BLOG
Angkor és Sziemreap
Bangkok
Izraeli országjárás
Kínai óvóbácsiskodás
Párizs
Török EVS
Velencei karnevál
ÚTTERVEZŐ:
Ausztria
Bécs
Csehország
Prága
Franciaország
Párizs
Hollandia
Amszterdam
Hongkong
Hongkong
Indonézia
Gili-szigetek
Izrael
Eilat
Jeruzsálem
Tel-Aviv
Kambodzsa
Sziemreap
Kína
Peking
Sanghaj
Sanya, Hainan
Lengyelország
Krakkó
Zakopane
Magyarország
Állatkertek
Velencei-tó
Németország
Mannheim, Heidelberg
Olaszország
Velence
Szingapúr
Szingapúr
Thaiföld
Bangkok
Elephant Haven
Törökország
Gaziantep, Halfeti
Isztambul
Kappadókia
Mersin

UTAZZ ÚGY, HOGY NEKED FIZETNEK!

Az utazás sokszor nem olcsó mulatság, de más módja is van a spórolásnak azon kívül, hogy a hajtóműben elbújva utazunk és érkezés után kenyéren és vízen élünk. Számtalan olyan lehetőség van amivel hosszabb időt tölthetünk külföldön úgy, hogy pénzt is keresünk vele, vagy legalábbis jól jövünk ki belőle anyagilag. Azt itt lévő néhány lehetőség mind teljesen legális és bárki megpróbálhatja, aki megfelel a követelményeknek. A bekezdések elején felsorolom a feltételeket, hogy ne húzzam az idődet azzal, hogy számodra nem releváns lehetőségeket olvasol át.

 

Ha egy nyarat töltenél az USA-ban – Nyári táboroztatás

Feltételek:

 • Két egymást követő aktív, nappali tagozatos egyetemi félév, ahol tanulmányi átlagod legalább 2,0
 • VAGY munkáltatói igazolás
 • Elmúltál 19 éves
 • Megérteted magad angolul

A nyári táborozás főleg az egyetemistáknak optimális, akik nyáron kimennek az USA-ba dolgozni 2 hónapot, majd a következő hónapot az ott megkeresett pénzből utazásra költik.

Ha megfelelsz a fenti feltételeknek akkor online tudsz jelentkezni (például itt lejjebb görgetve), melyet egy személyes interjú követ. Itt egy 30-40 perces beszélgetésben meggyőződnek róla, hogy megfelelő-e az angoltudásod ehhez a munkához, és ha igen, akkor szerződéskötés után jön a táborkeresés, vízuminterjú, kiutazás. Tábort találni segít a magyarországi szervezet, és évente több itthoni börzét is szerveznek a kinti táborok képviselői.

A táborban gyerekfelügyelő lehetsz vagy kisegítő személyzet, előbbiért legalább 800 dollárt, utóbbiért legalább 1200 dollárt kapsz a 9 hét munkáért cserébe.

Gyerekfelügyelőként a gyerekkel töltöd a napod nagy részét, velük eszel, sportolsz, alszol. Ha nincs tapasztalatod gyerekekkel akkor elsőre egy ilyen munka kicsit sokkoló tud lenni. Gyerekfelügyelőként a jelentkezés 290 eurónál kezdődik.

Kisegítőként több terület is szóba jöhet: konyhai kisegítő, takarító, karbantartó vagy akár irodai munkás. Erre a pozícióra a jelentkezési díj 360 eurónál kezdődik.

Maga az utazás május közepétől legkésőbb június közepéig történik meg, és a 9-11 hét munka után még maradhatsz utazgatni az országban, amíg le nem telik a 3 hónapos vízumod. A 9 hét munka a minimum, utána napidíjért maradhatsz dolgozni, ekkora már magasabb fizetést kapsz – csak ugye annyival kevesebb időt marad utazni az országban. A programba a fentieknek megfelelően bele kell tenned önerőt, melyet a közvetítő cégnek fizetsz ki. Azonban ez bőven megtérül, hiszen kint kapsz fizetést, ami ennél az összegnél magasabb lesz – nem is beszélve arról, hogy 100 ezer forintért egy retúrjegyet se tudnál venni az USA-ba. Ezenkívül a vízuminterjúnak van kötelező költsége, mely 160 dollár, valamint 1500 Ft a vízumfotó.

 

Ha egy évet töltenél az USA-ban – Au-pair munka

Feltételek:

 • A kiutazáskor még nem töltötted be a 27. életéved, de 18 elmúltál
 • Van legalább középiskolai végzettséged
 • Jól beszélsz angolul
 • Szeretsz gyerekekkel foglalkozni
 • Van gyermekgondozásban tapasztalatod és tudsz felmutatni referenciát, valamint bizonyos óraszámot
 • Erkölcsi bizonyítvány és megfelelő egészségi állapot
 • Jogosítvány (ez nem mindig kötelező, van olyan család ahol nem kritérium)
 • A dohányzás kizáró ok lehet

Mit is csinál egy au-pair? Bébiszitterként dolgozik; hozza-viszi a gyerek(ek)et, segít a házifeladatban, leviszi a játszótérre, megfürdeti stb., esetleg a házimunkába is besegít. Egy au-piar hivatalosan 40-45 órát dolgozik egy héten, de ha már elég idősek a gyerekek hogy oviba vagy iskolába járjanak, akkor miután bevitte őket reggel és hazavitte délután, a köztes idő szabad, ahogy általában a hétvége is. A szabadidőben lehet nyelvleckéket venni, kirándulni, vagy amihez kedve van az embernek, és nem ütközik a szabályokkal. Cserébe külön szobát kap az au-pair, biztosítják az étkezését, kap zsebpénzt, ami nagyjából heti 200 dollár, és a repjegyet is a család állja. Az au-pair-nek részt kell vennie bizonyos képzéseken, de ezeket ő választhatja ki magának, és a fogadó család állja (500 dollárig, azon felül az au-pair, amennyiben költségesebb képzést választ). A képzéseken krediteket kell szerezni.

A programban résztvevők J1-es vízumot kapnak, ami 12 hónapos munkára, és utána 1 hónap szabadidős tevékenységre (azaz utazásra) jogosít fel. Kölcsönös elégedettség esetén a 12 hónap meghosszabbítható 6, 9 vagy 12 hónappal, és ekkor akár másik családhoz is lehet menni.

Aki ilyen programban szeretne részt venni, annak regisztrálnia kell egy ügynökségnél, amelyiknek ilyen tevékenységre lehetősége van. Ez nem díjmentes, az összegek és a feltételek változóak. A regisztrációt követően a jelentkező felkerül az ügynökség weboldalára, ahol a családok tudják nézegetni a profilját. Ha egy családnak szimpatikus lesz, akkor felveszi vele a kapcsolatot, és néhány skype-os interjú után megkezdődhet a kiutazás szervezése, természetesen az ügynökség bevonásával. Az ügynökség nélkül nem lehet hozzájutni ehhez a vízumhoz, illegálisan pedig nem okos dolog kimenni.

Csak az amerikai kormány által ellenőrzött és engedélyezett ügynökségek végezhetnek ilyen tevékenységet, ennek a listáját itt lehet megtalálni, és utána egyenként végignézni a honlapjaikat.

 

Ha bárhol a világban au-pairkednél

Természetesen nem csak az USA-ban lehet au-pair munkát végezni, hanem az egész világban, de ahány ország annyi feltétel és annyi fizetés.

Az au-pair munkában nem is a fizetés a lényeg, hanem hogy az ember világot lásson, legyen hol aludnia és legyen mit ennie, ráadásul utazhat a családdal ha mennek valahova. Cserébe nagyon felelősségteljes munkát kell végezni, mert ha gyerekekre kell vigyáznod, akkor az embernek teljesen oda kell tennie magát.

Ezen a honlapon nagyjából bármelyik országban tudsz au-piar munkát keresni, és meg tudod nézni az egyes családok elvárásait, fizetési ajánlatát, mennyit kell dolgozni stb.

 

Ha önkénteskednél Európa területén – EVS

Feltételek:

 • 17-30 év kor közötti életkor (hátrányos helyzetű fiataloknál 16 év az alsó korhatár)
 • Magyarországi állandó tartózkodási cím

Az EVS segítségével részt vehetsz a programországok valamelyikében, hogy legalább 2, legfeljebb 12 hónapig önkénteskedj. Összesen két projektben lehet részt venni, de ez a kettő együtt nem haladhatja meg a 12 hónapot, és ha kettőben szeretnénk részt venni, akkor a rövid projekttel kell kezdeni (tehát például először egy 2 hónapos projekt, majd egy max. 10 hónapos, fordított sorrendben nem lehet). Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hiába vettünk részt csak egy 6 hónapos hosszú projekten, a maradék 6 hónap már nem felhasználható.

Mit adunk? Részt veszünk egy projektben, ahol átlagosan heti 35-40 órát dolgozunk. A projektek témája változatos; természetvédelem, művészet és kultúra, sport, kisebbségek támogatása, hátrányos helyzetű fiatalok támogatása stb. Természetesen mi magunk dönthetjük el hogy milyen projektre mennénk szívesen.

Mit kapunk? Szállást, ellátást, egészség-, baleset- és felelősségbiztosítást, a repülőjegyünk árának 90%-át (a maradék 10%-ot az első havi zsebpénzből vonják le), zsebpénzt (itt meg lehet nézni melyik országban mennyi ez az összeg), heti két nyelvórát az adott ország nyelvéből, valamint heti 2 és azon felül havi kettő szabadnapot. Az önkéntesek ezen felül részt vehetnek egy sokcsillagos szállodában tartandó többnapos képzésen is, melyet teljes egészében a program finanszíroz (rövidtávú projekt alatt egy, hosszútávú projekt alatt akár több ilyen képzés is van).

A programországok a 27 Eu-s országból, az EFTA országaiból (Norvégia, Liechtenstein, Izland), valamint az EU-s csatlakozás előtt álló országokból (Törökország, Macedónia) állnak.

Jelentkezni úgy a legcélszerűbb, ha keresünk valamelyik magyarországi küldőszervezet honlapján egy szimpatikus projektet (ahol megfelel számunkra a célország, az időtartam, a projekt jellege és az utazás időpontja is), majd jelentkezünk. A küldőszervezet továbbítja jelentkezésünket az adott fogadószervezetnek (aki meghirdette az általunk választott projektet), majd pozitív elbírálás esetén megkezdődhet az utazás tervezése. A jelentkezés nem bonyolult, általában csak egy angolnyelvű önéletrajzot és motivációs levelet kérnek, ha ezek elnyerték a döntéshozók tetszését akkor jöhetnek az esetleges interjúk.

Itt megtaláljuk a magyarországi küldőszervezetek listáját, amit tovább tudunk szűkíteni aszerint hogy milyen téma érdekel minket. Itt akár az egyes szervezetekre is rá tudunk keresni.

Én a török tengerparton vettem részt egy kéthónapos környezetvédelmi projektben, és mindenkinek csak ajánlani tudom az EVS-t, mert rendkívüli élmény. Ha több is érdekel arról, hogyan is néz ki egy ilyen projekt a valóságban, akkor olvass bele a törökországi önkénteskedésről szóló blogomba.

 

Ha megismertetnéd a magyar virtust a világ minden táján – Kőrösi Csoma Sándor Program

Feltételek:

 • Elmúltál 20 éves
 • Legalább középfokú végzettség
 • Büntetlen előélet
 • Tapasztalat vagy szakmai felkészültség hagyományőrző vagy közösségszervező eseményekben
 • Angol nyelvtudás, illetve ha egyéb nyelvű országba megy az ottani nyelv ismerete előny

A program célja, hogy világszerte felkeressük a diaszpóra magyar közösségeket, és megerősítsük őket magyar identitásukban (de szép). Magyarul: a programban résztvevők meglátogatják a magyar közösségeket a világ minden táján, majd hagyományőrzésen és nyelvtanuláson keresztül mélyítik el bennük a magyarságtudatot (ez megint nagyon fennkölt lett).

Sok európai ország mellett lehet jelentkezni az USA-ba, Kanadába, Ausztráliába, Dél-Afrikába, Új-Zélandra és Dél-Amerika egyes országaiba is. Az ösztöndíj fedezi a ki- és hazautazást, valamint az ott tartózkodáshoz és a feladatvégzéshez szükséges kiadásokat.

A program elején két hétig magyarországi képzésen kell részt venni, majd az utazást követően (mely északi félteke esetén 9, déli félteke esetén 6 hónap), további két hét magyarországi programszakasz, ahol az élményekről kell beszámolni előadás formájában.

A pályázatra postán kell jelentkezni, elküldve többek között a pályázati felhívásban megjelölt adatlapot, motivációs levelet, végzettséget igazoló dokumentumot, nyelvtudást igazoló papírt, ajánlásokat és egyéb mellékleteket.

A 2018-as programra való információkat itt lehet megtalálni. A következő évre ez eddig nem hirdettek meg pályázatot.

 

Ha bejárnád Izraelt másfél hét alatt ingyen – Taglit

Feltételek:

 • 18-27 év közötti életkor
 • Minimum középiskolai végzettség
 • Igazolni kell valamelyik szülő/nagyszülő oldaláról a zsidó származást
 • Még nem voltál Izraelben Szochnut által támogatva vagy tanulmányi úton
 • Nem vagy izraeli állampolgár vagy 12 éves korod óta nem élsz Izraelben

A program keretén belül részt vehetünk egy 10 napos, ingyenes úton Izraelben, ahol a repülőjegytől kezdve a szálláson és az étkezésen át egészen az országon belüli utaztatásig mindent állnak. Évente több csoport indul, nagyjából azonos helyszínekkel. A 10 napban szakértő idegenvezetővel elutazunk többek között Trl-Avivba, Jeruzsálembe, a Holt-tengerhez, sivatagban éjszakázunk és tevegelünk, kibucba látogatunk, betekintést nyerünk a helyi kultúrába és a helyi emberek életébe. A visszaútra szóló repjegy időpontja módosítható, ha a 10 napon felül is szeretnél még az országban maradni.

Ha megfelelsz az elvárásoknak, akkor először az alábbi oldalon kell regisztrálni, kitöltve minden részt (a személyes adatoknál ne használj ékezetet).

Az online jelentkezést követően fel fogják venni veled a kapcsolatot, hogy elbeszélgessetek egy személyes interjú keretein belül a Szochnut irodájában (VI. ker. Paulay Ede u. 1., Izraeli Kulturális Intézet). Ide már vinned kell az útleveled és azokat a dokumentumokat, melyek alátámasztják zsidó származásodat; saját születési anyakönyvi kivonat, a zsidó származású szülő születési anyakönyvi kivonata és egy dokumentum a zsidó nagyszülőről, ami lehet állami születési, házassági, halálozási anyakönyvi kivonatok (ezekben a múlt század közepéig szerepelt a vallás), de elfogadhatóak a hitközségi okmányok, vagy a II. világháború alatti meghurcoltatásról szóló dokumentumok.

A személyes interjút követően hamarosan értesítenek, hogy sikerült-e bekerülni valamelyik csoportba, és hogy igényt tartasz-e arra az időpontra. Ha barátok szeretnének egy csoportban utazni erre is van lehetőség, csak előre kell jelezni.

Az út előtt 70 ezer forintnyi letétet kell befizetni a Szochnut számlájára, ezt azonban az út után visszautalják, amennyiben nem mondjuk le az utat és betartjuk Izraelben a megbeszélt szabályokat (semmi komolyra nem kell gondolni, ha nem állunk neki tevéket molesztálni már jók vagyunk).

Az utazás előtt részt kell venni 3 pre-taglit találkozón, ahol a programokon és egyéb információkon kívül megismerkedhetnek egymással a csoport tagjai, hogy Izraelben ne azzal teljen az első két nap, hogy ki kicsoda.

Izraelbe való repülés esetén a reptéren mindenkinek biztonsági beszélgetésen kell részt vennie, de erről úgyis szó esik a pre-taglit találkozókon.  

Ha megfelelsz a követelményeknek akkor gondolkodás nélkül regisztrálj a programra, mert Izraelben mindent megtalálni: történelmi nagyvárosok, tenger, sivatag, oázisok közt megbúvó apró természetes medencék… Nagyon pörgős tíz napban, és hatalmas élményekben lesz részed, én – és a csoportom összes többi tagja is – nagyon élvezte. Ha szeretnéd megnézni mi minden fér bele 10 tartalmas napba Izraelben, akkor olvasd el az erről szóló útinaplóm.

 

Ha Új-Zélandon dolgoznál egy évig – Working Holiday vízum

Feltételek:

 • Nagyon gyorsnak kell lenni, minden évben az első 100 jelentkező kerül be, és a nagy érdeklődés miatt már fél órán belül is elfogyhatnak a helyek
 • 18-35 év közötti életkor
 • Érvényes útlevél, ami az új-zélandi távozás után is még 3 hónapig érvényes
 • Visszaútra érvényes jegy, vagy pénz ami ezt fedezi
 • Több, mint 800 ezer forintnak megfelelő új-zélandi dollár, ami fedezi a kinti költségeket
 • Biztosítás a kint töltött egy évre
 • Első alkalommal van igényelve ez a típusú vízum
 • Meg kell felelni az egészségügyi és személyi követelményeknek
 • Ha van gyerekünk, őt sajnos nem vihetjük magunkkal

Mi is ez a vízum? Az új-zélandi Working Holiday vízum online igényelhető, és ahogy fentebb a feltételeknél látni lehet, igencsak gyorsan kell jelentkezni. Amennyiben az adott 100 szerencsés kiválasztottja között vagyunk, úgy az elbírálástól számítva egy évünk van rá hogy belépjünk az országba, ahol utána 365 napot tölthetünk. Egy munkahelyen legfeljebb 3 hónapig dolgozhatunk, így minimum négy különböző helyen kell munkát vállalnunk. A program lényege, hogy a kiválaszottak be tudják utazni Új-Zélandot, miközben legális munkavízummal tudnak dolgozni.

A jelentkezésnél többnyire személyes adatokat kérdeznek, legyen a kezünk ügyében az útlevél és a személyi igazolvány is, valamint bankkártya, amivel be tudjuk fizetni a nagyjából 30 ezer forintos jelentkezési díjat.

Az alábbi oldalon tudunk alaposabban kereshetünk még további részleteket erről a típusú vízumról.

A Working Holiday vízum magyar állampolgárok számára Új-Zélandon kívül az alábbi országokban érhető el (a jelentkezési feltételek országonként eltérnek): Ausztrália, Japán, Dél-Korea, Tajvan, Chile, és elméletileg Kanadával is folynak a tárgyalások.

 

+1 Amerikai vízum lottó – USA letelepedés

Ez egy kakukktojás, hiszen nem munkáról vagy önkénteskedésről van szó, hanem egy teljesen legális lehetőségről, hogy amerikai vízumot kapjunk. Az Egyesült Államok minden évben kisorsol a jelentkezők között 50 ezer zöldkártyát, melyből 150-180 szokott magyar kézbe jutni. A jelentkezés teljesen ingyenes és kevés feltételhez van kötve, jelentkezni minden évben október elejétől november elejéig lehet.

A sorsolás INGYENES, így ha olyan honlappal találkozunk ahol a vízum lottóért pénzt kérnek, semmiképp se fizessünk vagy adjunk meg személyes adatokat! Csak egyetlen hivatalos honlapon lehet jelentkezni, mégpedig itt.

Megtalálsz Youtube-on is:

szia@beferekaborondbe.hu

@beferekaborondbe.hu