BLOG
Angkor és Sziemreap
Bangkok
Izraeli országjárás
Kínai óvóbácsiskodás
Párizs
Török EVS
Velencei karnevál
ÚTTERVEZŐ:
Ausztria
Bécs
Csehország
Prága
Franciaország
Párizs
Hollandia
Amszterdam
Hongkong
Hongkong
Indonézia
Gili-szigetek
Izrael
Eilat
Jeruzsálem
Tel-Aviv
Kambodzsa
Sziemreap
Kína
Peking
Sanghaj
Sanya, Hainan
Lengyelország
Krakkó
Zakopane
Magyarország
Állatkertek
Velencei-tó
Németország
Mannheim, Heidelberg
Olaszország
Velence
Szingapúr
Szingapúr
Thaiföld
Bangkok
Elephant Haven
Törökország
Gaziantep, Halfeti
Isztambul
Kappadókia
Mersin

Papírok a bőröndből / Cikkek / Hogyan járjunk világot úgy, hogy több pénzünk legyen a végén?

2017-07-24 15:09:55

Nagyon sok sztorit olvastam világutazóktól, akik eladták mindenüket és világgá mentek, hogy azt a szabad életet éljék, amiről mindig is álmodtak. Erről eszembe jut az a kérdés, amit már sokszor hallottam: ha lenne x millió forintod, akkor autót vennél belőle vagy elutaznád azt a pénzt? Én úgy gondolom ez nem ennyire lesarkított kérdés, mert miért ne lehetne mind a kettőt? Ezen a kérdésen pont egy reptéren gondolkodtam valamikor tavaly, és gyorsan kiszámoltam hogy abban a fél évben annyit költöttem utazásra, amiből kijött volna egy középkategóriás autó. Megérte? Abszolút! Kell nekem autó? Hogy a viharba ne kéne! Mert azon túl, hogy baromi hasznos vele eljutni dolgozni például, utazáshoz is kiválóan lehet használni. Na de nagyon elkanyarodtam.

Ha életvitelszerűen szeretnél utazni – sőt, inkább úgy mondanám, hogy külföldön élni –, akkor nem kell eladnod a lakást, az autót, és jelzálogot felvenni a kutyádra, inkább keresd meg a pénzt menetközben. Persze az alaptőke elengedhetetlen, de ehhez sem kell megválni semmitől: ha igazán szeretnénk akkor tudatosan gyűjtögetünk annyit hónapokig vagy évekig, hogy legyen miből elindulni. Az sem árt ha első állomást előre megtervezzük, utána majd improvizálunk.

Mielőtt felvázolnék néhány konkrét lehetőséget, még szeretném tisztázni: ennek az egésznek nem arról kell szólnia, hogy szar munkát csinálsz jó pénzért; persze ha az a cél, hogy egy év alatt minél több pénzt összeszedj külföldön akkor így is lehet, de legalábbis nekem nem ez lebeg a szemem előtt. Olyan munkát csinálj amit szeretsz olyan helyen amilyenre vágytál, különben mi értelme az egésznek?

Na a sok bölcselkedés után lássunk néhány konkrétabb lehetőséget. A mai fiatalok nagy hányada megy az EU-n belül külföldre dolgozni, azon belül is főleg Nagy-Britannia népszerű, hiszen kis túlzással mindenki találhat valamit, és a papírokkal sem kell sokat vacakolni. Ebbe nem is mennék bele részletesebben, biztos mindenkinek van szegről-végről egy ismerőse aki már megjárta a szigetországot, és akitől tud kérdezni.

Sok embertől hallottam, hogy szívesen önkénteskedne, de csak olyan lehetőséget talál, ahol neki kell ráfizetnie. Hát akkor íme a tökéletes megoldás: EVS. Két feltételnek kell megfelelni, 17-30 év közötti legyél, és rendelkezz magyarországi lakcímkártyával. Ha ezeket teljesíted indulhat a buli: fizetik a repjegyed 90%-át, a szállásod, ellátásod, biztosítást, nyelvoktatást, ingyenes képzést egy ötcsillagos hotelben, kapsz zsebpénzt, ráadásul rengeteg külföldi barátot szerezhetsz. Az EVS-ben főleg EU tagországok vesznek részt, de nem csak kizárólag. Még itt vagy, vagy már a jelentkezési lapot töltöd? Esküszöm nem kamu, én két felejthetetlen hónapot töltöttem így a török tengerparton.

Ha az a célod hogy megismerkedj egy országgal, és a pénzszerzés másodlagos, akkor lehetsz au pair. Biztosítanak szállást és ellátást, valamint zsebpénznek megfelelő összeget, ez pl. Kínában átlag 2000-2500 yüan, még a nyelvtanári fizetés 9-10 ezer yüannál kezdődik. Ha még nem töltötted be a 27. életéved akkor az USA-ba is jelentkezhetsz J1-es vízummal, fantasztikus feltételekkel: fizetik a repjegyed, van szállás és ellátás, sokszor saját autót is adnak, valamint havi kb. 1000 dollár zsebpénzt.

Ha kilépnél az öreg kontintensről és távolabbra vetnéd hálód, akkor neked találták ki a Working Holiday vízumot. Ezzel a vízummal 1 évet tölthetsz egy országban, miközben legálisan vállalhatsz munkát. Ezek az országok jelenleg Új-Zéland, Tajvan, Ausztrália, Dél-Korea és Japán, valamint Kanada is tervben van, sőt elméletileg Chile is, szóval majdnem az összes kontinens képviselteti magát. A feltételek eltérőek, ami egységes, hogy évente 100 ember vehet részt a programban (kivéve Ausztráliánál, ott 200 fő).

A fenti lehetőségeket egy link alatt összegyűjtöttem és részletekbe menően kifejtettem, itt megtaláljátok.

Én imádok utazni és nem büdös a munka sem, így már bő 14 hónapja dolgozok Kínában, Hainan trópusi szigetén. Amióta itt vagyok voltam Pekingben, Sanghajban, Hongkongban, ellátogattam Bangkokba (kétszer), Kambodzsába és Szingapúrba is. Szeptember közepén állok tovább, de nem megyek rögtön haza, mert előtte belevetem magam egy nagyjából két hónapos Indonézia – Új-Zéland – Ausztrália körútba. És mikor majd hazamegyek utána még több pénzem is lesz, mint amennyivel anno kijöttem. Nem azért írom ezt hogy felvágjak, hanem hogy megmutassam: így is lehet. Miért kéne egész évben egy hét tengerparti nyaralásra spórolni, ha élhetsz egy egész évet a tengerparton?

Ha a fentiek közül valamelyik lehetőség felkeltette az érdeklődésed és kérdésed lenne, akkor nyugodtan keress meg vele e-mailben vagy Facebook-on keresztül. Ha pedig érdekel milyen az élet Kínában egy ironikus – de abszolút reális – szemüvegen keresztül, akkor ajánlom figyelmedbe a Youtube csatornámat.

Megtalálsz Youtube-on is:

szia@beferekaborondbe.hu

@beferekaborondbe.hu