BLOG
Angkor és Sziemreap
Bangkok
Izraeli országjárás
Kínai óvóbácsiskodás
Párizs
Török EVS
Velencei karnevál
ÚTTERVEZŐ:
Ausztria
Bécs
Csehország
Prága
Franciaország
Párizs
Hollandia
Amszterdam
Hongkong
Hongkong
Indonézia
Gili-szigetek
Izrael
Eilat
Jeruzsálem
Tel-Aviv
Kambodzsa
Sziemreap
Kína
Peking
Sanghaj
Sanya, Hainan
Lengyelország
Krakkó
Zakopane
Magyarország
Állatkertek
Velencei-tó
Németország
Mannheim, Heidelberg
Olaszország
Velence
Szingapúr
Szingapúr
Thaiföld
Bangkok
Elephant Haven
Törökország
Gaziantep, Halfeti
Isztambul
Kappadókia
Mersin

Utazási kisokos

Úticél és repjegy vadászat --> Útlevél, vízum --> Utazás a repülőn --> Csomagolás -->

Szálláskeresés --> Költőpénz --> Látványosságok

 

Úticél és repjegy vadászat

Az esetek többségében a lelkes kalandorok tudják, hogy hova szeretnének utazni, és ennek megfelelően tervezik útjukat. Ha megtehetjük ilyenkor érdemes olyan időpontot választani ami elkerüli a főszezont, nem csak az alacsonyabb árak miatt, hanem hogy megússzuk a turistahordákat. Ha mindegy mikor repülünk és csak az úticélunkat álmodtuk meg, akkor skyscanner-en – miután kiválasztottuk az indulási és érkezési városokat – az időpontnál ne konkrét dátumot írjunk be, hanem először az Egész hónap, majd a Legolcsóbb hónap kategóriát válasszuk ki, így a honlap megmutatja melyik hónap melyik napján a legkedvezőbbek a jegyek úticélunkhoz. Ha esetleg a hónapot már tudjuk akkor azt is kiválaszthatjuk, és azon belül láthatjuk mikor mennyibe kerülne az út.

FONTOS: Ne felejtsük már a keresésnél kiválasztani hányan megyünk, mert elég nyomasztó érzés amikor vennél két nagyon kedvezű árú jegyet, és kiderül hogy abból már csak egy van (fájdalmas volt mikor megfejtettem a hibaüzenetet). Mivel egy főre kerestem a keresés kidobta az a jegyárat is amiből már csak egy darab maradt, két vagy több utas esetén nem ajánlotta volna fel lehetőségként.

Sokszor megtörténhet az is, hogy nincs konkrét helyszín, csak a vágy, hogy utazzunk valahova. Ilyenkor érdemes összegyűjteni a legfontosabb szempontokat; mennyit szeretnénk költeni a repjegyre/vonatra/buszra, mennyire lehet drága az adott város, milyen éghajlatra vágyunk stb. Ha így sikerült leszűkíteni a kört akkor kereshetünk repjegyet a fenti módszer megfordításával is: beírjuk kiindulási városnak Budapestet (vagy amit szeretnénk), beállítjuk az időpontot (itt is választhatjuk a Legolcsóbb hónap opciót), a célállomásra pedig a Minden célállomást mutat lehetőséget választjuk. A keresés megmutatja ár szerint növekvő sorrendben, hogy épp hova tudunk a legolcsóbban repülni.

A fentiekből látszik, hogy repjegyeket nem csak akkor tudunk nézni, ha már megvan a pontos elképzelésünk a helyszínt és az utazás időpontját illetően. Sőt, sokszor hatalmas akciókra bukkan az ember ha csak random keres a nagyvilágba.

Azt is érdemes megfontolni, hogy esetleg nem egyből a kiválasztott helyre repülünk. Sokszor olcsóbban jön ki ha kiválasztunk egy közbeeső várost és előbb oda repülünk, majd onnan tovább az eredeti célhoz. Órákig lehet matekozni a repjegyekkel, főleg egy körutazás során. Arra azért figyeljünk oda, hogy legalább másfél óránk legyen két átszállás között, mert kell idő felvenni a poggyászt, újra becsekkolni, újra végig állni a biztonsági ellenőrzést stb.

Foglalásnál ne kerülje el a figyelmünket, hogy a poggyász benne van-e az árban, és ha igen hány kiló, valamint hogy mik a módosítási és lemondási feltételek.

Szuper akciókra bukkanthatunk a fapados társaságok honlapjain is, így azokat is érdemes időként lecsekkolni, de a busztársaságok is kínálnak időről-időre nagyon olcsó utakat reklámcéllal.

Ha bizonytalanok vagytok a repjegy vásárlással, akkor erre a linkre kattintva részletes segítséget találtok, képes útmutatóval együtt.

 

Útlevél, vízum

Ha Európában utazunk sok országban elég ha a személyigazolványunkat magunkkal visszük, de a legtöbb kalandor nem áll meg a kontinensnél. Az útlevél elengedhetetlen része egy távoli ország meglátogatásának, és mindig nézzük meg előzetesen, hogy a látogatás napjától érvényes-e még annyi hónapig az útlevél, amennyit az adott ország előír. Ugyancsak sok helyen kell vízum is, melynek elintézésére fordítsunk kellő időt, hiszen bekérhetnek olyan iratokat is, melynek beszerzése több idővel jár. Sok helyen kérik előre a továbbutazást igazoló jegyet, a szállásfoglalás vagy a megfelelő pénzösszeg igazolását is. Az alábbi linkre kattintva megtekinthetjük mely országokba utazhatunk vízummentesen, földi halandók számára az első oszlopban a SZIG rövidítést (személyazonosító igazolvány) és az M betűt (magánútlevél) kell nézni, a mellette lévő oszlopban pedig a vízummentesen eltölthető napok számát láthatjuk. Az utolsó oszlopban számok jelzik a megjegyzéseket, ehhez lentebb találunk magyarázatot.

Amelyik ország nincs fent a listán, ott külön utána kell néznünk a vízumügyintézés menetének.

 

Utazás a repülőn

A 2-3 órás rövid repülőutak nem jelentenek problémát azok számára, akik nem félnek a repüléstől, vagy esetleg nem érzik magukat rosszul egy ilyen úttól, azonban egy 10-12 órás repülés már az edzettebbeknek is kemény dió lehet, így most leírok néhány tanácsot, ami segíthet átvészelni a félnapos repülést.

 • Többnyire éjszakai repülésnél, de amúgy is meglehetősen hideg tud lenni olyan magasan, főleg ha az ember fáradt. A hosszúgatya, extra pulcsi mindig legyen bekészítve, akkor is ha esetleg trópusi országból repülünk, legrosszabb esetben átvesszük a repülőgép mosdójában (elég nehézkes folyamat olyan kis helyen, tapasztalatból mondom).
 • Egy fejpárna is sokat segít azon, hogy kényelmesebb legyen az út.
 • Bár az ilyen repülőutakon mindig lehet filmet nézni, vigyél magaddal könyvet, hátha segít elaludni, vagy akkor, ha már unod a filmezést.
 • Ne legyünk szégyenlősek, bátran kérjünk enni-inni amikor kérdezik (sőt akkor is lehet, amikor nem kérdezik), ha már ennyit kifizettünk a jegyért.
 • Bár lehet hogy a szomszédjaink nem fognak neki örülni, de néhány óránként mindenképp álljunk fel és mozgassuk meg magunkat, néhány guggolás segít új életet lehelni az elgémberedett lábakba.
 • A legfontosabb dolgokat – útlevél, pénztárca, laptop – inkább tartsuk magunknál, a zsebünkben vagy az előttünk lévő ülés alatt. Nem tudjuk kikkel utazunk együtt, és a fejünk felett lévő kézipoggyászra nem tudunk 0-24 figyelni.
 • Áldom a sorsot hogy velem még nem történt meg, de van ismerősöm akivel igen: kellemetlen, amikor te megérkezel ahova tervezted, de a légitársaság a bőröndödet világkörüli útra invitálja, és te ott állsz a cuccaid nélkül. Erre úgy lehet a legjobban felkészülni, ha a kézipoggyászba beteszünk pár extra alsóneműt, pólót, zoknit, esetleg egy fogkefét, hogy amíg előkerül a poggyászunk addig is legyen mit felvennünk.
 • Ne felejtsünk el időben online becsekkolni, hogy olyan helyen tudjunk ülni, ami kényelmesebbé teszi nekünk a hosszú utat.
 • Kalkuláljunk csomagolásnál azzal, hogy kézipoggyászban nem vihetünk fel túl sok folyadékot; egy adag maximum 100 ml lehet, és ebből összesen 10 db megengedett. Az sem működik, hogy a fél literes üvegben csak 100 ml folyadék van, mert a kiszerelés méretét nézik.
 • Ugyancsak nem vihetünk a kézipoggyászunkban öngyújtót vagy egyéb olyan éles tárgyat, ami veszélyesnek minősül (például körömvágó olló).
 • Ha neked is nagy, fekete bőröndöd van, mint az utazótársaid háromnegyedének, akkor érdemes tenni rá valami megkülönböztető jelzést, esetleg színes szalagot kötni a fogantyújára (a ráragasztott matrica könnyen leesik). Az sem hülyeség ha lelakatolod a cipzárt, biztos, ami biztos.
 • Érkezés után ne egyből a reptéren váltsunk pénzt, nagyon rosszul járunk vele. Ha muszáj akkor is csak annyit, amivel kihúzzuk a városig, ahol kedvezőbb árfolyamokat találunk.
 

Csomagolás

Biztos mindenkinek megvan a maga procedúrája ahhoz, hogy pakolás közben semmi se maradjon otthon, megosztom a sajátomat is, hátha valakinek jól jön.

Amikor pakolok, akkor végiggondolom milyen ruhákra lehet szükségem, és ehhez fejben végigmegyek a testemen lentről felfelé.

 • Lábfej (zokni, cipő, edzőcipő, meleg cipő/bakancs, papucs, fürdőpapucs)
 • Láb (alsóneműk, hosszúnadrág, rövidnadrág, pizsamanadrág, öv, fürdőgatya, edzős gatya)
 • Derék és fej között (póló, hosszúujjú, pulóver, kabát, edzős póló, alvós póló, ing, nyakkendő, kesztyű)
 • Fej és környéke (sapka, sál, napszemüveg)

Hasonló metódust követek akkor is, amikor a tisztálkodó szereket készítem be.

 • Fej (fogkefe, fogkrém, , sampon, fésű, borotvahab, borotva)
 • Test (tusfürdő, törölköző, stift, parfüm, körömvágó szett)

A fentieken kívül persze még sok mindent be kell csomagolni, például ne felejtsük otthon a telefon töltőjét, a kulcsokat vagy az iratainkat. Természetesen ez az én listám, lányoknak ez háromszor ilyen hosszú is lehet, nem is irigylem a hölgyeket.

Azon sem kell agyon stresszleni magunkat ha valami mégis otthon marad, amíg nálunk van az útlevél és némi pénz addig mindent meg lehet oldani (reális kereteken belül, ha a macska maradt otthon akkor azért több segítség kell).

 

Szálláskeresés

Nem hátrány ha van hol aludnunk amikor megérkezünk úticélunkhoz, és én a szállást mindig különös gonddal szoktam kiválasztani. Legtöbbször a booking.com-ot használom, jobb oldalon beállítva szűrőnek hogy legalább 8-as értékelésű helyeket mutasson csak, majd ár szerint növekvő sorrendbe teszem. Ha megkaptam a listám akkor megnézem, hogy a szoba minden kényes igényemet kielégíti-e: van-e hozzá fürdőszoba, mennyire van messze a látványosságoktól és a belvárostól, mennyire nehéz megközelíteni tömegközlekedéssel, miket írnak róla az értékelésnél stb. Ha mindent rendben találok, akkor elégedetten foglalom le a szobát.

Sokszor még olcsóbban is jövünk ki, ha szoba helyett lakást foglalunk, és erre a legjobb alkalmazás az Airbnb. Ott is be tudunk állítani szűrőket (bár itt többnyire csak az árat szoktam belőni és azt, hogy a host beszéljen angolul), majd kedvünkre válogathatunk a lehetőségek közül. Közvetlenebb is a kapcsolat mint a hotelekkel, mert tudunk írni a szállásadóknak, akik általában elég hamar válaszolnak (hiszen érdekük is). Azt is meg lehet beszélni velük hogy jöjjenek ki elénk amikor megérkezünk, így kisebb az eltévedés lehetősége is. Összességében amennyiben árban jobban megéri mint egy szoba, csak ajánlani tudom az airbnb-t.

Ha olyan országba sodor az élet, ahol egy napi szállásra elmenne a költségvetésünk fele, akkor sem kell pánikba esni. Van több olyan szervezet, amelynek a keretein belül tudunk keresni egy családot, ahol munkáért cserébe teljes ellátást kapunk. Dolgozunk napi 4 órát (vagy egy nap nyolcat, és akkor a következő napunk szabad), cserébe van hol aludni, és enni-inni is korlátlanul kapunk. A munka nem megerőltető - én Új-Zélandon fát csiszoltam, füvet nyírtam, lomtalanítottam -, de nagyon sok lehetőség közül tudjuk kiválasztani a nekünk megfelelő helyet és környezetet. Ez nem csak azért jó, mert sokkal több időt tudunk eltölteni egy adott országban sokkal kevesebb pénzért, de jobban is megismerjük a helyi kultúrát és konyhát. A HelpX-et tudom jó szívvel ajánlani, mert én azt próbáltam ki.

 

Költőpénz

Azért az túlzás hogy ahány ország annyi pénz, de Európán kívül ha egyszerre több országot látogatunk meg, akkor jó sok féle pénznemet kéne magunkkal cipelnünk. Így hát az én tanácsom arra, hogy milyen pénzt váltsunk: semmilyent. Persze az nem árt, ha van egy kis helyi pénz a pénztárcánkban és valahol máshol (érdemes több helyre elosztani a vagyonunkat), de alapvetően ne cipeljünk magunknál túl nagy összeget. Ha van egy jó bankkártyánk, akkor még a pénzfelvétel díjával együtt is olcsóbban jön ki a dolog, mintha otthon váltanánk pénzt, vagy a forintot váltanánk még euróra vagy dollárra Magyarországon, és utána azt a helyi valutára cserélni (mert forintot Európán kívül aligha tudunk sok helyen beváltani).

Ha mégis úgy alakulna hogy elkerülhetetlen a pénzváltás, akkor is kerüljük a turistafrekventált és a nevezetességekhez közeli helyeket, ott biztosan rosszabb az árfolyam számunkra. Mindenképp számoljuk át hogy annyit adtak amennyit kell, sokszor próbálják átverni az embert.

 

Látnivalók

Rengeteg időt megspórolunk azzal, ha nem érkezés után, hanem már otthon utánanézünk a látnivalóknak: mit érdemes felkeresni, mennyibe kerül, hogyan jutunk el oda. Így előre látjuk mi fér bele az időnkbe, és ha megvan mit hol találunk olyan útvonalakat is tervezhetünk, amivel sok felesleges körtől kíméljük meg magunkat, hiszen a nevezetességek sokszor egy területen belül összpontosulnak. A nyitvatartási időkre különösen figyeljünk oda, mert nincs annál kellemetlenebb, amikor a helyszínen szembesülünk azzal, hogy ide bizony most nem jutunk be. Sok helyen nem hétvégén, hanem valamelyik hétköznap van zárva a legtöbb múzeum, valamint az adott ország nemzeti ünnepeivel is számolnunk kell. Ugyancsak előfordulhat, hogy a belépés előzetes regisztrációhoz van kötve, vagy csoporthoz kell csatlakozni.

Megtalálsz Youtube-on is:

szia@beferekaborondbe.hu

@beferekaborondbe.hu