek hozzáadása” rublikát bejelölve esetleg még több lehetőség lesz látható. A „Járatkeresés” gombra kattintva már láthatjuk is a lehetőségeket: másfél hónapra előre már 30 ezer Ft alatt kapunk repjegyet, és akkor még nem is próbáltuk a legolcsóbb napokat megkeresni, mert ugye konkrét dátummal kellett gazdálkodnunk!

Lássuk mi van akkor, ha ennél nagyobb mozgásterünk van.

2. Tudjuk hova akarunk menni, de nem tudjuk mikor

Ebben az esetben újra az alapkereséshez kell visszatérnünk, egyetlen különbséggel: a dátumhoz nem írunk be konkrét időpontot. Választhatunk egy hónapot is, ha például csak annyit tudunk hogy majd valamikor márciusban utaznánk, vagy azt hogy márciusban utaznánk oda, de áprilisban jönnénk vissza, de kiválaszthatjuk a „Legolcsóbb hónap” opciót is, és így megtalálhatjuk a legkedvezőbb időpontot az utazáshoz. Nézzük mit kapunk, ha a legolcsóbb hónapot keressük!

A fenti képből látszik, hogy a legolcsóbb odaút március 1-jén van, a legolcsóbb hazaút pedig március 22-én, azaz a retúrjegy kijön 12.269 Ft-ből. Természetesen összeollózhatunk más időpontokat is, én most a példánál maradva ezt a legolcsóbb változatot választom, és a „Járatok mutatása” gombra kattintok.

Láthatjuk, hogy itt már kicsit más összeg szerepel. Ezen ne lepődjünk meg, minimálisan szokott változni az ár, de szerencsére nem csak felfelé. Ha kiválasztjuk a legfelső ajánlatot akkor továbbküld minket az adott légitársaság honlapjára (vagy ha különböző légitársaság visz oda és hoz vissza, akkor két külön honlapra), majd kezdődhet a foglalás.

3. Nem tudjuk hova utaznánk, csak azt hogy mikor

Maradjunk az előző jó bevált példánál, azaz a március 7-től 14-ig dátumnál. Ha nem tudjuk hova mennénk, csak azt hogy ekkor, akkor írjuk be az adott időpontot, kiindulási helynek Budapestet, a célállomásnál pedig legyünk rugalmasak, és válasszuk a „Minden célállomást mutat” opciót.

A „Járatkeresés” gombra kattintva már láthatjuk is, hogy az adott időpontban, Budapestről indulva mik a legolcsóbb desztinációk.

Gondolta volna valaki, hogy Svédországba retúrjegyet tud venni 10 ezer forint alatt? És ez akkor van, ha adott időponttal kell gazdálkodni… de van ennél jobb is!

4. Nincs se határozott úti célunk, sem határozott időpontunk 

Ebben az esetben igazán szabadkezet kapunk, bármit dobhat a gép. Kiindulási állomásunk legyen Budapest (mondanom sem kell, hogy ez bármelyik másik város is lehet), az úti célnál a „Minden célállomást mutat” lehetőséget választjuk, időpontnál pedig vagy egy adott hónapot, vagy még jobb, ha a „Legolcsóbb hónap”-ot választjuk.

Ha megvannak a beállítások akkor mehet a járatkeresés, és csemegézhetünk az eredmények közül.

Kapásból kaptunk 18 olyan országot, ahova 15 ezer Ft alatt vehetünk oda-vissza (!) jegyet. Ha esetleg valaki sosem hitte volna hogy eljut Görögországba akkor tessék, csak rá kell menni a Görögország mellett nyilacskára, és már látjuk is, hogy Szaloniki 10 ezer Ft, de Athénba is kapunk retúrjegyet 14 ezer Ft alatt.

+1 Mire figyeljünk jegyvásárlásnál?

Van néhány fontos dolog amire figyelnünk kell amikor repülőjegyet veszünk, nehogy később bajunk legyen belőle.

A poggyászkérdés mindig is kulcsfontosságú volt és lesz, ami teljesen érthető. Az olcsó fapados járatoknál egy kézipoggyász van csak az alapárban, az is szigorúan meghatározott méretekkel és súlylimittel. Minden további csomag plusz pénzbe kerül, ezzel kalkuláljunk foglalás közben. Afelett is el szokott siklani a többség, hogy ha 6.000 Ft a plusz poggyász, akkor azt duplán kell számolnunk, mert oda és vissza is felszámolják. Ha esetleg a fél világot átszelő útra indulunk és a poggyászunkat tartalmazza az alapár, akkor is nézzünk utána hogy ez most 23 vagy 30 kg-t jelent, mert egyáltalán nem mindegy.

Figyeljünk a járulékos összegre. Itt egy üléskiválasztás, itt egy szendvicsecske, és lám máris 5 ezer Ft-tal többet fizettünk a jegyért.

A foglalás megkezdésénél egyből annyi főre indítsuk el a keresést, ahányan utazni fogunk. Ha egy főre állítjuk be a keresést és úgy kapunk egy szuper ajánlatot, akkor könnyen lehet hogy abból a jegyből már csak egy van, és ha két főre kerestünk volna rá az elején, akkor nem is dobja fel mint lehetőség. Érdemes tehát elkerülni a felesleges köröket és csalódásokat, amikor rájössz, hogy kéne meg egy olyan jegy, de nincs.

További fontos kérdés a biztosítás. Ha úgy gondoljuk hogy valami közbe jöhet, ami miatt el kell halasztanunk az utazást, akkor érdemes lehet pár ezer Ft-tal többet fizetni azért, hogy később lehetőségünk legyen módosítani a jegyünket.

A fentiekből is látszik, hogy egy kis rugalmassággal szuper jegyeket találhatunk, és ehhez nem is kell last minute ajánlatokat böngészni, elég ha jó előre tervezünk.

Ha ráleltél pár akciós repjegyjre, akkor nagyon sok városhoz találsz részletes útitervet amiket a személyes tapasztalataim alapján gyűjtöttem össze, és ha már ebben a cikkben úgyis példálóztunk vele, nézd meg Párizst!

Ha tetszett a cikk légy oly kedves és ajánld ismerőseidnek, hadd utazhassunk minél többen, ha pedig kérdésed lenne ne habozz írni facebook-on, vagy a szia@beferekaborondbe.hu-ra!

Megtalálsz Youtube-on is:

szia@beferekaborondbe.hu

@beferekaborondbe.hu