BLOG
Angkor és Sziemreap
Bangkok
Izraeli országjárás
Kínai óvóbácsiskodás
Párizs
Török EVS
Velencei karnevál
ÚTTERVEZŐ:
Ausztria
Bécs
Csehország
Prága
Franciaország
Párizs
Hollandia
Amszterdam
Hongkong
Hongkong
Indonézia
Gili-szigetek
Izrael
Eilat
Jeruzsálem
Tel-Aviv
Kambodzsa
Sziemreap
Kína
Peking
Sanghaj
Sanya, Hainan
Lengyelország
Krakkó
Zakopane
Magyarország
Állatkertek
Velencei-tó
Németország
Mannheim, Heidelberg
Olaszország
Velence
Szingapúr
Szingapúr
Thaiföld
Bangkok
Elephant Haven
Törökország
Gaziantep, Halfeti
Isztambul
Kappadókia
Mersin

Papírok a bőröndből / Cikkek / Városok becenevei

2017-04-26 08:07:54

Fények városa – Párizs

Párizs esetében nem szó szerint kell érteni a becenevet; nem azt jelenti, hogy Franciaország fővárosának lakói előszeretettel hagyják égve a villanyt egész nap, sokkal inkább szellemi világosságra utal: Párizs adott számos kiváló embert a világnak, kulturális és tudományos központtá emelve a várost, és mind a mai napig a művészet egyik kiemelkedő centruma, elég például a Louvre-ra gondolni.

Ha Párizsba látogatsz itt tudod önállóan és takarékosan megszervezni az utad!

Arany város, Száztornyú város, Városok királynője – Prága

Az „arany város” elnevezésre két lehetséges verzió is létezik, mindkettő a középkorból származik. Az egyik szerint I. Károly cseh király alatt nevezték el így a várost, mikor arannyal vonták be a prágai vár tornyait. A másik változat azt mondja, hogy a II. Rudolf német-római császár uralkodása alatt tevékenykedő alkimisták és aranycsinálók miatt kapta ezt a becenevet.

Ha Prágába látogatsz itt tudod önállóan és takarékosan megszervezni az utad!

Észak Velencéje – Amszterdam

Igazság szerint elég sok várost neveznek Észak Velencéjének, többek között Szentpétervárt is. Ez azonban cseppet sem vont le Amszterdam érdemeiből, ami tökéletesen rászolgál a becenévre: egyrészt hangulatos csatornák között lehet bóklászni a városban, másrészt Európa északi részén helyezkedik el. A várost a XIII. században halászok alapították, és csak fél óra vonatozásra van az Északi-tengertől.

Ha Amszterdamba látogatsz itt tudod önállóan és takarékosan megszervezni az utad!

A lagúnák városa, Az Adria királynője, A víz városa – Velence

Velence sem véletlenül kapta becenevét, a világ egyik legromantikusabb városának pont a sok kis lagúna, és a rajtuk közlekedő gondolások adják meg a hangulatát. Az Adriai-tengeren elterülő szigetvilág több millió turistát vonz minden évben.

Ha Velencébe látogatsz itt tudod önállóan és takarékosan megszervezni az utad!

Tiltott város – Peking

A Tiltott Város eredetileg azt a hatalmas komplexumot jelentette, mely közel 500 évig volt a kínai császárok lakhelye, a Ming-dinasztiától a Csing-dinasztiáig, egészen 1912-ig. Nevét onnan kapta, hogy a császár engedélye nélkül nem lehetett ide belépni, ma már palotamúzeumként funkcionál. A Tiltott város elnevezés végül ráragadt egész Pekingre, és ma már így is szoktak rá hivatkozni.

Ha Pekingbe látogatsz itt tudod önállóan és takarékosan megszervezni az utad!

Szent város – Jeruzsálem

Talán ezt kell a legkevésbé megmagyarázni, hiszen Jeruzsálem a három fő vallásnak is mélyen szent helye. A zsidóknak itt van a legszentebb helyük, a Siratófal, mely az i.e. 70-ben lerombolt második templom egyetlen megmaradt része, a nyugati fala. Az egymást rég nem látott zsidók között kedvelt mondás, hogy „Jövőre Jeruzsálemben!”, vagy „Hogy ha elfeledlek, Jeruzsálem, száradjon el a jobbom!”. Ha a városba utaznak azt mindig úgy mondják, hogy „fel Jeruzsálembe”, ezenkívül mindig a Szentföld felé fordulva imádkoznak. Az iszlám vallásnak Mekka és Medina után Jeruzsálem a harmadik legszentebb városa a Sziklamecset és az Al-Aksza-mecset miatt. A kereszténységnél nincs ilyen rangsor, de számos, Jézus életéhez köthető esemény történt itt.

Ha Jeruzsálembe látogatsz itt tudod önállóan és takarékosan megszervezni az utad!

Az oroszlán városa – Szingapúr

Ez több okból is kakukktojás, egyrészt mert Szingapúr városállam, így inkább ország, mint város. Másfelől az „oroszlán városa” nem csak becenév, a nevében szereplő „singa” oroszlánt jelent, a „pura” pedig várost, így nem kellett nagy brainstorming előrukkolni ezzel a becenévvel.

Szingapúrról is felkerült egy videó a Youtube csatornára, amit itt tudsz megtekinteni!

Megtalálsz Youtube-on is:

szia@beferekaborondbe.hu

@beferekaborondbe.hu